Paradoksologija Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 7 минута, kopitar рече Rezultat ovoga je da je gotovo nemoguće imati pod kontrolom , "koliko ću imati djece", jer metoda plodni neplodni dani rijetko 100 posto funkcionira a kondom je zabranjen. Posljedica ovoga je više djece kod katolika nego kod pravoslavnih. Jeli to dobro ili loše? Не бих давала суд. Ни у етичком ни у практичном смислу. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 4 минута, Paradoksologija рече Не бих давала суд. Ни у етичком ни у практичном смислу. Због збуњене реакције, зашто би се само на основу броја деце давао ма какав суд о нечијој вери, браку, па и будућности друштва? Свакако већина номиналних верника не следује ни једном ни другом те број рођене деце зависи највећма од других - културних, материјалних, итд. - фактора. А сам по себи ваљда није циљ, да се роди сваке године по дете па макар сви поцркали и побили се, ако то испаде једино битно. Iulianus and Bernard је реаговао/ла на ово 1 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 31 минута, Paradoksologija рече Колико капирам, код католика постоје две функције полног чина, унитивни и прокреативни. Хвала Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 24 минута, Paradoksologija рече Због збуњене реакције, зашто би се само на основу броја деце давао ма какав суд о нечијој вери, браку, па и будућности друштва? Свакако већина номиналних верника не следује ни једном ни другом те број рођене деце зависи највећма од других - културних, материјалних, итд. - фактора. А сам по себи ваљда није циљ, да се роди сваке године по дете па макар сви поцркали и побили се, ако то испаде једино битно. Jasno , znamo što je bitno . Ali sada govorimo konkretno o ovoj problematici...kontracepcija i koliko imati djece . Mada sam ja mislio da će se pričati o rodnoj ideologiji... ali kad smo već dotaknuli ovo . Kako ispravno donijeti odluku o broju djece? Dali ako imaš samo jedno ili dvoje djece imaš potrebu imati još ili ne . Ako ti je dozvoljena 100 postotna sigurnost kroz kontracepciju onda nemaš mogućnost ni da ti se dogodi slučajno ? Dali ovdje treba dopustiti mogućnost ili potpuno kontrolirati ? Šta u svemu tome kaže savjest? Pitanje je općenito , a jednako i ja tražim odgovore jer vidim nedostatke i jednog i drugog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 2 часа, Paradoksologija рече Колико капирам, код католика постоје две функције полног чина, унитивни и прокреативни. A šta mu dođe ta unitivna funkcija polnog čina?Sjedinjavanje supružnika? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 Moravska folklorna travestija ima zabavni, ritualni i edukativni društveni značaj. Na trećem videu je na primjer stari praslovenski običaj "prodavanja nevjeste". I jedna moravska "prodana nevjesta" i neuspjela "multi-kulti" svadba za turskih vremena kad su vladali Turci jednim dijelom Morave a koja se nije baš povela od ruke. Ttakav jedan neuspješni pokušaj multikulturalizma na Moravi u 17 vijeku. Krutí Turci vraždí na Moravě Kad bi se momci ponašali kao cure. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 11, 2017 Пријави Подели Написано Август 11, 2017 пре 8 часа, Кратос рече Znači ako spavaš sa sopstvenom ženom sa ciljem pružanja obostranog zadovoljstva je greh jer vam glavni cilj sexulanog čina nije bio da stvorite novo ljudsko biće?Malko bolesno za moj ukus. Ni po narodnom a ni po Božijem/crkvenom nije u tom ničeg bolesnog kad se glavnim ciljem i svrhom bračnog tj. sexualnog života u crkvenom braku smatra stvaranje novih ljudskih bića tj. djece. U ovoj moravskoj narodnoj pjesmni je to lijepo objašnjeno: "Ruža sam ja ruža dokad nemam muža, až budu mjet (imat) muža spadne s mene ruža (prestanem biti samo za ukras, postanem kompletna žena, muški takodjer, tek sa ženom su kompletni - ukoliko nisu monasi i monahinje - ti su "komplet" tek s Bogom), cvitek sam ja cvitek dokad nemam ditek (djece), až budu imat djeti (kad budem imala djecu), spadnu s mene cvijeti". Cvijeće (djeca) su taj najljepši plod, ukras i cilj svakog braka i bračne veze a supružnici su saučesnici Božiji u Stvoriteljskoj Tajni Stvaranja - zato je hrišćanski brak Sveta Tajna. Izgovor sam malo prilagodio našem kako bi bilo razumljivije o čemu se tamo pjeva. Dakle u toj stvari se slažu i Bog i narod Božiji tj. Crkva. A na drugom videu je mladencima objašnjeno "šta se valja" i "šta se ne valja" u životu uz pomoć slike "usamljene kruške u širem polji" pod kojim se "igra karti" zaljubljeni par dok ne padne u san od umora i savladan, premožen ljubavlju. A pouka mladencima je ta: "Ko se "karti igra" za mlada pod kruškom kad je tome vrijeme, ne ostane u životu sam kao ta usamljena "hruška v širém poli". Folklor je imao funkciju vaspitnu i etičku tj. sexuološku kako se to danas kaže i vjeronaučnu naravno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 12, 2023 Пријави Подели Написано Март 12, 2023 "ТО ЈЕ ОПАСНА ИДЕОЛОГИЈА": Папа Фрања изнео свој недвосмислен став о трансродним особама ПАПА Фрања је у петак поновио своје противљење трансродности, упозоравајући да је то „опасна идеологија“ и тврдећи да су њени заговорници наивни ако верују да су на „путу напретка“. - Родна идеологија данас је једна од најопаснијих идеолошких колонизација - рекао је папа у интервјуу аргентинском листу La Nacion . „Зашто је опасно? Зато што замагљује разлике и вредност мушкараца и жена.” Папа је током година више пута говорио против родне теорије, иако је наглашавао да се пружи пастирско старање за трансродне особе. На пример, он је упоредио родну идеологију са нуклеарним оружјем и генетском манипулацијом, и упозорио је да је то део „глобалног рата“ против брака и породице. Често је користио термин „идеолошка колонизација“ у вези са случајевима у којима утицајне организације и владе захтевају од земаља у развоју да прихвате абортус, контрацепцију и западне вредности пре него што добију новац од помоћи. На пример, 2016. се жалио католичким бискупима да се школарци уче да могу да бирају свој пол. „Зашто ово подучавају? Јер књиге обезбеђују људи и институције које вам дају новац.” Папа је за La Nacion рекао да трансродност игнорише неизбежне разлике између мушкараца и жена. „Цело човечанство је напетост разлика“, рекао је он. „То је да расте кроз напетост разлика. Питање рода разводњава разлике и чини свет истим – сви су досадни, сви исти, а то је супротно људском позиву.” Конгрегација за католичко образовање, ватиканска канцеларија која пружа званичне смернице католичким школама, издала је документ у јуну 2019. у којем одбацује родну идеологију као „ништа друго до конфузан концепт слободе у домену осећања и жеља“. Додаје се да такве теорије настоје да „униште концепт природе“. https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1214409/papa-franja-katolicka-crkva-rodna-ravnopravnost-transrodne-osobe Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука