Михаило Луковић Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Уважени пријатељи, Ја сам Михаило Луковић, инфектолог и епидемиолог и спреман сам са вама да на овом форуму дискутујем или одговарам на питања из домена инфектологије и епидемиологије. Тема је широка и веома интересантна. Она има много аспеката и на Вама је који ћемо да осветлимо. Инфективне болести су сусрет два бића, изазивача и оболелог. У целој тој причи много је загонетки. Неке је савремена медицина одгонетнула, неке не, али чињеница је да се епидемиологија оболевања увођењем вакцина и антибиотика знатно изменила. У нади да ћемо се лепо дружити, до првог питања. Аурор, александар живаљев, Sanja Т. and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Добро нам дошао и хвала! Срђан Шијакињић, АлександраВ, Данче* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Господине Луковићу, добро нам дошли! Можете ли да нам напишете неке основне ствари везане за Вашу струку? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михаило Луковић Написано Септембар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Хвала. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Видим да на форуму има један Ваш текст Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михаило Луковић Написано Септембар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Уважени, Медицина је пре свега љубав према човеку, а затим сати и сати усвајања чињеница, њихово непристрасно анализирање и доношење веома избалансираних одлука, које почивају на познавању чињеница и ставу да не желим другом да чиним оно што не бих волео да се мени или мојим најближим чини. Ово златно правило, које поједини филозофи критикују, јер сматрају да не може да подлегне универзализацији, омогућава нам да као лекари са собом носимо што мањи терет савести. Текст Истина у медицини намењен је колегама лекарима који свакодневно носе бреме одговорности за оно што чине, са циљем да се сузбије гордост победника, која повремено и неосетно освоји неке од нас. Данче*, александар живаљев, Mилена КШ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Докторе Луковићу, добро нам дошли. Хвала вам што сте нам омогућили да вас питамо о тако важној области медицине. Сви знамо колико је горуће питање миграната који пролазе и кроз нашу земљу, а сада и остају у све већем броју у све тежим условима боравка. Колико је по вашем мишљењу ситуација озбиљна, ако не и алармантна, у смислу преношења заразних болести са њиховог поднебља,ако се укључе и услови из живота из средина из којих долазе, из Азије и Африке. александар живаљев, Лидија Миленковић, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михаило Луковић Написано Септембар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Уважени(а), О самој епидемиолошкој ситуацији у избегличким камповима немам никаквих података, али : - Да би дошле до наше земље из земље порекла морају да путују много дана. - У случају да имају неко (било какво) заразно обољење, током пута би се оно декланширало и они би застали на својој рути. Сам исход би одредио њихово даље путовање. - Један од разлога њиховог "каналисања" је праћење епидемиолошких ризика. - Све земље кроз које пролазе дигле су ниво санитарно хигијенских услова у прихватним центрима на виши ниво, управо због епидемиолошких разлога. - На основу напред реченог мишљења сам да епидемиолошка ситуација нити је озбиљна нити је ризична, мада је цела прича под појачаним епидемиолошким надзором (вероватно-јер то налаже струка, а ја не знам тачне податке). - Искрено речено, питање се може поставити и мало другачије. Да ли реке туриста, које иду у те и сличне земље (и војници), и потом долазе у своје домове, носе сличан или већи ризик. Њихово путовање авионима траје тек неколико сати, а затим су препуштени сами себи и ван сваког надзора.(Оболели од контакта са вирусом Западног Нила, например). мирођија, Срђан Шијакињић, Лидија Миленковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Хвала вам докторе на јасном одговору. Ризици од обољевања колико сам вас разумела, постоје у много већој мери него што претпостављамо. Али и заштита је присутна. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aстрофизичaр Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Веома интересантна тема, радо ћу да читам, можда и неко питање поставим... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Како је др Михаило Луковић, скроман хришћанин, човјек и љекар, ево неколико напомена о њему са сајта његове ординације "Фебрис" у Чачку. (Мени је посебно драго што кроз ово Медицинско саветовалиште поука, показујемо да врхунске медицине, још увијек има и изван Београда.) Specijalistička lekarska ordinacija “Febris” Ordinacija je osnovana decembra 1992 godine. Osnivač i vlasnik ordinacije je Dr Mihailo Luković infektolog i epidemiolog (a od 2014 i diplomirani filozof). Registrovana je kao specijalistička lekarska ordinacija za usluge iz oblasti infektivnih bolesti, epidemiologije i opšte prakse. Od samog početka ordinacija je profilisana kao jedan od pionirskih pokušaja da u Srbiji ponovo zaživi praksa porodičnog lekara. U ovoj ordinaciji pristupa se lečenju svih uzrasta izuzev dece do jedne godine starosti. Pošto je vlasnik ordinacije završio specijalizaciju iz infektivnih bolesti, gde je tokom obuke proveo jedno vreme na pedijatriji, neurologiji, internom odeljenju i mikrobiologiji, pa je osposobljen za praksu porodičnog lekara. Činjenica da je završio i specijalizaciju iz epidemiologije i time stekao znanje iz preventivnih grana omogućava mu da daje korektne savete svojim pacijentima iz domena preventive. Tokom rada na Infektivnom odeljenju vlasnik je naučio da prepoznaje probleme vezane za lečenje u stacionarnim ustanovama, a ljubav prema sportu i tridesetogodišnje iskustvo provedeno uz takmičare učinilo je da može da se ogleda i u domenu povreda, odnosno sportske medicine. Rad u Hitnoj pomoći na početku karijere uticao je na to da zna da se snađe i da leči i u kućnim uslovima; da samostalno daje infuzije i inekcije kako intravenske, tako i intramuskularne. Неке радове медицинско-етичке природе др Луковића, можете да прочитате овдје: http://www.doktoricacak.com/radovi.html Светислав Павловић, АлександраВ and мирођија је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михаило Луковић Написано Октобар 1, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Уважена "Мирођијо", Из мога излагања могли сте исправно да закључите само да : " На основу напред реченог мишљења сам да епидемиолошка ситуација нити је озбиљна нити је ризична, мада је цела прича под појачаним епидемиолошким надзором (вероватно-јер то налаже струка, а ја не знам тачне податке)." Никако закључак: "да је она опаснија него што претпостављамо". Та формулација је неодређена, јер лаици за област епидемиологије могу ништа да не знају о епидемиолошким ризицима, а други из исте групе да имају ирационални страх, па је ваш закључак једном тачан, а други пут није. Као меродавно узима се мишљење струке (не власти) и у односу на њега се орјентишемо. То што је појачан надзор, мера је опреза која је увек у свим миграцијама пожељна. Свакако би ризик био мањи да нема миграције, али сам Вам зато навео други пример-наша путовања. Замолио бих све на овом форуму да се уздрже од тезе да избалансирано мишљење у овој области стављају под теорију завере. Будите сигурни да ћу Вам увек презентирати мој наискренији став, који ће у највећем броју случајева да се поклопи са званичним ставом струке, јер тај посао одговорно и савесно раде многе наше колеге. У малом броју случајева се нећемо поклапати највероватније у "интонацији" оцене епидемиолошке ситуације, која може да проистекне из различитог познавања чињеничног стања на терену, или самог става према неком проблему, што је сасвим прихватљиво, а ви ћете на основу изнетог градити своју слику. александар живаљев and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михаило Луковић Написано Октобар 1, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Извините, Да будем сасвим прецизан "избалансиран став" у овом контексту не значи компромисни између различитих ставова, већ избалансиран у односу на све присутне чињенице везане за саму материју проблема, а који се не тичу различитих ставова по том питању. мирођија, александар живаљев and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Докторе Луковићу, добро нам дошли. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 On 1. 10. 2016. at 11:17, Михаило Луковић рече Уважена "Мирођијо", Из мога излагања могли сте исправно да закључите само да : " На основу напред реченог мишљења сам да епидемиолошка ситуација нити је озбиљна нити је ризична, мада је цела прича под појачаним епидемиолошким надзором (вероватно-јер то налаже струка, а ја не знам тачне податке)." Никако закључак: "да је она опаснија него што претпостављамо". Та формулација је неодређена, јер лаици за област епидемиологије могу ништа да не знају о епидемиолошким ризицима, а други из исте групе да имају ирационални страх, па је ваш закључак једном тачан, а други пут није. Као меродавно узима се мишљење струке (не власти) и у односу на њега се орјентишемо. То што је појачан надзор, мера је опреза која је увек у свим миграцијама пожељна. Свакако би ризик био мањи да нема миграције, али сам Вам зато навео други пример-наша путовања. Замолио бих све на овом форуму да се уздрже од тезе да избалансирано мишљење у овој области стављају под теорију завере. Будите сигурни да ћу Вам увек презентирати мој наискренији став, који ће у највећем броју случајева да се поклопи са званичним ставом струке, јер тај посао одговорно и савесно раде многе наше колеге. У малом броју случајева се нећемо поклапати највероватније у "интонацији" оцене епидемиолошке ситуације, која може да проистекне из различитог познавања чињеничног стања на терену, или самог става према неком проблему, што је сасвим прихватљиво, а ви ћете на основу изнетог градити своју слику. Expand Поштовани докторе Луковићу, мене лично је ваш одговор на моје питање о тој тематици, уверио да је стање стабилно и под контролом, првенствено ваше струке,што ми је и најмеродавније.Знам да деценије рада које стоје иза вас, значе озбиљност и искуство које вас је управо и довело на наш сајт и форум. И хвала вам у наше име. Вероватно ћете ускоро имати прилику да одговарате и на питања теоретичара завера, па је управо потребно стручно мишљење епидемиолога какав сте ви, да се многи ирационални страхови, како сте и сами приметили демистификују из области ваше струке, а сигурна сам да ћете моћи и да паметно упутите на одговоре и из других области. Медицине наравно, као и живота и филозофије. По мени је ваш долазак на форум значајан дан, јер ћете моћи да саветујете многе од нас. Као што то чини и отац Сава Јањић. Желим вам пуно успеха, али и стрпљења. Још једном хвала на издвојеном времену које ћете и нама посветити. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука