Гости Guest Написано Септембар 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Колико год да се прикрива овај проблем, он је сасвим известан, заправо сигуран. Некада, пре двадесетак година и више, епархије су имале вишак слободних, упражњених парохија, тако да је чак било и правило да онај који уписује Богословију мора да потпише да ће, по завршетку школовања ступити у свештенички чин. Данас је прича много другачија. Многе епархије имају оних који чекају на рукоположење исто као и број активних свештеника. Оно што је други проблем је да имамо мањак високо образованих свештеника и вероучитеља, тако да има много оних који нису довољно квалификовани за рад у школама (јер се сада тражи обавезан факултет а и мастер), те многи једино шта чекају јесте одлазак на парохију. Но, ту настаје проблем, управо због великог броја кандидата, тако да владикама остаје једино да деле постојеће парохије, да их уситњавају... то, опет изазива револт свештеника којима се одузимају парохије и деле. Можда нисам најбоље дијагностиковао ситуацију, али ово је све истина. Имам много пријатеља који су о проблемима да не могу да буду рукоположени те годинама чекају на постављење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 А масовно пензионисање старијих кадрова очигледно не долази у обзир, иако би био добар први корак ( мало диктаторски ал' ефективан а ла Путин ). То и ограничавање мејста на ПБФ-у? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Одлично си дијагностификовао ситуацију... Од 2007. чекам.... Џуманџи, коЖељ њацИ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Проблем је и то што се сви будући свештеници надају "богатој" парохији. Тј. неће на село гдје нема много становништва, а самим тиме нема нешто ни пара. Ћириличар and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Ovde je problem što ima mnogo mladih, trebalo bi ih sve deportovati za Kanadu, a ne da starcima leba iz usta otimaju. александар живаљев, коЖељ њацИ , 3006 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 8 minutes ago, Биљана рече Проблем је и то што се сви будући свештеници надају "богатој" парохији. Тј. неће на село гдје нема много становништва, а самим тиме нема нешто ни пара. Не знам како остали, ја сам од мог владике, а и многих других, молио последње, ма и најмање село... Биљана, Џуманџи, александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 32 minutes ago, Биљана рече Проблем је и то што се сви будући свештеници надају "богатој" парохији. Тј. неће на село гдје нема много становништва, а самим тиме нема нешто ни пара. МИслим да није баш тако... има оних који би прихватили било шта, једноставно нема слободних парохија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 8 minutes ago, R2D2 рече МИслим да није баш тако... има оних који би прихватили било шта, једноставно нема слободних парохија. Тачно, има оних који би прихватили било коју прарохију. Нисам ја ни рекла за све генерално. Али сигурна сам да је више оних који не желе парохије по селима. У мојој парохији су тројица који још нису рукоположени (баш из овог разлога), а на путу од Добоја до Модриче има пет, да пет цркви, које немају свештеника. А села која се налазе на путу Добој-Модрича уопште нису сиромашна, али су села. александар живаљев, Караконџула and 3006 је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 11 hours ago, Биљана рече Тачно, има оних који би прихватили било коју прарохију. Нисам ја ни рекла за све генерално. Али сигурна сам да је више оних који не желе парохије по селима. У мојој парохији су тројица који још нису рукоположени (баш из овог разлога), а на путу од Добоја до Модриче има пет, да пет цркви, које немају свештеника. А села која се налазе на путу Добој-Модрича уопште нису сиромашна, али су села. Ово је новост за мене које су то цркве без свештеника. Можда мислиш на манастире који су основани, а нема монаха. Све су парохије попуњене, а друга је ствар што неке имају више цркава на свом подручју. Мислим да је Винска рекордер са 7 цркава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 4 minutes ago, о.Небојша рече Ово је новост за мене које су то цркве без свештеника. Можда мислиш на манастире који су основани, а нема монаха. Све су парохије попуњене, а друга је ствар што неке имају више цркава на свом подручју. Мислим да је Винска рекордер са 7 цркава. Не знам како се зову та села, али пет цквица има (бројала их ја). Кад будем ишла за Модричу, записаћу све редом Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Каже мени један стари поп, кад сам се ја нешто зевзечио у цркви те га изазвао да ми оприча један догађај који није баш по канонима( који ћете од мене чути на куково лето): "Жељо, немој ђаво да те нанесе да ово опричаш владики, одма ће ме послати на Хоргош." Давно је ово било, има овоме више од 15 година. Елем, рекох ја попу: "Е да мене оће да пошаље на Хоргош, али нема од мене попа." Поп: "А шта би ти мајке ти на Хоргошу радио?!" Ја: "Како шта би? Па био би поп!" Поп: "Коме, Жељо? Па тамо су све Мађари:" Ја: "Е видиш у томе и јесте фора. Био би поп Маџарима. А Маџари јесу шокци, али то нема везе. Накупио би ја себи парокију полако. Плус Маџаре је католичка црква издресирала да поштују цркву, да редовно прилажу у храм, да дају добре хонораре попу, да редовно долазе на богослужења, да поштују попа, и приде ту је граница, шверц-комерц, убило се." Поп се наравно насмејао, мислио је да се зезам. Нисам се зезао. Јербо брига мене ко је које нације. Ни до сада нисам водио рачуна о томе када сам "покрштавао" некрштене Србе, Хрвате, Маџаре, итд. Није више толико проблем ни што нема места у Србији за поповлук, проблем је што владике не дају благослов да свршени богослови и теолози иду у дијаспору. А види у дијапори толико енглеза, француза, немаца, талијанаца, турака, американаца, бушмана, итд. колико ти душа иште. Сваки нека себи тамо у дијаспори начини једну малу парокију од 15 неофита чисто литургију да служи. Црква да му помогне да се на почетку снађе, посо да му нађе и да га обавеже да служи литургију и да сам себи сочини живу цркву било од Србаља или ког другог народа и ето ти куш боље. Ал шипак. Владика неће ако није парокија цео Минкен и ако нема великачкога профита. Милан Ракић, александар живаљев, Dominika and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 9 hours ago, Биљана рече Не знам како се зову та села, али пет цквица има (бројала их ја). Кад будем ишла за Модричу, записаћу све редом Нема потребе , родом сам из Подновља и знам гдје има која црква, али је проблем што нема народа који би чинио парохију. По Уставу СПЦ парохију чини од 300 до 500 домова, а на терену имамо ситуацију да нпр. парохија мајевчанска која има преко 500 домова има храмове у Шешлијама, Горњем,, Доњем Мајеввцу, Трњанима, Божинцима, два храма у Ритешићу и два манастира. Подновљанска парохија има 4 храма од којих је доста парохијана повремено присутно јер су се одселили у оближње градове. слична је ситуација и у Дугом Пољу. И кад би се од ове три парохије формирала још једна ништа се не би учинило, јер је у питању широк терен на коме је присутно смањење броја становника. александар живаљев and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Већа понуда од потражње. Треба ово решити тржишним методама. Но каквом типу "тржишта" одговара Црква са парохијама? Капиталистичком слободном тржишту, или контролисаном комунистичком, или неком трећем.... У складу са том одредницом ваља пронаћи решење. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Uvjek postoji alternativa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 1 hour ago, о.Небојша рече слична је ситуација и у Дугом Пољу. И кад би се од ове три парохије формирала још једна ништа се не би учинило, јер је у питању широк терен на коме је присутно смањење броја становника. Па зашто се граде цркве ако је смањење броја становника!? И ако су се већ храмови саградили, зашто у њему нема свештеника по принципу, један храм-један свештеник!? Зашто сад у Дугом Пољу имају четири цркве, а један свештеник!? Ignjatije, александар живаљев, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука