Jump to content

Искуство молитве за другог

Препоручена порука

Све што је речено за личну молитву звучи ми сасвим на месту... Ја је, да додам, схватам као испољавања односа са другим хајде да кажем условно, бићем, другом личношћу, као што разговарам са сестром, другом итд. И као испољавање слободе да бирамо да будемо са Богом, које се састоји од нашег умољавања да нешто добијемо... Али мени није најјаснија ситуација у вези са молитвама за друге. Бог друге сигурно воли више него што их ми волимо, боље од нас зна шта им треба и шта ће са њима и не разумем чему молитва за друге, икаква опширније сем можда "нека буде воља Твоја", када Бог сигурно неће икоме нешто ускратити јер се ми, или неко, није молио за њега. Хоћу рећи Бог има најбољи план и најбоља средства да тај план оствари, тако да не видим поенту што се вога тиче...

6 Objavio sam tvoje ime onim ljudima koje si mi dao od sveta. Tvoji su bili, i dao si ih meni, i održaše tvoju reč. 7 Sad su saznali da je od tebe sve što si mi dao; 8 dao sam im reči, koje si mi dao, te ih oni primiše i saznaše da sam zaista od tebe izišao, i poverovaše da si me ti poslao. 9Za njih se molim; ne molim se za svet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji, 10 i sve moje - tvoje je, i tvoje - .moje, i proslavio sam se u njima. 11 I nisam više na svetu, a oni su na svetu, ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svoje ime, koje si mi dao, da budu jedno - kao što smo mi. 12 Dok sam bio s njima, čuvao sam ih u tvoje ime, koje si mi dao, i sačuvao sam ih, i ni jedan od njih ne propade - sem sina propasti - da se ispuni Pismo. 13 A sada idem k tebi, te govorim ovo na svetu da imaju moju radost ispunjenu u sebi. 14 Dao sam im tvoju reč i svet ih omrznu, zato što nisu od sveta - kao što ni ja nisam od sveta. 15 Ne molim da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš od zla. 16 Oni nisu od sveta, kao što ni ja nisam od sveta. 17 Posveti ih u istini; tvoja reč je istina. 18 Kao što si ti mene poslao u svet, poslah i ja njih u svet; 19 za njih posvećujem samoga sebe, da i oni budu osvećeni u istini.

20Ali ne molim samo za ove, nego i za one koji na njihovu reč veruju u mene, 21 da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni budu jedno u nama, kako bi svet poverovao da si me ti poslao

i dodaću još nešto-svaka pravoslavna molitva je pre svega sabornog karaktera... NEMOGUĆE JE MOLITI SE ZA SEBE (SAMO)

ovo nam potvrdjuje i starac Porfirije-kada mu je neki iskušenik rekao da bi možda trebalo da govori GOSPODE ISUSE HRISTE,SINE BOŽIJI,POMILUJ NAS umesto POMILUJ ME starac je odogovorio-BRE,ZAR NE ZNAš DA AKO NE POMILUJE MENE NEĆE NI TEBE... pokazavši mu u stvari da je u stvari POMILUJ ME i POMILUJ NAS - ISTO...

a kako to...

pa lepo

da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni budu jedno u nama

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

razgovor.jpg

Питање валаамском монаху: Молитва за ближње, помоћ ближњима је добро дело. Због чега је оно пропраћено невољама, непријатностима?

Одговор: Зато што постоји ђаво коме се то нимало не свиђа.[/size]

http://manastirglogovac.blogspot.com/2013/02/k.html

Подели на овим сајтовима

nisam ni razmišljao da je zbog toga...

За сво време колико пратим блог манастира Глоговац, никада нисам видео краћи одговор, а да погађа право где треба. .smesko.

Подели на овим сајтовима

ово је тачно тако....као да се сви демони особа за које се молите, сјате на вас.....осетила сам то више пута...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нисам се често у животу (баш) молио за некога, онако на крају молитве поменем родитеље и брата и то је то. Сјећам се у љето 2011 када ми је умрла нерођена сестра (имала је само 35), била је једна од омиљенијих особа у фамилији, па и мени. После њене сахране ја сам се почео прије спавања молити за њену душу, и после сваке те молитве ја сам ужасно спавао, нису то биле ни ноће море ни слично али сам се стално будио у ноћи, једноставно нисам могао спавати(иначе врло добро спавам). После треће вечери сам одустао, јер нисам више имао снаге. Не знам да ме је икада нешто тако исцрпило. После тога се све вратило у нормалу.

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

да, то се дешава...али нас то не сме спречити да и даље наставимо да се молимо друге....ево и зашто:

Svi mi, draga braco i sestre, zavisimo od molitve. Svaki covek oseca
potrebu da svoju tugu ili radost podeli sa srodnicima i bliskima, da bi
od njih dobio saosecanje i podrsku. Tako i dusa hriscanina zeli u
molitvi izraziti svoje potrebe pred Nebeskim Ocem i dobiti od Njega
utehu, razumevanje i pomoc.

Molitva jednih za druge, prozeta ljubavlju, treba da se odnosi ne samo
na nase srodnike i bliznje, nego na sve hriscane (Lk. 10, 27-37). Svi
mi, braco i sestre u Hristu, svi smo deca Oca Nebeskoga, clanovi Njegove
jedne porodice, i "ako zivimo, ako umiremo, Gospodnji smo" (Rim. 14,
8). Sve ljude Gospod priziva veri i ljubavi. Po Njegovoj zapovesti,
duzni smo ljubiti Boga i bliznje (1. Jn. 4, 7-21; Mt. 19, 19; 22, 37-39;
Mk. 12, 33; Jak. 2, 8; Rim. 13, 9; Gal. 5, 14), potvrdjujuci svoju
ljubav dobrim delima i - obavezno - molitvom za zdravlje zivih i pokoj
usnulih.

Buduci da je ispunjenje zapovesti Bozje,
molitva za bliznje mnogo moze pred Bogom (Jak, 5, 16); kada se molimo
jedni za druge, Gospod nam prasta i nase grehe.

Molitva za bliznje, osobito za
bolne, stradalne, ozaloscene, nevoljne, za one koji nas vredjaju - to je
podvig uzvisene, iskrene, milosrdne i zrtvene ljubavi.
Tu zrtvu mozemo
prinositi svaki cas, na svakom mestu. Ako je nemoguce delima pomoci
siromasnima, moliti se za njih moguce je stalno i svuda; usrdna molitva
biva boljom pomoci stradajucima, ona ih izbavlja kao Sam Gospod, uz
pomoc vase molitve za njih (2. Kor. 1, 11). Za takvu molitvu Gospod
obecava veliku nagradu
(Mt. 5, 44-45). Milosrdni Gospod prima nase
molitve za druge ako se vrse u duhu hriscanske ljubavi, sveprastanja i
dobronamernosti. Kada se molimo, neophodno je da srce nase zaboravi
zvaku zlobu, gnev i zavist, po zapovesti Hrista Spasitelja (Mk. 11,
25-26; Lk. 6, 27-28, 37).

Zurnal Moskovske patrijarsije

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ja nekako molitvu za bliznje smatram preuzimanjem odgovornosti za sve sto se desava oko nas.Bez obzira na rod i bliskost mi smo svi braca i cinimo jedno,cjelinu.Kada preuzmemo tu odgovornost da se molimo za drugog znaci li to da mi na sebe preuzimamo i onaj dio molitve koji se odnosi na pokajanje,trpljenje,iskusenje kroz koje prolazimo i kada se molimo za sebe??

Sta vi mislite o tome?

Ja licno mislim da to nije nista cudno jer molitva je ista bilo da se molimo za sebe ili za nekog bliskog...mi u oba slucaja se kajemo za nesto sto je doprinjelo da dodjemo u tako tesko stanje-da nas bliznji dodje u tesko stanje,i onda nailazimo na izazove koje savladavamo trpljenjem.Ali ne treba se zaliti...ako je nasa ljubav prema bliznjem dovoljno velika da istrpimo svako iskusenje i ako je nasa vjera dovoljno jaka da izdrzi onda tim molitvama mi ne samo da cistimo drugog nego cistimo i same sebe jednog dijela odgovornosti.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

otkud djavo zna za koga se molimo

da, u pravu si....jedino ako glasno izgovaramo ime....i molitvu....jel`tako Mozz?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

pa jeste al zbog čega moram glasno da izgovaram... mada i to mi je nepotrebno čerečenje molitve na glasnu i -u sebi-

kako onda ovo ubaciti u prvi post

Gospod reče: "Ovaj se rod izgoni samo molitvom i postom."

Molite se jedni za druge (Jak. 5,16) plus
(Mk. 14, 38; Lk. 21, 36; 1. Tim. 2, 1-4)

djavo beži i od molitvice a od molitve se plaši još više... samo kad je iskrena i bez uslova

bilo bi dobro da čujemo kakve su nevolje i neprijatnosti u pitanju

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

bilo bi dobro da čujemo kakve su nevolje i neprijatnosti u pitanju

аха, како сам схватила, ти мислиш да се искушења не јављају после молитви за друге....

тако је нешто и мени мој прота рекао...''а за кога ћемо се молити ако не за своје ближње...''........да....у праву си....тако треба посматрати ствари....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

iskušenja se dešavaju stalno i svi znamo da tako treba da bude ali ne vidim zašto ih vezivati za molitvu za druge

šta bi onda trebalo da rade sveštenici ili episkopi dok služe liturgiju...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja se recimo nikad ne molim za one koji se ne kaju, molim se samo za one koji su putem pokajanja nasli Hrista i molitveno mu se obracaju kako bi i mojom malom molitvom dodao zrno truda da nam Hristos sve oprosti i uvede nas u Carstvo nebesko.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...