Trifke Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Čisto sumnjam. Meni nešto šta se ne sviđa ni teorijski, čisto sumnjam, da će da mi paše i praktično. I da te pitam, i to tako i u crkvi, i na Liturgiji će biti, ili samo ta neka nedeljica u martu, kako mi objasniše? I bez ičega, da poneseš, pa da rasprostreš poda se nego tako, na pod? Izvini što pitam tako plastično, ali prosto uopšte nemam dodir s tim. Niti razumem još uvek ni čemu služe. Znači, nema šanse, da zaobiđem? Srdasce nije to obavezno. Mnogi to nemogu da rade. Onda stoje. Ti si koliko se ja secam u problemima sa zdravljem. Porazgovaraj sa svojim svestenikom. Nije za svakoga sve. Radi ono sto mozes i koliko mozes. Srdasce and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Srdasce nije to obavezno. Mnogi to nemogu da rade. Onda stoje. Ti si koliko se ja secam u problemima sa zdravljem. Porazgovaraj sa svojim svestenikom. Nije za svakoga sve. Radi ono sto mozes i koliko mozes. upravo tako...mada u mojoj Crkvi i staro i mlado radi metanija...i to složno, kao po komandi... Srdasce је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Prosto mi nije jasno, kako to sve savladati. I naučiti pravilno. Jer sve što se po meni nauči, a nedorečeno je, i nisi danas sigurna šta i kako treba je polovično i nije to - to. Naravno da ja nikada niti mogu niti ću ikada biti dostojna usporedbe s ljudima koji znaju, nego prosto, kao što je elementarno obrazovanje što imaš kroz građansko učenje, školu, tako bi trebalo da imamo kao ljudi i elemnarno obrazovanje i iz ove sfere. Upošte nije bitno da li se nešto radi pravilno.Ono,bitno je i to,ali je važnije da ti osećaš ono što radiš.Nije ni lepo ni dobro da budeš kao atumat koji metaniše,a ne razume šta to radi.To je glupo.Bar ja tako mislim. Polako,uz Božju pomoć ćeš naučiti sve što misliš da treba da znaš.A zapravo je najvažnije od svega to što ti zaista želiš da budeš na Svetoj Liturgiji. Trifke, Иван Ивковић and Srdasce је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Upošte nije bitno da li se nešto radi pravilno.Ono,bitno je i to,ali je važnije da ti osećaš ono što radiš.Nije ni lepo ni dobro da budeš kao atumat koji metaniše,a ne razume šta to radi.To je glupo.Bar ja tako mislim. Polako,uz Božju pomoć ćeš naučiti sve što misliš da treba da znaš.A zapravo je najvažnije od svega to što ti zaista želiš da budeš na Svetoj Liturgiji. upravo tako...ja joj predlažem da do početka posta pročita "Veliki post" od o. Aleksandra Smeman-a...da postane bliska sa time... Srdasce and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Srdasce nije to obavezno. Mnogi to nemogu da rade. Onda stoje. Ti si koliko se ja secam u problemima sa zdravljem. Porazgovaraj sa svojim svestenikom. Nije za svakoga sve. Radi ono sto mozes i koliko mozes. Znaš, kako...Najviše se plašim, što pisah već u temi drugoj, da nešto ne pogrešim. Da ne ispadne, da vršim neko nepoštovanje, kako da kažem. Ono, kao ko veli, svi mogu a da me svi recimo popreko gledaju, kao gle nje, izvodi besne gliste. A, onda računam, hej Srdašce, ako želiš da naučiš sve i pravilno, ako je to pravilno, treba se, mora, kako već se kaže, ok, preguraću, naučiću, jednom , valjda uspeću. Iskreno, rekoh već na temi, ne dopada mi se položaj. A opet imam ja i filozofiju zbog čega, ali ja to positovećujem s nekim glupostima koje mene muče zbog nekih drugih životnih dešavanja, pa mi se nikako ne sviđa. A onda opet sednem, pa kažem sebi, hej Srdašce, daj , ajde malo da istražimo filozofski, šta taj položaj može da znači, recimo. Možda to ima neki viđši smisao, a garant ima. Kao na primer kod joge, vežbe disanja. Tako i ovo verovatno, sigurno i sam položaj, i tela, i sta predstavlja i sta telu ono čini. Uverena sma stoposto, da nesto biti mora. A zasto ja imam toliki otpor prema tome a jos nije ni krenulo a vec se nesto u meni opire i zustro suprotstavlja, pojma nemam. Da, jesam. Sada bi mi to došlo kao kec na jedanaest, da me oslobodi, ali koga ja onda lažem? Lažem sebe. Ok, sada, zbog zdravstvenog stanja, možda zaista i bude, ali sto bi rekli ljudi, ne možeš Srdašce da se "vadiš" na to stalno, jer jednog dana, ako Bog da, ozdraviću. A možda ipak i mogu, po njemu; moram da se raspitam. SHvatas sta zelim reci? Kao da jos uvek nisam raskrstila sama s nekim stvarima. Nego ja razmisljam tako, ok, to je tako i tako treba...i da li sma ja onda neposluno njegovo čedo ako ja prilagođavam sebi kako mi se sviđa, ili ću biti poslušna tek i ako, uradim , baš kako se radi a svaki vid improvizacije ili recimo ličnog prilagođavanja sebi, je da kažem, vid nepoštovanja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 dođe mi da "iznajmim" nekog teologa, i ajde lepo, svaki dan, tokom godine dana, da mi sve pojasniš, pa da lepo razaberem Moje društvo misli da "sve znam" zbog moje porodice. Kad me nešto pitaju a stvarno ne znam, predložim im da pitamo sveštenika, oni se uvrede zato što pomisle da neću da im kažem. Od kad sam ovde, na ovom forumu osećam se kao dete od 5 godina. I meni je potreban teolog na iznajmljivanje Ne zanima me naprimer ko je Amfilohije, ne zanima me ta vrsta crkvene da je nazovem politike. Interesuje me samo vera. Ja sam učila od bake...ali vidim ovde na forumu da je mnogo ,mnogo toga je ostalo nedorečeno i nenaučeno. Srdasce је реаговао/ла на ово 1 :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Upošte nije bitno da li se nešto radi pravilno.Ono,bitno je i to,ali je važnije da ti osećaš ono što radiš.Nije ni lepo ni dobro da budeš kao atumat koji metaniše,a ne razume šta to radi.To je glupo.Bar ja tako mislim. Polako,uz Božju pomoć ćeš naučiti sve što misliš da treba da znaš.A zapravo je najvažnije od svega to što ti zaista želiš da budeš na Svetoj Liturgiji. E, pa to je. To i ja kažem. Osećaću se puno gore, jadnije i licemernije, da recimo ne znam sta i kako, nego da kao robot uradim, a ne znam ni sta sam recimo time uradila, postigla. Da, pa bašt to, šta ti kažeš. I ne da biće glupo, nego licemerno i izgledaću sebi smešna. tako sma jedan dan došal, i rekla: "Ja ne znam u toku Večernjeg kada trebam da se prekrstim. Slušaću. Meni lepo da slušam i dopada mi se. Bolje da ne uradim nijednom to, nego da to radim bezveze i kada ne treba, samo da pratim ritam drugih. Meni je ne licemernije makar stajati i nijednom ne uraditi ako ne znam zasto i kad, nego da radim, da bih radila, a pojma nemam kad i što. " Pa, ne? Tako i ovo. To si u pravu, slažem se s svim navednim. @Amin and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 upravo tako...ja joj predlažem da do početka posta pročita "Veliki post" od o. Aleksandra Smeman-a...da postane bliska sa time... To je knjižica ili baš knjiga, Ortodoks? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Gledam samo kako to izgleda, i vidim, da nikako neće da mi se dopada. Mislim, jer ispada da ja onda sada to nešto en poštujem, ako ne želim to da uradim i ako mi se ne sviđa, već sam način na koji se to izvodi / radi? Nemam pojma, kako ću, kada tome dođe red. Jel se to mora - mora? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Gledam samo kako to izgleda, i vidim, da nikako neće da mi se dopada. Mislim, jer ispada da ja onda sada to nešto en poštujem, ako ne želim to da uradim i ako mi se ne sviđa, već sam način na koji se to izvodi / radi? Nemam pojma, kako ću, kada tome dođe red. Jel se to mora - mora? Brzi prsti, kratka pamet Ne sekiraj se, ni meni se u pocetku nisu radile metanije nikako (da kleknem mogu, sporo ustajem). E, posle sam usla u stos. Budi bez brige, ovde cemo u toku posta stavljati dosta tekstova, tako da ti nece biti odvratno. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 To je knjižica ili baš knjiga, Ortodoks? Knjiga, Aleksandar Smeman je Rus... http://www.general-search.com/fileinfo/gsefb0ba4h17i0 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Znaš, kako...Najviše se plašim, što pisah već u temi drugoj, da nešto ne pogrešim. Da ne ispadne, da vršim neko nepoštovanje, kako da kažem. Ono, kao ko veli, svi mogu a da me svi recimo popreko gledaju, kao gle nje, izvodi besne gliste. A, onda računam, hej Srdašce, ako želiš da naučiš sve i pravilno, ako je to pravilno, treba se, mora, kako već se kaže, ok, preguraću, naučiću, jednom , valjda uspeću. Iskreno, rekoh već na temi, ne dopada mi se položaj. A opet imam ja i filozofiju zbog čega, ali ja to positovećujem s nekim glupostima koje mene muče zbog nekih drugih životnih dešavanja, pa mi se nikako ne sviđa. A onda opet sednem, pa kažem sebi, hej Srdašce, daj , ajde malo da istražimo filozofski, šta taj položaj može da znači, recimo. Možda to ima neki viđši smisao, a garant ima. Kao na primer kod joge, vežbe disanja. Tako i ovo verovatno, sigurno i sam položaj, i tela, i sta predstavlja i sta telu ono čini. Uverena sma stoposto, da nesto biti mora. A zasto ja imam toliki otpor prema tome a jos nije ni krenulo a vec se nesto u meni opire i zustro suprotstavlja, pojma nemam. Da, jesam. Sada bi mi to došlo kao kec na jedanaest, da me oslobodi, ali koga ja onda lažem? Lažem sebe. Ok, sada, zbog zdravstvenog stanja, možda zaista i bude, ali sto bi rekli ljudi, ne možeš Srdašce da se "vadiš" na to stalno, jer jednog dana, ako Bog da, ozdraviću. A možda ipak i mogu, po njemu; moram da se raspitam. SHvatas sta zelim reci? Kao da jos uvek nisam raskrstila sama s nekim stvarima. Nego ja razmisljam tako, ok, to je tako i tako treba...i da li sma ja onda neposluno njegovo čedo ako ja prilagođavam sebi kako mi se sviđa, ili ću biti poslušna tek i ako, uradim , baš kako se radi a svaki vid improvizacije ili recimo ličnog prilagođavanja sebi, je da kažem, vid nepoštovanja? To je vec ono tvoje unutrasnje glas savesti. Ne zaboravi najbitnije je da si ti u sebi mirna. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Brzi prsti, kratka pamet Ne sekiraj se, ni meni se u pocetku nisu radile metanije nikako (da kleknem mogu, sporo ustajem). E, posle sam usla u stos. Budi bez brige, ovde cemo u toku posta stavljati dosta tekstova, tako da ti nece biti odvratno. Ha, ha. Dobra si. Ja gledam...nema ništa. Razrogačiš oke, opet ništa. AjD pomislim, garant opet nešto moj komp baguje, dođem opet na temu, Gagin post opet prazan an moj citat...Joj, nasmejah se. Hvala ti, Gagice. Stvarno ste divni svi. Važi, onda budno "motrim" , to jest još pažljivije baš u ove dane , koji (na) dolaze. Knjiga, Aleksandar Smeman je Rus... http://www.general-search.com/fileinfo/gsefb0ba4h17i0 Hvala za linkić. Probaću onda i da nađem u njihovoj biblioteci. Važno je da znam, šta tražim, onda ću ja naći. Bilo u pdf bilo da mi bude pod prstićima. Hvala još jednom, beskrajno. @Amin and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 To je vec ono tvoje unutrasnje glas savesti. Ne zaboravi najbitnije je da si ti u sebi mirna. Tačno, Trifke. Možda malo s vremenom na vreme i udaljavam čas a čas približavam temu s podpitanjima i stvarno izvinite svi, ali zaista smatram korisnim, da čak i mi laici, početnici, kako god, plastično pitamo o kojoj god i na kojoj god da smo temi, jer danas - sutra neko opet možda imaće similaran problem, pa će da mu / joj koristi. Ok, danas sam to ja, sutra biće neko peti, možda. Slažem se, Trifke tako ću se i truditi da postupam. I da Imam to stalno u pameti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 E, pa to je. To i ja kažem. Osećaću se puno gore, jadnije i licemernije, da recimo ne znam sta i kako, nego da kao robot uradim, a ne znam ni sta sam recimo time uradila, postigla. Da, pa bašt to, šta ti kažeš. I ne da biće glupo, nego licemerno i izgledaću sebi smešna. tako sma jedan dan došal, i rekla: "Ja ne znam u toku Večernjeg kada trebam da se prekrstim. Slušaću. Meni lepo da slušam i dopada mi se. Bolje da ne uradim nijednom to, nego da to radim bezveze i kada ne treba, samo da pratim ritam drugih. Meni je ne licemernije makar stajati i nijednom ne uraditi ako ne znam zasto i kad, nego da radim, da bih radila, a pojma nemam kad i što. " Pa, ne? Tako i ovo. To si u pravu, slažem se s svim navednim. Ako ti je za utehu... Ja sam često prolazila pored jedne crkve.I jednog dana sam poželela da udjem,čisto da vidim kako izgleda unutra i da li se nešto promenilo od kada sam bila mala.Ništa više,samo da vidim kako izgleda,sećam se da je tada bilo hladno,dosadno,da je bilo crvenih detalja,da je sveštenik bio strašan i ružan sa velikim očima koje me gledaju i da nisam htela da se pričestim. Ali tog dana ja odlučujem da udjem ponovo... Ja sam verovala u Boga više nego u bilo šta,ali me crkva nikad nije privlačila.Čula sam sve što je moglo da se čuje . Na veonauku nisam išla,nisam znala ništa osim onoga što me je Baba naučila,a to je bilo da se prekrstim i da celivam ikonu. I sa svojim bogatom znanjem ja ulazim u crkvu i od jednom se nalazim na nekom bogosluženju.Prva rekacija je bila -šok. Koliko je sati? Zar se u crkvu ne ide nedeljom i to samo ujurtu?Da li se ovi ljudi mole ceo dan ili je neko umro?Stvarno sam mislila da je umrao neko važan.Ja nisam znala da postoje episkopi,znala sam samo da je Patrijarh glavni i da se za sve pita . Posle me je interesovalo samo da vidim kako to izgleda. Ono,da ne ispadnem glupa ako nekad treba da odem u Crkvu. I tako je sve počelo. Ni danas ne razumem pola stvari,ali mislim da ne treba biti strog po tom pitanju bangin . Volim da se osećam slobodno. A opet kao deo celine. lab_man, Srdasce and Натан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука