Ћириличар Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 1 hour ago, Човек Жоја рече Колико је мени познато, ако књиге не лажу, цела ужа Србија, оно што називамо београдским пашалуком, је тамо негде у 17. веку била једна пустара по питању демографије. Хоћу рећи и ужа Србија је досељеничка. Ови из Шумадије и дијела Ким одоше у Војводину, а на њихово мјесто дођоше Херцеговци и Црногорци који се населише још по Босни и Крајини. Дијана., Човек Жоја and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 21 minutes ago, Човек Жоја рече Колико је мени познато, ако књиге не лажу, цела ужа Србија, оно што називамо београдским пашалуком, је тамо негде у 17. веку била једна пустара по питању демографије. Хоћу рећи и ужа Србија је досељеничка. Ови из Шумадије и дијела Ким одоше у Војводину, а на њихово мјесто дођоше Херцеговци и Црногорци који се населише још по Босни и Крајини. E vidite, ovako precizno nisam znala, a za nas u Istočnoj Bosni tačno znam. Ćutite, da ne čuju Crnogorci... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 7 minutes ago, Ћириличар рече Ови из Шумадије и дијела Ким одоше у Војводину, а на њихово мјесто дођоше Херцеговци и Црногорци који се населише још по Босни и Крајини. Ако ме сећање добро служи, значајније миграције започињу поткрај 16. века, односно од тренутка када Турска почиње да слаби и кад је Шваба постепено потискује испод Саве. Кулминација је негде почетком и у првој половини 17. века, аустријско-турски ратови. Узрок су наравно сталне борбе и офанзиве, што на север што на југ, а то су околности у којима се није могло баш нормално живети. Е тада је отприлике Шумадија и репови испражњена. Рецимо аустријанци су насељавали Сервију становништвом са стране у оних 20ак год. док су владали. Онда у другој половини 17. века креће интензивнији јуриш са брда и планина у Шумадију, јер популација се умножила а храна оскудна, плус крвне освете. И тада започиње и озбиљнија земљорадња, крчење шума, исушивање баруштина и мочвара. До тада, демографски проређена, основна делатност Сервије је било свињогојство, шуме на све стране, жириле се свиње...Отприлике овакав опис, само много детаљнији и конкретнији, сам налазио код Цвијића а делимично и код Екмечића. Paradoksologija, RYLAH, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 Извињавам се на грешкама, додајте на сваки поменути век +1. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 1 hour ago, Дијана. рече E vidite, ovako precizno nisam znala, a za nas u Istočnoj Bosni tačno znam. Ćutite, da ne čuju Crnogorci... Дигли се ђетићи ( а технички Херцеговци ) у Дробњацима и околнијем мјестима противу Турака некад 1712/1713. Ваљда их Аустријанци подболи, шта ли. Но дођоше онда Босанци и очиташе им лекцију са Нуман-пашом и фино пар хиљада људи преселише на Гласинац. И онда у сљедећих 100-200 година су се људи у том правцу досељавали из Брда и одатле данашњи романијски кркани који рокаше Сарајево горе него Монголи Кијев ( како кажу неки ). А ови Нуман-паши дали улицу усред Сарајева, мјесто да га проклињу Дијана. and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 Занимљива чињеница - скоро свака породица на Романији има своју причу о поријелу која је иста за све њих међусобно - "Наш родоначелник је доље у Црној Гори убио неког Турчина па побјегао од крвне освете овамо.". Сад, с обзиром колико фамилија има такву причу, да су ђетићи убијали толик оТурака колико се прича, Турака не би било RYLAH, Paradoksologija and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 5 minutes ago, Ћириличар рече Занимљива чињеница - скоро свака породица на Романији има своју причу о поријелу која је иста за све њих међусобно - "Наш родоначелник је доље у Црној Гори убио неког Турчина па побјегао од крвне освете овамо.". Сад, с обзиром колико фамилија има такву причу, да су ђетићи убијали толик оТурака колико се прича, Турака не би било Чек, ту нешто не штима. Зашто би бежали од крвне освете ако су убијали Турке? Крвна освета је примарно деловала међу нама, између племена, а јок са Турцима, они су само спроводили одмазде ради застрашивања. Како било, моји су се из Дробњака раселили и населили јербо више нису могли да се отхране. То је прича, мада колико сам скромно истраживао има и неких назнака да је један део дошао након оног дробњачког устанка дал беше 1805./06/07...не могу да се сетим, кад су Турци ударили контраофанзиву па вешали и клали све редом. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 6 minutes ago, Ћириличар рече . Сад, с обзиром колико фамилија има такву причу, да су ђетићи убијали толик оТурака колико се прича, Турака не би било Убијали и мноооого више него што се прича . Са мамине стране убили и пребегли , и то ни мање ни више но у планине Богу иза леђа далеко од путева, бежећи наравно од крвне освете .Што даље, што височије .Турци су волели вароши, са колико толико изграђеном инфраструктуром, а планине и то вииисоке ди зима траје и по 8 месеци ЕВо, један од милион аргумената у прилог јунаштва и непоколебивости Црногораца Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 1 hour ago, Човек Жоја рече Чек, ту нешто не штима. Зашто би бежали од крвне освете ако су убијали Турке? Крвна освета је примарно деловала међу нама, између племена, а јок са Турцима, они су само спроводили одмазде ради застрашивања. Како било, моји су се из Дробњака раселили и населили јербо више нису могли да се отхране. То је прича, мада колико сам скромно истраживао има и неких назнака да је један део дошао након оног дробњачког устанка дал беше 1805./06/07...не могу да се сетим, кад су Турци ударили контраофанзиву па вешали и клали све редом. Узми у обзир да су ти црногорски Турци заправо већином "Турци" и да је и међу њима ваљда владао тај брђански менталитет ( макар у неком дијелу ). Но, нешто заиста не штима ту јер свака породица има исту причу - па се спекулише да ли је можда у питању била нека буна у којој је погинуо неки турски великаш па сви масовно избјегли од одмазде; да ли је то само била "камуфлажна прича" како би се избјегло даље испитивање потомства и лаке затворила врата иза себе ( а скоро све су породице пормијениле презиме по доласку у Босну ). Сам број породица које имају исту причу чини читаву ситуацију апсурдном. А још к томе, многе фамилије се нису одједном доселиле, него је то трајало деценијама па и вијековима у таласима или у некаквој тихој сталној миграцији ка Босни ( упоредо са пар присилних од стране Турака ). Ја знам засад само за ову буну с почетка 18. вијека од Ћоровића. Но нисам се превише бавио тим периодом, већ највише средњим вијеком, па не бих знао сад ни оквирно рећи нешто Paradoksologija and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 Hihi, ja sa muzevljeve strane imam legendu o poreklu od Nemanjica, a legende od bezanju zbog ubijenog Turcina imamo s obe strane familije Goku and Dijasporka је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 5 hours ago, Дијана. рече Osim uže Srbije, svi smo pošli/došli (u Krajinu. Bosnu, Vojvodinu) iz Crne Gore, preko Hercegovine... a imade li veceg srbina od crnogorca ercegovca, nema.... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 Управо сада, kordun рече a imade li veceg srbina od crnogorca ercegovca, nema.... E pa ne mere 3 u 1. Il si Crnogorac il Srbin il Hercegovac. To su tri nacije, nemoj mi mešati babe i žabe. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 Управо сада, Човек Жоја рече E pa ne mere 3 u 1. Il si Crnogorac il Srbin il Hercegovac. To su tri nacije, nemoj mi mešati babe i žabe. kod srba more i 5 u tri... ja pricam o narodu srpskom, ne zanima me nacija, nacija je za mene ispod naroda, bar je ja tako vrednujem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 8 minutes ago, kordun рече a imade li veceg srbina od crnogorca ercegovca, nema.... Они то одричу или су заборавили, па, пошто смо једно, не морамо да будемо сви Срби, ето, будимо сви Црногорци! Рашка и Дукља, сви смо отуд свакако, од два брата се народили... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2016 2 minutes ago, Дијана. рече Они то одричу или су заборавили, па, пошто смо једно, не морамо да будемо сви Срби, ето, будимо сви Црногорци! Рашка и Дукља, сви смо отуд свакако, од два брата се народили... rekao bi sada nesto u vezi odricanja, al pola beograda bi se uvredilo... imam ja crnogoraca poznanika, znaju oni odlicno ko su i sta su. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука