Биљана 1234 Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 Posao prosvetnoh radnika doživljavaju kao skup anegdota, Evo jedne od prošle godine. Mlada koleginica vodi učenicu na takmičenje u drugi grad. Dete prvo reši test i izađe. OK super..Ali, dete je zaboravilo da pregleda sve stranice testa i poslednja je ostala neurađena... Sve u pričama biva Ako u pravilniku, tj školskom bontonu piše da učenik ima obavezu i pravo da uči..ne znam zaista dokle može administrativnim stilom biti pokriven svakodnevni život naš...Ako mene učenik pita zašto nisam stroga..mislim do koje mere treba da me se plaši da bih imala status dobrog prosvetnog radnika Đaci prvog razreda su se jedared zabezeknuli kad su me videli u prodavnici...To je to...gde je moje mesto? Neto škripi veoma a i jako u, ne sistemu, nego u poimanju i komunikaciji. Zato ne zameram kolegama..svi smo na guglu, prepisuju nam deca sa sajtova tipa Domaći zadatak..jer roditelji nisu kod kuće, a bake i deke žive daleko...Nema vie bolesnih..svi moraju biti mladi i super,,i lepi...tako meni liči ova priča na kecelju školsku koja sve treba razlike da pokrije, ali , baš ih sve otkriva..neumitno Драшко, Paradoksologija and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 29, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2016 39 minutes ago, Paradoksologija рече Je l' se predlaže da jedan šraf ukine ceo mehanizam pre no što ima pravo da išta kaže? Ako analogija, u njenom slucaju, sa srafovima stoji onda uopste ne treba ocekivati da se ikakva promena desi bilo sada, bilo u nekom sasvim drugacijem sistemu. Meni su u strucnoj srednjoj skoli 2001/2002 po programu trebali predavati o mikroprocesorski i elektronskim sistemima iz osamdesetih. I to je udzbenicima koji su izdati za tu, 2001. skolsku godinu samo sa sadrzajem iz praistorije. Nastavnici jesu upisali u cas i u izvestaj da se to radilo ali uopste nismo to radili. Zato sto su ipak bili ljudi i imali pameti pa nam na svoju ruku predavali nesto sasvim drugo daleko aktuelnije. I to je bilo manje vise gubljenje vremena jer se takvim formatom ucenja ne moze sticati znanje 21. veka ali nije bas toliko ociti blam i ispiranje mozga. Poenta je da svaki nastavnik/predavac moze mnogo na svoju ruku samo ako hoce. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Evo nesto super - http://www.nostateeducation.com/ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 9 hours ago, Juan рече Не ради се о бунтовништву. Она, заједно са 99% својих колега, бунтовних или не, једноставно не схвата да тај систем више не може да функционише за децу 21. века. Ма шта наставник радио, и ма колико дубио на глави, школски систем на кога смо ми навикли више никада неће функционисати и више никада неће успети да заинтересује децу (ако је икада и могао). Што пре већина људи прихвати ту неминовност и усмери енергију на тражење нових и бољих начина и система уместо на кукање над ”све искваренијом децом”, то ће нам свима бити боље. Није то само у Србији случај, у Србији је само систем још додатно распаднут док у развијеним земљама (са изузетком САД где је горе него у Србији) привидно функционише. Баш скоро читах један холандски чланак у коме један професор универзитета каже како не жели своје дете да шаље у музеј. Мож мислити колико је систем пропо кад конзервативни Холанђанин који обожава традицију конта да више од тог посла нема ништа и да нешто мора да се мења. Школске униформе као тема претворишесе урасправу школском систему,са врло интересантним предлозима. Било би занимљиво експериментално за сваки предмет увести алтернативне предмете Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 8 hours ago, Драшко рече Нас ће недисциплина докрајчити Problem je sto se deca (s' pravom) osecaju disconnected. Nista sto pripada njihovom svetu oni ne vide u skoli. Posle kao internet dovodi do ne znam ti ja koje otudjenosti. A ko od nas moze da se oseca kao savremenik svog doba kad vidi ovo: On 9/5/2016 at 21:28, Ignjatije рече http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=09&dd=05&nav_category=12&nav_id=1173105 Potpuno isti slucaj sa skolom. Ti dodjes na cas, a oni te prave blesavim; to sto ucis ne vidis/cujes ama nigde drugde osim tu. I uopste ti ne treba za zivot. Juanito је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 9 hours ago, Paradoksologija рече Ne mora. Većina profesora ne piše ništa osim što upisuje časove. Ali tračare onako, usmeno. Znam gradić u kome predaje. Znam školu u kojoj predaje. Znam učenike i bivše učenike škole u kojoj predaje. Nisu oni mnogo po internetu pa im stoga dosadan klasičan pristup. Većina ih ne zna engleski jezik dovoljno da se snađu po internetu. Ne snalaze se ni u igricama. Nemam ja odgovor na to, ja dolazim iz privilegovane sredine gde klinci lako nauče engleski i od rođenja umeju s računarima. S takvima je ipak drugačije. Не верујем да има деце која не знају енглески за сналажење по интернету,и игрицама.Но,на интернету и игрицама има најразличитијих садржаја,која деца често некритички усвајају.Недавно сам прочитала да радници компаније Гугл своју децу шаљу у школе које не користе рачунаре. http://www.pozitivno.ba/zasto-radnici-googlea-salju-svoju-djecu-u-skole-u-kojima-nema-kompjutera/ Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 5 minutes ago, Џуманџи рече Problem je sto se deca (s' pravom) osecaju disconnected. Nista sto pripada njihovom svetu oni ne vide u skoli. Posle kao internet dovodi do ne znam ti ja koje otudjenosti. A ko od nas moze da se oseca kao savremenik svog doba kad vidi ovo: Potpuno isti slucaj sa skolom. Ti dodjes na cas, a oni te prave blesavim; to sto ucis ne vidis/cujes ama nigde drugde osim tu. I uopste ti ne treba za zivot. To je samo deo problema "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Када се говори о школи данас и начину рада у школи,резултатима,мислим да се пред школу често стављају задаци које она нема,а то је да замени улогу родитеља,и коју она не може,а то је да промени друштвени амбијент,културни,социјални контекст.Људи су често склони да занемаре породични контекст,па и друштвени,културни амбијент данас,велику моћ медија,који имају претензије да се наметну као једини креатор пожељних вредности,и онда посматрају резултате на нивоу школе,односно васпитно-образовног плана. Да поједноставим,као да трчите и неко вам стави тег од неколико кг на ногу,па мери којом брзином трчите без свести о тежини тега.Или радите неки пројекат ,па вам неко убацује вирусе у рачунар,и очекује крајњи резултат као да вируса није ни било. Они који вам убацују вирусе или прикаче тег,понекад нису тако јасно видљиви осталима,осим ономе кога се то и дотиче највише. Када се мери неко постигнуће у обзир се узимају сви параметри,или је време у коме смо ипак време праволинијске свести и једнодимензионалних решења. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 7 minutes ago, Нифада рече Када се говори о школи данас и начину рада у школи,резултатима,мислим да се пред школу често стављају задаци које она нема,а то је да замени улогу родитеља,и коју она не може,а то је да промени друштвени амбијент,културни,социјални контекст.Људи су често склони да занемаре породични контекст,па и друштвени,културни амбијент данас,велику моћ медија,који имају претензије да се наметну као једини креатор пожељних вредности,и онда посматрају резултате на нивоу школе,односно васпитно-образовног плана. Да поједноставим,као да трчите и неко вам стави тег од неколико кг на ногу,па мери којом брзином трчите без свести о тежини тега.Или радите неки пројекат ,па вам неко убацује вирусе у рачунар,и очекује крајњи резултат као да вируса није ни било. Они који вам убацују вирусе или прикаче тег,понекад нису тако јасно видљиви осталима,осим ономе кога се то и дотиче највише. Када се мери неко постигнуће у обзир се узимају сви параметри,или је време у коме смо ипак време праволинијске свести и једнодимензионалних решења. Ако неко посматра школу кроз лупу,онда се свака ситница преувеличава,док друге посматрају онако,или уопште не посматрају,мислим на дежурне критичаре. Али гледано објективно,школа је још увек реалност,да не кажем институција која заслужује већи респект од многих других.Са униформама или без униформи,како се коме више свиђа NinaD and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 18 hours ago, Grizzly Adams рече Да бре, тако је било. Те ствари сам почео да заборављам... E to me je načisto šokiralo kada su moja deca išla u školu. Tako je izgleda po čittavoj Vojvodini, a ne znam za Srbiju. Rođena sam u Kninu i tamo zam završila osnovno i srednje školovanje i toga nije bilo. Nastavnici i profesori su dolazili 15tak minuta ranije da izbegnu gužvu, a ne u zadnji čas. Glasno sam se protiv toga bunila. Kakvu to poruku deci upućuje pitm se. Od starta ih uči neravnopravnosti. Mi smo uvek išli na glavni ulaz i nije postojalo nikakvo sporedno stepenište ni ulazi za đake. Jedino su maleni, do 5. razreda, imali svoj ulaz i svoj hodnik, da ih stariji ne pogaze, ali tuda su išli i njihovi učitelji. Što bi rekla moja sestra, pokojna na žalost, ne bih ja ništa od gradiva izbacila iz programa, samo bih učiteljicu izbacila iz razreda. Njena deca su krenula u školu u Beogradu. To nije škola o kojoj ja pričam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 On 9/30/2016 at 7:56, Нифада рече Било би занимљиво експериментално за сваки предмет увести алтернативне предмете Predmeti kao gradivni elementi kurseva koji treba da budu elmenti skilova ili celi skilovi. I da mozes da biras sta hoces da pohadhas, a sta ne zelis. Dobijas diplomice za ono sto si odradio, i nema monolitne diplome koja podrazumeva da si rudario tamo gde ti nije bilo mesto. Ej, nude mi ugovor za telefon na 2 godine, pa mi nije sve jedno, a ti uvalis adolescenta u ugovor od 3-4 godine?! (pritom sam vec u dobu kad mi je ono od pre desetak godina bilo juce) Potpuni zarobljenik sistema kojeg zabole za sve, osim za kakvu-takvu platu. Ali ako je tako razudjeno, onda timska uniforma ne predstavlja stav skole, nego stav djaka. A, to znaci da ce biti izobilje timova. I da ce se timovi menjati i rasti i smanjivati se, nastajati i nestajati. Paradoksologija and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 On 9/30/2016 at 8:02, Џуманџи рече Potpuno isti slucaj sa skolom. Ti dodjes na cas, a oni te prave blesavim; to sto ucis ne vidis/cujes ama nigde drugde osim tu. I uopste ti ne treba za zivot. Neki predmeti imaju gradivo koje ti ne treba za zivot, Akvi je dao primer, ali neki predmeti imaju pristojno gradivo koje djak ne zeli u svom zivotu. Koji ce mi moj prakticno znanje mejoze i mitoze, ako ja ne zelim da se bavim naucenjastvom (osim za opste obrazovanje i ucesce u kvizovima). Pritom skola koja me prisiljava na celijsku deobu me ne nauci da budem npr. deo ekonomskog sistema, koji su osnovni pojmovi koji ce mi omoguciti lakse svakodnevno funkcionisanje i tome slicno. Vazno je kad je napisana prva opera, ali se iznenadim da postoje i debitne kartice pored kreditnih. Sve i da sredimo skolsko gradivo, biramo razlicite zivote, te nam ne trebaju svima isti predmeti. Џуманџи and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 @Juan, @Aquilius Cratus & екипа: ови изгледа да читају форум Juanito and drvce је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 1 hour ago, GeniusAtWork рече @Juan, @Aquilius Cratus & екипа: ови изгледа да читају форум Zasto ne vidim video? Na fonu mi pokaze klip, a na laptopu samo tekst. Isto je sa postovima sa twittera. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Protiv sam uniformi. Svako dete nek nosi ono što mu roditelji obuku. Odakle nekome uopšte ideja da preoblači tuđu decu. Ne vidim bukvalno ništa korisno od tih uniformi, samo štetu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука