Jump to content

ПОВРАТАК ЂАЧКИХ УНИФОРМИ (КОМЕНТАР АЛЕКСАНДРА АПОСТОЛСКОГ + ВАШ...)

Препоручена порука

Što je najbolje/najgore, lično sam upoznala autorku bloga.

Slučajno smo se srele na rock svirci u jednom manjem šumadijskom mestu.

Na tapetu je već neko vreme što koristi Pink Floyd i sl. u nastavi i nije Vučićev dron. 

Svi je znaju kao najbolju, ali i najblesaviju i najnekonvecionalniju profesorku u okrugu.

Nedovoljno buntovna prema sistemu za neke, previše za neke druge, kao profanka u Srbiji svakako teško da će opstati i nešto dobro uraditi.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Paradoksologija рече

Nedovoljno buntovna prema sistemu za neke

Не ради се о бунтовништву. Она, заједно са 99% својих колега, бунтовних или не, једноставно не схвата да тај систем више не може да функционише за децу 21. века. Ма шта наставник радио, и ма колико дубио на глави, школски систем на кога смо ми навикли више никада неће функционисати и више никада неће успети да заинтересује децу (ако је икада и могао). Што пре већина људи прихвати ту неминовност и усмери енергију на тражење нових и бољих начина и система уместо на кукање над ”све искваренијом децом”, то ће нам свима бити боље. Није то само у Србији случај, у Србији је само систем још додатно распаднут док у развијеним земљама (са изузетком САД где је горе него у Србији) привидно функционише. Баш скоро читах један холандски чланак у коме један професор универзитета каже како не жели своје дете да шаље у музеј. Мож мислити колико је систем пропо кад конзервативни Холанђанин који обожава традицију конта да више од тог посла нема ништа и да нешто мора да се мења. 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Juan рече

Она, заједно са 99% својих колега, бунтовних или не, једноставно не схвата да тај систем више не може да функционише за децу 21. века

Ona takođe mora da ispoštuje plan i program koji joj je naturen odozgo. Takođe, nema posla sa klincima koji se smaraju jer sve to znaju, veruj mi na reč.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Paradoksologija рече

Ona takođe mora da ispoštuje plan i program koji joj je naturen odozgo.

Али не мора да пише овакве текстове...

3 minutes ago, Paradoksologija рече

Takođe, nema posla sa klincima koji se smaraju jer sve to znaju, veruj mi na reč.

?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juan рече

Али не мора да пише овакве текстове...

?

Ne mora. Većina profesora ne piše ništa osim što upisuje časove. Ali tračare onako, usmeno.

Znam gradić u kome predaje. Znam školu u kojoj predaje. Znam učenike i bivše učenike škole u kojoj predaje. Nisu oni mnogo po internetu pa im stoga dosadan klasičan pristup. Većina ih ne zna engleski jezik dovoljno da se snađu po internetu. Ne snalaze se ni u igricama. Nemam ja odgovor na to, ja dolazim iz privilegovane sredine gde klinci lako nauče engleski i od rođenja umeju s računarima. S takvima je ipak drugačije. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Njeni komentari na sopstveni tekst.

"У праву сте. Школа не ваља, друштвени амбијент не ваља. Испаштају деца, ни крива, ни дужна.
Време је да се свима упали лампица, а можда је и касно.
Ако још увек нешто може да се поправи, стварно је крајње време за то."

Jasno kao dan. Skola inace uopste nije deo tog drustvenog ambijenta, jer je opste poznato da ona lebdi u Platonovom svetu ideja.

"Не критикујем све са запада, само понешто. Наша је кривица, а не њихова, што само најгоре ствари прихватамо са запада, и то често након што је тај исти запад од њих одустао.

Немам ништа против науке. Напротив!
Нека нам онда убаце семинаре баш о томе.
Нека ђацима убаце тренинге о техникама учења.
Нека организују неку обуку и родитељима. Било шта нека буде, само да се померимо са ове тачке јер ово не ваља. Много не ваља."

Kako ono bese? Djaci bez ambicije, bez inicijative, nece da misle, cekaju da sve neko drugi uradi, tesko ih je motivisati? O Boze blagi od koga li su to mogli videti i cuti.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Juan рече

Ево у целом тексти није нигде помислила да је проблем у њој, тј. у систему у коме је она, а који је остао закопан у 19. веку, па јој уопште није јасно зашто су деца 21. века сморена. И наравно, неизбежни ”западни трендови” морају да се спомену. Да ме не схватите погрешно, знам многе наставнике као она и у питању су савесни и вредни људи, са изразито добрим намерама. Али не вреди кад имају музејски менталитет.

Oвако

Драги Ивице

Ово што је тета написала је таааааачнооооо тааако

Не зато што је она неинвентивна, неприлагодљива итд....

Већ зато што, иако много мање радим од ње у школи, примећујем као и све моје колеге исте симптоме код деце

Само један пример од многих сличних, пошто радим индивидуалну наставу, питам ученицу на часу нешто типа "кажи ми то и то", добијам одговор "Мене питате?"

А у соби само нас двоје....

Деца често не памте, не повезују идеје, мотиве, градива, асоцијације, не знају шта је доњи спрат (понекад), најмањи проблем је "безобразлук" или темперамент, то је чак и пожељно, по мени.

Немају иницијативу, а веруј ми много наставника има ентузијазам и дуби на "трепавицвама" од освеживања наставе и "иновација"

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Врло често, што је већа понуда активности, креативности, приступа дечици оваквог онаквог....њихово залагање је мање

Тамо где су наставници ауторитет, где не смеш да писнеш, где се на час долази спреман....резултати су много већи, и деца су спремнија за даље

Иновације су сасвим друга тема

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Драшко рече

Врло често, што је већа понуда активности, креативности, приступа дечици оваквог онаквог....њихово залагање је мање

Тамо где су наставници ауторитет, где не смеш да писнеш, где се на час долази спреман....резултати су много већи, и деца су спремнија за даље

Иновације су сасвим друга тема

U mojoj niši to nisam primetila, upravo suprotno. Ali potrebno je određeno predznanje da ti nešto bude dosadno, treba da si nešto prošao pre no što te smara.

Zna se sa kojim predznanjem se ide u kafanu :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Драшко, опет се не разумемо. Није решење повећана инвентивност наставника у истом систему. Рекох већ, могу да дубе на глави, ништа то неће помоћи. Решење је потпуно укидање оваквог школског система и замена нечим потпуно новим. 

Али ти предајеш у музичкој школи, то је опет нека друга прича о којој немам искуства. Мада ми није јасно како су незаинтересована деца која су сама одабрала да ту дођу и науче да свирају. Или су их амбициозни родитељи наговорили, а њих у ствари то не занима?

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Paradoksologija рече

U mojoj niši to nisam primetila, upravo suprotno. Ali potrebno je određeno predznanje da ti nešto bude dosadno, treba da si nešto prošao pre no što te smara.

Zna se sa kojim predznanjem se ide u kafanu :D

Драго ми је

Али се ја не слажем са тим

Нас ће недисциплина докрајчити

Да ли си радила у ОШ или СШ?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Juan рече

Драшко, опет се не разумемо. Није решење повећана инвентивност наставника у истом систему. Рекох већ, могу да дубе на глави, ништа то неће помоћи. Решење је потпуно укидање оваквог школског система и замена нечим потпуно новим. 

Али ти предајеш у музичкој школи, то је опет нека друга прича о којој немам искуства. Мада ми није јасно како су незаинтересована деца која су сама одабрала да ту дођу и науче да свирају. Или су их амбициозни родитељи наговорили, а њих у ствари то не занима?

Dok boldovano ne ukapiramo samo cemo se vrteti u krug.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Није то толика разлика

Музичке школе спадају под закон о ОШ...и на настави у музичкој можеш да видиш лепо како деца повезују, колики им је степен заинтересованости уопште....

Не може систем да се сруши и подигне скроз нов 

Прво ми немамо такву државу која би то подржала, да знаш шта нам све министарство тражи, не би веровао, и закључио би да раде против школства

Наша школа од два спрата и око 400 квадрата укупно, која ради 6 дана у недељи у две смене има по закону право на 0,84% теткице?!

Једну смо морали да пошаљемо на биро, другу смо задржали на 84 посто норме

ЈЕл то ок?

Наш систем не гледа шта су ПОТРЕБЕ наставе, ученика (пустимо сад инвентивности....креацију итд)

Основне потребе!!!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Драшко рече

Нас ће недисциплина докрајчити

Да ли си радила у ОШ или СШ?

Malo OŠ, nešto gimnazijalci u privatnoj školi, daleko više fakultet.

Disciplinu je relativno lako uspostaviti kada se zainteresuju najglasniji u učionici. Nekad to budu i najpametniji - onda je baš lako i lepo i može se svašta. Nekad ne - od te situacije relativno uspešno bežim ceo život.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Dok boldovano ne ukapiramo samo cemo se vrteti u krug.

Je l' se predlaže da jedan šraf ukine ceo mehanizam pre no što ima pravo da išta kaže?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...