Jump to content

ПОВРАТАК ЂАЧКИХ УНИФОРМИ (КОМЕНТАР АЛЕКСАНДРА АПОСТОЛСКОГ + ВАШ...)

Препоручена порука

7 minutes ago, RYLAH рече

ОК, можеш ли да ми објасниш то? Какве би шансе да се образује у таквом "систему без система" имао неко без икаквих друштвених потенцијала да се образује, из породице сиромашних људи који немају времена/воље/знања да образују своје дете?

Па, на пример, видео би да се у суседној кући деца окупљају сваког дана и раде нешто занимљиво, па би дошао да види о чему се ради. А оно комшија учи децу разне занимљиве ствари... И комшији наравно ништа не би сметало да им се придружи дете из улице, посебно што зна за тешко материјално стање породице. Ништа га не кошта. Плус има сатисфакцију да је некоме помогао и учинио добро дело.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Grizzly Adams рече

Па, на пример, видео би да се у суседној кући деца окупљају сваког дана и раде нешто занимљиво, па би дошао да види о чему се ради. А оно комшија учи децу разне занимљиве ствари... И комшији наравно ништа не би сметало да им се придружи дете из улице, посебно што зна за тешко материјално стање породице. Ништа га не кошта. Плус има сатисфакцију да је некоме помогао и учинио добро дело.

Da, jer su svi ljudi prirodno svetitelji i ne smeta im da za dž čuvaju tuđe dete i još ga obrazuju da njihovom detetu bude konkurencija na tržištu rada u tom i takvom surovom sistemu gde svako mora da se krvnički bori za golu egzistenciju sebe i deteta, jer ako nemaš para, umireš od bolesti lečive antibioticima. Ovo je sad neozbiljno na nivou bajke.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

А да ли може оним родитељима који могу и желе нешто другачије да се омогући да спроведу своје идеале, а да за оне који желе систем постоји систем? Да подсетим, није проблем што постоји систем, него што су све друге алтернативе забрањене законом осим у многим државама САД  

Подели на овим сајтовима

Брате, мислим да ниси реалан. То се није дешавало реално. Ни код нас, нити било где у свету. Од свих се пробије пар комада најгенијалнијих или најбескрупулознијих, што је све заједно чинило до један проценат, а сви остали су били ту да им служе, и живели су екстремно бедно у односу на све што имамо данас. А ово данас имамо откако су људи почели масовно да се описмењују и образују. А почели су да се масовно описмењују и образују тек са системским образовањем, колико год мана да има то системско образовање. Чак је образовање од куће системско образовање, јер та деца после ипак полажу стадардизоване тестове.

Управо сада, Juan рече

А да ли може оним родитељима који могу и желе нешто другачије да се омогући да спроведу своје идеале, а да за оне који желе систем постоји систем? Да подсетим, није проблем што постоји систем, него што су све друге алтернативе забрањене законом осим у многим државама САД  

Апсолутно никакав, то је одлично, макар за почетак те образовне реформе. Ко хоће, своје дете може да школује како хоће, с тим да то дете после полаже неки тест знања (нек прескаче ио разреде ако је напредно, зашто да не?), али да се осталима који такве могућности немају остави могућност системског образовања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, NinaD рече

Kad nema sistema dolazi do anarhije, a moram priznati da mi se to uopšte ne sviđa. Prvo, nisu svi roditeji sposobni da sprovode edukaciju dece.  Drugo, ako su i sposobni, mnogi imaju svoje profesije i provode dosta vremena na poslu. Takođe, obrazovanje kod kuće uskraćuje deci socijalizaciju. Ima toga koliko hoćeš. Uglavnom, to obrazovanje kod kuće dobro je samo za ne daj Bože ratne uslove, kad ne može drugačije. Bolje bi bilo videti kako to Finci rade, ili Koreja. Ima ona neka rejting lista školskih sistema na kojoj je Koreja zauzela prvo, Japan drugo mesto, pa mislim Singapur i Šangaj, a Finska na petom mestu. Problem je što kod nas nema političke volje da se školstvo poboljša. Kako bi i bilo, kad kupuju diplome.

Колико сам гледао, фински систем је сасвим ОК за један систем, једино је проблем што може још боље и од тога. Ови азијски системи су одлични за масовно штанцовање компјутера...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juan рече

Postoje i postojale su redovno inicijative za ovo kod nas, ali nikako da zažive.

Ovo pratim jer mi drugarica iz Holandije koja živi u Srbiji kod kuće obrazuje decu. Uči sa njima od četvrte godine latinski, astronomiju, ludila. Ali sama kaže da su većina roditelja koji hoće u Srbiji da obrazuju decu kod kuće sektaši i teoretičari zavera kojima je jedini cilj da decu izoluju od onih poganih vršnjaka i nastavnika koji bi da ih kvare modernim životom i da je teško to formalno razgraničiti. Svima bi nam bilo žao dece koja moraju da uče da su medicina, vakcine i evolucija zlo, a svi vršnjaci đavoimani. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Juan рече

У Холандији студенкиње долазе полуголе, па још увек нисам направио секс скандал. А кад Хуан може да се контролише, онда може свако. 

Mislis kad Huanita moze da kontrolise? :D

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, NinaD рече

Kad nema sistema dolazi do anarhije, a moram priznati da mi se to uopšte ne sviđa.

Ни мени се не би свиђало кад би било тачно. Само што није тачно.

Кад нема тог проклетог "система" да људе спутава и кињи, тек тада њихови таленти дођу до изражаја.

6 minutes ago, NinaD рече

Prvo, nisu svi roditeji sposobni da sprovode edukaciju dece.

Наравно. Мада је данас огромна већина више него способна да одради бар првих неколико разреда основне школе.

7 minutes ago, NinaD рече

Drugo, ako su i sposobni, mnogi imaju svoje profesije i provode dosta vremena na poslu.

Нико није ни рекао да сви треба да имају времена.

8 minutes ago, NinaD рече

Takođe, obrazovanje kod kuće uskraćuje deci socijalizaciju.

Прво, то није тачно. Друго, навео сам пример "групних" школа - дакле да деца из једног комшилука иду заједно у "кућну школу".

9 minutes ago, NinaD рече

Uglavnom, to obrazovanje kod kuće dobro je samo za ne daj Bože ratne uslove, kad ne može drugačije.

Мало морген. Деца која се образују код куће разбијају децу из државних школа на свим тестовима. Ако су тестови битни...

11 minutes ago, NinaD рече

Bolje bi bilo videti kako to Finci rade, ili Koreja. Ima ona neka rejting lista školskih sistema na kojoj je Koreja zauzela prvo, Japan drugo mesto, pa mislim Singapur i Šangaj, a Finska na petom mestu.

То кад би било важније где се држава налази на некаквој листи. Мени је важније да моје дете расте слободно и неспутано.

12 minutes ago, NinaD рече

Problem je što kod nas nema političke volje da se školstvo poboljša.

Ви би бре све да решавате политиком... Кад ће више схватите да политичаре није брига за народ? А посебно за твоју децу?

Њима твоја деца требају само да их пошаљу у рат да погину бранећи њихове фотеље и привилегије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Биљана рече

@Grizzly Adams

Da li u Americi djeca nose uniforme? 

Нису обавезне ако ме то питаш.

Постоје приватне школе у којима носе униформе, али је ту упис сасвим добровољан. У државним школама не носе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@RYLAH @Juan

Колико знам, школовање од куће је у плану, и то доста одавно, не знам докле се стигло. Можда чак и може. Углавном, знам да по неким средњим школама деца избегавају да иду на неке предмете из више разлога, па после полажу тај предмет. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, RYLAH рече

Брате, мислим да ниси реалан.

Ја мислим да сам реалан, видео сам људе који тако раде.

7 minutes ago, RYLAH рече

Чак је образовање од куће системско образовање, јер та деца после ипак полажу стадардизоване тестове.

Вараш се. Има држава где се не полажу никакви тестови.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нису обавезне ако ме то питаш.

Постоје приватне школе у којима носе униформе, али је ту упис сасвим добровољан. У државним школама не носе.

Koliko sam ja mogla vidjeti (a vidjela sam isključivo na filmu) te uniforme koje se nose uopšte nisu loše. Ne znam šta to znači u Americi i zašto su neke škole stavile uniforme, ali uopšte nije loše. 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Колико сам гледао, фински систем је сасвим ОК за један систем, једино је проблем што може још боље и од тога. Ови азијски системи су одлични за масовно штанцовање компјутера...

Deca rade iste testove i tako se onda rejtinguju škole. Tako da, ispalo je da su ova azijska deca bolje uradila teastove. To što si napisao su predrasude. Moja je ćerka završila master na arhitektonskom projektovanju u Milanu i imala je kolege sa svih strana. Radili su uvek zajedničke projekte po grupama i menjali grupe. Studenti iz azijskih zemalja su efikasniji u zajedničkom radu dok oni iz zapadnih zemalja uglavnom vode polemike oko toga da nature svoje rešenje bez obzira da li je bolje (njima jeste). Mada, nije ovo uvek pravilo, ipak su to sve bili već diplomirani inženjeri, a ne mala deca.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, БанеЛ рече

@RYLAH @Juan

Колико знам, школовање од куће је у плану, и то доста одавно, не знам докле се стигло. Можда чак и може. Углавном, знам да по неким средњим школама деца избегавају да иду на неке предмете из више разлога, па после полажу тај предмет. 

Средња школа није законски обавезна.  У моје време су баш том чињеницом претили којекаквим пробисветима. Али основна јесте, ако се не варам. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...