Аљонка Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 Све је то дух времена , верујем и знам на основу историјских сведочења да су Хришћани првих времена имали толико разнолика богослужења а опет били најревноснији за веру нашу. А данас је то све некако у складу са духом времена , а дух времена је материјализам - дух инстант цивилизације , где за све "треба" да постоји јединствено решење , упутство за употребу . Рече ми један чоек недавно , каже било би добро да када се човек роди има уз себе упутство за употребу. Ето то је тај дух данашњице, јербо ако нема тог упутства за употребу испада да ми нисмо способни ни Богу брез тога да се молимо, нити смо у стању истину да сазнамо нити да је одржимо. Ово упутство за употребу толико неопходно у ова материјалистичка доба , када је магија ближа човеку него религија, дакле то упутство је преко потребно , без њега ми не знамо како Црква функционише, како се попови моле , како ово како оно, јер све треба да буде по том упутству. Заправо толики вапаји наводно за канонима и другим писаним законима нису ништа друго до једна општа дезоријентисаност данашњег човека, духовна дезоријентисаност. Зато им треба упутство за употребу, али пази не било какво него савремено , прилагођено овој инстант цивилизацији. Нису то дакле они некадашњи канони у које један монах који је тек неких 10 година у намастиру не сме ни да помисли да завири а камоли да их покуша тумачити, не никако то су ови данашњи канони-упутство за употребу - који су тако савршено јасни сами по себи да је апсолутно довољно бити само писмен, па ето ни ћирилица није неопходна јер постоји гугл преводилац, дакле то је то савремено духовно упутство за употребу - то су ти наши канони свима разумљиви и малом Перици из 5 разреда и чича Томи од 75 лета ( од којих 50 проведе као комуниста) и сека Перси наркоманки која је сада ревносни Хришћанин истина покајала се пре три месеца и сад јој је све јасно , што би се рекло синуло јој пред очима, ко флеш , па и оном малом богослову јес да воли да цуга и јури жемске али брате мој то ти је образовани теолог ( истина никад довршени и вечно вечити ал ту је у бранши је) . И наравно епископу Атанасију би требало да буде јасно то наше духовно упутство за употребу , Боже мој па ипак је он епископ, та ваљда и он нешто зна. Дакле данас у овом времену као што рекох нама не требају канони које разумеју тек аскети , људи који су се довољно очистили и подвизавали , исто тако и друга духовна литература , на пример Палама то има да буде јасно само по себи јер је јасно да је онај други лик Варлам теро контру ко неки новотарац латинствујушчи, а и ваљда је био из Калабрије чини ми се , а онда је њега раскринко Палама нако све у 16-ест, јербо је то наш човек зилота и старотарац , ма мислим ревнитељ шта да вам причам. Дакле у времена инстант цивилизације аскетизам није неопходан, подвиг је тек ту да се о њему прича и да га се сећамо и бранимо од неповижника новотараца и сличних који место лепо да пљују по владикама и једу 40 дана само сува леба , они замисли једу неке лигње , мислим брука, шта рећи... Инстант цивилизацију која иде одмах после пропасти културе , а период културе увек долази после периода култа , барем Шпенглер тако вели, дакле ту инстант цивилизацију увек одликује млакост духа , свађалачки менталитет, никаква умна и духовна достигнуће , већ увек само жвакање онога што претходници постигоше и сазнаше, такође велики просперитет магије. Да то је занимљиво , гледам ову серију "чари" и видим како је то једноставно , мало читаш неке песмице мало куваш неке супице, мало маши ручицама и све решаваш , ки супермен, ма какав супермен ко прави чаробњак из ОЗ-а , ништа пост, ништа молитва, ништа исправљање самога себе, све инстант, затвориш двери и сви се аутоматски тамо спасавају, ништа мозак само магија ! crvenilo confused crvenilo wc joj confused 0110_hahaha klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 crvenilo Да има и на овом форуму "захвалнице" сад би кликнуо на њ. confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 crvenilo Да има и на овом форуму "захвалнице" сад би кликнуо на њ. confused нема захвалница али има тема ово "вреди прочитати" где можеш стављати квалитетне текстове форумаша и захвалити им се Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Април 5, 2010 Пријави Подели Написано Април 5, 2010 confused Да има и на овом форуму "захвалнице" сад би кликнуо на њ. crvenilo нема захвалница али има тема ово "вреди прочитати" где можеш стављати квалитетне текстове форумаша и захвалити им се Ja predlazem da se Zeljkov tekst postavi na naslovnu stranu foruma! Genijalan post! crvenilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Bas lep post Zeljko, svaka cast! Takodje, mislim da je i naslov teme mudro izabran i u to ime zelim da pohvalim i pokretaca iste! crvenilo 0442_feel https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Све је то дух времена , верујем и знам на основу историјских сведочења да су Хришћани првих времена имали толико разнолика богослужења а опет били најревноснији за веру нашу. А данас је то све некако у складу са духом времена , а дух времена је материјализам - дух инстант цивилизације , где за све "треба" да постоји јединствено решење , упутство за употребу . Рече ми један чоек недавно , каже било би добро да када се човек роди има уз себе упутство за употребу. Ето то је тај дух данашњице, јербо ако нема тог упутства за употребу испада да ми нисмо способни ни Богу брез тога да се молимо, нити смо у стању истину да сазнамо нити да је одржимо. Ово упутство за употребу толико неопходно у ова материјалистичка доба , када је магија ближа човеку него религија, дакле то упутство је преко потребно , без њега ми не знамо како Црква функционише, како се попови моле , како ово како оно, јер све треба да буде по том упутству. Заправо толики вапаји наводно за канонима и другим писаним законима нису ништа друго до једна општа дезоријентисаност данашњег човека, духовна дезоријентисаност. Зато им треба упутство за употребу, али пази не било какво него савремено , прилагођено овој инстант цивилизацији. Нису то дакле они некадашњи канони у које један монах који је тек неких 10 година у намастиру не сме ни да помисли да завири а камоли да их покуша тумачити, не никако то су ови данашњи канони-упутство за употребу - који су тако савршено јасни сами по себи да је апсолутно довољно бити само писмен, па ето ни ћирилица није неопходна јер постоји гугл преводилац, дакле то је то савремено духовно упутство за употребу - то су ти наши канони свима разумљиви и малом Перици из 5 разреда и чича Томи од 75 лета ( од којих 50 проведе као комуниста) и сека Перси наркоманки која је сада ревносни Хришћанин истина покајала се пре три месеца и сад јој је све јасно , што би се рекло синуло јој пред очима, ко флеш , па и оном малом богослову јес да воли да цуга и јури жемске али брате мој то ти је образовани теолог ( истина никад довршени и вечно вечити ал ту је у бранши је) . И наравно епископу Атанасију би требало да буде јасно то наше духовно упутство за употребу , Боже мој па ипак је он епископ, та ваљда и он нешто зна. Дакле данас у овом времену као што рекох нама не требају канони које разумеју тек аскети , људи који су се довољно очистили и подвизавали , исто тако и друга духовна литература , на пример Палама то има да буде јасно само по себи јер је јасно да је онај други лик Варлам теро контру ко неки новотарац латинствујушчи, а и ваљда је био из Калабрије чини ми се , а онда је њега раскринко Палама нако све у 16-ест, јербо је то наш човек зилота и старотарац , ма мислим ревнитељ шта да вам причам. Дакле у времена инстант цивилизације аскетизам није неопходан, подвиг је тек ту да се о њему прича и да га се сећамо и бранимо од неповижника новотараца и сличних који место лепо да пљују по владикама и једу 40 дана само сува леба , они замисли једу неке лигње , мислим брука, шта рећи... Инстант цивилизацију која иде одмах после пропасти културе , а период културе увек долази после периода култа , барем Шпенглер тако вели, дакле ту инстант цивилизацију увек одликује млакост духа , свађалачки менталитет, никаква умна и духовна достигнуће , већ увек само жвакање онога што претходници постигоше и сазнаше, такође велики просперитет магије. Да то је занимљиво , гледам ову серију "чари" и видим како је то једноставно , мало читаш неке песмице мало куваш неке супице, мало маши ручицама и све решаваш , ки супермен, ма какав супермен ко прави чаробњак из ОЗ-а , ништа пост, ништа молитва, ништа исправљање самога себе, све инстант, затвориш двери и сви се аутоматски тамо спасавају, ништа мозак само магија ! 8) "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Април 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Bas lep post Zeljko, svaka cast! Takodje, mislim da je i naslov teme mudro izabran i u to ime zelim da pohvalim i pokretaca iste! 0442_feel vaistinu :cheesy: 170fs799081 0705_read http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Жељко, трећи пут прочитах hvala hvala hvala 170fs799081 0442_feel 0705_read :cheesy: vaistinu t4431 klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Април 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Ја сам сад узео да проћитам..... Жељко је цар !!!! 170fs799081 Свака Част !! http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Tekst je na naslovnoj strani, jeeeeeeeeeej confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Април 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2010 confused takeoff drlove Moj naslov hwhwhwhwhwheheheheheh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 6, 2010 algabacaju crutches vaistinu Moj naslov hwhwhwhwhwheheheheheh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! klapklap klapklap 4chsmu1 Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Tekst je na naslovnoj strani, jeeeeeeeeeej 0442_feel 0442_feel isus-sinai isus-sinai 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Може ли неко да објасни случај са светим Максимом Исповедником, ако се не варам он је у одређеним догматским питањима имао супротно мишљење од велике већине и остао је при своме учењу. И Ако се не варам тек је после његове смрти његово учење прихваћено. Како објаснити то узевши у обзир послушање већини. Св. Максим није био једини у томе што је говорио. (Уз њега од почетка био свети Софроније, потоњи патријарх Јерусалимски.) Њега је Црква у Константинопољу одбацивала, заједно са његовим учењем, али је уточиште нашао у Римској Цркви, која је догматски била ,,исправна''. Тадашњи догматски проблеми били су актуелни као једно тешко питање, које је Максим хтео да реши због егзистенцијалог значења за Цркву. Према томе, упоређивати такав проблем са данашњим, од стране ,,незнавена који се позивају на Максима'' близу је некаквој патологији. Теолошке теме из времена Св.Максима актуелне су и данас. (Црква непрестано сведочи догматске истине.) Објашњавати о томе је читава прича. 0442_feel Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 6, 2010 Пријави Подели Написано Април 6, 2010 Може ли неко да објасни случај са светим Максимом Исповедником, ако се не варам он је у одређеним догматским питањима имао супротно мишљење од велике већине и остао је при своме учењу. И Ако се не варам тек је после његове смрти његово учење прихваћено. Како објаснити то узевши у обзир послушање већини. Св. Максим није био једини у томе што је говорио. (Уз њега од почетка био свети Софроније, потоњи патријарх Јерусалимски.) Њега је Црква у Константинопољу одбацивала, заједно са његовим учењем, али је уточиште нашао у Римској Цркви, која је догматски била ,,исправна''. Тадашњи догматски проблеми били су актуелни као једно тешко питање, које је Максим хтео да реши због егзистенцијалог значења за Цркву. Према томе, упоређивати такав проблем са данашњим, од стране ,,незнавена који се позивају на Максима'' близу је некаквој патологији. Теолошке теме из времена Св.Максима актуелне су и данас. (Црква непрестано сведоћи догматске истине.) Објашњавати о томе је читава прича. 0442_feel Хвала. Иначе нисам имао у виду да поредим св. Максима са било ким, него ме само цела прича подсетила на њега одавно сам читао житије и мало сам позаборавио, а искрено велико дивљење осећам према њему и често се сећам његовог примера и покушавам да замислим како то изгледа кад су готово сви против тебе али опет истрајаваш до краја. Али битно је то што си рекао да је био подржан од дела Цркве, то је битно за ову тему Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука