Jump to content

Да ли нам треба Бог који никад није био човек?

Оцени ову тему

Препоручена порука

И Православље учи да је пакао стваран и вечан, проблем је само римокатоличка заблуда да Бог "мучи људе" зато што је "гневан". То им је донело читав низ теолошких проблема (попут учења о "чистилишту" и слично) и као последицу практичне проблеме - Инквизиција итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 529
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

То су тешка питања јер се ради у реалности "коју око не виде". Међутим, свети оци уче о огњу који није као овај материјални. Тешко је продрети какав је онда то огања, јер је такво нешто ван искуства. Не можемо о томе да расправљамо, али можемо да кажемо да је творац пакла човек а не Бог.

То да је пакао Божија правда је обична људска логика која се приписује Богу. Бог је изнад нашег поимања правде.

Mi u islamu kažemo da Bogu ništa nije slično, i kada govorimo o pravdi ne mislimo da naša pravda je i Božija pravda! Bog je iznad Njegovih stvorenja i Božije osobine i atributi su Svojstveni samo Njemu! Niko, ni Isus ni Sveti Duh niti bilo ko sudjeluje sa Njim u njegovim osobinama i svojstvima!

Naravno da je Bog jedan, Kome niko nije zajednički u Njegovim ,,osobinama i svojstvima'', jer su osobenosti i svojstva, karakteristika za ,,jednu'' nezamenjivu i neizmenjivu ,,ličnost''. Međutim, ono što Bog ima kao Svoje Božanstvo, to isto imaju i Dve druge Ličnosti, Sin Božiji i Duh Sveti. :smiley:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Такође, колико парадоксално звучало : МИ НЕ ВЕРУЈЕМО ДА ЈЕ БОГ ПРАВЕДАН !

Не дај Боже када би Он био праведан , у људском смислу,  јер тада нико жив не би остао....

Зато за нас је једина Божија правда - МИЛОСТ. И милост га чини да он јесте Бог љубави, Бог доброте, Бог радости, Бог светлости.....

Понављам, ако би Бог био праведан, по логици 1+1 = 2 , онда тешко нама... и то не би била љубав него натура - размена.

"

Zli će zauvijek biti predmet srdžbe i gnjeva Božjega u paklu."

Ово је пример да не треба буквално тумачити Св. Писмо.

Јер Бог не може да има срџбу и гнев, зато што он обитава у апсолутном блаженству, савршенству, срећи, радости, животу,......Он нема потребе за негативним атрибутима. Ова реченица је пример тзв. "антропоморфизма Бога" - придавање људских особина Богу.

Пазите овде : ако би Бог учио људе да праштају , да се не гневе и срде једни на друге,да буду савршени  а ОН сам као БОГ поседује такве особине, онда би такав Бог у најмању руку био лицемер и неискрен, јер нас тера да не радимо нешто а он сам то чини.

brate Aga kada vidim tvoje djete i teb, sjetim se onoga što sam ti rekao kada smo se šalili!

Drugo, Hvala Bogu na djeci!

Treće:Kada govorimo o božijim svojstvima i atributima, oni nisu niukojem slučaju slični sa čovjekom i čovječjim osobinama!

Ljudi ulaze u Džennet Božijom Milošću!Kada bi bilo na osnovu djela koja učinismo slažemo se niko Dženneta ne bi vidio.Ispod Allahova Arša je zapisano:Uistinu je moja Milost pretekla Moju srđbu!Pripisivanje stvaranja Pakla čovjeku pripisuje se čovjeku nešto vrlo opasno a to je da je čovjek jedna vrsta Boga!To je po nama nedopustivo!

Da, Bog je stvorio i dobro i zlo!Stvorio je Raj i Pakao!Ali Bog nije zao!Bog je dao čovjeku slobodnu volju, da radi dobro ili zlo!Ti biraš!

oni kanibali pojedoše djevojku, u Raj idu samo zato što su kršćani!Oni nacionalisti koji nemaju vezu sa kršćanstvom učinili zločine, i samo zato što deklerativno su hrišćani ulaze u raj, O kojem paklu duše govorimo kada su zločinci smijajući se činili određene zločine!Njihove duše su uživale u činjenju zločina!Dođete porodici ubijenog i kažete ubica vašeg djeteta sigurno ulazi u raj, mislim da će vrlo brzo ti roditelji ostaviti tu vjeru!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

oni kanibali pojedoše djevojku, u Raj idu samo zato što su kršćani!Oni nacionalisti koji nemaju vezu sa kršćanstvom učinili zločine, i samo zato što deklerativno su hrišćani ulaze u raj,

Ко је то рекао да ће злочинци ићи у Рај само зато што су декларативно хришћани?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

oni kanibali pojedoše djevojku, u Raj idu samo zato što su kršćani!Oni nacionalisti koji nemaju vezu sa kršćanstvom učinili zločine, i samo zato što deklerativno su hrišćani ulaze u raj,

Да, то и ја питам?!    amin-nas

Ја не знам да су ти људи проглашени светитељима (по традиционалном учењу свети су сигурно спашени и у Рају се налазе !)   

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Да, то и ја питам?!    amin-nas

Ја не знам да су ти људи проглашени светитељима (по традиционалном учењу свети су сигурно спашени и у Рају се налазе !)   

још нешто...

ми не верујемо да ако је неко крштен, да је аутоматски спашен ! 

Негде сам прочитао да је Пакао пун крштених душа, свештеника и епископа .....("Виђење Раја и Пакла"- једна ултра-православна брошурица).

Подели на овим сајтовима

Бог ће судити свету, и као што каже апостол Павле да ће прво Васкрснути они у Христу (хришћани) верујем да ће прво Суд бити њима, али као што каже Христос, Господ и Богочовек, неће сви бити осуђени него ће одмах наследити Царство Божије и живот вечни.

Такође, не можемо се у свему ослањати на Библију јер иако имамо адекватне оријентире како се требамо владати овде и сада, не познајемо Божију Промисао у том сада и овде као ни моменат који се односи на Будући Век јер не знамо како ће Бог да суди свету. Дакле, то значи да се појам спасења односи на све људе а не само на хришћане, самим тим, да нема гаранција да ће се сви хришћани само зато што су хришћани аутоматски спасити (имамо такав одељак на више места у Јеванђељу када Христос каже да се неће сви спасити који Му говоре: "Господе, Господе...", или пак када на другом месту пророчки описује тај Будући Суд говорећи "осуђенима": "...не дадосте ми да једем...пијем...не посетисте ме...итд.". Тако се открива да ће етички ниво МОЖДА бити једно универзално мерило самог суда, без обзира на вероисповест, атеизам, грешност, итд. Међутим, није све црно-бело јер ни два грешника немају исти однос према свом греху - један се стиди њиме а други се надима њиме...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Бог ће судити свету, и као што каже апостол Павле да ће прво Васкрснути они у Христу (хришћани) верујем да ће прво Суд бити њима, али као што каже Христос, Господ и Богочовек, неће сви бити осуђени него ће одмах наследити Царство Божије и живот вечни.

Такође, не можемо се у свему ослањати на Библију јер иако имамо адекватне оријентире како се требамо владати овде и сада, не познајемо Божију Промисао у том сада и овде као ни моменат који се односи на Будући Век јер не знамо како ће Бог да суди свету. Дакле, то значи да се појам спасења односи на све људе а не само на хришћане, самим тим, да нема гаранција да ће се сви хришћани само зато што су хришћани аутоматски спасити (имамо такав одељак на више места у Јеванђељу када Христос каже да се неће сви спасити који Му говоре: "Господе, Господе...", или пак када на другом месту пророчки описује тај Будући Суд говорећи "осуђенима": "...не дадосте ми да једем...пијем...не посетисте ме...итд.". Тако се открива да ће етички ниво МОЖДА бити једно универзално мерило самог суда, без обзира на вероисповест, атеизам, грешност, итд. Међутим, није све црно-бело јер ни два грешника немају исти однос према свом греху - један се стиди њиме а други се надима њиме...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1438.msg75815.html#msg75815

Подели на овим сајтовима

Ako neće u Raj onda će u Pakao, a Pakao je mjesto zla a Bog nije zao (jer vi kažete da Bog ne čini zlo ljudima a kažnjavanje je zlo samim time padate u zamku vašeg učenja)! A sami ste rekli da Bog je ljubav a ljubav nikako ne može značiti kažnjavanje!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ako neće u Raj onda će u Pakao, a Pakao je mjesto zla a Bog nije zao (jer vi kažete da Bog ne čini zlo ljudima a kažnjavanje je zlo samim time padate u zamku vašeg učenja)! A sami ste rekli da Bog je ljubav a ljubav nikako ne može značiti kažnjavanje!

Пакао није место већ релација, не дестинација већ однос са Богом.

Бог је Љубав, пакао не постоји, али за неког ко се није покајао, ко је свој грех оживео и доживео као извор его-добра, Божија Љубав ће постати извор бола...

Подели на овим сајтовима

"...Такође, не можемо се у свему ослањати на Библију јер иако имамо адекватне оријентире како се требамо владати овде и сада, не познајемо Божију Промисао у том сада и овде као ни моменат који се односи на Будући Век јер не знамо како ће Бог да суди свету..."

To ostavlja otvorene puteve svakakvom razmisljanju za koja nemozemo znati jesu li po Bozijem ili nisu.A to vodi u opasnost skretanja sa pravog Bozijeg puta. Jer mi vjernici trazimo uputu u Bozijim Knjigama ili ucenjima POslanika kao kod nas Hadisi od Muhameda s.a.w.s. Kod nas je kroz Kuran i kroz Hadis sve pojasnjeno tako da je nase samo da izucavamo ovo dvoj ei onda znamo da smo na pravom Putu.

Kod vas Biblija ne daje odredjene konkretne Upute sto otvara vrata sejtanu da moze lakse zavoditi ljude.

Zato i pitam na osnovu kojih Spisa vi tvrdite da Pakao nije stvoren od Boga.

Biblija to tvrdi i rimokatolici se drze toga

Znaci vi morate imati negdej pojasnjenje za to

Подели на овим сајтовима

"...Такође, не можемо се у свему ослањати на Библију јер иако имамо адекватне оријентире како се требамо владати овде и сада, не познајемо Божију Промисао у том сада и овде као ни моменат који се односи на Будући Век јер не знамо како ће Бог да суди свету..."

To ostavlja otvorene puteve svakakvom razmisljanju za koja nemozemo znati jesu li po Bozijem ili nisu.A to vodi u opasnost skretanja sa pravog Bozijeg puta. Jer mi vjernici trazimo uputu u Bozijim Knjigama ili ucenjima POslanika kao kod nas Hadisi od Muhameda s.a.w.s. Kod nas je kroz Kuran i kroz Hadis sve pojasnjeno tako da je nase samo da izucavamo ovo dvoj ei onda znamo da smo na pravom Putu.

Kod vas Biblija ne daje odredjene konkretne Upute sto otvara vrata sejtanu da moze lakse zavoditi ljude.

Zato i pitam na osnovu kojih Spisa vi tvrdite da Pakao nije stvoren od Boga.

Biblija to tvrdi i rimokatolici se drze toga

Znaci vi morate imati negdej pojasnjenje za to

Ако нешто не можемо знати - не значи да не можемо сазнати. Наша вера не трпи генерализације јер је свака личност универзална и не може се дефинисати једностраним путем. Ваша вера се ослања на записе а ми на "записе написане Божијом руком у срцима нашим" - мастилом Духа Светога (енергијама). И то ако се одричемо ђавола на Крштењу (ви кажете шејтан), то не значи да смо без "жалца" сатане до краја живота (постоји Божије допуштење како би се испитала вера наша - види старозаветну књигу о праведном Јову).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...