Jump to content

Парадокс камена који не може да се подигне (ВИДЕО)

Оцени ову тему

Препоручена порука

2 hours ago, Toma рече

Ne zameri, ipak mislim da je 'problem' u pitanju.
Poput pitanja: "Da li hoćeš da svratimo u Niš ili autobusom?"
I slažem se sa tvojom rečenicom "ako Bog postoji onda bi trebao biti saznatljiv".
Na to se može nadovezati pitanje "Kojim čulima?"

Problem je nastao uvođenjem "svemogućeg biča". Kada nema svemogućeg bića nema ni problema (ne bi ni bilo postavljeno takvo piitanje).

Davno, davno je prošlo vreme saznavanje sveta samo čulima.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Justin Waters рече

Problem je u pitanju. Pitanje da li Bog moze da stvori kamen koji ne moze da podigne potpuno je logicki besmisleno jer navodi radnju podizanja koja ima veze sa odupiranjem gravitaciji. S aspekta fizike ne moze da postoji kamen koji ne moze biti podignut, prema tome pitanje je potpuno besmisleno. 

Ma kakva gravitacija. Bog je svemoćan i sve može i za njega ne važe tamo neki zakoni fizike (ovakve izjave  imaš na forumu kolko oćeš).

Kada ovako postaviš stvari pitanje nije nelogično. Zato i kažem problem je u uvođenju tvrdnje da postoji svemoguće biće.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Тања1 рече

Христос, наравно, није овде на земљи. И тако 'не постоји разлика' између добра и зла на земљи. Јер добро (чисто) је на небу.  Tи си, реклo би се пре милитантни исламиста него атеиста, јер у исламу се те ствари сређују овде на земљи, разне ствари као на пример одсецање прстију или главе због крађе. Ова твоја порука представља грубо вређање верника, углавном упакована у фолију. Kако можеш употребити реч "желео је", опет, наспрам, твог мишљења: "ja mislim da svemoguće biće ne postoji". Како? Ти си овде шта? Кабадахија,неки Џек? Ако мислиш да Бог не постоји, не можеш мислити да је 'желео'. Ето то је превртљиво. Дакле, прочитај  прву главу књиге Постања (како ти је препоручио Игњатије) ако хоћеш да се овде разговарамо као људи. Али ти си очигледно  неиживљена и тупава руља. :)

Zar je moguće da ne vidiš da ja  uzmem vaše izjave ovde po forumu i onda ukažem na posledice takvih izjava. I prvo pogledaj dobro na šta sam dao komentar. Recimo ovo što si citirala je odgovor na rečenicu "Bog što želi to i može, a što ne želi to i ne može" koju je neko napisao (nije moja). Ja sam samo ukazao na posledicu ovakve izjave.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, VaSa110 рече

Problem je nastao uvođenjem "svemogućeg biča". Kada nema svemogućeg bića nema ni problema (ne bi ni bilo postavljeno takvo piitanje).

Davno, davno je prošlo vreme saznavanje sveta samo čulima.

Sećam se, do studija nisam verovao u Boga, niti razmišljao na 'tu stranu'.
Tako da znam kako se osećaš.
Što se tiče čula... tja. Šta da ti kažem što već ne znaš
i što ti neće biti 'odskočna daska' za još jedno neslaganje?
Cenim da nam 'zapostavljena čula' i dalje trebaju ... onoliko!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Ne treba tako opsirno i filozofski odgovarati na jedno pitanje koje je poprilicno banalno i glupo. Isto bi se moglo postaviti pitanje: "Moze li Bog da izvrsi samoubistvo?". Ako je odgovor da, onda nije svemoguc jer bi bio mrtav, a ako je ne onda nije svemoguc jer ne moze. I u ovom slucaju priroda se suprotstavlja Bogu koji nadilazi tu prirodu.

Vidiš kolko problema sa tvrdnjom o svemogućem biću. Dosad to nisam napominja misleći da ne treba ali ipak....

Sve bi bilo u redu kada bi to biće zaista postojalo (našlo bi se neko rešenje), ali vi samo verujete (želite) da postoji i toga se držite kao apsolutne istine. Vera nije dovoljna da bi nešto postojalo, pa još ako stvara paradokse i moram sve drugo da menjem i prilagođavam ma koliko to besmisleni bilo sva je prilika da tu nešto nije u redu.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Inače na ovoj temi sam iz vrlo praktičnog razloga.

Aca Milojkov je otvorio zanimljivu temu o veri i kritičkom mišljenju. Zateko me sa temom (nisam ranije o tome razmišljao).

Ova tema je došla ko kec na deset da vidim može li u veri biti kritičkog mišljenja.

Kako sada stvari stoje o tome nema ni govora.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, VaSa110 рече

Vidiš kolko problema sa tvrdnjom o svemogućem biću.

Нема никаквих проблема.

Него не рече ми ти да ли знају твоји родитељи да си педер? Одговори само са да и не.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, VaSa110 рече

Aca Milojkov je otvorio zanimljivu temu o veri i kritičkom mišljenju. Zateko me sa temom (nisam ranije o tome razmišljao).

Ova tema je došla ko kec na deset da vidim može li u veri biti kritičkog mišljenja.

Bojim se da jesi u pravu jer i sam lično poznajem vernike,
vidjam ih svake nedelje posle Liturgije, ćaskamo uz
kaficu i rakijicu, koji ne žele da ramišljaju, da angažuju
Bogom-dane sive ćelijice svoga mozga....
I mada je Bolji od mene rekao da Boga volimo: " ... svom mišlju
svojom..." - a-a! Neće da se upute u te vode. Boje se da ne
ispadnu glupi u društvu, kao da je to greh ili blam, šta li.....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, VaSa110 рече

Тема нема никакве везе са критичким мишљењем, него са питањем чији кратак одговор имплицира да Бог није свемогућ. Било да се одговори потврдно, било одрично.

Ја ти у претходном посту поставих такво питање, које се тиче тебе, и шта год да одговориш, рекао си да си педер. Уместо педер може да стоји било шта (наркоман, убица, разбојник, педофил...)

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ђорђе Р рече

Него не рече ми ти да ли знају твоји родитељи да си педер? Одговори само са да и не

Tvoje pitanje nema blage veze sa onim o čemu pričamo.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Ђорђе Р рече

Тема нема никакве везе са критичким мишљењем, него са питањем чији кратак одговор имплицира да Бог није свемогућ.

Uopšte me ne zanima da dokazujem le li Bog svemoguć ili nije jer prosto moje mišljenje je da Bog ne postoji. Samo sam želeo da vidim da li će ko z ai trenutak da pomisli to isto i da vidi šta će biti sa problemom. Hoću reći hteo sam da vidim oće li ko problem sagledati sa svih strana.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, VaSa110 рече

Tvoje pitanje nema blage veze sa onim o čemu pričamo.

И те како има, одговор и на једно и на друго питање намеће тврдњу коју постављач питања жели. У питању о Богу, то је тврдња да Он није свемогућ, а у питању теби, да си педер (наркоман, педофил, убица, пљачкаш...).

А ти и даље тврдиш да је прави проблем у томе што је Бог свемогућ, а то је као када бих ја тврдио да ти не желиш да одговориш на питање зато што си стварно педер (наркоман, педофил, убица, пљачкаш...).

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ђорђе Р рече

И те како има, одговор и на једно и на друго питање намеће................................

Vidi ako je za tebe isto u redu isto je. I da hvala na poređenju sa Bogom.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, VaSa110 рече

Uopšte me ne zanima da dokazujem le li Bog svemoguć ili nije jer prosto moje mišljenje je da Bog ne postoji. Samo sam želeo da vidim da li će ko z ai trenutak da pomisli to isto i da vidi šta će biti sa problemom. Hoću reći hteo sam da vidim oće li ko problem sagledati sa svih strana.

Зашто би због питања које намеће неку тврдњу, људи требали да узму ту тврдњу у разматрање?

То би онда значило да би полиција требала да те процесуира, због твог кратког одговора на питање: Да ли знају твоји родитељи да си педофил. То би по теби било "сагледавање проблема са свих страна".

7 minutes ago, VaSa110 рече

Vidi ako je za tebe isto u redu isto je. I da hvala na poređenju sa Bogom.

Ја нигде нисам урадио такво поређење.

Подели на овим сајтовима

Одговорити на ово питање је заправо врло лако, али је бесмислено бавити се уопште оваквим глупостима.

Како Бог има две природе, божанском природом (неограниченом било чиме) створи огроман камен који својом људском природом (ограниченом законима створеног света, у који се убрајају и закони физике) не може да подигне. Али ово би већ подразумевало да на уму имамо разне парадоксе везане за Божију природу, који атеисте једноставно не интересују, јер је питање замишљено искључиво тако да се покаже како је хришћанско поимање Бога нелогично и бесмислено.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...