Ronald Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Predstojeći susret dvojice lidera - Putina i Erdogana - u svetlu nove geopolitičke klime i puča u Turskoj mogao bi da utiče na Balkansko poluostrvo, pa i konkretno na Srbiju, smatraju politički, bezbednosni i ekonomski analitičari. Foto: Tanjug/APObostrani interesi: Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Pomenuti sastanak Erdogan - Putin, nezvanično najavljen za prvu nedelju avgusta, pokazatelj je naglog otopljavanja odnosa dvojice predsednika nakon vojnog puča, iako su ne tako davno jedan drugog gledali preko nišana. To će otvoriti mogućnost njihove geopolitičke saradnje koja će se, svakako, ticati i Balkana. - Turska geopolitika smatra Balkan prirodnom zonom uticaja. Ovde živi osam miliona muslimana koji Tursku doživljavaju maticom. Može se očekivati da Erdogan i Putin u avgustu krenu da dele zone uticaja, pa bi Rusija zapravo mogla da da zeleno svetlo Turskoj da krene intenzivnije na Balkan - smatra analitičar i profesor BU Zoran Dragišić. Foto: TanjugUz osam miliona muslimana kojima je Turska matica Ankara smatra Balkan prirodnom zonom svog uticaja U pogledu bezbednosne situacije, tvrdi Dragišić, Turska ima mogućnosti da destabilizuje Balkan ako bi to želela - ali zasad nema nagoveštaja da će krenuti u tom pravcu. - Neće biti Osmanlija s isukanim sabljama koji jurišaju na Srbiju. Ali, definitivno, puč u Turskoj nam ne ide u prilog. Možda su sablje i dalje u kanijama, ali Turci jesu „instalirali na Balkanu svog trojanskog konja“, smatra stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević. Foto: Tanjug/APBakir Izetbegović - Bakir Izetbegović je bukvalno Erdoganov trojanski konj preko kog se može po potrebi nastaviti zaoštravanje odnosa Bošnjaka i Srba, što je osnovni faktor destabilizacije Balkana. Ipak, turski predsednik će imati dosta posla na stabilizaciji u Turskoj: on se tamo ne bori samo protiv Gulena, nego pre svega protiv američke infrastrukture u vojsci, policiji, sudu. Takva borba mora trajati godinama - smatra Galijašević. Foto: ReutersRusija je podržala Erdogana posle pokušaja vojnog puča On, međutim, upozorava da postoji ozbiljna mogućnost da regionalna sila poput Turske svoj unutrašnji problem pokuša da reši izvozom destabilizacije, u ovom slučaju na Balkan. - Erdogan bi to mogao da uradi kako bi skrenuo pažnju Zapada sa svojih problema i podsetio ih na značaj Turske u našem regionu. Ipak, Srbija je pokazala da bezbednosno kontroliše Sandžak, koji je glavno uporište turskog uticaja u Srbiji, i da ju je tim putem teško destabilizovati - tvrdi Galijašević. Foto: ProfimediaSusret Evrope i Azije: Istanbul Srbija, dakle, odlično balansira između potrebe da ima ekonomski moćnog partnera u Turskoj, ali je Erdogan, objašnjava Galijašević, završio s investicijama na Balkanu, za koje ubuduće neće imati podršku Sjedinjenih Država. - Rekao bih da je turska ekonomska ekspanzija u Srbiji nasleđena iz vremena Borisa Tadića, a Vučić je tu upotrebio oprezniji pristup. Tadić nije brinuo o tome kako bi upliv Turske mogao destabilizovati Srbiju - kaže ovaj analitičar. Foto: ReutersČim Moskva i Ankara stabilizuju odnose Rusi će obnoviti masovni uvoz hrane iz Turske Sa Galijaševićem se slaže i ekonomista Mahmut Bušatlija. - Tadić je napravio grešku kada je kao predsednik države sa Bosancima i Turcima uspostavio trilateralu, iako je upozoravan na to. Dopustio je Turcima da uređuju odnose s muslimanima u Sandžaku, a to je neprihvatljiva politika. Nadalje, naša ekonomska politika prema Turskoj mora biti čistija i ekonomski opravdana - ističe Bušatlija. POMIRENJEM RUSIJE I TURSKE SRBIJA GUBI Foto: RAS SrbijaMahmud Bušatlija Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da od obnavljanja odnosa Turske i Rusije Srbija može samo da izgubi. - Ono što zasad vidimo je želja Turske da ulaže u poslove koji iziskuju jeftinu radnu snagu, a ne u obrazovane ljude. Od obnavljanja odnosa Turske i Rusije, Srbija može samo da izgubi. Ranije je postojala šansa da mi preuzmemo izradu pojedinih delova za auto-industriju za Ruse, što su ranije radili Turci, što će propasti ako se izmire. Drugi aspekt je hrana: čim sa Turcima poprave odnose, Rusi će početi da uvoze hranu iz te zemlje, na čemu mi ponovo gubimo - tvrdi ekonomista Bušatlija. TOPLO-HLADNI ODNOSI Foto: ProfimediaRaspoloženo: Posle sklapanja predugovora o gasovodu Turski tok Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin su dobre odnose gradili godinama. Ne samo da je turski izvoz u Rusiju višemilionski (oko 764 miliona dolara godišnje), a ruski turisti u turskim letovalištima ostavljaju ogroman novac (3,5 milijardi dolara godišnje), već su dve zemlje planirale i izgradnju gasovoda, takozvanog Turskog toka, i nuklearke Akuja. Ipak, sve se to promenilo kad je Turska oborila ruski vojni avion SU-24, kad su je Rusija uvela ekonomske sankcije - zabrana uvoza turskog voća, povrća, soli i živine, prodaja turističkih aranžmana, zabrana građevinskih projekata - koje su Tursku zakinule za oko 10 milijardi dolara za poslednjih devet meseci. Foto: Tanjug/APPad pogođenog ruskog "suhoja" iznad Turske Ipak, nakon telefonskog razgovora Erdogana i Putina krajem juna, u kom se turski predsednik izvinio za incident, i Putinove podrške Erdoganu u vreme puča, situacija se ponovo popravlja. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu juče se zahvalio predsedniku Rusije na „bezrezervnoj podršci“ turskoj vladi posle pokušaja puča. http://www.blic.rs/www.blic.rs/vesti/politika/erdogan-i-putin-dele-balkan-turski-predsednik-uz-blagoslov-rusije-siri-uticaj-u/bm8mc5t http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Može li gore od ovoga, ne mislim na to kakav će uticaj na Balkan imati njihov sastanak, već na Putinovom podršku Erdoganu. Dexi је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 2 hours ago, Ronald рече Može li gore od ovoga, ne mislim na to kakav će uticaj na Balkan imati njihov sastanak, već na Putinovom podršku Erdoganu. Путин је спасао и отрезнио Ердогана, уразумио га. Ако успе да га ослободи НАТО-а и Америке биће то велики успех у борби против њиховог имеријализма и плана уништења Русије. Ако још успе реализација Турског тока, велику корист имаће цела Европа, па и ми. Видећемо о чему се заправо ради. Не верујем да ће Путин подржати било шта што је и њему на штету. Балкан, а нарочито Србија, највише занима Русију. Нема разлога да га препусти другоме. Евроазијска Унија јача. Маске падају. Ако не искористимо ту чињеничну ситуацију и наставимо да хрлимо ка ЕУ као муве без главе, готовимо смо. Плашим се да Амери неће дозволити све инензивније јачање Русије. Спремају велики рат са Русијом, по неким предвиђањима следеће године. Опет ће гурнути Европу на Русију, и опет ће изаћи богати из тог рата. Треба им овај пут стати на змијску главу. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Putin vam samo vraća vama i Crnogorcima to "milo za drago" istom tom mjerom onako kako ste izdigli vi njega, tj. Djukanović i Vučić Putina na Balkanu. Osveta u "ruskom stilu" To ste htjeli - sad to i imate! Na zdarovje bratja! potpis Putin. Rusi ponekud vrlo loše podnose to kad ih neko izda i razočara u ljubavi prijateljstvu a znaju se svetit vrlo brutalnim načinima. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 3 minutes ago, Pontifex Emeritus рече Турци су се опасно заиграли с Америма. разбиће им се то о главу. гадно.. Da, na kraju to može ispast samo kao ruski mamac Erdoganu na skok u ralje Americi poslije čega će Rusija i USA dijelit to što je ostalo od Turske i na kraju se i obistini ono proročantstvo o navratu Hagie Sofie i Konstantinopolisa u hrišćanske ruke. Kombinacija je mnogo. Dexi and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 11 minutes ago, Pontifex Emeritus рече Путин Вашингтону преко Турске враћа оно што су му Амери урадили са Украјином. геополитички шах, у коме се пиони (мале нације) жртвују. но, видећемо како ће се ствари даље развијати. треба имати на уму да је Ердоган један непредвидљив и врло опасан лудак, који спољну политику стално и драматично мења. неће дуго остати на власти (а ни у животу), то је сигурно. Što se tiče Erdoganovih "priključenija" to si sasvim u pravu, njega čekaju čim dalje tim kraće godine, možda mu se pretvore godine u mjesece kad mu se tako "scvrknu" i skrate. No, mislio sam na to jevrejsko mudroslovlje, neprijatelja je uvijek najbolje tući tudjom rukom s kojim je Putin dosta dobro obeznamen. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 9 hours ago, Ronald рече Može li gore od ovoga, ne mislim na to kakav će uticaj na Balkan imati njihov sastanak, već na Putinovom podršku Erdoganu. Ako si stvarno poceo da se pecas na ovakve naslove i clanke, vreme je da malo odmoris od interneta... Ћириличар, Благовесник, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 14 minutes ago, obi-wan рече Ako si stvarno poceo da se pecas na ovakve naslove i clanke, vreme je da malo odmoris od interneta... Nisam se upecao, Erdogan vec ima ogroman utucaj na BiH, to mi je vise nego poznato. Bilo kakva podrska od strane Putina bi bila jos gora. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Obi Vise me je iznerviralo sto iko moze da podrzava ovog ludaka u bilo cemu i da mu daje vjetar u ledja. Kad sam bio u Turskoj 2005. godine to je bila zemlja koja je grabila naprijed, a danas skoro da je u gradjanskom ratu, zbog radikalizma ovog ludaka. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 17 minutes ago, Ronald рече Obi Vise me je iznerviralo sto iko moze da podrzava ovog ludaka u bilo cemu i da mu daje vjetar u ledja. Kad sam bio u Turskoj 2005. godine to je bila zemlja koja je grabila naprijed, a danas skoro da je u gradjanskom ratu, zbog radikalizma ovog ludaka. Mislim da Rusi u nacelu o njemu misle isto ili slicno sto i ti, i da ovo nije nikakva podrska, nego prosto viseslojna i u pozadini solidno promisljena takticnost u vodjenju poltike. Vec smo vidjali razne na izgled neobicne poteze i u situacijama u Ukrajini i Siriji, tako da mislim da nema sanse da bilo ko - pa nek je ne znam kakav analiticar - sad razlozi i objasni pozadinu ovog sastanka, a kamoli da predvidi nesto posle toga. Opet, to je neko moje misljenje, ne tvrdim da sam obavezno u pravu. Благовесник, Ћириличар, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 37 minutes ago, obi-wan рече Mislim da Rusi u nacelu o njemu misle isto ili slicno sto i ti, i da ovo nije nikakva podrska, nego prosto viseslojna i u pozadini solidno promisljena takticnost u vodjenju poltike. Vec smo vidjali razne na izgled neobicne poteze i u situacijama u Ukrajini i Siriji, tako da mislim da nema sanse da bilo ko - pa nek je ne znam kakav analiticar - sad razlozi i objasni pozadinu ovog sastanka, a kamoli da predvidi nesto posle toga. Opet, to je neko moje misljenje, ne tvrdim da sam obavezno u pravu. Ali nemoguce je predvidjeti bilo sta, cak ni oni to nisu u stanju jer nisu u mogucnosti da ukljuce nepredvidjene okolnosti kojih je toliko mnogo u svijetu. Naravno ovi sencacionalizmi u Blicu su gluposti, ali posmatram dublji kontekst. Geopolitika nije nauka vec bolje ili losije nagadjanje. Ne ocekujem ja da ce se nesto drasticno promijeniti, dovoljno je da mu malo popusti kada je u pitanju BiH jer i Rusi imaju odredjen dio novca u projektima u RS. i nastace netrpeljivosti. A bilo kakva netrpeljivost je povod da neki mladi islamisticki kreten napravi samoubilacki napad. i dalje je mirno, ali ovde nije nikakv problem iscenirati nekakvu glupost. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2016 Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 Роналде, брате, не плаши се толико Путина. Не падај на његову сатанизацију од стране запада. Зна он шта ради. Мудар је и паметан човек. Сигурно неће подржати исламизацију Балкана и сукобе у код нас. Може нас само од тога заштити. Бљуц свашта објављује и трућка. Благовесник, Јанко, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2016 29 minutes ago, Ignjatije рече Роналде, брате, не плаши се толико Путина. Не падај на његову сатанизацију од стране запада. Зна он шта ради. Мудар је и паметан човек. Сигурно неће подржати исламизацију Балкана и сукобе у код нас. Може нас само од тога заштити. Бљуц свашта објављује и трућка. Ne govorim ja o Bljucu, nego samo mislim da Putin gleda svoj interes i da ga boli briga za Balkan ukoliko nema koristi. Ti ne bi trebao toliko u njemu da gledas nekakvog spasioca, vec diktatora kao sto jeste. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јул 28, 2016 Пријави Подели Написано Јул 28, 2016 23 hours ago, Pontifex Emeritus рече Путин Вашингтону преко Турске враћа оно што су му Амери урадили са Украјином. геополитички шах, у коме се пиони (мале нације) жртвују. но, видећемо како ће се ствари даље развијати. треба имати на уму да је Ердоган један непредвидљив и врло опасан лудак, који спољну политику стално и драматично мења. неће дуго остати на власти (а ни у животу), то је сигурно. Само што је и Украјина и Турска Путину пред вратима, Амери су далеко. Имали су и они своју Украјину, Кубу. Била обрнута ситуација. 16 hours ago, Ronald рече Ne govorim ja o Bljucu, nego samo mislim da Putin gleda svoj interes i da ga boli briga za Balkan ukoliko nema koristi. Ti ne bi trebao toliko u njemu da gledas nekakvog spasioca, vec diktatora kao sto jeste. Не слажем се да је диктатор. Русија је империја и тако се и понаша, али Владимирович није диктатор. Pontifex Emeritus and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 7, 2016 Пријави Подели Написано Август 7, 2016 Srpske snove ruši susret Putina i Erdogana? Beograd -- Može li Srbija dobiti gas preko Turske ili su optimističke priče turskih i ruskih političara uoči susreta predsednika Putina i Erdogana samo puste želje? Odgovor na to pitanje se zna i pre nego što se 9. avgusta rukuju dva predsednika u Sankt Peterburgu i počnu da razgovaraju o normalizaciji ekonomske saradnje, pišu Večernje novosti. "Gaspromovo" plavo gorivo objektivno ne može preko Turske da dođe u Srbiju. U ovom trenutku maksimalno što se može dogoditi jeste da Turska dobije za svoje potrebe još jednu cev, a ambiciozni planovi dugo će ostati samo na spisku želja. Da bi se bolje razumelo zašto nije realno očekivati da nam preko Turske stiže gas treba se prisetiti zbog čega je propao "Južni tok". Sve je bilo dogovoreno, potpisani su ugovori sa svim zemljama koje bi kupovale preko "Južnog toka" gas, a onda su moćnici iz Vašingtona "posavetovali" Bugare da odustanu od tog projekta. Što se tiče "Turskog toka", kad se njim i doveze gas do skladišta u blizini Grčke, nailazi se na ćorsokak. Grčka je zemlja članica EU i NATO, pa mora biti dvostruko poslušna jer moćnici svoje pritiske objašnjavaju tobožnjom energetskom bezbednošću iza koje se krije želja da se napakosti Rusiji. Taman kad bi se Grčka i zainatila da napravi gasovod za svoje potrebe, postavlja se pitanje kako da on prođe kroz nejaku Makedoniju koja je već odavno politički trusno područje. Dovoljan bi bio jedan poziv iz Vašingtona da se nikada više ne spomene gasovod. Sa juga, tako, gasovod nikako ne može da stigne do Srbije. U ovakvoj međunarodnoj situaciji maksimalno što se može dogoditi jeste da se spusti jedna cev ispod Crnog mora kojom bi se 15 milijardi kubika transportovalo Turcima za njihove potrebe. Posle Nemačke Turska je najveći kupac ruskog gasa. Amerikanci nastoje da Ukrajina preko svog razgranatog gasovoda prebacuje ruski gas u Evropu i posle isteka ugovora Moskve i Kijeva 2019. godine. Ukrajina na tome ima veliki prihod jer tranzit na sto kilometara za hiljadu kubika gasa košta 2,5 dolara. Zbog toga direktor ukrajinskog "Naftagasa" Andrej Koboljev kaže da se nada da će EU stopirati gradnju cevovoda od Turske ka južnoj Evropi. Zasada je pusta želja drugi cevovod, kojim bi se gas iz skladišta u Turskoj prodavao evropskim zemljama, među kojima je Srbija. Po pravilima EU, nazvanim "energopaketi", vlasnik gasa ne može da bude i vlasnik cevovoda, pa to znači da bi neke druge kompanije trebalo da ulože u gasovod. Balkanske države nemaju para da same finansiraju postavljanje cevi. Šanse da dobijamo gas preko severa su mnogo realnije jer moćne nemačke kompanije koje su partneri "Gasproma" u postavljanju cevovoda "Severni tok 2" imaju neuporedivo jače političke lobiste, koji će znati i hteti da sačuvaju nemačke ekonomske interese bez obzira na to koliko će se buniti zemlje severoistočne Evrope na čelu sa Poljskom. n http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=08&dd=07&nav_id=1163276 kopitar је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука