Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Samo jos dodati dogmatsku i versku temu,.....jer, ipak, govorimo o crkvama.  

Nije, crkva, kulturno - umetnicko drustvo, ( :))) )....pa, da raspravljamo o tome. 

Пошто је било речи о Конгаровој књизи,неко је препоручио,навела сам наслове,један од њих је  "Еклисиолошки чиниоци отуђења " где узиима у обзир теме које помињете.Навела сам неколико реченица из књиге које су по мени веома инспиративне за сваку причу о расколу па и превазилажење раскола.Наравно,раскол се и мора разматрати на више аспеката,међу њима свакако еклисиолошком,догматском аспекту,али не би требало занемарити ни друге.

• Свиђа ми се 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Bokisd рече

Samo jos dodati dogmatsku i versku temu,.....jer, ipak, govorimo o crkvama.  

Nije, crkva, kulturno - umetnicko drustvo, ( :))) )....pa, da raspravljamo o tome. 

A dogmata definiše ko? Kulturno umjetničko društvo ili Crkva?

Подели на овим сајтовима

Мада,не бих ја потцењивала ни културно-уметничка друштва,често их краси посвећеност,заједница,љубав,добра организација,уложен велики труд у промовисању уметности и културе,и то начешће све из љубави,без новчане надокнаде.        :)           :trubac:0513_music0512_music0510_music0503_music

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

JEdva cekam dan da se katolici odreknu papizma, i da papa postane jos jedan od patriarh rimski... 

Onako iskreno. Pa katolici nek se ljute! 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Млађони рече

JEdva cekam dan da se katolici odreknu papizma, i da papa postane jos jedan od patriarh rimski... 

Onako iskreno. Pa katolici nek se ljute! 

Pa može to istovremeno, papa se odrekne papizma a ruski, srpski itd. patrijarsi patrijarhizma i autokefalizma! :D

Ustvari čemu je potreban autokefalizam u jednoj Crkvi? Da se bude autokefalan od koga? Od Hrista koji je Glava?

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Ustvari čemu je potreban autokefalizam u jednoj Crkvi? Da se bude autokefalan od koga? Od Hrista koji je Glava?

Moj najveci problem sa papizmom je to sto mislim da je Hrist glava crkve, a ne papa. 

• Свиђа ми се 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Млађони рече

Moj najveci problem sa papizmom je to sto mislim da je Hrist glava crkve, a ne papa. 

Tvoj problem je negdje drugdje, nikad se papa nije nazivao Glavom već poglavarom, starješinom, prvim medju episkopima, biskupima, namjesnikom Hristovim. Poglavar je crkveni, državni itd. imate ga i vi a to ni u čem ne odporuje Isusovoj želji a i potrebi Crkve da ima poglavare, duhovnike koji će bodit vjermno stado. To stado imate i nije bez pastira, vaš glavni pastir je patrijarh srpski koji je prvi medju pastirima u SPC a naš je papa koji je prvi medju pastirima u KC. Prosto i jednostavno. Vaš namjesnik Hrista na zemlji je patrijarh a naš papa.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

Pa može to istovremeno, papa se odrekne papizma a ruski, srpski itd. patrijarsi patrijarhizma i autokefalizma! :D

Treba ispuniti katoličanstvo, zato treba da postoje mnoge Crkve kao potpune Crkve, kao što je svaka od ličnosti Svetoga Trojstva potpuni Bog.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Нифада рече

Пошто је било речи о Конгаровој књизи,неко је препоручио,навела сам наслове,један од њих је  "Еклисиолошки чиниоци отуђења " где узиима у обзир теме које помињете.Навела сам неколико реченица из књиге које су по мени веома инспиративне за сваку причу о расколу па и превазилажење раскола.Наравно,раскол се и мора разматрати на више аспеката,међу њима свакако еклисиолошком,догматском аспекту,али не би требало занемарити ни друге.

Slazem se sa svime, samo bih dodao, da je ipak glavni uzrok i razlog razjedinjenja Zapada i Istoka , dogmatske prirode. 

Nekako mi je ,  sa ovom kulturno - umetnickom pricom ( 1306_womens ) , sve naopako postavljeno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Slazem se sa svime, samo bih dodao, da je ipak glavni uzrok i razlog razjedinjenja Zapada i Istoka , dogmatske prirode. 

Nekako mi je ,  sa ovom kulturno - umetnickom pricom ( 1306_womens ) , sve naopako postavljeno.

Конгар само истиче да узроке раскола не би требало тражити на догматској равни,иако су свакако ти разлози незаобилазни у сагледавању  раскола.Он укључује и културни аспект,политички и др.Он каженпр.да припреме за дијалог треба да прати ио психолошка припрема,постоји једна психолошка баријера очигледно која кочи искрен ,истински дијалог међу православним и католицима.Неко је поменуо културно.уметничко друштво,ја то схватам као шалу,па сам у том смислу поменула културно.уметничко друштво.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Нифада рече

Конгар само истиче да узроке раскола не би требало тражити на догматској равни,иако су свакако ти разлози незаобилазни у сагледавању  раскола.Он укључује и културни аспект,политички и др.Он каженпр.да припреме за дијалог треба да прати ио психолошка припрема,постоји једна психолошка баријера очигледно која кочи искрен ,истински дијалог међу православним и католицима.Неко је поменуо културно.уметничко друштво,ја то схватам као шалу,па сам у том смислу поменула културно.уметничко друштво.

само на догматској равни,треба да стоји горе у реченици

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...