Jump to content

Препоручена порука

Ronalde, u prethodnom postu sam servirala dvije takve teme. Neka i ove teme. Nije fer da se i o tome ne govori, bar na ovom forumu se o svemu u društvu otvoreno i iskreno govori. 

Topic splitting je pozamašan poso, i umjesto da kažeš hvala, bar ti dežurni lijepe riječi, još si baš ti insistiro, opet zvocaš, c,c,c... ugoditi ti se ne može. :)

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Дијана. рече

Inače, ima tema koja se zove nasilje u porodici, i to je možda najispravniji pogled. I još jedna porodični pakao-zlostavljanje, mogu da stavim i linkove.

Ima, ali se sve one, obrni-okreni, svedu na nasilje nad zenama, tako da je ovaj naslov pun pogodak ! :ok:

nja - nja  :tongue:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

E, sad kad smo se lepo oko svega slozili, tema ima da zamre...:945729:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Pakao u porodici - zlostavljanje su ispovijesti ljudi koji su preživjeli zlostavljanje u djetinjstvu... dakle djeca. Inače je to sve povezano i samo se analitički-konceptualno razdvaja. Npr. nasilan muž vjerovatno je nasilan i prema djeci; žena koja psihički zlostavlja muškarca nerijetko će zlostavljati i djecu i sl. Zatim ako i postoji samo partnersko zlostavljanje, dijete trpi psihičke/emocionalne traume, jer ono ne može da presudi ko je prav a ko kriv i voli oba roditelja. Voli i roditelja zlostavljača.

Što se mene tiče, najveći problem je upravo zlostavljanje djece i treba da bude najveća briga i interes društva, a sprečavati/rješavati nasilje nad majkom-ili ocem posredno služi dobrobiti djeteta.

Подели на овим сајтовима

30 minutes ago, Дијана. рече

Ronalde, u prethodnom postu sam servirala dvije takve teme. Neka i ove teme. Nije fer da se i o tome ne govori, bar na ovom forumu se o svemu u društvu otvoreno i iskreno govori. 

Topic splitting je pozamašan poso, i umjesto da kažeš hvala, bar ti dežurni lijepe riječi, još si baš ti insistiro, opet zvocaš, c,c,c... ugoditi ti se ne može. :)

Izvini Diki pogrijesio sam, hehe:)

Dijana

Baš kad se spominje ovo zlostavljanje muškaraca, često se navedu žene u post-menstrualnom periodu, ali se kod nas u medijima bar ja nisam vidio takodje ne naglašava koliko on može biti težak i mnogo duži od onog okvira koji se u medecini obicno očekuje, jer simptomi koji utiču na ponašanje mogu da se javljaju i dosta kasnije. Uvijek treba tražiti uzroke i vidjeti koliko tu može da se utiče.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Дијана. рече

dijete trpi psihičke/emocionalne traume, jer ono ne može da presudi ko je prav a ko kriv i voli oba roditelja. Voli i roditelja zlostavljača.

Prava istina. Moji roditelji su imali divan brak, pun ljubavi i razumevanja.  Nikada ih sestra i ja nismo cule da se svadjaju, ali i sad pamtim, kada su  par puta hteli da se nasale (valjda, ili su htali da vide za koga smo vise vezane, ne znam ) , pa su sestru i mene pitali s kim bismo ostale kada bi se oni razveli.  I sada pamtim taj grc, napad straha, nemogucnost da odlucim, i olaksanje kada su se nasmejali i kad sam shvatila da  ostajemo svi zajedno. ( nedavno sam to pomenula majci, i bas se postidela ).

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Roni, sadista, ako je žensko, vjerovatno je odabrala kompatibilnog partnera, tako da će ga zlostavljati od početka; možda hormonalni-biološki statusi pogoršavaju stanje, ali u pitanju je karakter, temperament, agresivnost, i na kraju moralni kodeks ličnosti. Neko ko je po prirodi agresivniji (po svojoj biopsihološkoj dispoziciji ili već pream tim nekim trenutnim stanjima) uvijek ima izbor da li će agresiju iživjeti van, na živo biće, na stvar, ili 'kuvati' svoje zlo u sebi. Uvijek ima izbor. Znam slučajeve da od izuzetno nasilnog oca zlostavljača cijele porodice, sin bude sušta suprotnost (anti-identifikacija), a mnogo češće, da se identifikuje s agresorom i postane kao on. 

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, Ronald рече

Baš kad se spominje ovo zlostavljanje muškaraca, često se navedu žene u post-menstrualnom periodu, ali se kod nas u medijima bar ja nisam vidio takodje ne naglašava koliko on može biti težak i mnogo duži od onog okvira koji se u medecini obicno očekuje, jer simptomi koji utiču na ponašanje mogu da se javljaju i dosta kasnije. Uvijek treba tražiti uzroke i vidjeti koliko tu može da se utiče.

Da, ali to je proces, i kao sto idemo kod ginekologa, endogrinologa i ostalih specijalista kada udjemo u taj period, trebalo bi, kada  nam neko od bliznjih ukaze, ili sami primetimo promene u ponasanju, da posetimo i psihologa.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Извините што вам упадам у разговор.

Начула сам да полиција не реагује ако се пријави психичко насиље без крајњих крвавих последица. По фазону  - то је ваша ствар-.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Драгана Милошевић рече

Начула сам да полиција не реагује ако се пријави психичко насиље без крајњих крвавих последица. По фазону  - то је ваша ствар-.

Pa to, sami sredite odnose. Iskreno, policija treba da zaštiti žrtvu od fizičkog kontakta, ali da ti se država meša u odnose, to je too much.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Suncokret54 рече

... а попа ћемо оставити за крај, најчешће ради опела...:945729:

Ne, naravno, nego je pop uvek sa nama,i pre tog perioda, i u toku, i posle. I pop, i molitve, i Liturgija, i ispovest, i pricesce...:naklon:

A sto se tice lekara, pa i psihologa i psihijatara - i njih nam je Bog dao da nas lece. Ne bih bas bila rada da mi pop operise slepo crevo, popravi zub i slicno. ;)

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Suncokret54 рече

... свакако, али проблеми насиља се не решавају оперативним захватимам, то су душевне болести... мислиш да су душевна обољења превелики залогај за духовнике...:)

Duhovnici se retko kad razumeju u dusevna oboljenja i to nije sramota. Duhovni problemi nisu isto sto i dusevni. Njihov resor je duhovni i iako se to preplice, i hirurg ortoped je hirurg kao vaskularac al nisu isto. Najbolje da bude saradnje između njih i divote.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Suncokret54 рече

... свакако, али проблеми насиља се не решавају оперативним захватимам, то су душевне болести... мислиш да су душевна обољења превелики залогај за духовнике...:)

Nije se radilo o dusevnoj bolesti, nego o hormonalnim promenama kod zena u menopauzi, a koje se odrazavaji i na psihu.

Kada sam bila u depresiji ( ne d'o Bog nikom ), Bog mi je pomogao i preko duhovnika, i preko psihijatra. Nemam kompleks zbog toga, i ne krijem to.

S druge strane, poznajem mnogo ljudi ( i crkvenih, takodje ) kojima je blam da idu kod psihijatra ( " nisu oni ludi" ), plase se sta ce okolina da kaze, jer su se i sami podsmevali onima koji idu kod psihijatra, i lepili im etikete da su ludaci i umobolnici.  I tako oni tavore i muce se, krijuci se iza cinizma, sablaznjavanja i ogovaranja. :(

Uzgred da kazem, i cuveni starac Tadej se tri puta lecio od depresije.

Ne znam da li su dusevna oboljenja preveliki zalogaj za duhovnike ( verovatno je svaki slucaj prica za sebe ), ali pravi duhovnik, onaj u kome nema sujete ili prelesti, sigurno nece iskljuciti psihijatra u nekim slucajevima, i molice se i za lekara i za pacijenta. :)

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Upravo tako Lidija, to i ne sme biti bauk, osim onih koji idu putem zabijanja glave u pesak pa kazu moli se dosta i ako ti nije dosta nisi se dovoljno molio.

Molis se i da imas koricu hleba al odes da radis. Puno vernika "starog kova" uopste ne poznaju i ne priznaju ljudske dubine, nego je sve moli se i cuti. Kad bi tako islo lako od 90% pravoslavno deklarisanih nama ni jedan psiho steucnjak ne bi trebao, al cvrc.

Nego Bogu hvala pa ima svestenika koji kontaju malo vise i sami kad vide da neko ima dusevni problem salju ga kod strucnjaka. Imamo ceo pastirski centar gde rade psihijatri, psoholozi i ostali pod pokroviteljstvom bg-kar eparhije i to besplatno za ljude.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Suncokret54 рече

... ако се слажеш многи неуропсихијатри би радо лечили душевна обољења трансплантацијама, на пример, мозга, када би то било могуће...:)

To je laz...nazalost predrasude su cudo. Ja znam bas dosta jako dobrih strucnjaka psiho fele koji su bas duboko verujuci ljudi sta vise koji kad vide muku salju ljude sami kod duhovnika...

Lobotomija i elektrosokovi postoje na filmu samo :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...