Jump to content

Фатимино око: турска «блага сила» у нашем свакодневном животу

Оцени ову тему

Препоручена порука

safe_image.php?d=AQBnSDwEo4RMW5oq&w=476&

Веома често у кућама, на возилима, на одећи многих људи видим један занимљив симбол- такозвано «турско око», «Фатимино око» или говорећи научним језиком «назар бонџук». По исламском предању Мухамедова кћерка Фатима је свом веренику поклонила комад плавог стакла и захваљујући овој амајлији он је успешно завршио свој пут савладавши све могуће и немогуће препреке Ова једноставна прича се може прочитати практично свуда – како на «Википедији», тако и на многобројним сајтовима посвећеним езотерици.

240655.p.jpg

Талисман не потиче из самог ислама, али је у широкој употреби, како код муслимана, тако и православаца. Људи га каче на врата кућа и канцеларија, стављају га на одећу одраслима, деци и трудницама. И све то с једним циљем – да би се борили против урока и чини. На турски начин.

«Благодатни» окултизам

У ситуацији сверуске љубави према свему окултном и паранормалном турске амајлије су се чврсто укорениле у Русији. Тим пре што су пале на благодатно тле. Људи, уморни од дугогодишњег државног атеизма, почели су да теже вери. Нажалост, многи су дорасли само до апстрактне «вере у души», која све меша на једну езотеричну гомилу.

Недавно сам освећивао једну кућу и угледао запањујућу слику. На полици су стајеле иконе, кућни духови и нешто што личи на «старца-шумара». Притом су домаћини добри, искрени људи. Једностано, у свом религиозном доживљају света код њих је на гомили помешано све «свето»: ту су и иконе, и маскоте, и амајлије и много тога другог. Попричао сам с њима, објаснио сам им да су то принципијелно различите ствари, па су кућне духове и «шумара» избацили, а кућа је освештана.

Без ауторитета

Зашто се наши савременици тако лако «пецају» на тако баналну езотерику? Једна од главних карактеристика нашег времена јесте недостатак ауторитета. За већину људи оријентир је оно што је њима самима вредно. Кад нема ауторитета све се меша. Зато се у једном стану могу видети «турско око» које има мало везе са исламом, кинеске жабе и симболи године и све то са словенским паганством, а често и са иконама.

А други разлог је тај што ретко размишљамо о смислу живота, исто као и о смрти. Смрт је нешто апстрактно што може и да се деси, али не сад. А сад се треба заштити од свега лошег: од негативне енергије која допире кроз прозор, од урока и чини. И уместо да човек глобално размишља о свом животу, доноси одлуку да крене најједноставнијим путем – да окачи амајлију.

Кућни ђаво

«А зашто је то лоше?» – често имам прилике да чујем ово питање. И морам да објашњавам сваком човеку, у зависности од његовог «умећа» слушања. Дешава се да је човеку довољно рећи «да то није спојиво с православљем. Или сте православац или паганин (окултиста итд.)». Дешава се да је и то мало и да човеку треба испричати нешто о томе да је паганство у суштини клањање демонима и да је ова мила амајлија у вашој кући – мали ђаво. А ви не желите да у вашој кући буде нешто слично.

И што је главно – само Бог Своја добра даје бесплатно. Сви демони захтевају плаћање својих «услуга». И по правилу, траже оно најдрагоценије што човек има, а то је његов бесмртна душа. Зато, ако желите да окачите у својој кући кућног духа, «турско око» или нешто треће, добро размислите шта ћете морати да им дате у замену за њихову «помоћ».

Хвала Богу, после разговора већина људи избацује ове ствари. Искрено се надам да ће људи почети да размишљају о својим верским ставовима и да ће напокон постати свесни да само Бог може стварно да нас заштити, а што је главно – да нас води управо оним путем који нам је потребан, чак и ако на том путу има потешкоћа и жалости.

Свештеник Александар Јермолин
Са руског Марина Тодић

“Протоинфо”

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Текст је преведен са руског,не знам колико је релевантно за нас,осим ако се узме у пренесеном значењу,као  тема о склоности људи да носе амајлије,којекакве кончиће на руции сл.или  да се узме као метафора.Видела сам да је овај текст објавила "Беседа".

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драгана Милошевић рече

Без ауторитета

Зашто се наши савременици тако лако «пецају» на тако баналну езотерику? Једна од главних карактеристика нашег времена јесте недостатак ауторитета. За већину људи оријентир је оно што је њима самима вредно. Кад нема ауторитета све се меша. Зато се у једном стану могу видети «турско око» које има мало везе са исламом, кинеске жабе и симболи године и све то са словенским паганством, а често и са иконама.

А други разлог је тај што ретко размишљамо о смислу живота, исто као и о смрти. Смрт је нешто апстрактно што може и да се деси, али не сад. А сад се треба заштити од свега лошег: од негативне енергије која допире кроз прозор, од урока и чини. И уместо да човек глобално размишља о свом животу, доноси одлуку да крене најједноставнијим путем – да окачи амајлију.

Кућни ђаво

Хвала Богу, после разговора већина људи избацује ове ствари.Свештеник Александар Јермолин
Са руског Марина Тодић

“Протоинфо”

Сигурно се овде мисли да нема ауторитета у контексту тог једног стана, где се све меша. Зар то има везе са ауторитетом а не са одабиром опремања дома, стамбеним стиловима: нордијски, ард-деко, етно, урбани и ретро, њујоркер стил, нека врста реинтерпретације класичних стилова, итд?! И укус има огроман подстицај. Али добро. Ја сам минималиста и не скупљам никакве џиџе и крпице или какве амајлије, и баш би ми био шок да чији 'ауторитет' утврђује моје поступке, тако да ми нe буде 'оријентер' оно што је мени вредно. ;)

Ауторитет је иначе орган, способност да утврди поступке других, затим перцепција или идеја која има статус. Орган је обично повезан са хијерархијским поретком, посебно достојанство, светост, порекло или због способности, непогрешивости...Социологија је обрадила концепт за разне типове друштва, организације, у породици и групама. Ауторитет има више од једног значења у зависности од контекста. Ето да кажем да су 'разговори' и 'савети' нешто друго.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Нифада рече

Текст је преведен са руског,не знам колико је релевантно за нас,осим ако се узме у пренесеном значењу,као  тема о склоности људи да носе амајлије,којекакве кончиће на руции сл.или  да се узме као метафора.Видела сам да је овај текст објавила "Беседа".

Може и као тема о склоности гомилања бесмислених ствари да би се често брисала прашина. ;) Далеко било да би нешто брисала, чиним живот себи лакшим. :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Тања1 рече

Може  и као тема о склоности гомилања бесмислених ствари да би се често брисала прашина. ;)

Od brisanja prašine nema aktuelnije teme :)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

И код нас има сличне џиџумиџе које треба бацит из ове стопе.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

незнање и сујеверје.....док се ишчупају од последица комунизма и култивишу.....као и код нас

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

кажу да је цар Лав VI Македонац прозван Мудрим (Σοφός) не само због своје изузетне учености, него пре свега што је био врло добар у тумачењу астрологије и бављењу пророчанствима, због чега је стекао велико поштовање међу сународницима. Ромеји су иначе били склони сујеверју. ово ''урокљиво око'' нису им донели Турци и Арапи, то је део знатно старијег источњачког паганског наслеђа.

него, шта мислите, зашто је редовно плаво? :D

A možda je upadljivije, vjerovatno je neko shvatio da se plavo najbolje prodaje, dok ne dosadi izmislice se nova priča koju je neko opet negdje otkrio i počeće i prodaja i zelenog, crnog:D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

не, може бити само плаво. :D

остале боје не делују.

A djelovace vjerovatno i jače kad se pronađe još neka legenda. :D Dok je ljudi naivnih sve djeluje.  

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

нема везе са легендом нити са мухамеданцима, то за Фатиму и њеног драгог обична је измишљотина. иначе, ако ниси чуо, има и Фатимина рука :D

а ево о чему се ради - веровање у ''урокљиве очи'' је старо паганско наслеђе источњачких народа. постоје особе које имају способност да простим погледом баце чини и призову несрећу на некога или на нешто. међутим, то не може свако, то су ретки и ''даровити'' појединци, чије су очи другачије, издвајају се. а које се очи издвајају међу морем црних и смеђих очију народа Блиског истока? плаве очи. они и данас верују да су плаве очи зле. зато је и амајлија обавезно плава јер делује по принципу уроком против урока, илити ко тебе штапом, ти њега тољагом :D

Hahaha, nesta sam čuo od ovoga nesta nisam, hehe dokonim ljudima svašta pada na pamet:D Bavis se istorijom ili te zanimaju istorijske legende, mitovi i stvarni događaji?

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Pontifex Emeritus рече

занимају ме симболи и њихово тумачење, јер језик симбола представља најдубљи слој наше цивилизације. ово ''урокљиво око'' показује колико су симболи дубоко укорењени и витални, јер одолевају већ хиљадама година и релативно лако се преносе међу различитим народима, иако се култрунри обрасци временом мењају.

Da pojedini memi su čudo kako prezivljavaju:D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisha рече

незнање и сујеверје.....док се ишчупају од последица комунизма и култивишу.....као и код нас

E, Bokisha, ti pretera. :) Sujeverja je vazda bilo, joooos mnogo pre komunizma. Sta vise, komunizam je bio, i protiv vere, i protiv sujeverja.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

они и данас верују да су плаве очи зле.

Ето мене злог :)))

Знам људе који се куну да су имали проблема са урокљивим очима, односно да их је погледом неко "урекао". Један се чак уверзирао, када га боли глава гаси угаљ у води и декламује нека имена, док не пронађе ко је кривац, па глава прође. Наравно, носилац урокљивих очију не ради свесно и намерно ништа лоше, једноставно има такав поглед.

А за те ђинђуве, виђао сам и мислим да је велики број оних који их носе као детаљ, украс, допада им се. Појма немају шта представља.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...