Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Марко Ефески је љубио руку Папи Евгенију

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зоран Ђуровић: Свети Марко Ефески је љубио руку Папи Евгенију

Пошто сам блокнут из „неоправданих“ разлога, на Истина=Артемије, узех па написах једном коментатору тамо у инбокс:

Истина није баш тако једноставна како је ова артемитска банда представља. Св. Марко Ефески је целивао руку папи. „Међусобно поздрављање између грчког свештенства и папе састојало се томе што је папа разменио целиве са патријархом, док су остали грчки епископи, разменивши целиве са папом, након овога целивали његову руку“ (https://svetosavlje.org/sr/sveti-marko-efeski-i-florentinska-unija/5/).

Сада ћу вам демонстрирати без трачка сумње какви су бандити и лажови ови артемити. Они рачунају са необразованошћу своје пастве и онда их намерно лажу. Јер у својим редовима имају оног Марка Пејковића који зна латински (тако вели), али сам давно показао да не зна да мисли.

Па овако обмањују неуке: „Ко год хоће да види како су ове тврдње лажне, слободан је да прочита најрелевантнији извор за Флорентински сабор - књигу Мемоара Силвестера Сиропулоса који је био директни учесник тог Сабора, посебно главе IV, V и Х, преко којих ми ласно обарамо ове њихове глупости: Нико од грчких епископа, па ни патријарх, нису љубили папу ни у ногу ни у образ ни у руку пре него што је унија потписана. Након уније сви епископи који су потписали унију су пољубили папу у руку на заједничкој миси, на којој наравно није било св. Марка Ефеског који је једини одбацио унију. Што се тиче првог сусрета грчких епископа и патријарха са папом, он је протекао овако - прво су папи послати неки византијски племићи и два епископа (Монемвасијски и Ираклијски), приликом чега су само племићи пољубили папу у ногу, али не и епископи који су папу само поздравили наклоном, како се у то време поздрављао сваки човек куртоазно ма био он и муслиман. Затим је папа послао поруку патријарху да очекује целивање своје ноге од стране патријарха када се сретну, што је патријарх одбио и потом својим епископима у поверењу рекао да ће папу пољубити и загрлити на равне части, али ни то није морао да ради. Папа је ублажио став не знавши шта је патријарх рекао својим епископима и поручио патријарху да је довољно да га сви куртоазно поздраве наклоном (част која се давала и муслиманима) и то се и десило приликом првог сусрета“.

Све је ово чиста лаж. Зато што Сиропулос говори супротно, али они који не знају грчки и латински не могу да то читају па слепо верују овим преварантима. Његов Дневник сабора је објављен 1660. Колико знам, нема превода на савремене језике. Ја сам скинуо ту књигу са: https://ia902609.us.archive.org/28/items/verahistoriauni00creigoog/verahistoriauni00creigoog.pdf

Наслов: Vera historia unionis non veræ inter Græcos et Latinos: sive Concilii florentini exactissima narratio, græcè scripta per Sylvestrum Sguropulum magnum ecclesiarcham, atque unum è quinque crucigeris & intimis consiliariis patriarchæ constantinopolitani, qui concilio interfuit, by Syropoulos, Silvestros, fl. 15th cent; Creighton, Robert, 1593-1672, ed. and tr

Ко не жели да скине књигу, ја овде прилажем странице 180-182 у јпг тако да свако може да се убеди својим очима. Мада је чудно да би Сиропулос у првом делу свог Дневника описивао завршетак сабора! Књига има 500 страна, али како је код артемирта све наопако, Максим Врљави није успео да се фокусираJ))

Ево шта излаже Сиропулос у књизи IV, главе 18-23, а за нас је битна гл. 22. Препричава протест Грка зато што је Папа инсистирао да му на ПРВОМ састанку љубе папучу, тек да се зна ко је коJ)) - Сада одмах убацујем ове 3 странице из Сиропулоса, па настављамо са читањем.

tpKNZxH.jpg

C9bn9iX.jpg

JPEp0FR.jpg

Латини су се правдали како је то њихов древни обичај, али су Грци инсистирали на томе да Петру нико није љубио ноге, и да су сви апостоли браћа, и да нису чули за сабор који би успоставио такав обичај. Латини некако пристадоше на компромис. 8. марта, 4 кардинала, око 25 бискупа, великаша, градоначелик су дошли ујутро рано Патријарху, да би одвели гр. делегацију код Папе. Папа, да би сада он свој гнев задовољио, због повређене части, није им направио свечану аудијенцију, него их је примио у своју келију. Патријарх улази са 6 митрополита. Да не буде забуне како Марко није поменут!:))) Наиме, то су: трапезундски, ефески, кизички, сардички, никејски и никомидијски. Прилажем фотку, па настављамо...

Ndq0qd2.jpg

Марко је наведен после трапезундског. А можда Марко није био ефески еп.? J) И шта би он сада тражио ту да се клања Папи а није потписао унију? Но, код Врљавог Максима, је све могуће.

Папа се устао и разменио братски целив са Патријархом. Онда су улазили по шесторица владика, он им је пружио руку и они су га љубили у руку и десни образ (није били 3 пута). Како вели Сиропулос: Nos Papam ut decuit venerantes, quam porrexit manum, quam exhibuit genam basiati sumus. Ево опет и фрагмент фотке, па артемити могу да је пољубе на екрану!:)))

cS5TQXB.jpg

Само је Патријарх седео лево од Папе, остале владике су стајали као добри ђачићи. Легат Кристифор је преводио.

Ови ђавоимани људи, артемити, очигледно играју на необразованост својих жртава. Мени је требало цело преподне да пронађем текстове, да прелетим ову књижурину, јер Погодин није ставио у ноти где је то Марко љубио руку Папи. Зато су ови јадници тврдили и „поучавали“ ме: „Погодин није примарни извор, Сиропулос јесте. Осим тога, Погодин уопште не наводи фусноту на основу које тврди да је било целивања руке пре потписане уније, био он екумениста, зилот шта год, то је кловновски позивати се на те његове лабаве тврдње (он је тамо тотално помешао лончиће ко је и када љубио скуте и руку), а не на примарни извор. То што ти не знаш да читаш грчки, лепо смо ти рекли у којим главама се описују контакти са папом, није наш проблем. Тамо очевици који су тамо били као Сиропулос кажу да никаквог љубљења руке није било, нити узимања благослова, нити је било обраћања њему као светом оцу, без да то цар није диктирао шта ће Ефески или Никејски читати у име целе делегације“.

Можете ли замислити сада који је то безобразлук, дрскост и лагање? Ови би били у стању да кажу како није постојао Разбојник који је са Ис ушао у Рај, него да је то неки фалсификовани текст! Зато не чуди што се у свом помрачењу ума Артемије дрзнуо да се прогласи оваплоћеним Христом, да је он та Црква! Ови лажови не познају границе! Зато молим заблуделе овце да не следе овог вука у овчијем руну обученом, јер ће изгубити своју душу. Није се играти са тиме.

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, александар живаљев рече

Ава Римски остаде једини на бранику против уније. Не шалим се.:)

Па ја када кретенима кажем да не бих потписао унију да сам био на Марковом месту, они мисле да лажем или да сам полудео. Не, добро је било што се тада унија није направила. Само би се упропастиле више обе цркве. Знам шта говорим, не шалим се ни ја, а радује ме да си разумео! Ретка си птица!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Латини су се правдали како је то њихов древни обичај, али су Грци инсистирали на томе да Петру нико није љубио ноге, и да су сви апостоли браћа, и да нису чули за сабор који би успоставио такав обичај.

Ако ми је дозвољено нешто овде да приметим:

44 И који хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга.

4 Устаде од вечере и скиде горње хаљине, па узе убрус и опаса се њиме.

5 Потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим бјеше опасан.

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=43&chap=13

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...