Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

Цитат

One reason was the use of populist ideology to unsettle the electorate accusing the experts (particularly the economists) of having a vested interest as they tend to receive a lot of money from the EU. This argument worked well having in mind the anger against the establishment, as expert opinion was seen as a justification of establishment policies and was therefore considered to be untrue. Whatever argument was being thrown into the debate, not a single one had the allure of impartiality. On the other hand the establishment (and the experts to some extent) made their own mistakes of ignoring the concerns of their electorate, in particular the low and middle classes. This led to the further deterioration in the relationship between the elites and the "non-elites", implying even lower levels of trust among the non-elites. Unfortunately, there seems to be no signs of this damaged relationship to be improved any time soon. 

Vuk Vukovic

http://im-an-economist.blogspot.rs/2016/06/brexit-reaction-democratic-deficit.html

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Цитат

Despite the initial reaction of Europe's far-right and far-left parties demanding EU membership referendums in other countries, I am still confident that the EU will survive this shock. As it survived the sovereign debt crisis, the boiling point of November 2011 (which was several times worse in its destabilizing effect than the current referendum result), not to mention several highly likely Grexit possibilities. Europe's strength has been tested on a numerous occasions in the past 6-7 years, and even though this might seem as the decisive blow, I highly doubt it.

Vuk Vukovic 

http://im-an-economist.blogspot.rs/2016/06/brexit-reaction-democratic-deficit.html

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Цитат

This is not to forget that Europe needs a deep, deep reform of its institutions. I've personally been emphasizing this since I started the blog. The EU has completely alienated itself from the people. Even more so than any political leadership in any of its members. No one sees the EU as the convergence machine for prosperity anymore, while the benefits of the free trade area and the guarantee of peace on the continent are mostly being taken for granted. Instead the EU is, quite rightly, being portrayed as the bureaucratic leviathan with endless regulatory and legal requirements that stifle business and innovation, and that are to the common EU citizen nothing but an unnecessary burden. The EU's bureaucratic regime is turning into the worst manifestation of Kafka's and Orwell's novels. It is no wonder the people have an urge to fight against it. 

Цитат

EU law needs to be altered as the biggest objection against the EU is that it is being run by unelected technocrats. This is true, and it need to change. EU Parliament elections are not enough since Parliament has very little political clout in the EU.

Цитат

In order to do all this, perhaps more federalism is needed. Now that the UK, the biggest opponent to "an ever closer Union", is out of the picture, this may very well be achieved. However, the danger is again the same - will this new federalism enable the unelected bureaucrats with more power which would imply more of the same or will it force them into promoting the true goals of Europe, as envisioned back in the 1950s?

Vuk Vukovic

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ronald рече

Pa kako to da na referendumu za odvajanje glasaju obično ljudi sa nižim primanjima koji su se upecali na mantru o novcu u zdravstveni fond jer je to bila jedna od glavnih parola ovoj  kampanji za odvajanje. Pa vidiš da privrednici od gradonačelnika Londona traži veću autonomiju, jer su ga pritisli zahtjevima da ukoliko bude povećanja poreza oni idu svojim putem. A autonomija bi podrazumevala da London sam određuje poresku politiku. Pojedinci su glasali jer ih mnogo boli što im neko sa strane živi na socijali,a ne vide problem sa tolikom socijalnom pomoći, koja je i dovela do gomilanja tolikog javnog duga.

Britanija jeste  primer vladavine prava od uvijek, ali ekonomske slobode su sve manje i manje. Ne bi niko ni dolazio i razmisljao o socijali da su rijesili da smanje obim državnog aparata. Isti problem imaju Njemci, smanji socijalnu pomoć i natjeraces ih da rade i da se doskoluju ako treba. Posmatraj probleme iz svih uglova. Prosečan covjek ne zna ni kako mu se gradonačelnik zove, što i Brajan Kaplan objasni u The myth of rational voter. Ljudi glasaju iz totalno iracionalnih razloga, zato su se Džonson i ekipa prepali da ukoliko ekonomija padne oni zbog toga mogu izgubiti izbore. Političari su zlo sa ljudskim tijelom u najvecem broju slučajeva.

Jedan od glavnih argumenata za izlazak je bio taj sto UK daje EU 350 miliona evra nedeljno i da bi te pare mogle bolje da se iskoriste u samoj UK. Medjutim nakon referenduma, vodje Bregzita su izasle u medije sa pricom da ta cifra ipak "nije tacna" i da nije trebalo da koriste taj argument i da su POGRESILI... WTF? 

Ladno su za jedan od glavnih argumenata koji je ogromnu vecinu biraca naveo da glasaju za Brexit rekli da je "greska" :D

Izgleda da i u UK ima naprednjaka kojima mogu da prodju ovakvi manevri :D

Uostalom, evo... u ovom klipu Faraz prica kako je to zapravo- bila greska...

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-result-nigel-farage-nhs-pledge-disowns-350-million-pounds-a7099906.html

A posto u ovom klipu on kaze kako to nikada nije rekao, evo jos jednog klipa od pre referenduma gde- bas to jasno i glasno kaze :D

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-referendum-nigel-farage-nhs-350-million-pounds-live-health-service-u-turn-a7102831.html

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, cloudking рече

Jedan od glavnih argumenata za izlazak je bio taj sto UK daje EU 350 miliona evra nedeljno i da bi te pare mogle bolje da se iskoriste u samoj UK. Medjutim nakon referenduma, vodje Bregzita su izasle u medije sa pricom da ta cifra ipak "nije tacna" i da nije trebalo da koriste taj argument i da su POGRESILI... WTF? 

Ladno su za jedan od glavnih argumenata koji je ogromnu vecinu biraca naveo da glasaju za Brexit rekli da je "greska" :D

Uostalom, evo... u ovom klipu Faraz prica kako je to zapravo- bila greska...

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-result-nigel-farage-nhs-pledge-disowns-350-million-pounds-a7099906.html

A posto u ovom klipu on kaze kako to nikada nije rekao, evo jos jednog klipa od pre referenduma gde- bas to jasno i glasno kaze :D

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-referendum-nigel-farage-nhs-350-million-pounds-live-health-service-u-turn-a7102831.html

Naveo sam i ja to na početku i postavio link odmah kad je rekao, pa mi je zato čudno da mu neko može vjerovati za bilo sta drugo:-)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ronald рече

Naveo sam i ja to na početku i postavio link odmah kad je rekao, pa mi je zato čudno da mu neko može vjerovati za bilo sta drugo:-)

Ovo je prvi put da se britanija služi lažnim argumentima, tipa masakr na kosovu i onda bude ups?

Evropa takodje nije imuna na ovakvu vrstu "igre" i možda bi bilo dobro uvesti nekog reda u tim "argumentima" koji mogu nedužne gradjane skupo koštati.

Takodje to važi i za nas.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Takodje to važi i za nas.

Vučić: Neće biti smanjenja penzija

Цитат

Beograd -- Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da garantuje da se stečena prava penzionera neće umanjivati.

On je rekao da se to neće dogoditi bez obzira na to kakve reforme nova Vlada Srbije bude preduzela.

"Bolje sa naše grbače da se skida nego da se diraju stečena prava penzionera", rekao je Vučić na skupu u zemunskoj hali Pinki.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Paradoksologija рече

Više od 80% gradjana srbije koji još nisu napunili 30 godina svog života, odahnulo je kad je čulo da penzije neće niko smeti dirati. Mladi kažu, taman posla da nam dirate jedini sigurni izvor prihoda koji ostvarujemo zahvaljujući našim dedovima i sjanim i darežljivim bakama.

Roditelji ne mogu sami izdržati teret reformi, i svaka čast Vučiću koji razume nas mlade, koji smo tek 10 godina na birou za nezaposlene.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, cloudking рече

Pogledaj klipove ponovo, Faraž je rekao da nikada nije rekao da će sve te pare otići u NHS, što je i tačno.

Rekao je da će to biti potrošeno na škole, bolnice, zajednice itd. 

3 hours ago, Ronald рече

Da da da, ali zato one eurokratske bitange i sovjetski komesari iz vrha EU - njima bih život poverio. :) 

3 hours ago, cloudking рече

Izgleda da ih ima i na forumu...

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Pontifex Emeritus рече

и није тачно да су потребне заједничке институције које би уредиле тржиште. то је прича бриселских комуњара.

Питај људе из ЕАУ или ове трговинске уније што никако да се роди у Северној Америци.

Иначе тржиште не постоји док се не уреди, сем можда на нивоу трампе, то су приче либералних јањичара.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

тржиште је само изговор за политичку унитаризацију, а политичка унитаризација није економски него идеолошки пројекат. нема ту ничег племенитог, у питању је сасвим огољена тежња најјачег за потпуном доминацијом на континенту.

...А ово је лоше зато што... ?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

зато што је у питању Немачка, а немачка доминација не значи ништа друго до тиранију.

Ti bi volio maksimalne ekonomske slobode, odnosno ekonomsu uniju, a sve politicke nadleznosti da se zadrze u okviru nacionalnih drzava?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

не говорим о уређењу тржишта, него о правним иституцијама које се стварају. тржиште је само изговор за политичку унитаризацију, а политичка унитаризација није економски него идеолошки пројекат. нема ту ничег племенитог, у питању је сасвим огољена тежња најјачег за потпуном доминацијом на континенту.

Нема уређеног заједничког тржишта без институција које би га пратиле. НЕма било које трговачке уније без макар арбитражжног суда и неког тела које доноси колизионе прописе на том заједничком тржишту. А тешко да заједничко тржиште може остати само на колизионим прописима.

Пројекат ЕУ је био пројекат потпуно интегрисаног тржишта. То је изискивало хармонију и на многим другим пољима грађанског права, што се временом и десило. Даље, створена је невероватно огромна зона за слободну размену људи и информација, поред робе и капитала, као нуспродукт те чврсте међуповезаности трговином. То је опет морало бити праћено одговарајућом унификацијом прописа у грађанскоправној области (кривичну област и добар део управне области уопште нису дирали, јер нису од претераног значаја за заједничко тржиште, а сулуд пројекат заједничког породичног и наследног законика је пропао у самом зачетку јер га нико није хтео).

Е ја мислим да се негде у том тренутку родила и идеја о заједничкој супердржави, јер су у том тренутку земље ЕУ већ дошле у стање међузависности, и онда су елите помислиле зашто да не искористе заједничку економску снагу и то преточе у једну супердржаву са мамутском политичком снагом у светским односима. Не ради се ту само о Немачкој, иако је она свакако најдоминантија - много пута су и Немци морали свашта да гутају ко се остале чланице уједине у неком заједничком ставу.

Није све црно - бело. Не верујем да је у постојала жеља Немачке да направи Четврти Рајх, како то данас тврде теоретичари завере. Мислим да се кренуло од заједничког тржишта, да би се чланице лакше опоравиле од последица рата, и да би се лакше одбраниле од комунизма као конкурентног система, а и да би се контролисаном и повезаном индустријом Немачка обуздала, да не направи и неки трећи светски рат. Да би се створило заједничко тржиште, потребно је да постоје заједничке институције и потребно је да се прописи усагласе у оној мери у којој хоћеш да ти тржиште функционише ефикасно. После тога, све иде једно из другог, и негде успут се зачела и идеја о једној држави, за коју у бити сматрам да је хумана, али као што рекох малопре, начин на који се покушава доћи до ње природно рађа отпор код људи, и онда и савим рационални људи беже у ксенофобију коју им нуде разни преваранти са друге стране. 

Широка и комплексна тема, увек гледам да се не распишем и не сморим саговорника претерано, али је поента била да нема заједничког тржишта без заједничких институција, јер би такво заједничко тржиште пропало, нема га ни без хармонизованих прописа, макар у неким областима, а друга поента је да мислим да се идеја о једној држави родила успут, да није била конструкт најјаче чланице од самог почетка, јер је тад и та најјача чланица била у рушевинама и раскомадана, а није била ни јака.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, RYLAH рече

Нема уређеног заједничког тржишта без институција које би га пратиле. НЕма било које трговачке уније без макар арбитражжног суда и неког тела које доноси колизионе прописе на том заједничком тржишту. А тешко да заједничко тржиште може остати само на колизионим прописима.

Пројекат ЕУ је био пројекат потпуно интегрисаног тржишта. То је изискивало хармонију и на многим другим пољима грађанског права, што се временом и десило. Даље, створена је невероватно огромна зона за слободну размену људи и информација, поред робе и капитала, као нуспродукт те чврсте међуповезаности трговином. То је опет морало бити праћено одговарајућом унификацијом прописа у грађанскоправној области (кривичну област и добар део управне области уопште нису дирали, јер нису од претераног значаја за заједничко тржиште, а сулуд пројекат заједничког породичног и наследног законика је пропао у самом зачетку јер га нико није хтео).

Е ја мислим да се негде у том тренутку родила и идеја о заједничкој супердржави, јер су у том тренутку земље ЕУ већ дошле у стање међузависности, и онда су елите помислиле зашто да не искористе заједничку економску снагу и то преточе у једну супердржаву са мамутском политичком снагом у светским односима. Не ради се ту само о Немачкој, иако је она свакако најдоминантија - много пута су и Немци морали свашта да гутају ко се остале чланице уједине у неком заједничком ставу.

Није све црно - бело. Не верујем да је у постојала жеља Немачке да направи Четврти Рајх, како то данас тврде теоретичари завере. Мислим да се кренуло од заједничког тржишта, да би се чланице лакше опоравиле од последица рата, и да би се лакше одбраниле од комунизма као конкурентног система, а и да би се контролисаном и повезаном индустријом Немачка обуздала, да не направи и неки трећи светски рат. Да би се створило заједничко тржиште, потребно је да постоје заједничке институције и потребно је да се прописи усагласе у оној мери у којој хоћеш да ти тржиште функционише ефикасно. После тога, све иде једно из другог, и негде успут се зачела и идеја о једној држави, за коју у бити сматрам да је хумана, али као што рекох малопре, начин на који се покушава доћи до ње природно рађа отпор код људи, и онда и савим рационални људи беже у ксенофобију коју им нуде разни преваранти са друге стране. 

Широка и комплексна тема, увек гледам да се не распишем и не сморим саговорника претерано, али је поента била да нема заједничког тржишта без заједничких институција, јер би такво заједничко тржиште пропало, нема га ни без хармонизованих прописа, макар у неким областима, а друга поента је да мислим да се идеја о једној држави родила успут, да није била конструкт најјаче чланице од самог почетка, јер је тад и та најјача чланица била у рушевинама и раскомадана, а није била ни јака.

Svaka cast, za mene najbolji tvoj post koji sam procitao na ZRU:ok:

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Ronald рече

Svaka cast, za mene najbolji tvoj post koji sam procitao na ZRU:ok:

Ма није брате, далеко од најбољег, само што си се сад захебо па си ме схватио озбиљно. То ти је почетна грешка, које ћеш се сећати за десет година кад рашчупан и крвавих очију будеш пушио цигарету за цигаретом, док гледаш у жилет који си ставио поред себе и чашу и флашу поред жилета, док размишљаш како си дозволио себи да стигнеш дотле.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...