Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

3 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Da li smeju tako nešto da urade prema 5. ekonomiji sveta bez posledica? Da li uopšte mogu tako nešto da urade, a da ne upropaste i same sebe?

Sad su već 6. ekonomija sveta - jedna od prvih posledica Brexita.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Da li smeju tako nešto da urade prema 5. ekonomiji sveta bez posledica? Da li uopšte mogu tako nešto da urade, a da ne upropaste i same sebe?

Pa mogu jer Britanija podrzava sankcije Rusiji, Amerikanci bi se trudili da ostanu neutralni, a ukoliko bi htjeli da zastite Britaniju, Njemacka i Francuska bi povukle potez, okrenula se Rusiji naravno i Aziji. zeznuto je igrati se sankcijama, medjutim ja ne vidim kako Britanija moze da dobije otcjepljenjem. 

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, RYLAH рече

Шта сада ЕУ може да уради да то спречи? Да покаже свима да им се више исплати да остану у ЕУ.

I ovo mi je malo čudno. Ko je EU? Koji je to entitet? To je grupa zemalja. Zašto bi iko svakoj pojedinačnoj zemlji morao da objašnjava da li ima korist ili ne? Ili im odgovara ili im ne odgovara. Ali ako su ucenjeni da ostanu, da ne bi bili ,,finansijski kažnjeni", onda mi to baš i ne deluje kao korist za ucenjenog. Ali, jasno je da tako taj svet funkcioniše - na silu, pa videćemo šta će biti.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Mene tu buni jedna stvar, ako se već ostavlja mogućnost otvorenog tržišta između zemlje koja nije u EU i EU po sličnim uslovima, koji će im onda uopšte EU svima zajedno? 

Зато што ЕУ одавно није само заједничко тржиште, ал да сад опет не ширимо причу.

14 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Од тога зависи опстанак ЕУ, тако да није питање да ли смеју, него како ће то да ураде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

лепо је видети да се неки Срби више плаше за судбину Британије него сами Британци. то се ваљда зове хришћанска љубав.

Ako moramo da se izgovaramo za interesovanje, neki od nas imaju dugogodišnje veze raznih vrsta sa UK. Ako se nekom zemljom baviš na razne načine, pa imaš tamo prijatelje, poznanike, saradnike, nije valjda greh deliti njihove brige bar malo?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

30 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Jesi, hvala. :) 

Mene tu buni jedna stvar, ako se već ostavlja mogućnost otvorenog tržišta između zemlje koja nije u EU i EU po sličnim uslovima, koji će im onda uopšte EU svima zajedno? 

To sam se baš zapitao ovde: https://pouke.org/forum/topic/43534-британија-изгласала-напуштамо-еу/?do=findComment&comment=1467870

EU je mnogo više od jedinstvenog tržišta... takođe, EU ima dva moguća različita interesa da otvori tržište skroz prema nekoj neEU zemlji:

1. ako u trgovinskoj razmeni bolje prolazi (više izvozi u tu zemlju, nego što uvozi iz te zemlje)

2. da je bliže privuče sebi jer želi da jednog dana ta zemlja uđe u EU

E sad, fora je što je EU velika i npr. ako bi sutra zatvorili granice prema Srbiji, oni bi više izgubili od nas (u nominalnom iznosu) jer mi prema EU imamo spoljnotrgovinski deficit, međutim, oni taj gubitak ne bi osetili, a mi bi poprilično pukli (zato što nama procentualno razmena sa EU ima mnogo veći udeo u ukupnoj razmeni, prema svim zemljama, nego iz perspektive EU). Britanija je naravno mnogo jača od Srbije ekonomski ali je opet dovoljno manja od EU da EU može da joj nametne nepovoljne uslove razmene.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, RYLAH рече

Од тога зависи опстанак ЕУ, тако да није питање да ли смеју, него како ће то да ураде.

Ok, ali meni je to malo nelogicno. EU je skup drzava. Ako hoce da budu zajedno - ko im brani. Ako nece, zasto bi ih iko terao na to i zastrasivao? Osim ako preostali nemaju korist od odlazeceg ili je cilj oblikovanje mišljenja onog naroda koji bi izašao na neki sličan referendum? Eto ne znam.

Подели на овим сајтовима

39 minutes ago, Avocado рече

Po čemu im se to više isplati (uzevši u obzir političku situaciju)?

Pogledao sam taj izveštaj... prvo nisu jedino Nemačka i Britanija, tu je još nekoliko zemalja (Francuska, Italija, Holandija, itd.) vidi tabelu na str. 20

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/483344/EU_finances_2015_final_web_09122015.pdf

U pravu si da postoji neto gubitak ali samo u odnosu na javna davanja i uzimanja... EU finansira preko raznih tendera i mnoge projekte koji se vode kao privatna davanja... (vidi tačke 3.6. i 3.7 izveštaja)

OK u pravu si tu sam pogresio nisu samo britanija i nemacka.

Medjutim to i nije poenta. Sustina je da ako britanija ne finasira taj deo, ostaju dve opcije
- Da smanje birokratiju i budu fiskalno odgovorni
- Da prenesu teret sa britanije na druge drzave. 

Pa je moje misljenje, da nece moci da stvaraju silovite i neke bas nepovoljne uslove britaniji, zbog toga sto ne mogu da prenesu teret na ostale drzave (znaju da je verovatno kraj eu ako taj teret podele sad zemlje koje su sve u goroj i goroj ekonomskoj situaciji)

Цитат

Са друге стране, Европској Унији је у интересу да има што више чланица, јер је на првом месту веће тржиште, а после тога има и милијарду других предности. Није им у интересу да било која даље чланица оде. Довде се надам да се разумемо.

Ovo i jeste problem. Sama ideja da Evropska unija ima neki "interes" da ima sto vise clanica. Tacno je da je taj aspekt trzista deo evropske unije i satog aspekta si u pravu. Medjutim (sam si mi to argumentovao pre) da je evropska unija postala vise od toga, nije u pitanju samo trzanje vec ceo jedan politicko-progresivni pokret. 

Tacno da im nije u interesu da i jedna clanica ode, ali ja mislm da je eu birokratima u vecem interesu taj "progresivni ideal" nego ekonomski razvoj. 

Tu je ono sto se ja i ti ne slazemo, to jest slagali bi se da si ti ostao pri svom stavu koji si imao pre, a to je da je "zajednicko trziste" nesto sto je eu odavno batalila. 

Otud i razliciti zakljuci. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Иван ♪♫ рече

Ok, ali meni je to malo nelogicno. EU je skup drzava. Ako hoce da budu zajedno - ko im brani. Ako nece, zasto bi ih iko terao na to i zastrasivao? Osim ako preostali nemaju korist od odlazeceg ili je cilj oblikovanje mišljenja onog naroda koji bi izašao na neki sličan referendum? Eto ne znam.

Ко говори о правди у међународним односима? :) 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Млађони рече

OK u pravu si tu sam pogresio nisu samo britanija i nemacka.

Medjutim to i nije poenta. Sustina je da ako britanija ne finasira taj deo, ostaju dve opcije
- Da smanje birokratiju i budu fiskalno odgovorni
- Da prenesu teret sa britanije na druge drzave. 

Ovo i jeste problem. Sama ideja da Evropska unija ima neki "interes" da ima sto vise clanica. Tacno je da je taj aspekt trzista deo evropske unije i satog aspekta si u pravu. Medjutim (sam si mi to argumentovao pre) da je evropska unija postala vise od toga, nije u pitanju samo trzanje vec ceo jedan politicko-progresivni pokret. 

Tacno da im nije u interesu da i jedna clanica ode, ali ja mislm da je eu birokratima u vecem interesu taj "progresivni ideal" nego ekonomski razvoj. 

Tu je ono sto se ja i ti ne slazemo, to jest slagali bi se da si ti ostao pri svom stavu koji si imao pre, a to je da je "zajednicko trziste" nesto sto je eu odavno batalila. 

Otud i razliciti zakljuci. 

Najbitnija je federalizacija EU, ali to je dosta tesko, medjutim i jedini nacin da neodgovorne zemlje dovedes u red, pogotovo ako bi Njemacka imala najveci uticaj na finansije

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ronald рече

Najbitnije je federalizacija EU, ali to je dosta tesko, medjutim i jedini nacin da neodgovorne zemlje dovedes u red, pogotovo ako bi Njemacka imala najveci uticaj na finansije

Kao sto su doveli grcku tako sto su im davali jeftine kredite? 
Odlicno rade posao! Izuzetno efikasno! :)

Ne sumnjam da im je to ideja (kao i drugih ljudi koji se loze na centrizam i etatizam) ali ocigledno centralizam i etatizam ne rade. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Млађони рече

Kao sto su doveli grcku tako sto su im davali jeftine kredite? 
Odlicno rade posao! Izuzetno efikasno! :)

Pazi Mladjo nisu imali uopste pojma o njohovim finansijama a ovi frizirali rezultate, dok sa fiskalnom unijom to ne bi moglo:)

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Млађони рече

Брате, у самом томе што си цитирао писало је, одмах после јединственог тржишта "а после тога има милијарду других предности". И како после да се човек не изнервира и н батали разговор? 

Да, знам да није само јединствено тржиште, то сам и после написао, знам много тога о ЕУ јер ме је интересовало, а имао сам и имам много интеракције са њима, ал не бих да пишемо докторате на неку тему која је можда функционално повезана са темом, а можда и нема неке везе, пошто је тема излаз ВБ из Уније. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Ronald рече

Najbitnija je federalizacija EU, ali to je dosta tesko, medjutim i jedini nacin da neodgovorne zemlje dovedes u red, pogotovo ako bi Njemacka imala najveci uticaj na finansije

Покушали су више пута, ал народ се противи томе, макар за сада. Врло је могуће да је онај предлог Устава ЕУ и изазвао подозрење код Енглеза и да је један од мноштва разлога који су довели до овакве одлуке.

Али то им је свакако идеал коме ће да теже све док ЕУ постоји, да буду Сједињене Европске Државе., да не буду више оно што зову "економски џин, политички патуљак".

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, RYLAH рече

Ко говори о правди у међународним односима? :) 

Što jes', jes'. Ako je tačno to što ti kažeš da će ih kazniti, onda bi to bila praktično ucenjivačka situacija u kojoj se uk našla, a to je veliki politicki problem za jednu veliku silu koja hoce da kroji prilike po svetu. Takodje, valjda razlog ostanka u EU treba da bude korist, a ne strah od kazne.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...