Jump to content

Да ли је могуће спасити се а не бити ни у браку ни у монаштву?

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

Za belo monaštvo se može tako reći, najprostije rečeno.

Sveštenstvo u celibatu su neoženjeni sveštenici.

Naime, ono što većina ljudi ne zna jeste da se naši sveštenici žene pre rukopolaganja ne zato jer ne mogu bez toga postati sveštenici, nego zato što posle rukopolaganja nema više ženidbe. Međutim, kod nas ne postoji praksa sveštenstva u celibatu, ali nije ni zabranjena naravno.

Ja samo pokušavam da istaknem da ne možeš apsolutno svakom čoveku nametnuti dva vida života, jer naprosto ima ljudi koji nisu ni za brak, a ni za monaške zavete.

Подели на овим сајтовима

Za belo monaštvo se može tako reći, najprostije rečeno.

Sveštenstvo u celibatu su neoženjeni sveštenici.

Naime, ono što većina ljudi ne zna jeste da se naši sveštenici žene pre rukopolaganja ne zato jer ne mogu bez toga postati sveštenici, nego zato što posle rukopolaganja nema više ženidbe. Međutim, kod nas ne postoji praksa sveštenstva u celibatu, ali nije ni zabranjena naravno.

Ja samo pokušavam da istaknem da ne možeš apsolutno svakom čoveku nametnuti dva vida života, jer naprosto ima ljudi koji nisu ni za brak, a ni za monaške zavete.

Moram reci da nisam imala priliku da sretnem pravoslavnog svestenika koji zivi u celibatu  (a vidim da kod rimokatolika to u praksi prestavlja veliki problem) jer obicno ljudi sa takvim pogledom se odluce za monaski put, zar ne ?!

"Ja samo pokušavam da istaknem da ne možeš apsolutno svakom čoveku nametnuti dva vida života, jer naprosto ima ljudi koji nisu ni za brak, a ni za monaške zavete."  Ne mislim da se moze nazvati nesto  nametanje  ako vec imas mogucnost izbora. Sveta Tajna braka ili monastva - pa zar je malo ? Po mom shvatanju samo u tome lezi sve za Hrista, i kroz Hrista i u Hristu, ostali vidovi zivota su mi ne prihvatljivi i bez smisla. Prosti !

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

Moj vladika Irinej Bulovic je u par navrat spomenuo, da su bracnost i monastvo dva potpuno jednako teska podviga za coveka i da su oba, ako se ispunjavaju na pravi nacin, mili pred Bogom, da nijedan nema prednost... jer ipak je prva zapovest Bozija " Radjajte se i napunite Zemlju"

Ako se kajes, onda i volis, a ako volis onda si vec Boziji... ljubavlju se sve iskupljuje sve se spasava...

Подели на овим сајтовима

"Ja samo pokušavam da istaknem da ne možeš apsolutno svakom čoveku nametnuti dva vida života, jer naprosto ima ljudi koji nisu ni za brak, a ni za monaške zavete."  Ne mislim da se moze nazvati nesto  nametanje  ako vec imas mogucnost izbora. Sveta Tajna braka ili monastva - pa zar je malo ? Po mom shvatanju samo u tome lezi sve za Hrista, i kroz Hrista i u Hristu, ostali vidovi zivota su mi ne prihvatljivi i bez smisla. Prosti !

Где бисмо ту пронашли рецимо једног Николу Теслу, или што да не св. Илију, св. Јеремију, св. Јована Крститеља, итд. Заиста не бих могла да замислим Теслу ни на једном од ова два уобичајена пута.

Таша, колико видим немаш никакав проблем да овако комуницираш путем форума, за шта је он добрим делом заслужан. Треба ли да се напомиње да се он доста жртвовао и претрпео ради тога, а сада му спочитаваш његов пут и избор и одричеш му право на сам смисао постојања.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Где бисмо ту пронашли рецимо једног Николу Теслу, или што да не св. Илију, св. Јеремију, св. Јована Крститеља, итд. Заиста не бих могла да замислим Теслу ни на једном од ова два уобичајена пута.

Таша, колико видим немаш никакав проблем да овако комуницираш путем форума, за шта је он добрим делом заслужан. Треба ли да се напомиње да се он доста жртвовао и претрпео ради тога, а сада му спочитаваш његов пут и избор и одричеш му право на сам смисао постојања.

A kakve veze ima Nikola Tesla sa celibatom, monastvom itd? Sta sada bi trebalo da Crkva sledi njegov put? Tesla je jedan i moze se reci izuzetak. Pogledajmo recimo probleme u Rimokatolickoj Crkvi sa celibatom. Ovde je vest ( u Italiji) o pedofiliji i homoseksualizmu medju Rimokatolicim Svestenici postala tema kao recimo o vremenskoj prognozi. I to nije "proiuzvodjene skandala" vec realnost. Tako da i njihovi Svestenici sve glasnije traze ukidanje celibata. Ne moze covek da zivi u svetu, da se seta ulicama Milana, Londona ,Pariza i da zivi u celibatu. Covek je izlozen svakojakim iskusenjima a pogotovo neko ko se odluci na celibat. A mi se u Oce Nas molimo " ne uvedi nas u iskusenje". A zivot u celibatu, u svetu, okruzen svime sto postoji danas bi bio Oce Nas ali sa "uvedi nas u iskusenje". Pravilano je , a sto je odavno potvrdjeno jeste da postoje samo dva puta spasenja, kroz brak ili monastvo.

а сада му спочитаваш његов пут и избор и одричеш му право на сам смисао постојања

Mozda sprocitava Adolfu Hitleru a ne Tesli?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ego razmenjujemo misljenja zar ne,  ispravna ili pogresna kako ko gleda na stvar. Za mene je zaista ne prihvatljivo da danasnji covek poredi sebe i svoj zivotni put sa nabrojanim svetiteljimaa ili genijem poput Tesle. Nas krst koji nosimo se razlikuje od njihovog u mnogome.  Danasnji nacin zivljenja tj. ne mogucnost nalazenja sebe u jednom od ova dva puta navodi na pomisao o savremenom coveku koji nije spreman ni na najmanju zrtvu, vec na samougadjanje, razmazenost, komoditet, egocentricnost, ne spremnost da se trpi bilo ko ili bilo sta ... Mislim da je to samo trazenje opravdanja za izbor mimo ova dva; jer koliko je Nikola i ovakvih svetitelja da bi smo ih uzimali za pravilo. Oni su pojedinci za sebe, svetilo i potvrda Bozanske ljubavi.

Треба ли да се напомиње да се он доста жртвовао и претрпео ради тога, а сада му спочитаваш његов пут и избор и одричеш му право на сам смисао постојања.

Nemam komentar, ne znam od kuda ti ovakav utisak ?!

Подели на овим сајтовима

Једноставно, тако су ми зазвучале ове речи, када сам их применила, рецимо, на њега.

Ne mislim da se moze nazvati nesto  nametanje  ako vec imas mogucnost izbora. Sveta Tajna braka ili monastva - pa zar je malo? Po mom shvatanju samo u tome lezi sve za Hrista, i kroz Hrista i u Hristu, ostali vidovi zivota su mi ne prihvatljivi i bez smisla. Prosti !

Да би нека теорија била заиста тачна, мора да важи у свим појединачним случајевима, а не само у уобичајеним. Иначе је само понекад тачна.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Да би нека теорија била заиста тачна, мора да важи у свим појединачним случајевима, а не само у уобичајеним. Иначе је само понекад тачна.

Da u matematickim operacijama.  :)

Подели на овим сајтовима

Nijedan način života, ako je u Hristu, nije besmislen. Monaštvo i brak nisu jedine opcije za čoveka, niti su jedna drugoj suprotstavljene. Brak ne nosi sa sobom nikakav zavet sličan monaškim zavetima. I ego je sasvim lepo rekao.

Takođe smatram da je presmešno reći kako se "današnji čovek" (ma šta to značilo) ne može porediti s genijem Teslom i svetiteljima. Ja se upravo protiv toga borim - generalizacija. Svaki čovek je zasebna ličnost, i svaki čovek ima svoj put, i svaki put koji je u Hristu je blagosloven. A za onoga koji je s Hristom, apsolutno je nebitno kakav je način života oko njega i u kom veku živi. Ko je bilo ko na planeti da određuje koji je krst od boga a koji je "egocentričnost"? Šta ćemo recimo ako je nekome krst da bude bezbračan, u svetu i da brine o drugima? U manastiru to (po pravilu, ne po današnjem turbo-monaštvu) to ne može. I otkud bilo ko zna kome je Bog dao koji krst? Dakle, nema generalizacija i nametanja bilo kome bilo čega. Eto, otac Dimitrije se juče zamonašio, pola foruma skače i pita "a šta mu je sa ženom?", "a koliko je bio iskušenik?", "a kako to da postane odmah iguman?" Nema generalizacija.

I molim vas, nemojte da brkate bezbračnost, celibat i monaštvo sa seksualnim iskušenjima. Monasi (ako imaju seksualni nagon) ta iskušenja podjednako imaju u manastiru kao što bi ih imali u svetu. Poenta njihovog odvajanja od sveta nije da ne bi imali seksualna iskušenja (jer je to faktički kukavičluk i bežanje, umesto onoga što je monaštvu prirodno - borba sa strastima). Ne vrti se sve oko seksualnih strasti, pobogu. Takođe je generalizacija reći kako je kod katolika celibat problem. Nije celibat kao takav problem, problem je u ljudima i njihovim motivima, željama i stavovima, a takvi će da padaju u ista iskušenja i činiće iste grehove bili oni u svetu ili u manastiru.

Elem, sve dok je čovek s Hristom, svaki put je blagosloven. Onaj koji je s Njim, njemu đavo nikakvim iskušenjima ne može ništa.

Цитат
Цитат

Da u matematickim operacijama.  :)

Ne, nego i u životu. NAROČITO u životu. Ljudi su ipak malo komplikovaniji od brojeva i ne podležu kalupima.

Подели на овим сајтовима

I molim vas, nemojte da brkate bezbračnost, celibat i monaštvo sa seksualnim iskušenjima. Monasi (ako imaju seksualni nagon) ta iskušenja podjednako imaju u manastiru kao što bi ih imali u svetu. Poenta njihovog odvajanja od sveta nije da ne bi imali seksualna iskušenja (jer je to faktički kukavičluk i bežanje, umesto onoga što je monaštvu prirodno - borba sa strastima). Ne vrti se sve oko seksualnih strasti, pobogu.

Daleko od toga da se sve vrti oko seksualnih iskusenja. Pronevere fondova, kupvina skupih vila itd, sve sto ide sa iskusenjima i sa strastima. (nemojte samo da pominjete kao protivprimer Artemija i Vilovskog molim vas, da to bude protivteza vekovnom problemu kod Rimokatolika).

Takođe je generalizacija reći kako je kod katolika celibat problem. Nije celibat kao takav problem, problem je u ljudima i njihovim motivima, željama i stavovima, a takvi će da padaju u ista iskušenja i činiće iste grehove bili oni u svetu ili u manastiru.

Ovo bi trebali da kazete rimokatolickim svestenicima posto oni traze ukidanje celibata. Ne znam odakle im ta potreba kada to nije problem?

Elem, sve dok je čovek s Hristom, svaki put je blagosloven. Onaj koji je s Njim, njemu đavo nikakvim iskušenjima ne može ništa.

A cemu onda  "i ne uvedi nas u iskusenje"?

Подели на овим сајтовима

Proneverom fondova može da se bavi i obični pop - to nije ekskluziva bezbračnosti.

Ovo za katoličke sveštenike - ja već rekoh, ali vi ne čitate - nije problem celibat, problem je u ljudima.

I kako mislite, čemu onda "i ne uvedi nas u iskušenje?" Pojasnite pitanje samo.

Nego, evo vam još malo za mozganje: Šta biva sa sveštenikom kog ostavi žena, ili umre?

Подели на овим сајтовима

Proneverom fondova može da se bavi i obični pop - to nije ekskluziva bezbračnosti.

Ovo za katoličke sveštenike - ja već rekoh, ali vi ne čitate - nije problem celibat, problem je u ljudima.

Nego, evo vam još malo za mozganje: Šta biva sa sveštenikom kog ostavi žena, ili umre?

Није проблем у целибату, већ у таквом животу у свету. Можда је ипак мало лакше сачувати се у манастиру него у свету, више је искушења и да кажем "прилика" да се сагреши. Наравно да је у крајњем случају проблем до човека, али треба му помоћи да мање греши, шта знам.
Подели на овим сајтовима

Није проблем у целибату, већ у таквом животу у свету. Можда је ипак мало лакше сачувати се у манастиру него у свету, више је искушења и да кажем "прилика" да се сагреши. Наравно да је у крајњем случају проблем до човека, али треба му помоћи да мање греши, шта знам.

Ту онда нема подвига.

Није проблем у свету и у животу у свету.

Подели на овим сајтовима

Problem je u iskusenju i grehu. Covek ne treba sam da trazi djavola. Ne mogu ja da se odricem slatkisa a da se setam po poslasticarnici. Osim ako to nije posledica nekog drugog greha, gordosti na primer.

Pa ni oni koji su sa Hristom nisu izbacili iz molitve "i ne uvedi nas u iskusenje".

Svi se molimo za to. I mirjani, i monasi i svestenici.

Jednostavno, zivi kao udovac a kasnije monah.

Подели на овим сајтовима

Brate Miljanje, rekla bih da nisi u braku jer bi u tom slucaju znao kakav zavet pred Gospodom dajes na vencanju i shvatio ozbiljnost te Svete tajne. Ko je taj pozvan da odredi da li je neki vid zivota po Hristu ili ne ?! Ti vidim dajes sebi za slobodu da mislis kako mislis, zasto onda ne bi i drugima dao tu slobodu da zastupamo drugacije stavove. Boris se protiv generalizacije isto kao i ja protiv "hriscanskog utopizma" gde smo svi toboz ispunjeni Bozijom ljubavlju, milosrdjem, saosecanjem za druge ... a nismo spremni, osim demagogije, nista da pruzimo,  ni jedan samar da podnesemo. Sta znaci to "turbo-monastvo" i ko je pozvan da vrsi takva etiketiranja da ne kazem osudjivanja !?

Gospod nam je dao slobodu a izbor je na nama. I jedan i drugi put ,i ovaj bracni i "turbo-monaski" kako rece su teski i trnoviti, puni iskusenja.

Volela bih da me naucis kako si tako siguran da sve sto dolazi od Njega je i da si bas Njegovom ljubavlju ispunjen !?  Trudim se da zivim Evharistijski,  da dete vaspitavam u duhu pravoslavlja, da u srcu sejem ljubav, da se ztrvujem za druge iz ljubavi prema njima (ne iz emotivnih ili nekih drugih pobuda), jer u svemu sto me okruzuje vidim Bozije ruke delo, i sve sto radim radim sluzeci Njemu , a opet mi je dan ispunjen iskusenjima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...