Макрина Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Некако мислим да је брак тежи и под овим ни мало не ниподаштавам монаштво,сачувај Боже,него како каже Свети Григорије Ниски,са уздахом и болом,ми брачни,причамо о најузвишенијем-монаштву. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 u ovim uslovima je brak mnogo tezi. moje licno misljenje 301 Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Мислим да је најтеже ставити себе на друго место, па сад у односу на супружника или брата/сестру у манастиру, сасвим свеједно. manastir, -Владимир- and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
manastir Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Мислим да је најтеже ставити себе на друго место, па сад у односу на супружника или брата/сестру у манастиру, сасвим свеједно. u pravu ste, kada sam ovo napred rekao, mislio sam i na sve teskoce u zivotu, sa kojima se, cini mi se, ljudi posebno u ovome vremenu susrecu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Nije što sam svoj al ja sam najlepši i takav sam po celom telu :P I ja mislim da je bračni život teži ...i sviđa mi se tekst vladike Porfirija jer nije jedan od onih koji idealizuju monaštvo i misle čim su obukli mantiju da su nešto mnogo bitno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Nije što sam svoj al ja sam najlepši i takav sam po celom telu :P I ja mislim da je bračni život teži ...i sviđa mi se tekst vladike Porfirija jer nije jedan od onih koji idealizuju monaštvo i misle čim su obukli mantiju da su nešto mnogo bitno... ...а што је сасвим супротно од оног што би требало да осећају и мисле. Anette је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 Мада реално откуд знам...Имам 22 године и немам ни искуство брака ни искуство монаштва.Уосталом,колико је људи имало оба ова искуства па да може да упореди на тај начин? Ако неко јесте нека нам каже шта је теже па да знамо кад се будемо одлучивали :lol: 0202_238 Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 mislim da je ovo pitanje potpuno bezlično - ovako odvojeno od konkretne osobe a drugo-zar je bitno šta je teže-ako IZABEREMO svoj put-koga je briga šta je teže... bitno je stići Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Фебруар 3, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2012 mislim da je ovo pitanje potpuno bezlično - ovako odvojeno od konkretne osobe a drugo-zar je bitno šta je teže-ako IZABEREMO svoj put-koga je briga šta je teže... bitno je stići тако некако и владика рече Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 Prepoznaš po tome za šta ti "gori srce". Ako te ispunjava radošću monaštvo, onda si možda za to, ako ne, onda za nešto drugo. Ipak, pre svega treba poraditi na tome da odbaciš sebe, da sebe skineš sa prvog mesta, da se u ljubavi okreneš drugima - i onda si sposoban da čuješ glas Božiji koji će te nepogrešivo voditi. Dok god čovek svoj interes stavlja na prvo mesto (dok radim ono što što se meni sviđa, što mislim da se više isplati i sl.), od buke svoga JA ne možeš da čuješ šta ti Bog govori. Kad svoju dreku stišaš, onda čuješ Božiji glas - jer on je tih, ne želi da ugrozi našu slobodu. Ipak, i kad čuješ Božiji glas, moraš da održavaš tišinu u srcu, jer se naša lična dreka lako vrati. Utišanje samoga sebe je osnova, jer i rogati može pozvati i u monaštvo i u brak jer ako nisi za to, lakše ćeš propasti. Odrzati tisinu u srcu je meni jako tesko,ta moja licna dreka se brzo vrati i to je ono sto mi stvara nemir i ljutnju na samu sebe. marko pavlovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 А ко каже да монаси немају љубави? Према братији, према читавом свету за који се свакако моле у својим келијама. Tako je,dok mi mirno spavamo oni nas spasavaju svojim molitvama i ''odrzavaju'' u ovom gresnom svetu. marko pavlovic and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 12, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2012 Odrzati tisinu u srcu je meni jako tesko,ta moja licna dreka se brzo vrati i to je ono sto mi stvara nemir i ljutnju na samu sebe. Uglavnom je tako sa svima. A borba traje dok smo zivi. Bar ja tako mislim. Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Tako je,dok mi mirno spavamo oni nas spasavaju svojim molitvama i ''odrzavaju'' u ovom gresnom svetu. о Боже ... испаде Бог неко Кога мораш да молиш да те брани од ђаволштине О.о шта би са светим причешћем тек, чему ли оно служи? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Nije monah isto što i momak. Jedan hoće zabranjeno voće, drugi ima šta mu duša cima. Ljubav Božja obojicu grli al ka Bogu samo jedan hrli. Drugi gleda i plače od jeda. Na kome je od njih dvoje Carstvo? Dal monahu crnjem od gavrana, il na momku rumenom ko ruža. Na onome od davnine Carstvo, koji hoće Hristu se kloniti. Koji hoće Hrista prigrliti. Koji hoće čoveka da voli. Nit je riza u monaha lek, niti srcre junačko u momka. I jedan su i drugi u padu kad odgurnu Boga u svom jadu. marko pavlovic and Svetlost svetu је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nemanjanemanja88 Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Zasto se u Svetom Pismu potencira da je bolje ziveti u celibatu?Pise da je bolje ne doticati se zene.Kako bi se onda deca radjala? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука