Дијана. Написано Новембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2011 On 22. 11. 2011. at 14:32, Tavita рече a taj treci put.,ni brak,ni manastir.,da li je i tako nesto blagosloveno,jer stalno se isticu ta dva puta za spasenje,pa me interesuje sta sa tim trecim? Mislim da je to obrazac nastao nekad davno prije mnogo vijekova; danasnji zivot je mnogo drugaciji. Zasto ne bi bio i to put spasenja, ako neko to nosi kao krst, ne mogavsi naci partnera za brak a zeli, i zivi u svijetu a postuje zapovijesti, i drzi se u cjelomudrenosti i uopste u vrlini; ili ne mogavsi otici u manastir zbog porodicnih prilika, zrtvuje sebe za drugog a Hrist je to proglasio najvecom ljubavlju. Ne znam, nisam kompetentna, ali meni izgleda da su ta dva puta preporuke jer je tako lakse. Snishodjenje ljudskoj prirodi i ljudskoj slabosti. Koliko je nesrecnih ljudi, lutajucih, koji ne znaju ni gdje im je mjesto niti kako da postignu to sto zele! Pa reci im da njihov put nije blagosloven je gurnuti ih u ocaj. Nosenje krsta je to, sto ne bi bilo blagosloveno? anajrim, Ратко :( and Лазар је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Новембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2011 On 22. 11. 2011. at 16:13, Dijana S. рече Mislim da je to obrazac nastao nekad davno prije mnogo vijekova; danasnji zivot je mnogo drugaciji. Zasto ne bi bio i to put spasenja, ako neko to nosi kao krst, ne mogavsi naci partnera za brak a zeli, i zivi u svijetu a postuje zapovijesti, i drzi se u cjelomudrenosti i uopste u vrlini; ili ne mogavsi otici u manastir zbog porodicnih prilika, zrtvuje sebe za drugog a Hrist je to proglasio najvecom ljubavlju. Ne znam, nisam kompetentna, ali meni izgleda da su ta dva puta preporuke jer je tako lakse. Snishodjenje ljudskoj prirodi i ljudskoj slabosti. Koliko je nesrecnih ljudi, lutajucih, koji ne znaju ni gdje im je mjesto niti kako da postignu to sto zele! Pa reci im da njihov put nije blagosloven je gurnuti ih u ocaj. Nosenje krsta je to, sto ne bi bilo blagosloveno? da,slazem se u potpunosti,mislim da je taj treci put najtezi,naravno mislim na one koji zive tako kako ste rekli,u vrlini,ali mi se cini da se nekako nipodastava danas,pa i jos od strane svestenih lica...nekako se forsira-ozeni se,udaj se,ako ne, onda u manastir,kao da su samo ta dva puta blagoslovena... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2011 Put monaštva je put molitve,dakle ne socjalna ili neka druga kategorija ,znači molitva! Opet put braka se razlikuje od monaškog i nije jelte samo molitva A taj treći put može da bude neko prelazno stanje ili šta ti ja znam... Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Новембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2011 On 21. 11. 2011. at 23:59, Hellblazer рече Kako prepoznati kojim putem covek da ide?Kako da zna da li da se spasava u Hristu kroz brak ili da ide monaskim putem?Da li se taj put moze prepoznati po osobinama jedne licnosti? Nemojte mi odgovoriti da je to "jednostavno priziv".Svi mi imamo, ili makar mi koji smo upoznalii Hrista, priziv da budemo u zajednici sa Bogom.Ne na 5min, 2h, vec da disemo zajedno sa Hristom.Ali da li znamo koji put odgovara nasoj licnosti i kroz koji put cemo lakse uspostaviti tu zajednicu? starac porfirije je savjetovao da treba da se trudimo da sto vise zavolimo Hrista,da Mu se prepustimo,pa ce nam se vremenom otkriti sta je za nas najbolje... Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 1 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 15, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2012 On 22. 11. 2011. at 16:48, Дејан рече Put monaštva je put molitve,dakle ne socjalna ili neka druga kategorija ,znači molitva! Opet put braka se razlikuje od monaškog i nije jelte samo molitva A taj treći put može da bude neko prelazno stanje ili šta ti ja znam... Можда још више пут савршене послушности... Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 15, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2012 Mislim da su te dve stvari neraskidivo povezane. Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 13:36, АлексаАлексије рече "Има оних који се плаше жена, па се замонаше. Њих разумем." У ком смислу се плаше? Не звучи као да се шалиш када кажеш да их разумеш gringrin Без да иког вређам, али то су ти мушкарци који одрасту са мамама, а ако се икада ожене и даље буду са мамама, имају "биг-мама" синдром, а то је: ниједна жена неће бити добра као ја према теби...сииине То је једно, а друго је једно неостварено одрастање и сазревање у мушко-женским односима, напросто речено. Такви мушкарци онда или беже од жена, или их мрзе, или имају немогућност да остваре однос, бивају потентни пред женом, итд. А кад кажем да их разумем, то значи да су за ове наведене негативности у многоме и жене саме криве (али то је друга тема). Тако да такви људи, ако су побожни, једноставно оду у неки манастир или буду самци-у-свету, тј. иду у неку цркву, али се не жене нити монаше. То се сад модерно зове "трећи пут". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 13:44, Лазар Нешић рече Без да иког вређам, али то су ти мушкарци који одрасту са мамама, а ако се икада ожене и даље буду са мамама, имају "биг-мама" синдром, а то је: ниједна жена неће бити добра као ја према теби...сииине То је једно, а друго је једно неостварено одрастање и сазревање у мушко-женским односима, напросто речено. Такви мушкарци онда или беже од жена, или их мрзе, или имају немогућност да остваре однос, бивају потентни пред женом, итд. А кад кажем да их разумем, то значи да су за ове наведене негативности у многоме и жене саме криве (али то је друга тема). Тако да такви људи, ако су побожни, једноставно оду у неки манастир или буду самци-у-свету, тј. иду у неку цркву, али се не жене нити монаше. То се сад модерно зове "трећи пут". uh,opet proizvoljnosti...znaci svako ko ''bira'' treci put je mamina maza,i nije potentan...lazare,covjece odkud ti znas da li je neko potentan ili ne,mislim,stvarno... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 13:57, anajrim рече uh,opet proizvoljnosti...znaci svako ko ''bira'' treci put je mamina maza,i nije potentan...lazare,covjece odkud ti znas da li je neko potentan ili ne,mislim,stvarno... "Трећи пут" је у потпуној супротности са Предањем Цркве, тако да је за то мене потпуни промашај=амартија=грех. То није "бирање", то је немогућност бирања, тј. немогућност слободе. Ово за поетенцију сам излупетао....али, има и тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 14:01, Лазар Нешић рече "Трећи пут" је у потпуној супротности са Предањем Цркве, тако да је за то мене потпуни промашај=амартија=грех. То није "бирање", то је немогућност бирања, тј. немогућност слободе. Ово за поетенцију сам излупетао....али, има и тога. stvarno tako mislis za treci put?...dakle grijeh i promasaj po automatizmu,a da nije bitno kako taj neko zivi taj svoj zivot? ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 14:01, Лазар Нешић рече "Трећи пут" је у потпуној супротности са Предањем Цркве, тако да је за то мене потпуни промашај=амартија=грех. Ова два пута су проверена и најчешћа, али не можеш рећи да се човек који се није ни монашио ни женио, а живи у заједници са Богом, светим тајнама - не спасава. Мислим, Лаки, полако, бре. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 14:10, anajrim рече stvarno tako mislis za treci put?...dakle grijeh i promasaj po automatizmu,a da nije bitno kako taj neko zivi taj svoj zivot? Наравно, то не мислим само ја, већ (ниси прочитала можда добро?) и Предање Цркве. А ја поштујем Предање, јако поштујем. Још, за сада, нисам упао у грешку соло скриптура нити соло патера. On 18. 1. 2012. at 14:11, Ратко С. рече Ова два пута су проверена и најчешћа, али не можеш рећи да се човек који се није ни монашио ни женио, а живи у заједници са Богом, светим тајнама - не спасава. Мислим, Лаки, полако, бре. Нема заједнице са Богом, ван заједнице са људима. А она се сотварује или у заједници брачништва или у заједници манастира. "Трећи пут" је антизаједница, тј. жешћи индивидуализам. Ратко, једно искрено питање: зашто онда Предање Цркве, као и њен богослужбени живот, нису "озваничили" тај "трећи пут"? On 18. 1. 2012. at 14:12, Dr Venko рече Негде сам прочитао (ако се не варам) : ко епископство жели добро дело жели зна ли неко одакле је та реченица? То има ваљда у молитвама на хриротонији, али нисам сигуран. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 znaci za tebe je treci put stvarno promasaj po automatizmu,ali ne mogu da vjerujem...kako nema zajednice sa Bogom,van zajednice s ljudima(bracne ili monaske) covjece,pa ne cini zajednica Boga...zar nije tijelo nase hram Duha svetoga? ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arhidjakon Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Ovde se ljudi trude da Lazu neshvate. Moze se i ovako reci, zajednica ili zajednistvo u Crkvi ili manastiru je podvig par ekselans. Bog ljudski rod poznaje bolje od bilo kog drugog (on nas je na kraju i stvorio). Zato Crkveno predanje iskljucivo naznacava vrednost i vaznost zajednice. Da li bracne ili opstezica u manastiru. Upravo da bi trpeli, voleli, pazili jedni na druge. Pa Sveti Vasilije Veliki je jos govorio o vaznosti zajednice u manastirima. Zbog toga i poziv na opredlenje!! Лазар Нешић, Желе Зека and Evgenik је реаговао/ла на ово 3 Ora et labora Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 On 18. 1. 2012. at 14:22, anajrim рече znaci za tebe je treci put stvarno promasaj po automatizmu,ali ne mogu da vjerujem...kako nema zajednice sa Bogom covjece,pa ne cini zajednica Boga...zar nije tijelo nase hram Duha svetoga? Не, не по аутоматизму, већ промашај по индивидуалној жељи сваког понаособ. Уууфффф... "pa ne cini zajednica Boga" - седи, један из основа веронауке! Јесте, храм Духа Светога, али Дух Свети долази само у заједницу, не у индивидуалце. Јел' си читала о Педесетници у Делима Апостолским. Ту све лепо пише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука