Jump to content

Да ли је могуће спасити се а не бити ни у браку ни у монаштву?

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

Ако је Бог некоме дао крст брака и породице онда је позван да тај крсти носи, али не себи или жени и детету на служби већ Господу! Ради се о афективним навезаностима, којима постаје слуга жени и детету, а служба Богу се претвара у идолопоклонство у коме само физички врши службу Богу, молитвама, обредима, али ако би нпр. његова породица била угрожена због исповедања вере, он би одбацио веру, да сачува своје, одрекао би се Господа (Петар који се трипута одрекао Господа у пасхалној ноћи)... Добар пример је време комунизма у којем смо живели и у коме су многи пали на овом испиту, желећи да заштите децу, а и себе....

Дакле у том смислу каже који се не одрекне и жене и деце поради евањђеља и мене! Значи ако ситуација захтева да ризикујемо, онда се брани име Господње! (Али у Господа је праштање у Господа је љубав, он нас откупљује од наших греха...) У томе ће многи последњи бити први... Многи који су му били верни одрећиће га се, да сачувају себе и своје најмилије!!!

apel.png

Подели на овим сајтовима

... Многи који су му били верни одрећиће га се, да сачувају себе и своје најмилије!!!

0442_feel 8086.gif  stadaradim
joooj ''верни'' у нашим очима, у речима, а срца далеко од Господа!

apel.png

Подели на овим сајтовима

... Многи који су му били верни одрећиће га се, да сачувају себе и своје најмилије!!!

Sve nasche slabosti cce razumeti Gospod. Mislim da je za nas opasno da u takvim

trenucima mislimo samo na sebe, pa u skladu sa tim treba SEBE zzrtvovati

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Sve nasche slabosti cce razumeti Gospod. Mislim da je za nas opasno da u takvim

trenucima mislimo samo na sebe, pa u skladu sa tim treba SEBE zzrtvovati

Да рекох у Господа је праштање и нисам говорила шта треба жртвовати и koга, само навела примере за реч:

@ego

И сваки који остави куће, или браћу, или сестре, или оца, или мајку, или жену, или децу, или њиве ради мога имена, примиће стоструко и наследиће живот вечни. Али ће многи први бити последњи и последњи први. (Мт. 19:16-30)

apel.png

Подели на овим сајтовима

Да рекох у Господа је праштање и нисам говорила шта треба жртвовати и koга, само навела примере за реч:

Da, u pravu si. Ali nije isto sachuvati sebe i sachuvati svoje najmilije (druge osobe). Sachuvati

sebe prelazi u drugu temu a to je ljubav prema samom sebi, schto bi se reklo samoljublje.

joooj

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Da, u pravu si. Ali nije isto sachuvati sebe i sachuvati svoje najmilije (druge osobe). Sachuvati

sebe prelazi u drugu temu a to je ljubav prema samom sebi, schto bi se reklo samoljublje.

0102_laugh

@sekastarča

Ако је Бог некоме дао крст брака и породице онда је позван да тај крсти носи, али не себи или жени и детету на служби већ Господу! Ради се о афективним навезаностима, којима постаје слуга жени и детету, а служба Богу се претвара у идолопоклонство у коме само физички врши службу Богу, молитвама, обредима, али ако би нпр. његова породица била угрожена због исповедања вере, он би одбацио веру, да сачува своје, одрекао би се Господа (Петар који се трипута одрекао Господа у пасхалној ноћи)... Добар пример је време комунизма у којем смо живели и у коме су многи пали на овом испиту, желећи да заштите децу, а и себе....

Дакле у том смислу каже који се не одрекне и жене и деце поради евањђеља и мене! Значи ако ситуација захтева да ризикујемо, онда се брани име Господње! (Али у Господа је праштање у Господа је љубав, он нас откупљује од наших греха...) У томе ће многи последњи бити први... Многи који су му били верни одрећиће га се, да сачувају себе и своје најмилије!!!

У овој теми управо говоримо о брачном животу и онима који се одричу породице и брака поради Господа!

У мом посту горе поменух Петра који је био ожењен и пошао да следи Господа, а у Пасхалној ноћи га се три пута одрекао, не да би спасао жену, већ себе... зар не? Не говоримо о самољубљу већ о томе да си извадио реченицу из контекста. Па не могу да објашњавам некоме ко није отпратио тему и прочитао постове очигледно... безвезе!  algabacaju  :huh:

4chsmu1

8086.gif

apel.png

Подели на овим сајтовима

его, све је то лепо брате, ако оћеш да будеш буквалиста ...

мислим да овде нема никог ко се не би одрекао сваког и свега за Христа ако би дошао у такву ситуацију, тако да би најлогичнији свачији избор био Христос пре свих и свега.

одрећи се богатства а и даље располагати са њим као што је то чинио и свети Никола чинећи добро материјалним а умножавајући духовно а никад није осиромашио већ му је добри Бог умножавао и земаљско да би могао наставити чинећи добро ...

постоје и друге ствари којих се можеш а не мораш одрећи како би служио Богу подједнако као и други поред тебе, који год да је подвиг, завет или свету Тајну примио на себе.

мислим да не треба правити од појединачне и прецизно усмерене проповеди за једног човека универзалним правилом на све људе применљивог.

ипак смо сви различити и обдарени различитим, многим и лепим даровима како бисмо могли служити ближњем и Богу.

ипак Бог не жели бити контрадикторан сам себи, за почетак, већ је као Крст - висок и широк - у једној Истини а Путева многих.

ипак не можемо ни сви бити монаси или јуродивци - нити нам је то слободан избор већ би постао наметнут, нити свако има таленат за то.

уосталом, ми и не приносимо само себе Богу, већ и све друге око нас и целу творевину ...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Медо, не знам зашто мени кажеш, то нису моје речи.  joooj

Наравно да се не очекује од нас да будемо нешто што заиста нисмо. Треба пронаћи своју меру, али не прецењивати је. Јер тражено је увек доста више него што смо кадри да дамо, доста више и од оног што желимо да дамо. Зато се за такво бреме лепо каже ко може да прими, нека прими, а не даје се као заповест.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ван мреже

Поруке: 795

Ја сам пастир добри...

Одг: Није добро женити се?

« Одговор #47 послато: 08. Август , 2010, 00:56:42 » Цитат 

--------------------------------------------------------------------------------

Цитат: kirios1  08. Август , 2010, 00:53:11

(pa zasto su rimokatolicki svestenici u celibatu, samo oni ne zbog Boga nego zbog pape, da njemu uvek mogu biti na raspolaganju);

Otkud ti sad 

Nazalost, ne umem ni da kopiram kako treba 0102_laugh, uglavnom, saznala sam, "iz proverenih izvora; al' se razvi tema..

a pored svih navedenih citata iz Svetog Pisma-o devstvenima, mozemo reci da i pored Bozijeg blagoslova bracne zajednice, sam Bog u telu ne bi u braku(kao ni sveti Jovan Preteca, naravno i mnogi drugi), a On je, da kazem, vrhunski ideal (jel' ovo pleonazam?? 89898989898989); sam On bi devstven u ovozemaljskom zivotu, sta nam vise treba kao potvrda od licnog primera

Подели на овим сајтовима

мора да су монашки извори  :bla:

наспрам таквом размишљању, како објашњаваш да је Господ поставио свету Тајну брака изнад (само) завета монаштва, а у равни са светом тајном свештенства?

још и лаос назива царским свештенством, наглашавајући подједнаку улогу?

пс. следећи пут изабери опцију ЦИТАТ у горњем десном углу поруке коју желиш да цитираш да ти се отвори у новој страници или прозору да буде прегледно кога и шта цитираш уствари  :) 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

ja volim da kažem... Hristos nema alternativu... brak ili monaštvo... to su već alternative

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

мора да су монашки извори 

klapklap-tacan odgovor. I hvala za info o postavljanju citata, samo nisam sad pokusala (ocigledno greengrin)

Pa dragi nam apostol Pavle misli da i on ima Duha Bozijega, ili bi i to g-din Miljane da sporite smej.gif? Pasa Grafi Theopnevstos:)

a devstveno-bezbracno zivljenje  smej.gif je licni primer Sina Bozijeg, ako nije dovoljno licno misljenje svetog apostola

Подели на овим сајтовима

a devstveno-bezbracno zivljenje  joooj je licni primer Sina Bozijeg, ako nije dovoljno licno misljenje svetog apostola

Господ није имао потребу да се жени... сви су његова деца....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...