Jump to content

Da li je oprostaj uvek lekovit?

Koliko brzo oprastate?  

24 члановâ је гласало

1. 1. Kada vas neko razljuti, povredi, razocara nekim svojim postupkom, da li mislite da brzina kojom oprastate znak duhovnog napretka?

• Da, uvek
      15
    • Ponekad jeste tako, ali postoje situacije u kojima nije dobro tako brzo oprostiti i zaboraviti
      8
    • Ne, sposobnost da sto pre oprostimo drugome nema veze sa duhovnoscu
      1
  2. 2. Sta za vas znaci oprostiti?

• Oprostiti znaci zaboraviti i truditi se da sacuvate odnos
      7
    • Oprostiti ne ukljucuje zaborav, jer jednom naruseni odnosi se ne mogu popraviti
      1
    • Oprostiti znaci odustati od mrznje i povratne akcije koja bi ukljucivala "oko za oko zub za zub"
      15
    • Oprostiti znaci preneti odgovornost na onoga koji nas je povredio, mi nismo odgovorni za tudje postupke
      1
  3. 3. U kojim se tvrdnjama najvise pronalazite?

• Ako ne mogu odmah da oprostim nisam dobar covek, samo dobri ljudi mogu lako i brzo sve oprostiti
      0
    • Moja duznost kao vernika je da se potrudim da zaboravim i oprostim kako bi meni Bog oprostio
      5
    • Sto vise budem napredovao brze i lakse cu oprastati
      13
    • Postoje ljudi kojima vise oprastam bez obzira da li su to zasluzili ili nisu nekim svojim ponasanjem
      6
    • Neke stvari mogu lakse da oprostim od drugih
      8
    • Trudim se da ne mrzim nikoga, ali neke krupne "izdaje" retko zaboravljam
      3
    • Ako me neko povredi retko pruzam drugu sansu
      1
    • Ja nemam sta da oprostim drugima, za sve sam sam\a kriv\a
      3
    • Razbesnim se lako kada me neko povredi i imam potrebu da vratim drugome
      3
    • Ne dozvoljavam drugima da me povrede i obicno je potrebno dosta vremena da nekog pustim toliko blizu da bi mi mogao nesto lose uraditi
      1

Препоручена порука

1 minute ago, Иван ♪♫ рече

Uopšte ne razumem šta je tvoja poenta ovde?

Ti, nekim radom na sebi, da dođeš u situaciju da se druga osoba zbog tebe kvari? Pa šta ti imaš s tim? Šta treba, da češkamo po ušima one koji nas ugnjetavaju, i da pristajemo na zlo, samo da se oni slučajno ne bi naljutili i postali još gori. Malo sutra. Nisi ti, koji se trudi da popravi, kriv što neki drugi ruši. 

Ako neko nosi određenu vrednost, a drugi zavidi na tome, ne možeš reći onom prvom odreci se svoje vrednosti, da ovaj drugi ne bude zavidan. To bi bilo izvrtanje stvari i opravdavanje zla samim zlom, prihvatanja zla za referentni sistem, po kome se mere stvari. Na tu stranu nikako.

Ne Iki uzmi primer jednog braka u kojem jedno od njih oprasta, razumije i pokusava da ukaze, dok druga strana umjesto da sagleda sebe i pokusa da se promjeni postaje gora i kao da neko mora  uvijek da je trpi jer misli da ce joj se uvijek oprostiti. Razlicite relacije zahtijevaju i drugaciji pristup. Lako je sa drugovima, ali sa bliznjima je mnogo teze. Sve se moze oprostiti i treba ali sa nekim ljudima se treba razici u miru naravno posto im to mozda pomogne da pocnu razmislajti o svojim postupcima i ponasanju.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 132
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 minute ago, Џуманџи рече

то што може(ш) себи да направиш штету (обично) имплицира да може(ш) и корист

Ako misliš na opraštanje, na korist od opraštanja - onda da, svakako ima koristi. Ali kažem da nije crno belo, i ne može biti crno/belo, jeste/nije. Tvrdim da nije svako samoprimoravanje na opraštanje korisno.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ronald рече

Ne Iki uzmi primer jednog braka u kojem jedno od njih oprasta, razumije i pokusava da ukaze, dok druga strana umjesto da sagleda sebe i pokusa da se promjeni postaje gora i kao da neko mora  uvijek da je trpi jer misli da ce joj se uvijek oprostiti. Razlicite relacije zahtijevaju i drugaciji pristup. Lako je sa drugovima, ali sa bliznjima je mnogo teze. Sve se moze oprostiti i treba ali sa nekim ljudima se treba razici u miru naravno posto im to mozda pomogne da pocnu razmislajti o svojim postupcima i ponasanju.

To i ja kažem. Promeni što možeš, što ne možeš ti zaobiđi, ako ni to onda moli Boga za spas da ne pukneš.

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, -Владимир- рече

Опроштај је увек лековит. Живот је превише кратак да би се провео у мржњи.

И црква делује, не са мржњом него са љубављу, да избачени не би кварио друге и да се дозове памети. Мржња је оно што трује и уништава. На крају крајева можеш и са битангом да се обрачунаш без мржње.

Ja to i kazem i besnog psa ubijes jer je opasan a ne zato sto ga mrzis ,tako i sa bitangama koje se ne dozovu pameti 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Иван ♪♫ рече

To i ja kažem. Promeni što možeš, što ne možeš ti zaobiđi, ako ni to onda moli Boga za spas da ne pukneš.

Zuti tebra ti si stvarno u srbiji imao posla sa nekim totalnim ludacima, mislim da se ne bi vratio ni za sta na svijetu:D

Подели на овим сајтовима

Ех, упитник је занимљив, још више одговори.

Елем ево их: Постоји ситуација кад није добро брзо и олако прећи пошто пото преко увреде

Да, остављам мржњу али крупне издаје остају у подсвести, ваљда јаче од мене.

Умем и да се разбесним. Заправо зависи од особе којој треба да опростим.

Ето мене несавршене.:)

Извол'те можете да се разочарате у своју слику о мени.:smeh2:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ne mozes da orpstos bitagi koja svim silama pokusava da bude jos veca bitanga i da ti jos vise zla nanese. Sa takvima kao i sa besnim psima, motka u glavu a ne oprost , na kraju kad neko pretera i crkva ga izbaci i nece vise da ima nista sa njime

Неки могу да опросте без обзира на све..они који у себи имају Христа,безусловно опраштају(воле)..такав је рецимо старац Вукашин..у тренуцима, док га џелат мучи, каже -"само ти синко ради свој посао"..рекох већ да увјек имам борбу да опростим,па чак и ситнице,али не могу рећи да не постоје они који праштају као Христос,јер Га носе у срцу..

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Агница рече

они који у себи имају Христа,безусловно опраштају(воле)..

Мене стварно занима где људи науче овакве ствари, можеш ли да ми објасниш како у животу изгледа та "безусловна љубав" и како изгледа човек који "у себи има Христа"?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Мене стварно занима где људи науче овакве ствари, можеш ли да ми објасниш како у животу изгледа та "безусловна љубав" и како изгледа човек који "у себи има Христа"?

Такви људи изгледају крајње непримјетно и обично,то уствари и јесу-савршено нормални људи..непримјетни и обични,а уствари бисери и не од овога свијета..због њих сунце још грије.,да нас Господ помилује њиховим молитвама!

а о безусловној љубави имате у химни љубави,посланици апостола Павла..

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Агница рече

Такви људи изгледају крајње непримјетно и обично,то уствари и јесу-савршено нормални људи..непримјетни и обични,а уствари бисери и не од овога свијета..због њих сунце још грије.,да нас Господ помилује њиховим молитвама!

а о безусловној љубави имате у химни љубави,посланици апостола Павла..

значи не знаш :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

значи не знаш [emoji4]

жао ми је ако у својој близини немате некога ко у себи носи Духа светога,па да разумијете о чему причам..имате примјер патријарха Павла,такви су као он,а могу имати било какво занимање..

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Агница рече

жао ми је ако у својој близини немате некога ко у себи носи Духа светога,па да разумијете о чему причам..имате примјер патријарха Павла,такви су као он,а могу имати било какво занимање..

Патријарх Павле ти био комшија, благо теби, мени З. али он је возач аутобуса био, сад блеји повремено на ћошку...али то је друга прича :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

12 hours ago, Дијана. рече

Мислим да опростити значи заборавити и сачувати однос, а све друго није опроштај већ куповање сопственог мира (оно, опростио сам, али далеко му лепа кућа). Наравно, то је тешко јер тражи самосавладавање.

Upravo ovakav stav imam prema par ljudi. Bila bih licemer kada bih rekla drugacije. S druge strane, srecna sam sto ih ne mrzim, sto im, najiskrenije, zelim da se promene ili, bar, da za to osete zelju, da pokusaju, da shvate da zlo koje cine povredjuje druge, da shvate da to ni za njih nije dobro.

Recimo, imala sam koleginicu i poslodavca koji su me uzasno maltretirali. Zbog njihovih intriga, namestanja, ucena da cu dobiti otkaz (znali su da samo ja radim u porodici),  vredjanja (dok sam skoro sav posao morala da odradim sama), mnogo sam propatila, i fizick, i psihicki. E sad, da je u njima bilo zrno izvinjenja, ili da su, makar samo, prestali da me maltretiraju, sigurno bih oprostila tako sto ne bih zaboravila, ali bih imala odnos - bilo, pa proslo. Ali kako oni i dalje nastavili po starom, o.k. mogu da imam odnos prema njima, - neka ti je prosto, zelim ti sve najbolje, ali ne zelim da te srecem ( ''daleko ti lepa kuca''), i na taj nacin pruzam ti priliku da me i dalje povredjujes.

Zaista se po ovom pitanju ne slazem sa tobom, Di. :stadaradim::drugarstvo:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Sasa Vojvoda рече

Koliko opcija za glasanje k'o da sam na izborima.

А у свакој можеш делимично да се пронађеш :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...