Jump to content

DANAS SAZNAJE: Bratislav Gašić kandidat za direktora Kontrole letenja

Оцени ову тему

Препоручена порука

18 minutes ago, Жељко рече

Сви се праве блесави, на крају су пилоти испали пијани

Питање је одговорности.Ако нико није потписао, онда су сами криви јер се на усмено наређење не подиже хеликоптер.

Мени као жени, мајци, не може бити јасно због чега је нечије дете толико значајно да се таква ствар ради? Зашто се због сваког болесног детета не диже хеликоптер, још војни? И зашто дете није превожено у најближи центар, него у Београд?

А као лекар, одговорно тврдим да је много деце која умру без да се ико потресе, а камо ли да се војска диже.

Свуда јавашлук у држави Србији. 

Подели на овим сајтовима

@Месечева

И ја се питам да ли би сте овако" професионални и одговорни" били да је живот вашег детета у питању или да су ваше колеге доктори били у том хелихоптеру?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

56 minutes ago, Месечева рече

Питање је одговорности.Ако нико није потписао, онда су сами криви јер се на усмено наређење не подиже хеликоптер.

Мени као жени, мајци, не може бити јасно због чега је нечије дете толико значајно да се таква ствар ради? Зашто се због сваког болесног детета не диже хеликоптер, још војни? И зашто дете није превожено у најближи центар, него у Београд?

А као лекар, одговорно тврдим да је много деце која умру без да се ико потресе, а камо ли да се војска диже.

Свуда јавашлук у држави Србији. 

Cekajte doktorka, kada vama neko kaze u ustanovi u kojoj radite - uradi ovo il ono, usmeno, npr u trenutku hitnom. Dobro to je od skora regulisano zakonom, pa se u hitnim stsnjima ne trazi knjizica overena, nekad nije bilo tako. Dođe vam nadređeni i kaze idite u tu ordinaciju i spasite tom i tom zivot, lecite ga. Fakat je da je tom nekom potrebna vasa pomoc i da je to vas posao, al mozda je eto hteo bas vas ili ste bili brzi od recimo trenutno dezurnog lekara koji je zaspao...jel biste odbili? Ili biste cekali pismeno da vas posalju?

Posao tim ljudima je i da spasavaju ljude, u tadasnjoj situaciji neko je procenio da beba zivotno ugrozena mora na vma. Ne mogu piloti da odlucuju to sto nije u opisu posla. Oni su i stradali jer im je neko zbog slikanja rekao da moraju na teslu a ne na vma. I nisu poslusani jer njihova procena iz njihovog domena nije bila bitna spram zelje nekog stvora da se slika.

Mozda su jedino "krivi" sto se nisu usprotivili direktnom naređenju, tad bi bili zivi, al bi sad verovatno bili pekari ili primaoci socijalne pomoci. U vojsci se ne protivis direktnom naređenju, oni su cak i pokusali i apelovali al nije imao ko da ih pusti jbg.

a sto su lekari pozvali njih, to im je posao. Oni su dobili naređenje da vode bebu u Bg, a ko je lekarima naredio da je ministar vojni veci od nacela ne naskodi i da je trebalo da idu u najblizi centar opet nije njihovo pitanje.

Opet ste u pravu, mnogo dece umire i nikom nista, a vojsku su digli zarad slikanja i za to zrtvovali i dete i vojsku.

i sad oni zrtve ispadaju krivi, a niti su odlucivali niti su pitani nego su sluzili svojoj zemlji i svom narodu kao puno puta do tad.

Nije problem sto je dosao helikopter po bebu, bar ne za ovu pricu, problem je sto su zbog samovolje jednog coveka koji se u to razume kao ja u nuklearnu fiziku su svi izginuli e jer je on odlucio da se slika i sto im nije dozvoljeno da rade svoj posao, da kad vec moraju da lete do tacke a tj beograda tu se spuste gde je najsigurnije i najbezbednije upravo za tu bebu koju su transportovali.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Милан Ракић рече

Да те подсетим Брацо још једаред!

Ово је лекар-анестезиолог, др Џевад Љајић!

Познавала сам Џевада, био је одличан млади човек. Тих и увек насмејан. Добар анестезиолог. Јако ми је жао што је жртвован, као и цела екипа, техничар и беба. Требало је да слете на ВМА. Сви знамо да су били само сценографија једне, нажалост, неуспеле представе. Трагичне представе.

Подели на овим сајтовима

19 hours ago, Снежана рече

@Месечева

И ја се питам да ли би сте овако" професионални и одговорни" били да је живот вашег детета у питању или да су ваше колеге доктори били у том хелихоптеру?

Какав год одговор сад да напишем, мислили бисте да сам га написала само да бих контрирала.

Али верујте ми, чекам у реду за преглед као и сви остали. Чак ни за своје дете нисам тражила пријем преко реда јер не мислим да је друго дете мање вредно од мог.

Подели на овим сајтовима

19 hours ago, Јелена011 рече

Cekajte doktorka, kada vama neko kaze u ustanovi u kojoj radite - uradi ovo il ono, usmeno, npr u trenutku hitnom. Dobro to je od skora regulisano zakonom, pa se u hitnim stsnjima ne trazi knjizica overena, nekad nije bilo tako. Dođe vam nadređeni i kaze idite u tu ordinaciju i spasite tom i tom zivot, lecite ga. Fakat je da je tom nekom potrebna vasa pomoc i da je to vas posao, al mozda je eto hteo bas vas ili ste bili brzi od recimo trenutno dezurnog lekara koji je zaspao...jel biste odbili? Ili biste cekali pismeno da vas posalju?

Posao tim ljudima je i da spasavaju ljude, u tadasnjoj situaciji neko je procenio da beba zivotno ugrozena mora na vma. Ne mogu piloti da odlucuju to sto nije u opisu posla. Oni su i stradali jer im je neko zbog slikanja rekao da moraju na teslu a ne na vma. I nisu poslusani jer njihova procena iz njihovog domena nije bila bitna spram zelje nekog stvora da se slika.

Mozda su jedino "krivi" sto se nisu usprotivili direktnom naređenju, tad bi bili zivi, al bi sad verovatno bili pekari ili primaoci socijalne pomoci. U vojsci se ne protivis direktnom naređenju, oni su cak i pokusali i apelovali al nije imao ko da ih pusti jbg.

a sto su lekari pozvali njih, to im je posao. Oni su dobili naređenje da vode bebu u Bg, a ko je lekarima naredio da je ministar vojni veci od nacela ne naskodi i da je trebalo da idu u najblizi centar opet nije njihovo pitanje.

Opet ste u pravu, mnogo dece umire i nikom nista, a vojsku su digli zarad slikanja i za to zrtvovali i dete i vojsku.

i sad oni zrtve ispadaju krivi, a niti su odlucivali niti su pitani nego su sluzili svojoj zemlji i svom narodu kao puno puta do tad.

Nije problem sto je dosao helikopter po bebu, bar ne za ovu pricu, problem je sto su zbog samovolje jednog coveka koji se u to razume kao ja u nuklearnu fiziku su svi izginuli e jer je on odlucio da se slika i sto im nije dozvoljeno da rade svoj posao, da kad vec moraju da lete do tacke a tj beograda tu se spuste gde je najsigurnije i najbezbednije upravo za tu bebu koju su transportovali.

Не смем да радим ван прописа. 

У послу, свако од нас има своје дужности које су регулисане законом.

Не смем на своју руку ништа. Нити смем да извршавам наређења која су ван правилника.

Могу и ван прописа, али је вероватноћа велика да ћу после или надрљати или бити терана на поновни прекршај ако не желим да се разоткрије претходни.

У здравству постоји јасна хијерархија и подела дужности. Верујете, не смете ни пацијента да примите ако нисте дежурни лекар или установа у томе тренутку. Може, чак и мора бити поднета прекршајна пријава. Па још ако исход буде лош....

Управо због тога сам и поставила питање одговорности. Јер као неко ко ради у том систему (а здравствени систем се не разликује много од војног), знам каква је хијерархија.

Знате, тешко ми је да прихватим да би неко могао да ми нареди, као војном пилоту, да подигнем авион на усмену команду зарад цивилног питања, а да није ратно стање и спашавање цивила у питању. То је суштина.

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta bih vam rekla osim da ste prvi lekar koji tako govori, a da je u zemlji Srbiji. A upoznala sam ih bas dosta igrom slucaja.

Neka me ispravi ko zna ali nije problem u tome sto su oni poleteli da spasu bebu, secanje me slabo sluzi ali koliko se secam bila je vanredna situacija i u tim slucajevima nije ni tako nesto neuobicajeno na protiv.

Prosto nije bilo reci o bili kojoj bebi koja je bolesna nego je pokusavano na razne nacine i nije uspevalo. Samo se slazem da mozda Beograd nije bilo ispravno resenje, al nisam ni tu strucna da procenim tadasnje uslove u Kragujevcu i Nisu, moguce je da su vremenski ili drugi uslovi to diktirali. Ti isti ljudi su spasavali ljude iz Obrenovca, stvarno ne vidim problem. Koliko znam nasa zemlja nema druge sluzbe spasavanja opremljene helikopterom osim vojnog transportnog helikoptera. Nije to "obican" helikopter koga su oni izvukli iz naftalina samo za ovaj slucaj. I nije problem pismenog odobrenja da se spasi beba, nego odobrenja za sletanje jer je dogovor bio vma, a to je promenjeno zarad doticnog.

Oni su dobili naređenje da idu posto poto na teslu iako vremenski uslovi nisu dozvoljavali sletanje i niko ih nije poslusao i kad su dosli do tesle i kad nije bilo moguce sletanje nisu im dali da mrdnu nego da ne odustaju od sletanja na teslu a to je direktno slanje u smrt.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Позив за помоћ министру одбране и министру здравља упутио је др Нермин Фековић, анестезиолог који је први пружио помоћ беби када је донета, и то пошто је сазнао да је санитет заглављен на Ибарској магистрали због одрона. Санитет је првобитно кренуо у Крагујевац, нико одмах није ни тражио хеликоптер, нити Београд. Др Фековић је као што је и покојни др Љајић био, честит, добар лекар и професионалац. Специјализацију из анестезиологије обојица су завршили на ВМА, која има најбољу анестезиолошку школу у региону. Неприлике су затим отвориле простор за политичку манипулацију, која је однела драгоцене животе. Трагедија се догодила. А затим је уследила таква медијска брука, да је било неподношљиво. Сећам се наслова - Изгибоше сви због незреле мајке. И победничке изјаве - Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete, ja preuzimam odgovornost, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, posle sednice Predsedništva SNS-a.  Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao "Spasite dete". Gašića i Lončara neću da dam - rekao je Vučić. (http://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-gasica-i-loncara-necu-da-dam/rf9yf3v)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Месечева рече

Знате, тешко ми је да прихватим да би неко могао да ми нареди, као војном пилоту, да подигнем авион на усмену команду зарад цивилног питања, а да није ратно стање и спашавање цивила у питању. То је суштина.

Само да разјасним, да не бисте лутали...

"Служба трагања и сапасавања" - СТС (како се звала у "моје" време), а сада САР (срч ен` рескју), подразумева да су посаде у сталном 24-часовном дежурству и дужне су да полете када им то нареди надлежни старешина, тј ОЦ Команде РВ и ПВО. Наређење се издаје УСМЕНИМ путем, јер ко би сада заводио и печатирао када се ради о минутима нпр? А након извршеног задатка се попуњава Књижица летења и хронометраж, односно на крају Извештај. Значи, нема писаног наређења. 

Једино где се ПИСМЕНО наређује извођење летења у војсци (не рачунајући наравно редовну обуку која се предвиђа у календарској години и Наређује по општим правилима); дакле, једино се ПИСМЕНО наређује ПРОБНИ ЛЕТ након ремонта, односно ОПИТНИ ЛЕТ зарад опитовања НВО. Пошто сам готово читаву војничку каријеру обављао пробне летове на ремонтованим хеликоптерима, ово говорим из "прве руке" и на пробни лет се није ишло без ПИСАНЕ НАРЕДБЕ, којом НАРЕДБОДАВАЦ између осталог ПОТВРЂУЈЕ да стоји иза ремонта, односно исправности летелице. А наше је као посаде да стиснемо зубе, помолимо се Богу и "одлепимо" од земље :)))

Подели на овим сајтовима

Још само да ми објасните на шта се односи реч ''спасавања'' из ''служба трагања и спасавања''. :)

Да ме не схватите погрешно, нисам цинична. Једноставно, тешко ми је да поверујем да се хеликоптери користе у сврху спасавања новорођенчета.

У здравству сам па ме занима по ком критеријуму се одређује за које дете ће се употребити хеликоптер, а за које неће? Једино на шта сам заиста осетљива су деца. А у послу сам веома огрубела јер другачије човек не би могао да ради са људима који пате.

Не сумњам ни најмање у добру намеру људи коју су страдали. 

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Месечева рече

У здравству сам па ме занима по ком критеријуму се одређује за које дете ће се употребити хеликоптер, а за које неће?

Не одређује се за дете, конкретну особу, него за ситуацију. Санитет је био заробљен на Ибарској магистрали због одрона http://rs.n1info.com/a42976/Vesti/Odron-na-putu-Kraljevo-Raska.html

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...