Jump to content

Промена имена наше помесне цркве

Оцени ову тему

Промена имена наше помесне цркве  

6 члановâ је гласало

1. 1. Које име би наша помесна црква требало да носи?

• Пећка Патријаршија
    • Пећка патријаршија - Српска Православна Црква
    • Српска Православна Црква - Пећка Патријаршија
    • Српска Православна Црква
      0
  2. 2. Како би требало да гласи пун назив титуле Патријарха

• Патријарх Пећки
    • Архиепископ српских и приморских земаља, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх пећки
      0
    • Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски

Препоручена порука

Овај Александров пост ме је подсетио на једну тему коју сам 2011 поставио овде на Поукама. Тада ми је администрација склонила тему са образложењем да није време за покретање такве теме (са чим сам се сложио), и да би она у том тренутку могла нанети више штете него користи (проблеми са тадашњим монахом Артемијем (Марко) и његовом борбом за ве(че)ру...).

Ваљда је то време прохујало па се и о овоме може разговарати мирне главе. 

И, шта мислите?

Подели на овим сајтовима

Мој став је познат, али још мало да гњавим:) уз захвалност за постављену тему.

Архиепископија пећка данас не постоји, користи се само титула, и то онаква каква је одговарала у једном тренутку Константинопољу. Наиме док су још постојале Пећка патријаршија и у Аустрији Карловачка митрополија, рече недавно владика бачки Иринеј, из Цариграда су Пећку патријаршију називали "архиепископијом", а Карловачку митрополију "црквом Србије".

Митрополија београдско-карловачка не постоји, али постоји митрополит!

Постоји архиепископија београдско-карловачка, али не постоји архиепископ, а од 1947. када је издвојена епархија сремска она нема јурисдикцију над Карловцима Сремским.

СПЦ је службени назив тек од 1931. године. Међутим, због укоријењености код нецрквених лица и вјероватних покушаја да се преузме то име, трба га сачувати, паралелно са историјским називом Пећка патријаршија.

Инсистирањем на имену СПЦ, прави се заправо терен за њено свођење на територију садашње Србије. У међуправославним односима, веома је незгодно када се, као на Синаксису Предстојатеља православних цркава, користи енглески (али и јелински термин) of Serbia.

О значају овог питања за опстанак Цркве на КиМ да и не говорим.

Подели на овим сајтовима

Пећка патријаршија - Српска Православна Црква и  Патријарх Пећки

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...