Jump to content

"da te poštedi Hristos Bog"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

10 hours ago, Deja Vu рече

Ne odbacujem Simbol vere, naprotiv. To sto u njemu stoji  ''...koji ce opet doci sa slavom da sudi zivima i mrtvima...'' ne znaci da je Bog sudija u nasem ljudskom smislu kao neko ko primenjuje pravne norme, nego moze imati samo znacenje koje sam naveo, da taj sud ima ontoloski karakter a ne juridicki.

Бог није ништа од тога што му приписујемо у људском смислу. Он није ни отац у људском смислу, па ни судија. Ако Бог није Судија, онда није ни Отац. Свако од нас (хришћана) се труди да узрасте што ближе Богу, и у улози очева, и судија.

Читава ова прича је стога што си ти рекао да је Бог отац, а да није судија. Судија је и те како, и то ако му одузмеш, онда причаш о другом Богу, који није хришћански Бог.

Бог је судија и примењује неке божанске норме, јер морају постојати норме по којима се пресуђује (одлучује) о било чему. Ако ће Господ да одвоји жито од кукоља, мора имати неку норму по којој ће пресудити шта је жито а шта кукољ, ко је јаре а ко јагње...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

15 minutes ago, Arsenija рече

Zasto jare ? 

31. А када дође Син Човјечији у слави својој и сви свети анђели са њим, тада ће сјести на пријесто славе своје.

32. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их једне од других као пастир што разлучује овце од јаради.

33. И поставиће овце са десне стране себи, а јарад са лијеве.

34. Тада ће рећи Цар онима што му стоје са десне стране: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета.

Пастирима је јасно, али савременом човеку, који није никада био пастир није. Као што му није блиско ни зашто треба земљорадник да одвоји жито од кукоља. Мислим да је Жељко писао савремене библијске приче, које су јасније савременим србима.

Поента је да критеријуми ("норме") морају постојати и код пастира и код земљорадника. А исто тако и код Бога. Јер суђења нема без "судских норми".

Подели на овим сајтовима

12 hours ago, Срђан Шијакињић рече

Па ако говоримо у оквиру поставки православне вере (а како бисмо другачије говорили на тему Бога као судије а да не прихватимо за потребе разговора основне постулате православља), сам Бог говори много пута о томе да воли човека, говори о себи као истини, животу итд, па не видим где је ту приписивање, где су ту жеље и машта?

С друге стране, мимо стриктно православља, не видим како се може замислити Бог (сем неког злог бога или бога који је изнад свих људских категорија па и добра и зла) а да то не укључује савршеност, а савршеност мора да укључује све оно што је и у људима добро. Бог који би био зао или равнодушан према свету би био бог неприступачан за однос према човеку или још горе мучитељ човека. Да не улазимо још и у то да ли би зли бог, тј. бог који нема везе са људским појмовима добра, љубави итд, уопште био савршен бог.

Све у свему, ако за потребе разговора полазимо од тога да је Бог Творац, да Бог и човек могу да успоставе однос и да су Исусове речи речи Богочовека, такав Бог подразумева у себи љубав, добро итд, све што је позитивно. Иначе бисмо дошли у ситуацију да љубав човека према човеку и љубав човека према Богу нема никакве везе са Богом, да не извире из Бога и да према томе човек не може да оствари никакав однос са Богом јер не постоји ништа што их повезује.

Meni je ovo što si napisao potvrda svega onoga što sam ja pisao u prethodnim komentarima.

Savršeno mi je jasno da ti u ovo stvarno veruješ i da smatraš ispravnim gledano iz tvog ugla. Moji komentari imaju za cilj da se vidi mišljenje nekoga koji to gleda sa strane i našta to njemu liči i kako doživljava..

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Џуманџи рече

Нема човека који може истински да верује у било ког бога/богова само на основу неких приписаних му/им ообина, нема шансе. :)

Ovo mi je baš interesantno. Istinsko i ne istinsko verovanje?

Koji je kriterijum i ko ga određuje?

Ako ti nije problem reci mi na kojim ti osnovama veruješ (ako to nisu neke osobine).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

47 minutes ago, VaSa110 рече

Meni je ovo što si napisao potvrda svega onoga što sam ja pisao u prethodnim komentarima.

Savršeno mi je jasno da ti u ovo stvarno veruješ i da smatraš ispravnim gledano iz tvog ugla. Moji komentari imaju za cilj da se vidi mišljenje nekoga koji to gleda sa strane i našta to njemu liči i kako doživljava..

И ја бих волео да скапирам како ти то тачно видиш... Нисам сигуран да тренутно разумем. Једино ако хоћеш да кажеш да су људи некад негде приписали Богу све оне особине које сматрају позитивним, онда разумем. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

И ја бих волео да скапирам како ти то тачно видиш... Нисам сигуран да тренутно разумем. Једино ако хоћеш да кажеш да су људи некад негде приписали Богу све оне особине које сматрају позитивним, онда разумем. 

Хоће да каже да се ми заустављамо на ономе што нашој представи Бога одговара, а оно што нам не одговара одбацујемо. А ако се деси нешто што се не уклапа у наш систем доброг Бога, наша вера пада.

Нпр. како може добри Бог да пусти патњу, страдање, па и зашто је смрт болна... Ако добри Бог сведржитељ, све држи и свиме управља, свуда је присутан и све испуњава, откуд зло? Зашто свемоћни Бог не уништи, не одагна зло?

То су само нека питања.

Бог је изнад добра и зла, јер су то субјективне категорије.

Зло више није зло, него добро које нашу борбу за Царство небеско појачава. Непријатељи нису непријатељи, него сурови пријатељи. Али тешко оном кроз кога дођу саблазни. Искушења су ту да нас ојачају. Смрти се хришћанин радује, јер је смрт за хришћанина врата ка Господу. Ал опет ту су многе замке да човек може да скрене, па се јављају мазохисти, који уживају у болу. Треба чврсто стајати на земљи, а стремети ка небу. Држати се земаљског добра, а стремети ка небеском. Ако човек на земљи не стоји, већ је узлетео на небо, упао је у шизофренију, у прелест. Не може занемаривати себе и другог човека зато што је стално у општењу са Богом и анђелима.

Подели на овим сајтовима

Да се може рећи за Бога да је добар, то би било у Симболу вере. То не значи да је Бог зао, него да се субјективне категорије не могу приписати Богу.

Добро је у односу на некога. Ја сам ти добар ако ти учиним услугу. А зао сам ти ако ти учиним штету. А Бог нам и чини услуге и наноси штете. Од Бога је и сунце и киша, и родна и неродна година, и сиромаштво и благостање,...

Христос је добар народу ког је нахранио и излечио, али није добар трговцима у храму, фарисејима,...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ђорђе Р рече

Да се може рећи за Бога да је добар, то би било у Симболу вере. То не значи да је Бог зао, него да се субјективне категорије не могу приписати Богу.

Добро је у односу на некога. Ја сам ти добар ако ти учиним услугу. А зао сам ти ако ти учиним штету. А Бог нам и чини услуге и наноси штете. Од Бога је и сунце и киша, и родна и неродна година, и сиромаштво и благостање,...

Христос је добар народу ког је нахранио и излечио, али није добар трговцима у храму, фарисејима,...

" Славите Господа јер је добар, јер је довека милост његова " . Симбол вере је настао да би се одвојили истинито учење од јереси, па према томе садржи само оно што је стварало раскол и недоумице . Шта више, за Бога се јединог може рећи да је добар, као што каже Исус Христос:" Што ме зовеш добрим ? Нико није добар, само један Бог " . А за нас, бити добар значи бити налик Богу, бити зао је бити насупрот Богу . Све остало је, као што кажеш, субјективно тумачење .

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, VaSa110 рече

Ovo mi je baš interesantno. Istinsko i ne istinsko verovanje?

Koji je kriterijum i ko ga određuje?

Ako ti nije problem reci mi na kojim ti osnovama veruješ (ako to nisu neke osobine).

Немам појма како други одређују, али мени је тотално безвезе да слушам о нечијим особинама, а да не (у)познајем ту особу. То је као да се годинама спремаш за блајнд дејт који се никако не догађа - знаш информације о тој особи, али је не познајеш.

Јоој, не знам, није то код мене било "на кеца", поверовала сам након што сам наилазила на Хришћане, can't explain it, "диван је Господ у светима својим" :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Ђорђе Р рече

Бог је судија и примењује неке божанске норме,

Мт 7:2 ...јер каквим судом судите, судиће вам се, и каквом мером мерите, одмериће вам се.

Мк 11:25-26: И кад стојите молећи се, праштајте ако шта имате против кога, да и Отац ваш који је на небесима опрости вама ваше грешке.

(Ако ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити грешака ваших)

По овим цитатима могло би се рећи да Бог "препушта" човеку да пресуди себи. Кол'ко пара - тол'ко музике :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, -Владимир- рече

" Славите Господа јер је добар, јер је довека милост његова " . Симбол вере је настао да би се одвојили истинито учење од јереси, па према томе садржи само оно што је стварало раскол и недоумице . Шта више, за Бога се јединог може рећи да је добар, као што каже Исус Христос:" Што ме зовеш добрим ? Нико није добар, само један Бог " . А за нас, бити добар значи бити налик Богу, бити зао је бити насупрот Богу . Све остало је, као што кажеш, субјективно тумачење .

Чак и тај пример говори да Христос није хтео да за себе каже да је добар, јер је добро управо субјективно.

Шта значи добро, када нам је добро? Добро нам је када нам је угодно, када нам чине пријатне уступке. А када нам је зло? Бог је онда добар, док нам је фино, а кад није фино, него нам је зло, лоше, Бог није добар. Када је милостив, и када нас милује, онда је добар, што и песма каже.

Бог нам жели добро, чак и када нам је зло. Али нам даје и добро и зло, како би могли да напредујемо, како би могли да растемо. Јер да нема бола, да нема пада, никада се не би померили са места, не би се борили. Дете никада не би проходало, ако не би падало. Ту је и добро и зло, како би се могли усавршавати, напредовати. Ако не би прескакали препреке, ако се не би мишићи опирали сили гравитације, били би непокретни, као камен.

Зато је не бих инсистирао на томе да је Бог добар, поготово у разговору са онима који не знају много (не верују) у оно што долази, о васкрсењу и Царству небеском.

Хришћанима је Бог добар зато што је њима све добро, и када им је угодно, и када им је неугодно. За њих је и зло добро, зато што знају која је сврха зла, а то је да нас приведе ка Добром. Зато су хришћани будале за нехришћане, али то хришћанима није битно.

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Џуманџи рече

Мт 7:2 ...јер каквим судом судите, судиће вам се, и каквом мером мерите, одмериће вам се.

Мк 11:25-26: И кад стојите молећи се, праштајте ако шта имате против кога, да и Отац ваш који је на небесима опрости вама ваше грешке.

(Ако ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити грешака ваших)

По овим цитатима могло би се рећи да Бог "препушта" човеку да пресуди себи. Кол'ко пара - тол'ко музике :D

Боље речено, то су те "божанске норме", по којима ће судити. Јер одлука (суд) је на Богу, и ту управо на сцену ступа милост његова. Јер када би судио по делима нашим, ко би се спасао? Али то не значи да неће гледати дела наша, и да је небитно шта чинимо. На наша дела додаће своју милост ("поштеду" како стоји у наслову теме), и само тако имамо шансе на Суду, где ће свако заплакати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...