Макрина Написано Јун 9, 2016 Пријави Подели Написано Јун 9, 2016 On 6/8/2016 at 15:02, Ниџока 1.1 рече Ено отац Зоран на другој теми нажуља прсте пишући како је то јерес. Не осуђујем те али боље би ти било да се причешћујеш суботом ако већ мораш 3 дана на води пре тога. Мене су учили да се суботом и недељом не пости на води због свете Литургије и тога ћу се држати док сам жив. Нека пости човек ако му се пости и ако му тако одговара,не смемо да саветујемо друге према себи.Такав му је благослов и тачка. Што се тиче оца Дионисија,не могу а да не приметим семе раздора које сеје својом речју,било свесно или не,Бог зна,и било би пожељно да је написао рашчињени епископ Артемије а не да га и даље ословљава титулом епископа. Србија вапи за аутентичним старцима,то је јасно ко дан. Kaludjerovic Sreten, Volim_Sina_Bozjeg, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 9, 2016 Пријави Подели Написано Јун 9, 2016 Biće ipak da je taj post i "obavezna ispovest" pred svako sveto pričešće, možda uzrok zato što se Hrišćani nisu stalno na svakoj Liturgiji pričešćivali. Nema ih na Liturgijama po nekoliko nedelja, meseca,godina.... Samo to je mogao biti razlog što su dva pravila, jedno za sveštenika jedno za mirjana. Suprotno je Hristovoj tajnoj večeri takvo razdvajanje. Kaludjerovic Sreten, Zoran Đurović and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 9, 2016 Пријави Подели Написано Јун 9, 2016 Biće ipak onaj prevod o.Zorana što se fariseja tiče. NITI ULAZE (u Carstvo Nebesko) NITI DOZVOLJAVAJU DRUGOME. Eto tako svi oni koji Sveštenike drugačije tretiraju od mirjana a što se tiče prilaza Svetim Darovima, na to liče i to jesu!! Zoran Đurović, Ведран* and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 9, 2016 Пријави Подели Написано Јун 9, 2016 57 minutes ago, Макрина рече Нека пости човек ако му се пости и ако му тако одговара,не смемо да саветујемо друге према себи.Такав му је благослов и тачка. Слажем се. Залетео сам се мало. Макрина, Рапсоди and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 На Хиландару се монаси причешћују сваке друге недеље у Великом посту. Тамо сам се једном причестио два дана за редом и било ми је баш безвезе. Каже Методије "Крв Христова" а ја да умрем од страха!!!! Нека хвала. Нећу никад више тако често!! Иако сам се пре тога исповедио!! Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Агница Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 На Хиландару се монаси причешћују сваке друге недеље у Великом посту. Тамо сам се једном причестио два дана за редом и било ми је баш безвезе. Каже Методије "Крв Христова" а ја да умрем од страха!!!! Нека хвала. Нећу никад више тако често!! Иако сам се пре тога исповедио!! Сваке друге недјеље? Зар се не причешћују на свакој служби? PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Агница Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 На Хиландару се монаси причешћују сваке друге недеље у Великом посту. Тамо сам се једном причестио два дана за редом и било ми је баш безвезе. Каже Методије "Крв Христова" а ја да умрем од страха!!!! Нека хвала. Нећу никад више тако често!! Иако сам се пре тога исповедио!! И још нешто да питам..да ли се смијемо ослањати на осјећања код причешћивања? Морамо ли нужно имати одређено осјећање? Послато са ST23i уз помоћ Тапатока PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 38 minutes ago, Агница рече И још нешто да питам..да ли се смијемо ослањати на осјећања код причешћивања? Морамо ли нужно имати одређено осјећање? Послато са ST23i уз помоћ Тапатока Ustvari ima jedan uslov za Pricescivanje. A to je ustrajanje u pokusajima a ponekad i uspesima vrlina i pre svega ljubavi prema Bogu i bliznjem svom. Kad zavolis Tvorevinu prost ti je takav zivot i nekako odgovori dolaze i kroz osecaje i kroz razum. Sto bi se reklo i kroz um i kroz srce i potpuno ispunjeno dusom svojom *svim bicem svojim*. Агница and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 52 minutes ago, Агница рече Сваке друге недјеље? Зар се не причешћују на свакој служби? Па ето, и ја сам тако мислио! Свети људи, велика светиња, сигурно се свакодневно Причешћују. Али, цврц Милојко! Окрени, обрни, некако то не иде. Мада, правило светих отаца је да се усијане главе пусте да саме схвате поуку. Нисмо ми полицајци па неког да силимо. Некада је казна Божија потребна да би остали народ схватио поуку. Па како би се људи подучили да није тако? Да се Јуда није обесио ми не би ни знали силу Светог Причешћа и опасности недостојног прилажења чаши. Kaludjerovic Sreten, -Владимир-, Рапсоди and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 51 minutes ago, Агница рече И још нешто да питам..да ли се смијемо ослањати на осјећања код причешћивања? Морамо ли нужно имати одређено осјећање? Не знам то питај неког духовног. Ја сам само обичан и безначајан човек. Агница, Kaludjerovic Sreten, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 minute ago, PredragVId рече Па ето, и ја сам тако мислио! Свети људи, велика светиња, сигурно се свакодневно Причешћују. Али, цврц Милојко! Окрени, обрни, некако то не иде. Мада, правило светих отаца је да се усијане главе пусте да саме схвате поуку. Нисмо ми полицајци па неког да силимо. Некада је казна Божија потребна да би остали народ схватио поуку. Па како би се људи подучили да није тако? Да се Јуда није обесио ми не би ни знали силу Светог Причешћа и опасности недостојног прилажења чаши. Da zaista su Hriscani pozvani da svakodnevno zive Hriscanskim zivotom i to jeste ustvari cilj redovnog pricescivanja a ne sada bas neko strikno ispunjenje pravila, nego strikna svakodnevna zajednica sa Bogom i bliznjima u ljubavi. I zaista smo ponekad nedostojni ali ko je dostojan na to pitanje takodje svi znamo odgovor. Niko. Рапсоди, PredragVId and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Da zaista su Hriscani pozvani da svakodnevno zive Hriscanskim zivotom i to jeste ustvari cilj redovnog pricescivanja a ne sada bas neko strikno ispunjenje pravila, nego strikna svakodnevna zajednica sa Bogom i bliznjima u ljubavi. I zaista smo ponekad nedostojni ali ko je dostojan na to pitanje takodje svi znamo odgovor. Niko. Ајде склони се - ја ћу да ти покажем како треба! Тема је јако пипкава. И мислим да се односи на духовнике. Свако треба да има свог духовника или пароха који га упознаје временом и који га духовно руководи. Па он нека брине о својим верницима, па то му је посао. Па зато су се определили. Замисли, сад неко каже жени, "Не умеш да куваш" - ајде ја ћу да ти показујем." И пар дана човек полети, занесе се и научи пар јела. Али то увреди жену и он угрози свој брак! "Ајде склони се - ја ћу да ти покажем како треба! Или оде човек код доктора пун себе и знања о лечењу. Као он све зна неће да га други лечи. Разгневи лекаре и после мили мој Марко, никада више не буде добро примљен код лекара! Најтеже је лечити надувенка који мисли да већ све зна. Као прво лекар се школовао бар 5 година да лечи људе и под пуном материјалном и кривичном одговорношћу одговара за своје пацијенте. Исто тако је и у цркви. Не може неко туђим парохијанима да говори шта да раде и да их хушка против њиховог пароха. Јер какав је народ таква је и парохија. На крају крајева, срамно је. А и ја нисам довољно стручан да о томе говорим па је боље други о томе да дискутује. Ето, опростите мени наметљивом. Рапсоди, Агница, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 hour ago, Агница рече И још нешто да питам..да ли се смијемо ослањати на осјећања код причешћивања? Морамо ли нужно имати одређено осјећање? Занимљив разговор, између осталог, управо у вези овог питања повео се на коментарима на следећој теми https://sozercanje.wordpress.com/2016/03/26/како-се-удостојавамо-причешћа/ Агница and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Vedrane brate, ti si cudo odakle ti samo smirenja za Zivka? Ajme glava me zabolela. Kako ti nije jasno bilje s postom tad osecas Hrista i vecu korist imas PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 18, 2016 Пријави Подели Написано Јун 18, 2016 Otac Dionisije je dobar i mislim da je prozorljiv po onome kako je govorio sa mnom kao da zna nesto o meni. Bila sam u manastiru Lipovac i nadam se da cu ponovo posetiti taj divni manastir. PredragVId and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука