Zoran Đurović Написано Април 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Април 2, 2016 Реко, писаћу ја Ави Римском да он нама свима јавно исповједи како учи, ако Његово богољубије благоизволи. И помишљех затим, онда ће свако мирне савјести моћи да му суди за вјеру његову или да га прославља за вјеру његову, а ја ћу бити у миру испунивши сваку правду. Како рјеших тако и чиним. Шта ја мислим, то ни сам не знам . А како сам страдалник као онај Јово из СЗ, онда се често и искрено свађам са Богом, па ми се он јави и каже: Немој превише паметан да се правиш! Ђе си ти био (Бог је Црногорац, ако сте имали некакве сујме) кад сам ствара све ове горе, крш и море сиње? - Ја му онда кажем: Па био сам ваздан са тобом, јер си ме ти одувјек виђео пред собом! Наравно је да реченице требају увек да буду контестуализоване, па да се разуме како један те исти Ис вели: Блажени миротворци, а онда: Дошао сам да донесем мач, а не мир. Ја ово гледам онтолошки. Немогуће је да се човек "спасе" а да се Логос не оваплоти и не умре. Спасење је у тим категоријама. Није Бог створио свет као филм који би посматрао и пустао тај филм на некој неуништивој траци. Спасење није вечно трајање. То је бесмислено. Јер нисмо своји него Божији. Наравно да има многих који би се задовољили вечним трајањем и ван Бога. Али то није постојање. Замените реч спасење са бивствовање. Јер спасење и искупљење су категорије које само делимично објашњавају тајну сједињења Бога и Човека. Све што је створено, створено је ван Бога и нема бића у себи. Да би постојало и заиста, мора да постоји у Богу. Јер је он живот. Спасење је тај прави живот, учествовање у животу који нам даје Бог. Зато могу да кажем, а да ме не схвате у јеретичком смислу, да смо делови бога. Кад се вели да је црква тело Христово... Неће све што се мрда ући у Царство Божије. Дакле, сједињење божанског и човечанског је била нужна ствар. И то је била воља Божија. То пак сједињење подразумева идентификацију са оним последњим у створеном, а то је небиће.Због тога Логос мора да умре. Нема другог пута. Чак ни да митски Адам није сагрешио. Створеност означава испражњеност од бића. Грех ту не игра никакву улогу. У историзацији и саодношењу створених бића он има улогу. Јер грех те одваја од Бога. Не следиш свој предназначени логос. Због тога Писмо говори о спасењу и искупљењу. Тако се слажу коцкице и разумеју Писма... Грех и врлина су као неко бојно поље које нам је дато. Ринг. И ком опанци, ком обојци. А битно је само једно: сјединити се са Логосом. То је једина воља Божија. На теми мог драгог Августина, написао сам да би и смрт Логоса у кревету била једнако спасоносна. Августин - жао ми је што не познајете њега, него само мене који бљутавим речима преносим оно што тај човек вели - је тврдио да би Исус једнако умро и да га нису убили. Само је ту воља Очева. Мора да умре. Јер Бог који не умире не дели судбину човекову. Није постао човек. Фолира се. Промисао у смрти Исусовој. Среле се људска злоба и Божија памет. Не Божија воља, него промисао. Не ни допуштење. Јер је то као да се силује Бог. Син вели Оцу да прихвата оно што је најоптималније. Јер смрт у кревету не би била оптимална. Исус би био само један од светаца. А он то није. Јевреји су могли да убију Исуса. Лажу да нису. Више пута су хтели да га каменују. Он је побегао. Не избегао. Побегао. Не романтизујмо ствари. Но, да га једноставно убију, није било довољно. Требало је да се убије његово Име и фама. Зато траже од римљана да се обеси на дрво, јер Мојсије јасно вели да је проклет сваки који виси на дрвету. Ту Пилат попушта, слажу се воље... И видите, сада, из тог најцрњег, најсрамнијег, из небића, Бог чини да се рађа биће. Живот и смрт се сједињују. Најлепше и најсрамније се дотичу да би нама били на корист. Јер, ми смо логосна бића. Треба и да разумемо понешто. Због тога велим да крст није Божија воља него наша ствар. Volim_Sina_Bozjeg, Goku, Јелена011 and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 2, 2016 Пријави Подели Написано Април 2, 2016 Ipsum bonum est! Multae gratiae! Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Април 3, 2016 Пријави Подели Написано Април 3, 2016 Тебра, ти не знаш шта говориш. Божија је воља да ми неко силује ћерку? Па ја бих први задавио тог Аллаха! Не лупај у току поста, грех је. Лупај после. Чакавенда с тобом! ију...шта ћемо ми који нисмо из теолошке бранше или који нисмо са ПБФ,а овде би да сазнамо и нађемо истину о вери коју прихватисмо као своју?како да не питамо смућени од разноразних писанија?сигурно је да незнање заболи учитеља ал то не би требало бити схваћено као кушање.а иначе о многочему се и не може чути на црквеним проповедима да би се научило zuti car је реаговао/ла на ово 1 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Некад звонимо, некад гргољимо, некад зевамо,некад штогод нешто и некако свету изговарамо. Има једно неко дете у комшилуку.Дечачић од пет година. Пита он мене: - Колико ти имаш кревета? Један или два? Замислих се. Да разумем о чему мени он. Њих је деветоро у кући. У собичку..и кад треба да се спава, важно је где је коме место...Многи су станови сетих се, и многи браве имају на вратима. Моје куће врата зевају немилице, не знам зашто, и не питам се. Тако Љубав Божија. Тако некако..са слободом и у местима разним обитава...А ми деца, о креветима мислимо..треба место за сневање имати. Bokisha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Бог је љубав-тема свих тема Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 1.Не знам да ли ћу се добро изразити али не разумем како Зизиуласовци који тврде например да нема Бога ван човека или да нема Божије суштине ван тројичних личности што иде до тритеизма или да је суштина у комуникацији дакле зизуласовци и сви постхајдегеровци са Јанарасом и Жан Лик Марионом дакле егзистенцијалисти и персоналисти и номиналисти могу да се истовремено позивају на онтологију.Како је могућа онтологија без метафизике.Која онтологија и онтологија чега.Чини ми се да се ради о неком покушају успоставе библизоване метафизике у чему је првак Карл Ранер који је понекад и смешан због тога. 2.Свакако да је таква теологија ближа Вери него законска теологија поста,заповести и мрачњаштва али ономе који има било какав мистички опит она је помало смешна и наивна јер говори о стварима које баш не зна шта значе јер их није опитно доживела. Мени је Игњатије драг као што ми је драг мој мачак све је то лепо и симпатично.Али бити Верник је крваво и тешко што опет нема никаве везе са законском причом. Намерно употребљавам израз Верник да бих се оградио од СВАКОГ конфесионализма. такође не бих волео да се неко ухвати за нешто партикуларно из мог текстића и обори се на то.Партикуларизам у мишљењу одлика је жена и попова. kopitar and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Превазилажење метафизике се већ збило. Такође,да ли може стоји мисао да је теологија парцијална онтологија, јер она не само да не обухвата један сегмент бића него мора бити шира од небеса. Бог је љубав,и то је наш избор,да нас се тиче или не,хоћеш зато што не мораш и мораш зато што хоћеш- да Верујеш,не у Њега,него Њему,чак и када је крваво и тешко. Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 Где се збило превазилажење меатафизике у историји можда,па зар су марксисти постали зар историју филозофије схватају као филозофију.да је теологија парцијална онтологија, да такав став постоји против тога много је причао Атанасије Јевтић који мислим да не разуме шта то значи. Дакле он например учи да су некакви кападокијци открили нешто велико 350 година после отеловљења а што до тада нико није знао да је суштина Бога у личности.И то не само као умерени реализам или аристетоловски концептуализам да универзалије постоје само у појединачним стварима,него управо да је личност суштина.Он вероватно не зна шта говори јер нигде не каже шта је личност можда би рекао да је личност однос.Како Бог може бити предикат.Бог је увек субјект.Али ето мало да се позове на Левинаса као однос ово оно ми се односимо према другом ваљда и кад му дајемо новац из камату. Такве булажњења су већа увреда и богохуљење него рећи да је Артемије једина истина јер мислим да то може да каже само болестан човек. Или кад Атанасије прича како је такав Бог у комуникацији како није сам.Како Бог може да буде сам?То је богохулно.Бог је пуноћа плерома.По њима треба да буде три Бога па да се друже. Што се тиче овога да је Бог наш избор ,тако не пише у Писму.Пише управо и у СЗ и у Новом Завету да је Бог изабрао нас. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана 1234 Написано Јун 28, 2016 Пријави Подели Написано Јун 28, 2016 4. У њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима. Оно што није опитно доживела стоји у тами могућег, али недефинисаног. И опште шта су дефиниције. Ја не умем да дефинишем ни метафизику, ни физику. неука сасвим.. праштајте Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Ако је искључиво однос,заједница са Богом до Бога,а не и до нас,онда бисмо се могли запитати зашто је само неке изабрао Како метафизика стоји са оним да Логос постаде тело,а да не помињем устајање из мртвих. Бог је љубав зато што је заједница три личности,а не љубав као психолошко стање,сентиментализам и сл.... Бог је љубав,верујем на Реч љубљеном ученику Христовом Јовану kopitar је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Bog je Ljubav, i Premudrost Pravda. Kaze Gospod nece svako ko Mu kaze Gospode Gospode uci u Carstvo, mnogo zvanih malo izabranih. Cini mi se to znaci mnogi ne nalaze onaj uzak pravi put. A sta je to, tajnu krije ljudsko srce. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 I tako putujem ja moj brate kroz ovaj život i rečem: Ja se nosim mišlju, da smo svi mi stvoreni od Njegove Apsolutne Ljubavi. Ovo ti je moj brate jedno ljubavno stanje koje ni bol ni patnja prekinuti ne može. Panthera Leo, Zoran Đurović and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Питање је било зашто је Бог неке изабрао.Зато што му се тако хоће и може јер је он Бог.О томе постоји разрађено учење код јеврејских теолога. Није слатко али је тако. Zoran Đurović and kamila је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Panthera Leo Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Било је питање како метафизика стоји са отеловљењем или васкрсењем. Па метафизика тиме не може да се бави то су ствари вере.У шиизму потпуно су одвојени филозофија,право и теологија.Проблем хришћанства је што је све теологија па се онда у име тога износе произвољне тврдње.Дакле неке ствари јесу само предмет вере али не може се у својој аргументацији нико позивати на ствари супротне здравом разуму и рећи да је то доказано или слично.Такође ствари морају бити логички у себи конзистентне.Чини ми се да Тома једно од својих дела чини ми се главно почиње тиме да полази од откривења датом Мојсију.Проблем је што наши теолози не знају да мисле а не у томе да сам је неки заступник метафизике и слично. kopitar, Zoran Đurović and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 2 hours ago, Panthera Leo рече Питање је било зашто је Бог неке изабрао.Зато што му се тако хоће и може јер је он Бог.О томе постоји разрађено учење код јеврејских теолога. Није слатко али је тако. Pavao tako nešto govori : koje opravda te i predodredi ... Panthera Leo, kamila and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука