Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Зоран Ђуровић: Св. Григорије Богослов, Писмо 80, Филагрију ретору Ево једног примера из „Златног IV века”, од св. Григорија Назијанзина који у тренутку дубоког очаја црним бојама слика ситуацију у којој се он налази али и тадашње цркве, за које вели да су без пастира. Сам текст објашњава зашто су „без пастира” - зато што се зло толико укоренило да је скроз огољено. Само у смрти он види излаз за себе, али себе не види у Рају. Овај језгровити али тежак текст може да послужи за даља размишљања. Топло вам га препоручујем. Ево текста писма: 80.1 Питаш ме како стоје ствари? Крајње лоше. Нестало ми Василија, нестало и Кесарија, нестао ми духовни као и телесни брат. Отац мој и мати моја оставише ме, говорим са Давидом (Пс 26, 10). 80.2 Телом сам болан, старост се обара на моју главу, гомиле брига скупиле се, послови загушили, у друговима немам поверења, Црква је без пастира. Добра пропадају, зла су разголићена, треба пловити ноћу а нигде нема светионика, Христос спава... 80.3 Шта још треба да претрпим? За мене једино избављење од зала јесте смрт. Али и тамошње је за мене застрашујуће, ако се суди по овдашњем. 80.Τ ΦΙΛΑΓΡΙΩΙ 80.1 Ἐρωτᾷς πῶς τὰ ἡμέτερα. Καὶ λίαν πικρῶς. Βασίλειον οὐκ ἔχω, Καισάριον οὐκ ἔχω, τὸν πνευματικὸν ἀδελφὸν καὶ τὸν σωματικόν. 20Ὁ πατήρ μου καὶ ἡ μητήρ μου ἐγκατέλιπόν με20, μετὰ τοῦ ∆αυῒδ φθέγξομαι. 80.2 Τὰ τοῦ σώματος πονηρῶς ἔχει, τὸ γῆρας ὑπὲρ κεφαλῆς, φροντίδων ἐπιπλοκαί, πραγμάτων ἐπιδρομαί, τὰ τῶν φίλων ἄπιστα, τὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀποίμαντα. Ἔρρει τὰ καλά, γυμνὰ τὰ κακά, ὁ πλοῦς ἐν νυκτί, πυρσὸς οὐδαμοῦ, Χριστὸς καθεύδει. 80.3 Τί χρὴ παθεῖν; Μία μοι τῶν κακῶν λύσις, ὁ θάνατος. Καὶ τὰ ἐκεῖθέν μοι φοβερά, τοῖς ἐντεῦθεν τεκμαιρομένῳ. Рим 25.03.2016 Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Плутон, Човек Жоја, Лазар Нешић and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Dosta sličnosti sa Jeremijom , ako ovaku tjeskobu prolaze sveci što onda čeka nas ? Ava jedno pitanje ako može? Dali je potrebno da svi na neki način iskusimo " tamnu noć " ili možemo da se prošvercamo u raj . Pitam jer neki vjeruju tz.grupno teleportiranje u raj jer je liturgijski povezan sa zajednicom crkvom i ovdje i gore na nebu . Zašto se onda sv Grigorija zabrinjava ako je samo zajednica dovoljna za spasenje.. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Dosta sličnosti sa Jeremijom , ako ovaku tjeskobu prolaze sveci što onda čeka nas ? Ava jedno pitanje ako može? Dali je potrebno da svi na neki način iskusimo " tamnu noć " ili možemo da se prošvercamo u raj . Pitam jer neki vjeruju tz.grupno teleportiranje u raj jer je liturgijski povezan sa zajednicom crkvom i ovdje i gore na nebu . Zašto se onda sv Grigorija zabrinjava ako je samo zajednica dovoljna za spasenje.. Гр није био хипи-хришћанин. Ноћ је нужна за сваког ко је у дубљој вери. "Нормални" верници је не пролазе, као ни талибани којима је све јасно. За њих је ово само ствар за коју би требало Гр да се исповеди и добије опроштај греха. kopitar, Pancakes, Лазар Нешић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 A neee, molicu lepo ne samo da se ispovedi Mislim da je imao vise vere to sigurno tako ne bi bilo, mora vise da se moli i da posti, kako to, da stice Duha Svetoga i da ne gresi vise. Da veruje sve bi bilo dobro, vidi ga kako je pao u malodusnost i ocaj, pa to ne prilici obicnom verniku *Naravno da sam ironicna Лазар Нешић, Јанко, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 *Naravno da sam ironicna Znamo Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Григорије ми је од почетка (од привих читања) био један од омиљених хришћана. Рече једном чика Пера код нас на факсу да је био велики депресивац, случај за терапију. Тад ми је постао још дражи Хвала за превод! Volim_Sina_Bozjeg, Плутон, Џуманџи and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Григорије ми је од почетка (од привих читања) био један од омиљених хришћана. Рече једном чика Пера код нас на факсу да је био велики депресивац, случај за терапију. Тад ми је постао још дражи Хвала за превод! Ја кад кажем нешто као чика Пера, одмах ми окаче како хулим на свеце! Иначе Гр је један од најсјајних ликова које је хр имало. Прочитах га пажљиво 2013 током летњих вечери... и мене је убацивао у лудило! - Неки би рекли да из лудила још нисам изашао За препоручити је Мекгакинову студију... kopitar, Лазар Нешић and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Али и тамошње је за мене застрашујуће, ако се суди по овдашњем. Џуманџи, Zoran Đurović, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Ево из чика Пере један одломак из преписке Гр и Џеронима Pancakes, ikrasil, Лазар Нешић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Да, ово горе је прави чика Пера хард кор стајл За препоручити је Мекгакинову студију.. Сјајна књига, препорука такође! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Да, ово горе је прави чика Пера хард кор стајл Сјајна књига, препорука такође! I gde da je nadjemo? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 I gde da je nadjemo? Nije prevedena kod nas, imam je samo na engleskom. Evo linka za celu knjigu (ima malo više, 100mb): http://www.megafileupload.com/az1w/115679388-McGuckin-St-Gregory-of-Nazianzus.pdf Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Nije prevedena kod nas, imam je samo na engleskom. Evo linka za celu knjigu (ima malo više, 100mb): http://www.megafileupload.com/az1w/115679388-McGuckin-St-Gregory-of-Nazianzus.pdf Da sam te poznavao pre 6 godina, ustedeo bih pare:))) Лазар Нешић and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 А ја се убих сад тражећи је! Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Гр није био хипи-хришћанин. Ноћ је нужна за сваког ко је у дубљој вери. "Нормални" верници је не пролазе, као ни талибани којима је све јасно. За њих је ово само ствар за коју би требало Гр да се исповеди и добије опроштај греха. Држи ум свој у аду и не очајавај . Volim_Sina_Bozjeg, kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука