Jump to content

Свјетлост Христовa просвећује све! - Љепотa великопосних богослужењa

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

O тебје радујетсја, благодатнаја, всјакаја твар: ангелски собор и человјеческиј род; освјашчениј храме и рају словесниј, дјевственаја похвало из њејаже Бог воплотисја и младенец бист; прежде вјек сиј Бог наш: ложесна бо твоја престол сотвори и чрево твоје прострањеје небес содјела; о тебје радујетсја, благодатнаја, всјакаја твар – слава тебје.

† ______________________

Vozbranoj Vojevodje pobjediteljnaja,

jako izbavljšesja ot zlih,

blagodarstvenaja vospisujem Ti rabi tvoji,

Bogorodice: No jako imuščaja deržavu nepobjedimuju,

ot vsjakih nas bjed svobodi,

da zovem Ti: Radujsja, Nevjesto Nenevjestnaja.

______________________ † ______________________

Vojvotkinji koja se borila za nas,

radi izbavljenja od zla, pobedničke pesme

zahvalno pripisuju Ti sluge tvoje,

Bogorodice: Pošto imaš moć nepobedivu,

od svih nas nevolja oslobodi,

da kličemo Ti: Raduj se, Nevesto Nenevestna.

Подели на овим сајтовима

о богослужењима током Великог/Часног поста
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Liturgika_43.htm
Veliki pokajni kanon se služi o večernju Čiste nedelje od ponedeljka do četvrtka.
Jutrenje sa molitvom Gospode i Vladiko...
Poznata molitva - Gospode i Vladiko - pratilac jutrenja, večernja, pređeosvećene liturgije, i dio ličnog molitvenog pravila tokom posta:

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 11 months later...

Tropari na Liturgiji pređeosvećenih darova i Sv. Vasilija Velikog:

Подели на овим сајтовима

Овде бисмо биљежили нaше утиске, трепет и усхићење пред љепотом великопосних богослужењa. Господе и Влaдико животa могa... Тaкође можемо постaвљaти и поуке и лијепе зaписе појaњa сa служби у Чaсном посту.  Кaко је лaк тјелесни нaпор у искaзивaњу смјерног покaјaњa! Не могу бaш ријечимa дa дочaрaм осјећaњa којa ме обузимaју док се клaњaмо светим дaровимa, док одjекује возглaс: Свјетлост Христовa просвећује све! Кaо дa је то онaј прaви нaчин дa искaжемо стрaхопоштовaње и зaхвaлност пред Жртвом Господњом зa нaс... Кaко ви то осјећaте и доживљaвaте?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Prozbori koju o jednome potrebnome! Tek smo uhvatili zaleta za trku Velikoga posta, gdje nas na kraju podviga i pokajanija čeka radost vaskrsenja!

Kakva vas osjećanja obuzimaju na Liturgiji pređeosvećenih darova, dok odjekuju riječi: 'Svjetlost Hristova osvećuje sve!'... 'Sada sile nebeske sa nama nevidljivo služe'... Dok se uznosi molitva 'Da ispravitsja', a mi klečimo... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
On 3/21/2016 at 19:42, Дијана. рече
Овде бисмо биљежили нaше утиске, трепет и усхићење пред љепотом великопосних богослужењa. Господе и Влaдико животa могa... Тaкође можемо постaвљaти и поуке и лијепе зaписе појaњa сa служби у Чaсном посту.  Кaко је лaк тјелесни нaпор у искaзивaњу смјерног покaјaњa! Не могу бaш ријечимa дa дочaрaм осјећaњa којa ме обузимaју док се клaњaмо светим дaровимa, док одjекује возглaс: Свјетлост Христовa просвећује све! Кaо дa је то онaј прaви нaчин дa искaжемо стрaхопоштовaње и зaхвaлност пред Жртвом Господњом зa нaс... Кaко ви то осјећaте и доживљaвaте?

Da obnovim pitanje... :1319_womens:

A i da preformulisem, vise u duhu foruma, ne bi li izazvalo paznju...:ani_biggrin: Ja prvi put kad sam vidjela metanije bila sam u cudu, pa brze-bolje kao mali majmuncic aj' kao i ja.

Tek s utvrdjenjem u vjeri shvatis i dozivis to iskreno i na pravi nacin.

A narocito ako te boli noga ili kicma, inace... onda shvatis smisao rijeci podvizavanje, i 's naprezanjem se postize, i podviznici ga zadobijaju' :whackado:

Подели на овим сајтовима

Opis liturgije predjeosvecenih darova: http://www.spc.rs/sr/liturgija_predjeosvecenih_darova

Наше Сунце је Христос. „А вама, који се бојите имена Мојега, грануће сунце правде, и здравље ће бити на зрацима његовијем“, – каже пророк Малахија (Мал. 4, 2).

Тако на литургији Пређеосвећених Дарова са страхом дотичемо Агнеца и звонимо у звонце како би људи преклонили колена, и чинимо метаније, и појемо много покајничких песама и песама хвале. И небеске силе заједно с нама невидљиво служе Цару Славе. И све ово даје такво молитвено осећање и расположење, такву жељу за стајањем пред Христом, да то може бити довољно за дуго времена.

И пост ће проћи, а свештени страх ће остати. И после Васкрса ће наступити други празници и жеља да се човек моли са сузама, да чини метаније и да пости неће ишчилети из његове душе. Зато пуним плућима треба удисати тужни и лековити ваздух Великог поста, како би целомудреност и строгост који су растворени у овом ваздуху, дубоко проникли у сваку ћелију нашег духовног организма.

A. Tkacov

Марина Савковић 

2 days ago
Када треба да се клекне и зашто? Видела сам то само два или три пута на литургији. И када треба у току литургије да се дотакне под и зашто? Ако би могао неко да ми одговори.
Kad se pjeva Da ispravitsja; kad se iznose Casni darovi; kad kaze Svjetlost Hristova...; i kad kaze Svetinje svetima. Za pocetak ti je ovo dovoljno. To je klecanje, moze glava do poda a ne mora. Metanije (klekni/celo o pod/ustani) - molitva Jefrema Sirina, Gospode i Vladiko

Dijana S. 

2 days ago
a zasto valjda je jasno... iskazivanje strahopostovanj+pokajanje
jer to je samo u ovom Velikom postu, koji sluzi za pokajanje.. inace nikad ne klecimo i ne metanisemo na liturgiji, za razliku od katolika

Марина Савковић 

2 days ago
Сада сам вратила филм - јесте, у праву си, ја сам то и видела само у време Великог поста прошле године (у цркви у Шапцу и у цркви на Острогу). Сликаћу себи твоје одговоре, да имам да научим.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...