Justin Waters Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Ma ljudi u Srbiji se muce jer nema posla i onda to malo sto ga ima, mogu da postavljaju uslove kako im se prohte. Kao sto i sam kazes, sta vredi i zakon kada se ne postuje. A sve to jer su potpuno blokirali ekonomiju i sada kao "brane prava radnika" U normalnoj situaciji poslodavci bi se trudili sto boljim uslovima da privuku radnike pa zakon ne bi ni trebao. Pa ko normalan zeli u timu konstantno umornog i nezadovoljnog radnika. Svestan je i poslodavac da bi takav radnik neefikasnoscu anulirao trosak ta 2 neradna dana a da ga menja svako mesec dana opet nema smisla jer ima troskove nalazenja novog radnika i uvodjenja u posao. Sve bi to doslo na svoje i vrlo brzo bi se ljudi lepo dogovorili da radi svako kako i koliko mu odgovara. Ovde recimo imas meru "zastite" radnika od prekovremenog rada koji se obicno placa oko 1.5 puta vise od obicnog h. I sada su se politikanti setili da radnike "zastite" tako sto ti rebnu skoro dupli porez na taj prekovremeni rad. I sta su uradili? Napravili trosak poslodavcu, ostetili radnika i strpali lovu sebi u dzep a sve kao za nase dobro. To jako dobro zvuci u teoriji ali u praksi skoro pa da uopste ne funkcionise. Takvi mili preduzetnici vjerovatno postoje u malim biznisima koji su mahom vodjeni porodicno i gdje se poslodavci i zaposleni znaju skoro u dusu. U vecem biznisu, narocito korporativnom radnik je vrl ocesto samo mehanicka lutka, potpuno zamjenjiva ako ne moze da ispostuje nametnuti tempo. To znaju vrlo dobro zaposlenici Amazona recimo. Иван ♪♫ and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Kako to mislis sta? Pa da citas Sveto Pismo, pravoslavnu literaturu, molis se Bogu sa porodicom, pricate epove o nasem narodu, svirate gusle... Sta mislis zbog cega se ova konzervativno hriscansko-socijalisticka ideja javila kod ovih tipova? Хахаха, ово најјаче. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Nije sve i uvek predizborna kampanja. Da u zakonu ne piše 2 dana slobodno nedeljno, i godišnji odmor, pocrkali bismo. Pocrkali bismo pokušavajući da preživimo! A ni ti dani se ne poštuju, srećan je ko ih uopšte i ima. не пише 2 дана слободно, него радна недеља траје 40 сати, а послодавац може да распореди те сате како хоће, осим што се ноћни рад, прековремени рад и рад за време празника државних плаћа 30% више... Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Сулудо је некога ко хоће да ради недељом силом спречавати у томе. Глупо је, бесмислено, а није ни хришћански јер ми не идемо около да бијемо људе који не поштују наша правила као талибани. Стварно ми је мука више од људи који би да силом другима утерују своје "добре идеје". Оставите бре ближње на миру. Живи како хоћеш и пусти друге да живе како желе. Sent from my iPad using Tapatalk florenntina and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Сулудо је некога ко хоће да ради недељом силом спречавати у томе. Послодавац хоће. Значи, он хоће, ти мораш. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 не пише 2 дана слободно, него радна недеља траје 40 сати, а послодавац може да распореди те сате како хоће, осим што се ноћни рад, прековремени рад и рад за време празника државних плаћа 30% више... ок, не знам ни ја тачно, знам само да постоји ограничење, и нек прича ко шта хоће - то је ДОБРО! Још само да се код свих испоштује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Послодавац хоће. Значи, он хоће, ти мораш. То је друго. Ти добровољно прихваташ посао код послодавца. Ако ти се не свиђа радно време, не мораш да прихватиш. Са друге стране, овде се предлаже "забрана", значи да полиција иде около и бије људе који желе да раде недељом. А шта ћемо са оним који хоће да ради недељом јер, на пример, има болесно дете и потребан му је новац? Или човек који жели да уштеди за ауто, стан? Или неко ко је једноставно амбициознији од других и жели да ради више? Значи, има милион случајева где би таква "забрана" била неправедна и сурова. А онога ко не жели да ради недељом нико не присиљава. Може увек да нађе начин, ако му је толико стало. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 То је друго. Ти добровољно прихваташ посао код послодавца. Ако ти се не свиђа радно време, не мораш да прихватиш. причамо о Србији... мораш да прихватиш... А шта ћемо са оним који хоће да ради недељом јер, на пример, има болесно дете и потребан му је новац? Или човек који жели да уштеди за ауто, стан? Или неко ко је једноставно амбициознији од других и жели да ради више? Циљ је спречити злоупотребу радника и његовог живота, а не спречити га да ради. Значи недеља овде, што се мене тиче, уопште није ни битна, и нема смисла ни мени да се изабере ето баш недеља. Само је битан одмор. То већ имамо у закону, али... А онога ко не жели да ради недељом нико не присиљава. Може увек да нађе начин, ако му је толико стало. може, ал' у некој другој држави Биљана and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 причамо о Србији... мораш да прихватиш... Да ли мислиш да би овакав закон нешто поправио у Србији? Не би. Само би покварио, јер би они који желе да раде недељом то морали да раде "на црно" и били изложени још већој злоупотреби. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 То је друго. Ти добровољно прихваташ посао код послодавца. Ако ти се не свиђа радно време, не мораш да прихватиш. Да, али не схваташ да се људи који се тако овде односе према послу, броје у промилима, и да послодавци управо то користе као уцену, по принципу, ако ти нећеш има ко хоће. Иван ♪♫ and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Да, али не схваташ да се људи који се тако овде односе према послу, броје у промилима, и да послодавци управо то користе као уцену, по принципу, ако ти нећеш има ко хоће. То је проблем неразвијене привреде и недостатка конкуренције. Решава се на сасвим други начин. Разумем да је многим људима тешко, али ово што се нуди уопште није решење проблема. Само муљање које ће многима ситуацију направити још гором. На пример, многи ће бити присиљени да и даље раде недељом, али "на црно". Многима ће бити смањена плата. И тако даље. То није решење. florenntina and Аурор је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Да ли мислиш да би овакав закон нешто поправио у Србији? Naravno da ne bi. Već stoti put pišem da sam protiv toga. Nama treba privreda i sistem gde ja mogu slodobno da zarađujem, bez da me boli glava koji mi papir fali, i šta sam zezn'o, a da nisam ni znao. I da sam dužan bez obzira da li sam uopšte išta zaradio. Udobnost onda dođe sama po sebi, kad zaradiš. јер би они који желе да раде недељом то морали да раде "на црно" и били изложени још већој злоупотреби. A zašto pretpostavljaš da svi baš žele? Zanatlije, da, mnogi dođu i nedeljom ako treba nešto da se popravi. Ali i oni imaju zaposlene. I od poslodavca zavisi kad ćeš da radiš. Ja svakako ne bih sprečavao nikoga da radi kad hoće, to je suludo. Ali kad ovako formulišeš ispada kao da samo poslodavci postoje na ovom svetu. Zato ti kažem, on hoće, ti moraš. Nisam za neradnu nedelju, već za obavezni odmor, što već postoji, ali i dalje ljudi rade previše i zarađuju premalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 Нисам ни рекао да сви желе. Али има оних који желе и овакав закон би био насиље према њима. Ако желимо да се боримо за бољи живот радника онда треба да се оставимо оваквих бесмислица и боримо се за прави капитализам, што слободније тржиште и укидање бесмислених ограничења. А не увођење нових... То никоме неће помоћи. Само ситуацију чини гором. На пример, ако имаш две државе које су по свему исте, а једна има "обавезан нерадни дан", инвеститор ће увек отићи у ону другу - јер му се тамо више исплати. И ти си својим радницима само направио штету, јер ће имати мање посла, мање плате - и мање одмора. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 јер би они који желе да раде недељом то морали да раде "на црно" Pa ti i dalje imas 1-2 neradna dana koja mozes da radis na crno, ili satnicu pa mozes posle 6 sati rada otici da radis na crnjaka drugi posao. Uopste nema veze ovo sa crnim trzistem, jer ce ono i dalje postojati, dakle uveo ti ovo ili ne skoro isto mu ga dodje. Jer imas ljudi koji rade nedeljom ali recimo ne rade subotom, pa mogu tad otici da rade na crnjaka. Ako bi se ovako nesto usvojilo onda bi radio subotom, ali ne bi nedeljom, mada to moze da utice na poslodavca jer on za vikend radi sa polovinom (ili kako vec) u ovom slucaju, tipa ako ima 100 zaposlenih, subotom radi 50, nedeljom 50. Kada bi se ovo uvelo 100 bi radilo subotom, a 0 nedeljom i tih 100 bi sviralo gusle. Ne mozes crno trziste resiti smanjivanjem neradnih dana (mada pretpostavljam da to ne mislis, ali tako ispada), nego necim drugim tipa smanjivanje poreza ili legalizacijom nekih delatnosti ili poostravanjem kontrole rada (mada ovo moze da stvori dodatne troskove). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 20, 2016 Пријави Подели Написано Март 20, 2016 На пример, ако имаш две државе које су по свему исте, а једна има "обавезан нерадни дан", инвеститор ће увек отићи у ону другу - јер му се тамо више исплати. И ти си својим радницима само направио штету, јер ће имати мање посла, мање плате - и мање одмора. Upravo to moze da se desi u ovom slucaju, to je donekle tacno, ali nije nuzno. Spomenuo sam da Nemci rade manje nego Japanci, pa to ne sprecava investitore da idu u Nemacku. To sta ce investitor izabrati zavisi od mnogo faktora i moze biti da su radni dani potpuno nebitni, jer recimo mozes u drzavi sa manje radnog vremena imati kvalitetnije i obrazovanije radnike za razliku od druge. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука