Дијана. Написано Март 19, 2016 Пријави Подели Написано Март 19, 2016 https://srpskinacional.wordpress.com/2016/03/18/%D0%B2%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0/ ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Март 19, 2016 Пријави Подели Написано Март 19, 2016 On 19. 3. 2016. at 7:19, Moses the Traveller. рече Гледам ову слику потопљеног манастира па размишљам како су они мислили да изведу ону варијанту делимичног пуњења језера ( до коте не знам који број) да би се сачувао и манастир. Овде испада да је црква доста ниско и да је прво потопљена. Мислим, колики би био ниво воде а да се манастир не потопи ? Као да је та опција била само празна прича. На брдима око манастира је посечена шума, тачно се види линија до које ће бити језеро. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Сва ова дешавања око потапања ове светиње су јако жалосна. Међутим, такође је жалосно и то на који начин се ова борба води од стране неких људи. Моје нешто дуже размишљање на ову тему https://sozercanje.wordpress.com/ Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 5:50, Vedran рече Сва ова дешавања око потапања ове светиње су јако жалосна. Међутим, такође је жалосно и то на који начин се ова борба води од стране неких људи. Моје нешто дуже размишљање на ову тему https://sozercanje.wordpress.com/ Не треба убудуће да се "стидиш" и ускратиш форумаше за читав текст. Који је иначе одличан. Браво! О некима савременим „борцима“ за светињу и Православље У суботу 19. марта 2016 г. група људи предвођена бившим монахом Антонијем организовала је протест против потапања манастира ваљевске Грачанице испред Патријаршије СПЦ у Београду.[1] Овај догађај, потапање древног манастира, је сигурно у свакој хришћанској души изазвао тугу и бол. Борба неких људи за тај манастир, сада већ за заустављање пуњења бране, и за испуштање воде до испод нивоа већ потопљеног манастира, интензивирала се након самог потапања. Љубав сваког човека за светињу и осећај за светињу је свакако за похвалу, тако је похвална и љубав људи који су се борили за очување овог манастира. Међутим, погледавши снимке како потопљеног манастира тако и снимке протеста не могу да не запазим више него чудно понашање многих људи који у овој борби учествују на челу са њиховим предводником бившим монахом Антонијем. С обзиром да се боре за светињу, коју, како тврде, воле, што је, како рекох, похвално, потпуно је необјашњив њихов апсолутни недостатак осећаја за светињу на другим местима и у другим приликама. Први пример њиховог неосећања јесте чињеница да су, након што су иконе и црквене ствари уклоњене из манастира, уочи планираног потапања, они самоиницијативно опет напунили цркву иконама. Затим када је вода ушла у цркву, они су не само то мирно гледали него су и снимали потапање икона, а затим све то објављивали као пропагандни материјал на својим сајтовима.[2] Страшан призор за свако православно срце. Али авај, изгледа не и за срца ових људи који протестују под паролом, о апсурда, борбе за светињу! Они сасвим супротно хришћанском понашању, жртвују иконе као некакво приношење на олтар свога идола „борбе“ за спас светиње и православља. Какав духовни мрак! Други пример њиховог потпуног неосећања за светињу јесте сам њихов протест у Београду испред Патријаршије. Тамо је ова Антонијева група као каква руља пред српским Патријархом узвикивала свакојаке гадости, тражећи од њега да им се обрати. А Патријарх српски је смирено стајао и слушао, видљиво се молећи за њих, а затим, када су потпуно изгубили контролу у своме викању, он је полако прешао на другу страну улице у Цркву на бденије уочи Недеље Православља. Док је тако Патријарх пролазио поред ове разјарене групе, која сматра да се бори за правду и истину, за Бога и светињу, једна жена као у некаквом трансу, ван себе, иконом Богородице закршта Патријарха и изговара вероватно некакве егзорцизме над Свјатјејшим српским Патријархом! У Цркви је бденије већ почело, а ова (православна?) маса остаје испред Цркве држећи говоранције и певајући којекакве песмице ометајући службу Божију, док бивши Антоније поручује Патријарху да тај народ „нису каубоји, они верују у Бога“. После свега питамо се како то они верују, и коју веру исповедају, јер православни човек не би себи дозволио да омета богослужење, нити да злоупотребљава иконе у пропагандне сврхе.[3] Још бивши монах позива Патријарха речима „Нека изађе два минута са бденија, неће му капа с главе пасти“! Боље би било бившем Антонију да је два минута ушао на бденије уместо што најављује, до у недоглед, протесте сваке суботе у време бденија, кад би требало сви да су у Цркви. О туге, о жалости! Или како би свети наш отац Јустин рекао „Каква тмина! Каква помрчина!“ Да, управо такав осећај за светињу имају неки нови „православци“ савремени „борци“, не знамо за шта. Њима је више важан њихов идол „борбе“, него светиња бденија уочи недеље Православља, као што им је њихова „борба“ важнија од светиње икона које су жртвовали. Логично је онда закључити да ни св. ваљевска Грачаница њима није важнија од саме њихове „борбе“. Они који несвесно у свему томе учествују треба да се запитају пред Богом и пред својом савешћу да ли је то што раде богоугодно. [1] Снимак протеста https://www.youtube.com/watch?v=jm1sTRZoSIw#t=945 [2] Фотографија икона које су оставили да буду потопљене https://istinoljublje.files.wordpress.com/2016/03/dsc02440.jpg [3] Добро је што ова сметња није дуго потрајала јер је бивши монах Антоније најзад позвао људе да продуже даље. Orthophill, Зосима, Ленка* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Хвала Милане. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 @Vedrane Potrudicu se da ti odgovorim na ovo smisleno,smatram da si u jednoj vrsti zablude,naravno nece to proci dobro ovde na forumu,nece biti amina,ali bice istine. Цитат С обзиром да се боре за светињу, коју, како тврде, воле, што је, како рекох, похвално, потпуно је необјашњив њихов апсолутни недостатак осећаја за светињу на другим местима и у другим приликама. Први пример њиховог неосећања јесте чињеница да су, након што су иконе и црквене ствари уклоњене из манастира, уочи планираног потапања,они самоиницијативно опет напунили цркву иконама. Затим када је вода ушла у цркву, они су не само то мирно гледали него су и снимали потапање икона, а затим све то објављивали као пропагандни материјал на својим сајтовима.[2] Страшан призор за свако православно срце. Али авај, изгледа не и за срца ових људи који протестују под паролом, о апсурда, борбе за светињу! Они сасвим супротно хришћанском понашању, жртвују иконе као некакво приношење на олтар свога идола „борбе“ за спас светиње и православља. Какав духовни мрак! Da si upucen,a verujem da jesi inace mislim da ne bi ni pisao nesto oko cega nisi upucen?! Znao bi da su ikone i ikonostas uneti u crkvu neposredno posto je vladika Valjevski gospodin Milutin blagoslovio i poslao svestenike da nastave sluzbu i sluzenje liturgije u manastir Valjevska Gracanica. Ikone je doneo narod cija je crkva Arhangela Mihajla parohijska crkva i koji su mestani okolnih sela i za ikone je znao samim tim i vladika SPC koji je poslao svestenike da sluze tu. Potapanje manastira nije predvidjeno bilo niti je najavljeno,dakle onaj dan kad su pre mesec i vise pustali vodu na brani Rovni oni su rekli da je to probno punjenje i da to probno punjenje u svakom slucaju nece potopiti manastir,vec ce oni napuniti do odredjene kote,videti kako se brana ponasa i onda vodu ispustiti. Dakle impliciranje da je narod nakon sto je znao da ce manastir biti potopljen doneo ikone je-netacno. Impliciranje da se znalo da ce manastir se potopiti u ovom roku i da opet ikone nisu iznete namerno je-netacno. E sad,ja bih licno kad bi video da je laz najava da je probno punjenje i da se manastir nece potopiti ja bi licno usao u manastir i spasavao sta se spasti moze,naravno iako je mozda to bilo i opasno,mozda i ne bi moglo sve da se spasi ali bi spasio sta se spasti moze. Medjutim,licemerje mi je sledece...dakle vama je strasno sto su ikone potopljenje,ikone osvestane jesu sveta stvar,medjutim to vam je cini se gore od potopljenog manastira koji je isto tako osvestan mnogo pre nego sto su te ikone i uradjene,koji je isto natopljen svetim molitvama,manastir koji je posvecen onome ciju su lik izobrazili na ikoni...dakle sta je gore potopljen manastir ili potopljene ikone? Za mene je lose i jedno i drugo. Da,trebali su da iznesu ikone iz potopljenog manastira,ali naravno da to nije najbitnija stvar u ovoj uzasnoj realnosti o potopljenom Nemanjickom manastiru i manastiru koji pod zastitom drzave i koji je proglasen za kulturno blago Srbije?! Za koji su svetitelji kojim se molimo govorili da je velika svetinja. Цитат Други пример њиховог потпуног неосећања за светињу јесте сам њихов протест у Београду испред Патријаршије. Тамо је ова Антонијева групакао каква руља пред српским Патријархом узвикивала свакојаке гадости, тражећи од њега да им се обрати. А Патријарх српски је смирено стајао и слушао, видљиво се молећи за њих, а затим, када су потпуно изгубили контролу у своме викању, он је полако прешао на другу страну улице у Цркву на бденије уочи Недеље Православља. Док је тако Патријарх пролазио поред ове разјарене групе, која сматра да се бори за правду и истину, за Бога и светињу, једна жена као у некаквом трансу, ван себе, иконом Богородице закршта Патријарха и изговара вероватно некакве егзорцизме над Свјатјејшим српским Патријархом! Na skupu bar po snimku je bilo sigurno vise stotina ljudi,smatram da je ponasanje monaha nemonaha Antonija bilo dobro i dostojno,na snimku se vidi da nijednog trenutka nije patrijarha uvredio,opsovao,smireno mu se obracao sa vasa svetosti i smireno je iskazivao svoj stav. Rulja ko rulja u njemu je videla Amin na potapanje Valjevske Gracanice onda kad se oglasio iz daleke Australije da je crkva saglasna sa tim,ali mislim da niko ne moze da kontrolise masu,smatram stavise da je super i proslo,to sto je bila neka zena ili to sto je jedan povikao nedostojan,to je zaista jako nebitno u smislu toga da je tu bilo oko 1000 ljudi,na tu masu 2,3 lose sporadicne stvari je sjajno. Antonije nekoliko puta na klipu poziva narod na dostojanstvo i na to da se niko ne vredja niti dobacuje,videti na snimku. Kad je pocela vecernja sluzba i kad je Antoniju dojavljeno on je pozvao narod da odu odatle i da ne ometaju sluzbu Boziju,korektno? za mene licno da. Цитат У Цркви је бденије већ почело, а ова (православна?) маса остаје испред Цркве држећи говоранције и певајући којекакве песмице ометајући службу Божију, док бивши Антоније поручује Патријарху да тај народ „нису каубоји, они верују у Бога“. После свега питамо се како то они верују, и коју веру исповедају, јер православни човек не би себи дозволио да омета богослужење, нити да злоупотребљава иконе у пропагандне сврхе.[3] Још бивши монах позива Патријарха речима „Нека изађе два минута са бденија, неће му капа с главе пасти“! Боље би било бившем Антонију да је два минута ушао на бденије уместо што најављује, до у недоглед, протесте сваке суботе у време бденија, кад би требало сви да су у Цркви. О туге, о жалости! Или како би свети наш отац Јустин рекао „Каква тмина! Каква помрчина!“ Izvrtanje istine...niko nije najavio proteste u sred bdenija i u vreme bdenija,igrom slucaja to se ove subote poklopilo,ako se ne varam bdenije pocinje u 17h,a protest je u 15h. Dakle ovo je vec zla namera,jednostavno ko normalan ce najavljivati proteste u sred sluzbe i sa namerom da tu sluzbu ometa,to iz svega vidjenog sa klipa ne da nije istina,nego... Inace za neupucene monah ili kako vi kazete Dragan je bio na sastanku sa patrijarhom i imao je ponudu da ga ne zovete Dragan. I na kraju, otac Justin je upravo te izrecene reci uputio Beogradu,Beogradskoj patrijarsiji,patrijarhu,neki su uvereni da te reci nisu ostale u ono vreme kad su izrecene vec da vaze i dan danas. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Драги Милоше, Драго ми је да желиш да одговараш разложно. Читава та прича око доношења икона уопште не мења ствар. Зашто? Зато што су људи снимали и сликали како се иконе потапају. Јесу ли они знали или нису да ће бити пробно, или стварно пуњење бране је потпуно ирелевантно. Кад су увидели да је вода дошла до манастира и ушла у манастир они нису ништа предузели осим што су снимали све фазе потопа до плафона све са иконама, а да нико није прстом мрднуо да то промени, иако су тамо долазили. То нису импликације него чињенице, посведочене њиховим фотографијама. Ти сматраш да зато што кажем да ово није уреду, да је то лицемерје, јер нам се потапање икона „чини горе од потопљеног манастира“. Није лицемерје и изгледа да ниси пажљиво прочитао мој текст. Јер да јеси не би могао донети такав закључак. И једно и друго је зло. Али сад кад мало више размишљам о томе, можда је потапање икона и страшније. Зашто? Зато што су ту нешто могли да ураде, а нису. Док је за манастир све било теже. И за иконе већу одговорност (готово искључиву) они који их нису склонили. За то није крива ни обезбожена власт нити неки други спољашњи фактор, притисак, сила или слично. Што се тиче масе људи (узгред, уопште ми не изгледа да их је било ни близу 1000). Да, јесте коректо што се нису дуго задржали да ометају службу, али јесу је ометали и позивали Патријарха и даље, након што је ушао у Цркву (а служба је очигледно почела и пре него што је он ушао). Јесте, бивши монах Антоније разговарао смирено све док се није распалио око папе (5:30) кад му се лице изменило. Кажеш да нико није најавио протесте у време бденија. Чуј? А шта су они радили од времена кад су дошли пред саборну Цркву, за време док су ту били, и када су отишли него протестовали ЗА ВРЕМЕ БДЕНИЈА! Делимично пред Црквом делимично по београдским улицама. Како ја ту изврћем истину? И зар нису најавили то исто сваке следеће суботе? Дакле, опет и опет, уместо да иду у Цркву и Богу се моле у то време они ће да се шећкају по улицама, да певају песмице, да осуђују све редом и да ту своју „борбу“ о обзнањују ubi et orbi. И на крају, свети отац Јустин је те речи које наводим упутио српском народу, а не «београду» како ти кажеш. Ето, надам се да је исто разложно, и веома конкретно. Поздрав Ленка*, Милан Ракић, Orthophill and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 10:50, Vedran рече Драги Милоше, Драго ми је да желиш да одговараш разложно. Читава та прича око доношења икона уопште не мења ствар. Зашто? Зато што су људи снимали и сликали како се иконе потапају. Јесу ли они знали или нису да ће бити пробно, или стварно пуњење бране је потпуно ирелевантно. Кад су увидели да је вода дошла до манастира и ушла у манастир они нису ништа предузели осим што су снимали све фазе потопа до плафона све са иконама, а да нико није прстом мрднуо да то промени, иако су тамо долазили. То нису импликације него чињенице, посведочене њиховим фотографијама. Ти сматраш да зато што кажем да ово није уреду, да је то лицемерје, јер нам се потапање икона „чини горе од потопљеног манастира“. Није лицемерје и изгледа да ниси пажљиво прочитао мој текст. Јер да јеси не би могао донети такав закључак. И једно и друго је зло. Али сад кад мало више размишљам о томе, можда је потапање икона и страшније. Зашто? Зато што су ту нешто могли да ураде, а нису. Док је за манастир све било теже. И за иконе већу одговорност (готово искључиву) они који их нису склонили. За то није крива ни обезбожена власт нити неки други спољашњи фактор, притисак, сила или слично. Што се тиче масе људи (узгред, уопште ми не изгледа да их је било ни близу 1000). Да, јесте коректо што се нису дуго задржали да ометају службу, али јесу је ометали и позивали Патријарха и даље, након што је ушао у Цркву (а служба је очигледно почела и пре него што је он ушао). Јесте, бивши монах Антоније разговарао смирено све док се није распалио око папе (5:30) кад му се лице изменило. Кажеш да нико није најавио протесте у време бденија. Чуј? А шта су они радили од времена кад су дошли пред саборну Цркву, за време док су ту били, и када су отишли него протестовали ЗА ВРЕМЕ БДЕНИЈА! Делимично пред Црквом делимично по београдским улицама. Како ја ту изврћем истину? И зар нису најавили то исто сваке следеће суботе? Дакле, опет и опет, уместо да иду у Цркву и Богу се моле у то време они ће да се шећкају по улицама, да певају песмице, да осуђују све редом и да ту своју „борбу“ о обзнањују ubi et orbi. И на крају, свети отац Јустин је те речи које наводим упутио српском народу, а не «београду» како ти кажеш. Ето, надам се да је исто разложно, и веома конкретно. Поздрав Slazem se da su trebali da izvuku ikone,medjutim ne slazem se da je to veci problem. Ako je manastir sve ono sto ga cini,pa i te ikone,manastir je potopljen ne njihovom voljom. Medjutim ovde se izvrce istina oko tih ikona od toga da su donete da bi se slikalo do toga da su donete neposredno pred potapanje,sto je neistina. Isto tako SPC je isto onda odgovorna,posto je svestenik sluzio pred tim ikonama do nedelju dana pred potop,pa jel su uklonili? Ja bi licno spasavao sve sto se spasti moze,ali ne dozvoljavam da se u prvi plan istice to... I pritom kao eto to su mogli a potapanje manastira ne zavisi od njih,pa ko je potopio manastir? nisu marsovci,nije nato pakt,nije neka nebeska sila...potopili su Srbi,sugradjani,sudrzavljani. Sto se mase tice nije bitno,eto neka bude 500 ljudi,cinjenica je da je bilo 3,4 sporadicna losa uzvika,medjutim to je u odnosu na taj broj ljudi jos i dobro,a na sve to imamo monaha nemonaha koji poziva ljude da to ne rade. Na snimku na 13:50 se vidi da pocinje vecernje,onda se ucutkuje narod da ne peva dok traje sluzba,a u 15:25 dakle minut i po posle toga Antonije poziva narod da ne remete sluzbu Boziju. Ako je tebi tih minut i 35 sekundi dokaz da su oni tu dosli da remete,da prekidaju,da ne znam sta rade,onda ne znam sta da kazem. Ovaj put se potrefilo tako,medjutim niko ne pravi skup da bi remetio vecernju sluzbu kako ti impliciras. Tako se jednostavno potrefilo i narod bi otisao da se patrijarh nije pojavio,ispada po tvome da je taj nas narod borac protiv liturgije i Gospoda Boga,a sustina je da je skup poceo u 15h ispred vlade Srbije,posto je skup kasnio setnjom su do ispred patrijarsije dosli kasnije nego sto bi inace dosli i potrefilo se da u tim trenucima pocne vecernje. Ja ne znam ko kad ide na liturgiju i sluzbe,znam da sam u dvo milionskom gradu Beogradu tokom vecernje sluzbe izbrojao na snimku 14 ljudi u crkvi. A sto se grupe ljudi oko monaha nemonaha Antonija tice znam da o praznicima i nedeljom su na sluzbi u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 11:15, МилошБГ рече Medjutim ovde se izvrce istina oko tih ikona od toga da su donete da bi se slikalo do toga da su donete neposredno pred potapanje,sto je neistina. Isto tako SPC je isto onda odgovorna,posto je svestenik sluzio pred tim ikonama do nedelju dana pred potop,pa jel su uklonili? Отприлике једини који изврће истину на овој теми, а у жељи да одбрани неодбрањиво си ти. И замолио бих те да више то не чиниш! Дакле, СПЦ је склонила још поодавно иконостас, иконе, мобилијар и утвари. Ове иконе које су бачене и остављене као храна рибама, донели су ти људи које је молитвено опслуживао прота Мирослав Новаковић, који иначе у својој изјави помиње да је све што му је било потребно за Литургију (антиминс, путир, Јеванђеље и сл.) доносио и односио након ње. Врло јасно и недвосмислено. У писму-изјави, објављеном на сајту Епархије. Тако да све ово што си написао и што упорно браниш, нема потребе заиста да шириш више, јер је то обична дезинформација... http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2016/2016-03-11-001v PredragVId, Ведран* and Ленка* је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 11:32, Милан Ракић рече Отприлике једини који изврће истину на овој теми, а у жељи да одбрани неодбрањиво си ти. И замолио бих те да више то не чиниш! Дакле, СПЦ је склонила још поодавно иконостас, иконе, мобилијар и утвари. Ове иконе које су бачене и остављене као храна рибама, донели су ти људи које је молитвено опслуживао прота Мирослав Новаковић, који иначе у својој изјави помиње да је све што му је било потребно за Литургију (антиминс, путир, Јеванђеље и сл.) доносио и односио након ње. Врло јасно и недвосмислено. У писму-изјави, објављеном на сајту Епархије. Тако да све ово што си написао и што упорно браниш, нема потребе заиста да шириш више, јер је то обична дезинформација... http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2016/2016-03-11-001v Prvo verujem da tebe licno pitanje Valjevske Gracanice brine kao i pitanje lanjskog snega. Ikonostas SPC nije sklonila i to je laz,velika,ikonostas je odvaljen,iscupan onog dana kada je i zvonik srusen,kada su pajserima obijali vrata crkve i unistavali imovinu i to uz pomoc policije,celnici brane Rovni,a ne kako ti impliciras SPC. Ko ne zna,snimak: Drugo ikonostas je posle toga postavljao narod kao odgovor na iscupane ikone,polomljene dveri i ostale stvari i pred tim ikonama i drugim stvarima,sredjenim dverima i slicno je sluzio sa blagoslovom episkopa Milutina svestenik,sluzilo je vise svestenika. Dakle ne,naravno da nije svestenik pred svaku liturgiju donosio 20 ikona i postavljao i onda posle liturgije odnosio,ali je cinjenica da je to ikonostas pod kojim je sluzena liturgija. sto se moze videti na sledecem snimku liturgije prosle godine PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Милоше, опрости, али ти стварно не разумеш суштину мога писања ни након ове друге поруке. 1. Нисам рекао да су донете непосредно пред потапање само да би се сликали, него да су злоупотребљене јер су их потопљене сликали, а нису их склањали. Како су их знали донети, тако су могли и да их однесу. Али нису. Зашто? Зато што се боре за светињу? Боже милостиви! Дакле, нема изврћања чињеница осим што ти сад изврћеш да сам рекао нешто што нисам. 2. Што се тиче броја људи. То си опет ти убацио у разговор, а ја сам ти одговорио јер је очигледно да није тај број. Међутим, мене савршено не интересује колико их је било да ли троје или три милиона. Свеједно. Поента је нешто друго. Они су дошли људи да протестују. Реметили су службу, плански или неплански. Такође небитно. Кад су чули црквена звона знали су. Од тога тренутка могли су да је не ремете ни секунда. Али нису. Зашто? Зато што се боре за светињу? Али већи проблем је, дакле опет нешто што је суштина мога писања, а ти то не видиш. Да ти људи, борци за православље уместо у Цркву да иду на бденије протестују па још успут и ремете службу (минут, два, пет, 100, небитно). Они 1. не показују осећај за светињу (суштина мога текста) и 2. не иду на службу, а као борци за православље! И на крају крунски доказ да ти не разумеш о чему ја причам је твој последњи пасус. Ти не знаш ко кад иде на службе. Очигледно ни тај «силни» народ не зна јер да иде на њих знао би. И то што је било 14 људи на служби у Цркви, а, нека ти буде сад, 1000 на протесту теби представља доказ нечега. Чега? Исправности? Мени преставља оваплоћење речи Св Јустина «Каква тмина! Каква помрчина!» RYLAH, Срђан Ранђеловић, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 11:42, 'МилошБГ рече Prvo verujem da tebe licno pitanje Valjevske Gracanice brine kao i pitanje lanjskog snega. За ово имаш јавну опомену! Поведи рачуна о понашању и речнику, јер ниси ти овде позван да процењујеш да ли и кога нешто и колико интересује! Срам те бре било! За остала дрљања, трућања и конструкције овде изнесене, ево и писма тог свештеника: ПАРОХ ПУСТИЊСКИ, СВЕШТЕНИК МИРОСЛАВ НОВАКОВИЋ, СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ 11.03.2016 Ових дана, када један од храмова на територији моје парохије, древни храм Сабора Светог Архангела Михаила, Ваљевска Грачаница, тешко страда, и када се у многим јавним гласилима појављују коментари из чијег садржаја се да наслутити непознавање чињеница, ситуације и стања на терену, ја, надлежни парох пустињски, протонамесник Мирослав Новаковић, осећам потребу (и обавезу) да, ради истине обавестим јавност о свему што се у последњих неколико дана дешавало, а чега сам, као надлежни парох, нажалост, сведок. Први пут сам, у свом кратком свештеничком стажу, петог марта ове године (субота), био приморан дa позовем надлежног Епископа ваљевког Господина Милутина и да му, са великом тугом у срцу, саопштим да је услед надоласка бујичног таласа у реци Сушици потопљен мост преко те реке. Тим мостом су верници прелазили до порте храма. Обзиром да је Владика Милутин благословио да служим у храму све док то могућности дозвољавају (понајпре безбедност верника) ја сам сваког празника и недеље то и чинио, имајући за то усмено одобрење и управе бране Ровни. Те суботе се ситуација, у којој је вода у великим количинама брзо надолазила, драстично променила у односу на претходни период. Епископа сам известио да су верници од приручног материјала (два бурета и неколико дасака) направили импровизовани мали сплав и помоћу њега небезбедно прелазе бујицу и долазе храму. Вода је већ тада опасно претила да потопи порту. У страху и одговорности да прелазећи преко те неконтролисане бујице неко може страдати, а не знајући колика ће још вода до ујутро да се спусти Сушицом, известио сам Епископа да у недељу неће бити Свете Литургије, јер сам се бојао за евентуалне последице продора воде у храм за време Литургије.У таквом случају ја би лично, пред Богом и савешћу, осећао одговорност за последице. Епископ је од мене затражио да о свему доставим писмени извештај за епархијијску архиву, што сам и учинио. Баш као што сам и наслућивао (а није било тешко предвидети обзиром на количину надолазеће воде) вода је убрзо продрла у храм и то до појасне висине. После ових догађаја појавили су се у средствима информисања разни написи и коментари који, благо речено не одговарају истини, а изазивају у народу пометњу и наводе га на погрешно закључивање. Посебно су ме изненадили и растужили написи да су свештеници отишли (да се наслутити и побегли) из храма пре бујице оставивши Свете иконе и друге светиње да пливају у мутној и прљавој води. Oвим путем тврдим, као сведок догађаја, да су иконе, иконостас и друге историјске вредности (заједно са осталим ивентаром), још прошле године изнесети од стране запослених у предузећу „Колубара Ровни“ давно пре надоласка воде, а томе су сведоци и верници који су се окупљали око Грачанице. Све иконе и ивентар у храму који се види на фотографијама у штампи и на интернету донели су и у храм накнадно унели сами верници. Они који су иконе донели захтевали су да се оне померају или из храма износе. Ја сам као свештеник који служи Богу и народу то и поштовао. Све Свете предмете неопходне за служење Свете Литургије (антимис, сасуде, еванђеље, богослужбене књиге) од момента када су све ствари из храма (на горе описан начин) изнесене, лично сам доносио на службу и после службе односио. Одговорно тврдим да ништа од тога није остало у храму нити потопљено у мутној и прљавој води. Од када сам декретом Епископа ваљевског Г. Милутина постављен на ову парохију, увек сам се према светињи односио са највећом пажњом и страхом Божијим. Свете Литургије, и остала Богослужења, после продора воде у грачанички храм, наставио сам да служим у оближњем манастиру Пустињи где сада долазе верници из тог краја - мени од Бога поверени парохијани. Господе опрости и помози! У нади да ће ово моје сведочанство као истина доћи у срца свих, свештеник Мирослав Новаковић Дијана., RYLAH, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 11:44, Vedran рече Милоше, опрости, али ти стварно не разумеш суштину мога писања ни након ове друге поруке. 1. Нисам рекао да су донете непосредно пред потапање само да би се сликали, него да су злоупотребљене јер су их потопљене сликали, а нису их склањали. Како су их знали донети, тако су могли и да их однесу. Али нису. Зашто? Зато што се боре за светињу? Боже милостиви! Дакле, нема изврћања чињеница осим што ти сад изврћеш да сам рекао нешто што нисам. 2. Што се тиче броја људи. То си опет ти убацио у разговор, а ја сам ти одговорио јер је очигледно да није тај број. Међутим, мене савршено не интересује колико их је било да ли троје или три милиона. Свеједно. Поента је нешто друго. Они су дошли људи да протестују. Реметили су службу, плански или неплански. Такође небитно. Кад су чули црквена звона знали су. Од тога тренутка могли су да је не ремете ни секунда. Али нису. Зашто? Зато што се боре за светињу? Али већи проблем је, дакле опет нешто што је суштина мога писања, а ти то не видиш. Да ти људи, борци за православље уместо у Цркву да иду на бденије протестују па још успут и ремете службу (минут, два, пет, 100, небитно). Они 1. не показују осећај за светињу (суштина мога текста) и 2. не иду на службу, а као борци за православље! И на крају крунски доказ да ти не разумеш о чему ја причам је твој последњи пасус. Ти не знаш ко кад иде на службе. Очигледно ни тај «силни» народ не зна јер да иде на њих знао би. И то што је било 14 људи на служби у Цркви, а, нека ти буде сад, 1000 на протесту теби представља доказ нечега. Чега? Исправности? Мени преставља оваплоћење речи Св Јустина «Каква тмина! Каква помрчина!» Ne,nisi mene ti razumeo. Nisam rekao da si ti to napisao,vec da je to stav mnogih ovde i da je toliko puta izreceno razlicitih lazi oko toga,cak se islo i da je narod kad je video da se potapa manastir doneo te ikone da bi Antoniju lepse ispale slike,to je stav nekih ljudi ovde, a ne tvoj. Kao isto i ovde stav Milana koji kaze da je SPC odnela sve stvari iz manastira,a toliko puta smo svi zivi gledali taj snimak kako policija u saradnji sa branom Rovni upada u manastir,hapsi,mlati ljude,a onda sa sve pajserima u stilu najgorih lopova obija brave i vrata i lupa po svetinji i skida ikonostas,ostecuje dveri,rusi po crkvi,rusi zvonik i sl. Dakle SPC nije odnela nista,odneli su nasilnici e sad da li je SPC dobila te stvari to je druga stvar. Ono sto znam da je neko odneo svete mosti iz oltara kad je krenula voda da ulazi u portu. Ja ko sto rekoh protest je krenuo mnogo pre vecernje sluzbe,i postoje objektivni razlozi sto se pred patrijarsiju (a ne pred hram i sluzbu!) doslo u to neko vreme,ja ti to samo objasnjavam da nije nikom namera da dodje i ugrozava i remeti sluzbu, e sad ti veruj onako kako mislis da treba. Skup nije bio ispred saborne crkve,nego patrijarsije. A to sto je bilo 14oro ljudi nije dokaz nicega,nego samo licemernosti da vi Vedrane spocitavate sto taj narod nije bio u crkvi u to vreme,a ja vas sad pitam gde ste vi bili u subotu u 17h? i kako je moguce da ono sto spocitavate svom bratu,sestri,da to za vas ne vazi? Gde ste vi bili u subotu u 17h? Vi Vedrane,ti Milane i ostali sto aminujete i kao sad se snebivate sto taj narod nije bio u to vreme u crkvi? Milane ne ljuti se,ali aktivan si na temama o Valjevskoj Gracanici a do sad nisam nijednu poruku tvoju procitao gde si osudio potapanje svetinje,znaci osudjujes narod,osudjujes sto su ostavili ikone,osudjujes monaha nemonaha Antonija,aminujes sve takve poruke,ali do sad nisam nijednom sa tvog nicka procitao da si napisao sramota sto potapaju svetinju,prastaj ako gresim! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Милоше, једна од првих ствари које сам научио кад сам пошао у школу било је читање. Дакле оно што сам прочитао јесте да си се обратио мени да се „потрудиш да ми објасниш“. А онда у директној реплици на моје писање си рекао „овде се изврће истина око тих икона од тога да су донете да би се сликало...“ Дакле, ако се ниси обраћао мени, требао си то да истакнеш. Ја сам у школи научио да читам написано, али нисам научио да читам мисли. Што се тиче ремећења службе, ни ја не мислим да им је то била намера, да ремете службу. Нису циљали то, али јесу је реметили. Уосталом већ сам објаснио зашто је то проблематично и нећу да се понављам. Прочитај. Ја мислим да си и ти учио да читаш кад си пошао у школу? Кажеш скуп није био испред Цркве него испред Патријаршије. Хаха! Није шија него врат. А где се налази Патријаршија? Да није којим случајем испред саборне Цркве? Патријаршија је испред Цркве, али народ који је испред Патријаршије није испред Цркве. За разумети ово треба нека виша школа, чак виша и од оне у којој се учи читање мисли. И на крају сам ја лицемер (и то по други пут). А због чега Милоше? Ја сам лицемер, зато што си ти прозорљиви видовњак па знаш да ја лицемеришем тако што спочитавам другима оно што сам не чиним. У својим "виђењима" ти знаш где сам ја био у 17 сати па ми можеш рећи да сам лицемер. Та видовњачка способност у каквој се школи она учи? Баш ме интересује. Мислим да не заслужујеш одговор, али рећи ћу ти да си слаб видовњак, јер сам ја био у својој Цркви. Милан Ракић and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 On 21. 3. 2016. at 12:03, МилошБГ рече Milane ne ljuti se,ali aktivan si na temama o Valjevskoj Gracanici a do sad nisam nijednu poruku tvoju procitao gde si osudio potapanje svetinje,znaci osudjujes narod,osudjujes sto su ostavili ikone,osudjujes monaha nemonaha Antonija,aminujes sve takve poruke,ali do sad nisam nijednom sa tvog nicka procitao da si napisao sramota sto potapaju svetinju,prastaj ako gresim! Други пут те молим да овакве безобразлуке не пишеш! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука