мирођија Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Господ даје задњу реч. А дотле треба да покажемо да смо достојни, или недостојни. Годинама хоће да праве бране и хидроцентрале на Морачи, и Тари...па се ућуташе. Нама све и свако може да провуче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Е, да смо ми народ као тамо код Гризлија Адамса,окупе се да све поразбијају и распале по њушци, кад им подигну порез за 1 посто... видели би они. Сада треба да буде неколико десетина хиљада људи на протесту у Ваљеву. Па да се пропитају моткама, они који нису добро положили разреде. Имали преча посла, да потапају цркве, него да уче. СРАМОТА. Пг, Kaludjerovic Sreten, Данче* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Da se brana puni do određene kote, odnosno da manastir bude pošteđen. Medjutim, lokalna vlast obrnula ćurak. Vladika je naprosto bespomoćan u celoj priči. Ljudi od struke (hidrolozi, geolozi, ekolozi) ukazuju na štetnost projekta, ali lokalne vlasti teraju po svome. Мислим да се неке ствари не могу силом, чак ни оваквој банана републици попут Србије. На крају крајева, ако претендује да буде члан ЕУ, требало би да поштује неке постулате који тамо важе. Крајња инстанца: Суд за људска права у Стразбуру. Да ли је СПЦ ишла до Стразбура по овом питању? Очигледно не. Очигледно не ни далеко мање. Ја нигдје не видјех било какву изјаву патријарха на ову тему. Чак и од владике се помиње само неко саопштење. Да ли су иницирали састанак са богомоцем Вучићем о овој теми? Па и са тим локалним властима? Народ брани манастир, а владика и патријарх... гдје су? Зар не би они требали да предводе вјерни народ?Унапријед се извињавам, не знам све детаље, пратим само по сликама које људу каче на фејсбуку, али овдје ми нешто дефинитивно није како треба. И колико год се трудио да разумијем нико конкретно да напише... Па ако постоји договор цркве и државе/локалне власти, који је држава/локална власт изиграла онда има и суда (и то ововјековног земаљског) па ако ништа тражи милионску одштету.. А тужбе нигдје... Како? Зашто? Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Bilo je i protesta sa po tri coveka, neki vernici su pohapseni bili jer su tamo kod Gracanice bili...al tri coveka sta mogu? Nemar i nemogucnost da se okupimo oko neceg i artikulisemo sta zelimo doveli su dovde. Toliko od pravoslavnih Srba... Na delu smo pokazali da smo kao oni koje pljujemo jer su satro kakvi god. Ovo nije od juce, a tuzno je sto je tu do kraja ostao samo Antonije i cini mi se jedan lokalni paroh kome su ako me secanje sluzi do skoro dozvoljavali da sluzi u manastiru. мирођија and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 da se okupimo oko neceg Људи, да ли само ја овдје видим проблем, ако је тако, молим вас просвијетлите ме.Па зар не би требало владика да нас окупи? Патријарх? Да се ми сами окупљамо док врх СПЦ ћути а вјерници да самоиницијативно иду против државе бранећи нешто од чека су они који треба да нас окупе и око којих се окупљамо на литургији као Христових икона очигледно дигли руке?Па зар је могуће да је само мени то ненормално?Наравно да држава, примјеном апарата силе који има на располагању, може да те силује ако јој се ћефне, али ко ти брани да вриштиш???А СПЦ не вришти, ћути. Па да се ово дешава у некој земљи на западу некој маргиналној вјерској заједници зар не мислите да би било тужбе а богме и пресуде против државе? Кажите ми, молим вас, гдје гријешим. Кратос, АлександраВ, Radmila and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Zato sto ocekujes od spc ista Mislim, trebalo bi, bilo bi lepo, al ta okupljanja treba da pođu i od naroda, ali. Vecina ljudi rezonuje apaticno, ja sam tu ne mogu nista, to nije moja stvar, ima tu vladika on ce, pa valjda ce se resiti, pa onda slicne recenice s Bogom, kao da ce Bog sam sve da sredi i dobijes jedno veliko nista NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Саопштење за јавност Епархије ваљевске 8. Март 2016 - 9:47 Поводом најновијих догађаја, забринутости верника и интересовања јавности, са великим жаљењем обавештавамо јавност да се манастир Светог Архангела Михаила, ваљевска Грачаница, ближи потапању. Пројекат који је започет пре више од две деценије и поред свих могућих учињених напора са наше стране, није се могао зауставити и данас је вода дошла до саме Цркве. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин од 2008. године до данас (све доступно јавности на сајту Епархије ваљевске), у више наврата обраћао се надлежнима и јавности са апелом да се и манастир и природа сачува тако што ће се акумулација зауставити на коти 333. Последњи такав апел Епископ је усмено упутио градском руководству и управи бране Ровни, пре само неколико дана. У међувремену, и поред проглашења зоне око манастира као небезбедне због почетка пуњења бране, Епископ је наредио надлежном свештенику да служи Свету Литургију све докле је то безбедно по њега и верни народ коме служи. Данас, након шест месеци излагања опасности, суочавамо се са страхом и тугом да је дошао и последњи час за приступ манастиру. Надлежни свештеник грачанички упутио је допис бр. 09 од 7. марта 2016.г. у коме је известио Епархијски управни одбор Епархије ваљевске да више није у могућности да приђе манастиру и служи Свету Литургију јер безбедносни услови то не дозвољавају. Прилаз манастиру носи са собом велики ризик за безбедност свештеника и верника који би долазили на службе. Како се наводи у поменутом извештају, на основу објективних чињеница и осећајући одговорност за присутне, свештеник је одлучио да прекине са богослужењима. Са вером и надом да ће се наставити служење у овој светињи. Овом приликом са жаљењем изражавамо своју неверицу и страх да у древној светињи нашег краја више није могуће служити Свету Литургију. Са тугом гледамо како наши страхови постају стварност и да прети потапање лађе која је вековима пловила по узбурканом мору овога света предвођена Архистратигом Михаилом и многе приводила тихом пристаништу Царства Божијег. С обзиром на чињенично стање, Епархијски управни одбор последњи пут моли да се пуњење језера задржи на коти 333. Тиме би сачували древну светињу од потапања а добили и језеро. Овим решењем била би отклоњена и велика опасност над градом Ваљевом и његовом околином у случају, не дао Бог, да дође до пуцања бране. Из канцеларије Епархије ваљевске http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_eparhije_valjevske_2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Позивамо на протест за одбрану Ваљевске Грачанице! Српски сабор Заветници позива православне вернике и све грађане Србије који се противе одлуци режима да градњом бране Ровни потопи једну од највећих српских светиња, манастир Ваљевску Грачаницу, да се окупимо сутра испред зграде Владе Србије у Немањиној 11 у 17 часова и подржимо захтев свештенства и верујућег народа да се под хитно обустави даље уништавање манастирског комплекса. Организатори најављују да ће се протести одржавати свакодневно са циљем да се покаже режиму да српски народ не пристаје на насилно уништавање својих светиња и деградацију свог верског, културног и духовног идентитета! Српски сабор Заветници http://zavetnici.rs/?p=5004 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Vis kakvi ste виш’ какви сте ви атеисти, не стајете у одбрану своје културне баштине Рапсоди, Данче*, NemanjaVa and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Vis kakvi ste Pa ko je pravoslavac, u liturgijskom smislu te reči, ovo sigurno neće dozvoliti.... Данче* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Манастир је требало преместити. Постоје примери где је тако нешто већ урађено. Власт и црква су својевремено тврдили како је то немогуће, јер "манастир није зидан од правилних камених блокова". Што је глупост. У манастиру нема сачуваних фресака, па не видим, разлог зашто не би био премештен, тј. саграђен од тог истог камена и материјала. Када се погледа начин градње (накнадно изведена фасада која имитира блокове и купола), премештање је са садашњом технологијом веома лако извести. Манастир би задржао свој првобитни изглед. Сви би били мирни. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Изглед Ваљевске Грачанице пре катастрофалног пројекта изградње хидроцентрале Ровни.Манастир Св. Архангела Михаила у селу Грачаница подно Повлена, налази се на ушћу реке Сушице у Јабланицу.Као манастир, Грачаница се помоње у турским пописима из 1560. године али поједини гробови ии делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века. На месту старог манастира подигнута је скромна црква вероватно пре 1926. године блакословом и знањем владике Николаја уз залагање проте Александра Јеремића судије духовног суда у Охриду и бившег пароха грачаничког у пролеће 1930. године.У олтарском делу цркве сачвани су трагови старијег живописа у два слоја, што показује да је црква подигнута делом на темељима старије средњевековне грађевине. Сава Јањић АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Nema tu sta da se nagadja, prodato! A to sto se SPC ne oglasava, pa nije ni cudo. Jedne prilike, prosle godine kad je patrijarh sluzio Liturgiju u jednom manjem manastiru van Beograda, posle Liturgije prilaze me vernici da mu celivaju ruku,i u jednom trenutku mu pridje jedna starija zena i upita ga(a on nije ocekivao) Vasa Svetosti, zasto se dozvoljava da se Valjevska Gracanica potopi, zar necete nesto uciniti? Patrijarh se malo iznenadio, ali odgovori: Pa nije ovo prvi put da se potapa neki manastir! Ovo je info iz druge ruke...ne znam zasto, ali verujem... туриста је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Мени овде стварно неке ствари нису јасне. Више деценија се гради та брана и за то време се није дошло до договора да се црква сачува, а јавност се алармира тек када је вода дошла до саме цркве. Где су били раније да укажу на то? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Март 8, 2016 Пријави Подели Написано Март 8, 2016 Bilo je okupljanja prosle god puno...al dolazilo bi maksimum desetak ljudi, ljudi su u fazonu -jaooj to je strasno I kad iskljuce kompjuter nastave svojim poslom i zaborave na sve Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука