Jump to content

Kako se zivjelo u SFRJ

Оцени ову тему

Justin Waters

Препоручена порука

nesto dobiti na sportskoj

Ми смо кућу окровили од ”спортске”. А ја сам комбинаторику научио уз скраћене условне системе. :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 225
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jos jedna od cuvenih znacajki koja je navodila taj meraklijski zivot u SFRJ bio je posjedovanje najboljeg pasosa na svijetu, onog cuvenog crvenog. Prema uukorenjenom mitu, s tim pasosem se moglo ici u vecinu zemalja svijeta bez vize. Toliko je bio cijenjen da su se otimali za njega i nudili desetine hiljada dojce mark. 

Nisam jos procitao negdje konkretno koliko se zemalja bez vize moglo posjetiti, ali negdje sam citao u novinama vijest kada je bilo rijeci o danasnjem srpskom pasosu, sa ukidanjem jos par viza s nekim drzavama, srpski pasos danas se izjednacio sa SFRJ nekad. Kako se sa danasnjim pasosem ne moze putovati u sve zemlje bez vize onda znaci ni sa onim pasosem se nije moglo putovati u sve zemlje bez vize. Situacija se danas manje vise vratila kao onda, sa izuzetkom Britanije i Irske. 

Jel nekad neko negdje procitao podatak nekadasnjeg ministarstva inostranih poslova ili slicno koje su realne mogucnsoti bile tog cuvenog pasosa? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Jos jedna od cuvenih znacajki koja je navodila taj meraklijski zivot u SFRJ bio je posjedovanje najboljeg pasosa na svijetu, onog cuvenog crvenog. Prema uukorenjenom mitu, s tim pasosem se moglo ici u vecinu zemalja svijeta bez vize. Toliko je bio cijenjen da su se otimali za njega i nudili desetine hiljada dojce mark. 

Nisam jos procitao negdje konkretno koliko se zemalja bez vize moglo posjetiti, ali negdje sam citao u novinama vijest kada je bilo rijeci o danasnjem srpskom pasosu, sa ukidanjem jos par viza s nekim drzavama, srpski pasos danas se izjednacio sa SFRJ nekad. Kako se sa danasnjim pasosem ne moze putovati u sve zemlje bez vize onda znaci ni sa onim pasosem se nije moglo putovati u sve zemlje bez vize. Situacija se danas manje vise vratila kao onda, sa izuzetkom Britanije i Irske. 

Jel nekad neko negdje procitao podatak nekadasnjeg ministarstva inostranih poslova ili slicno koje su realne mogucnsoti bile tog cuvenog pasosa? 

Нисам нашао неке званичне податке, али овде пише да је са пасошем СФРЈ могло да се иде у "преко 100 земаља" без визе. Са данашњим може у 104 ако се не варам, тако да су вероватно ту негде. Разлика је УК и Ирска у које не можемо још увек без виза, али зато можемо у Грчку и Албанију за које си морао да имаш визе у доба СФРЈ (Нормално, причамо о пасошу Србије данас у односу на пасош СФРЈ. Пасоши Словеније и Хрватске су одувек били много јачи и од некадашњег заједничког и од овог данашњег српског пасоша, поготову откад су ушли ЕУ).

А пише и ово:

Stari crveni pasoš se i na crnoj berzi putnih isprava vrlo dobro kotirao: cena mu je bila između 5000 i 10.000 dolara! Bio je i cenjen i voljen: imao je u žargonu i nadimke "liluša" i "soška" (Dragoslav Andrić: Rečnik žargona).

Подели на овим сајтовима

Нисам нашао неке званичне податке, али овде пише да је са пасошем СФРЈ могло да се иде у "преко 100 земаља" без визе. Са данашњим може у 104 ако се не варам, тако да су вероватно ту негде. Разлика је УК и Ирска у које не можемо још увек без виза, али зато можемо у Грчку и Албанију за које си морао да имаш визе у доба СФРЈ (Нормално, причамо о пасошу Србије данас у односу на пасош СФРЈ. Пасоши Словеније и Хрватске су одувек били много јачи и од некадашњег заједничког и од овог данашњег српског пасоша, поготову откад су ушли ЕУ).

А пише и ово:

Razlog zasto je bio trazen je zato sto se vjerovatno nalazilo zapadnjaka avanturista koji su bili voljni da kupe pasos koji ce im omoguciti ulaz iza gvozdene zavjese, a s drug strane onima iza gvozdene zavjese varsavskog pakta suprotno, izlaz u bolji zivot.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Danas dobro zarađuju grobari i oni koji su završili Megadent. 

I ovaj je Martin Veselovský je istoričar ali čim je shvatio kako se negdje drugdje

mlate veće pare i da od istorije ne napravi majlant, milione utekao k novinarima.

Znači svejedno je šta završiš ali moraš naći nešto da zaradjuješ kao ti što završe"Megadent".

No, problem  s njima je što oni te pare počnu mlatit prije nego što ga upišu a upišu ga samo radi "papira", diplome..

Što se tiče SFRJ svaki dan tamo bičovali neradnike javno i stajalo se u redu za banane.

http://video.aktualne.cz/dvtv/vyzpovidej-martina-ceho-lituje-a-proc-neni-historik-martin-p/r~d557aab09a8711e58dc0002590604f2e/

:D

Подели на овим сајтовима

Kazu da su primanja u bivsim SFRJ republikama bila nesrazmjerna, i da se relativna razlika primanja kako onda tako i danas nije promjenila. 

Meni je caca gradio kucu 1963, istina to je bilo vrijeme kada drzava jos nije bila uzela zamaha, i nije mogao kucu otplatiti za par godina ili jos ranije kako bi neki mitomani htjeli reci, vec je morao pozajmiti pola para, nesto dobiti na sportskoj i nesto sitno uloziti ustedjevine. Ali i poslije kada se islo na more 70 i osamdesetih nije bilo para dovoljno ni da se ode na Jadran, stari je morao kreciti gazdarici za sobu da moze otplaitit. 

Ovo ti najbolje govori kolika je bila vrednost SFRJ pasosa. Mislim, lepo je kada mozes da putujes bez vize ali ne znaci puno ako, kao sto si sam napisao, nemas mogucnosti da putujes "ni do Jadrana"... 

Подели на овим сајтовима

ОВО НИЈЕ ИСТИНА!!! НЕМОЈ ДА ШИРИШ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ!

Јеси ти узео курс долара, али га ниси прерачунао за сваку годиу посебно или тако нешто. И у Америкама је била огромна инфлација тад и није истина ово што си написао да је СеФеРеЈот пропадала, него ниси урачунао колико је и долар падао и колико је и Америка тад клецала!

Кад је Тиииито ходо овом земљом, све је обезбеђивао Југословенима. Имало је пар људи око њега што нису ваљали и они су лоше умели да раде, али то је зато што је био добар човек и није хтео да их отпусти па да им деца остану без леба.

Још једна ствар: Јесте да су у Америкама веће плате просечно, али код њих неколико породица држи целу земљу и онда дижу просек примања, а ови остали живе ко кучићи, причо ми човек један што је био.

Не знам ко те плаћа да ово радиш и трујеш ове форуме, али мислим да је ово што ти причаш законски говор мржње!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ми смо кућу окровили од ”спортске”. А ја сам комбинаторику научио уз скраћене условне системе. :)

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

На политичкој настави у ЈНА каже поручник : Радник у Њемачкој има плату 3.000 марака, наш радник има 500 марака и живи боље од оног у Њемачкој. Је ли то јасно ?

Јасно, друже поручниче !, дере се цијела чета .

Подели на овим сајтовима

Дакле ови лажни графикони које је поставио бангладешанин,немају везе са истином...

У време Анте Марковића ,значи 89,најбоље се живело у сфрј икад,са платама од 1000 евра...

Иначе,Србија никад пре,а посебно после,никад боље није живела него 80-тих ,не само економски,већ и у сваком другом погледу,културно,морално,урбано, безбедно,са великим шансама за просеперитет великих размера, зато су нас западни скотови и разорили,увалили нам национализам и оде све у пропаст...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Дакле ови лажни графикони које је поставио бангладешанин,немају везе са истином...

У време Анте Марковића ,значи 89,најбоље се живело у сфрј икад,са платама од 1000 евра...

Иначе,Србија никад пре,а посебно после,никад боље није живела него 80-тих ,не само економски,већ и у сваком другом погледу,културно,морално,урбано, безбедно,са великим шансама за просеперитет великих размера, зато су нас западни скотови и разорили,увалили нам национализам и оде све у пропаст...

Uhljebe, grafikoni nisu lazni jes procitao odakle sam ih uzeo? 

Подели на овим сајтовима

Ја сам радио већ 80-тих и знам колико ми је била плата и не само моја,тако да су ово неопеване глупости...

И морам бити искрен,нисам одавно видео лика попут тебе ,који толико презире и пљује бившу му државу,од њеног постанка па до сада,да то постаје бизарно...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ја сам радио већ 80-тих и знам колико ми је била плата и не само моја,тако да су ово неопеване глупости...

И морам бити искрен,нисам одавно видео лика попут тебе ,који толико презире и пљује бившу му државу,од њеног постанка па до сада,да то постаје бизарно...

Nesto te lose pamcenje onda sluzi. Iako ja nisam radio tad, radio je otac i stariji brat i nesto se ne sjecam tih 1000 eura. Sjecam se brata koji je tezgario kozmetiku ispred skole, bas 1988 i 1989, poslije prodavao cepter sudje tako mu je dobro islo. 

No s obzirom da pricas onako napamet, a ja imam crno na bijelo nemamo se sta raspravljati, pogotovo ne s tobom. 

Подели на овим сајтовима

Уздржаћу се од твојих лажљивих и покварених коментара,но истине ради:

Оваквих чланака имате много на нету:

http://www.espreso.rs/vesti/politika/14764-na-danasnji-dan-rodjen-je-covek-koji-je-bio-simbol-dobrog-zivota-u-jugoslaviji-video-foto.html

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...