Jump to content

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИЗДАЈА УМА

Препоручена порука

Retko koji potez Vucica mogu da pohvalim.. ustvari ne znam ni jedan... osim nepriznavanja krima i neudarnja snkcija rusiji... mozd.... ali ovo je jedn iz unutrasnje politike koji svakako mislim da je makar neki pomaak.

Dualno obrazovanje uskoro u Srbiji

Izvor: B92

Kopaonik -- Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će u Srbiji uskoro početi dualno obrazovanje, sistem po kome se obrazuju mladi u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji...

163717188454f5a25960e72092964175_orig.jp
Foto: Tanjug

Premijer je najavio dolazak potpredsednika švajcarske vlade koji će pokušati da prenese iskustvo o dualnom sistemu obrazovanja, odnosno o tome da učenici i studenti iz klupa izađu spremni za tržište rada.

"Ako iz škola budemo na vreme slali da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu", rekao je premijer na otvaranju Kopaonik biznis foruma dodavši da će u tom smislu takođe biti potrebna pomoć domaćih privrednika.

Kako je dodao, ove godine tu sigurno ništa neće moći da se uradi, jer će biti potrebna ne samo promena zakonodavstva, već i mnogo toga još.

On je ukazao da će to značiti promenu svega, da će to biti najvažnija mera i da će nas približiti modernom svetu.

Premijer je izrazio očekivanje da će se promena u obrazovanju, odnosno dualni sistem obrazovanja primenjivati od sledeće ili 2017. godine.

Dualni model stručnog obrazovanja podrazumeva da učenici po upisu stručne, tehničke ili poslovne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje ih, uporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavaju znanjem i veštinama potrebnim za praktičan rad.

Ovaj vid edukacije primenjuje se u većem broju evropskih zemalja, ali su najpoznatiji i najuspešniji modeli Austrije i Nemačke.

Duga tradicija dualnog obrazovanja u Nemačkoj

Mladi u Nemačkoj koji nakon završene osnovne škole ne idu dalje na fakultet, upisuju jednu od stručnih škola u kojoj pohađaju nastavu (po pravilu dva ili tri dana nedeljno) dok ostatak vremena provode u nekom preduzeću na praksi.

Na taj način su odmah nakon završetka školovanja u potpunosti osposobljeni za rad.

Važna je činjenica da veliki broj mladih koji u nekoj firmi tokom školovanja obavlja praktični deo nastave vrlo često po završetku školovanja tu i ostane, odnosno, dotično preduzeće ih zaposli.

Posebno se ističe činjenica da se pri tome radi o vrlo dobrom ulaganju u mlade ljude, smatraju stručnjaci.

Dualni sistem obrazovanja nudi značajne prednosti, kako za učenika i preduzeće, tako i za društvo u celini.

Po završetku škole učenik najčešće ostaje da radi u preduzeću u kojem je bio na praksi, a preduzeća će radije da ulože u učenika koga kroz praksu mogu da profilišu shodno svom poslovnom procesu, nego da sa tržišta rada uzimaju nekvalifikovanu osobu u čiju će prekvalifikaciju uložiti znatno više vremena i novca.

Korist za društvo ogleda u tome što se radna snaga obrazuje u potpunosti u skladu sa potrebama privrede, pa je nezaposlenost manja.

Praksa je pokazala da je u zemljama koje imaju dualno stručno obrazovanje stopa nezaposlenosti mladih, po pravilu, manja od deset odsto. Poređenja radi, u Srbiji je stopa nezaposlenosti ove kategorije stanovništva krajem 2014. godine bila veća od pedeset procenata.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=03&dd=03&nav_category=12&nav_id=964126

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa lepo zvuci ovako... sta znam.
Na primer, pitam se gde ce ti svi mladi ljudi da rade praksu a da na njoj ne budu samo nemi posmatraci. 
Ovo je dobro ako se smanje obaveze u skoli u smislu teoretske nastave, opet, problem je u tome sto takav srednjoskolski sistem onda treba uspostaviti sa fakultetima, nadam se da je ovo greska neka:

Mladi u Nemačkoj koji nakon završene osnovne škole ne idu dalje na fakultet

To kazem posto sam isao u oglednu srednju skolu, gde sam imao puno prakse a malo teorije, medjutim, taj sistem je ugasen kod nas prosle godine, nije se pokazao kao "upotrebljiv"...

Подели на овим сајтовима

Колико знам, његова деца иду у приватне школе...

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Колико знам, његова деца иду у приватне школе...

Trebalo bi da sva deca idu u privatne skole, ali bolje ovo nego ono do sad - po mom misljenju

Подели на овим сајтовима

Ти кад будеш имао своје дете шаљи га где хоћеш, а друге пусти да сами одлуче. Срамота је шта раде са образовним системом и куда је све то отишло.

• Волим 1

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Ти кад будеш имао своје дете шаљи га где хоћеш, а друге пусти да сами одлуче. Срамота је шта раде са образовним системом и куда је све то отишло.

To i jeste sistem privatnog skolstva, svako odluci za sebe u koju ce privatnu skolu da ga salje.

Moze i da ga obrazuje sam kuci.

Ja ne nameravam da placam skolovanje tudjoj deci, samo svojoj.

Подели на овим сајтовима

Кад смо код њих, зна ли неко колику плату има чистачица и нпр. кафе-куварица у ЕПС-у?

Подели на овим сајтовима

Макета дуалног образовања на води.

Pitacu te kad mladi sokolari pocnu didu u Dubaji na praksu.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Најновији бисер који сам чула је како неки кругови (не знам тачно који) предлажу да се убудуће "не знам" и "не могу" пишу заједно. Упропастиће нас разни Сингидунум и Мегатренд мр, др.

Подели на овим сајтовима

Најновији бисер који сам чула је како неки кругови (не знам тачно који) предлажу да се убудуће "не знам" и "не могу" пишу заједно. Упропастиће нас разни Сингидунум и Мегатренд мр, др.

Mislim da je to vest sa njuz neta, video sam na fejsu nedavno. 

Njuz.net je inace saljiv sajt :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...