Goku Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Ма питам озбиљно, ето везано баш за примјер који сам навео на претходној страници. У реду, нпр за свету Ксенију петроградску знамо без сумње, ало како данас можемо (ако уопште можемо икако) препознати?Конкретно за човјека из мог примјера. Или ако мени нешто кврцне у глави, па умјесто Александра Шмемана или светог Николаја, кренем читати неку преозбиљну и претешку монашку литературу коју не разумијем, па кренем да се лудирам... Очигледно да не бих био јуродив, јер нисам у том степену духовног развоја, већ да сам пукао.То је заправо било моје питање (не жеља да ти контрирам): како данас препознати јуродивог, или то једноставно није могуће док га сам Господ не пројави? Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 заиста не знам одговор, мораћемо да питамо неког теолога. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 ало како данас можемо (ако уопште можемо икако) препознати? Битно је да га је Бог препонао, а да ли ће га људи препознати као јуродивог или као шизофреничара, и Богу и јуродивом је сасвим свеједно. Goku, -Владимир-, Васијан and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 а да ли ће га људи препознати као јуродивог или као шизофреничара, и Богу и јуродивом је сасвим свеједно Pa da! Treba uzeti u obzir i činjenicu da bolest (fizička, mentalna, duševna, itd.) nije prepreka za svetost. Žitija su puna priča o svakojakim boleštinama kojima su bolovali sveci, te na kraju i umrli od istih. Rak na želucu ili šizofrenija, svejedno je, bolest je bolest. Mogu da zamislim svetog duševnog bolesnika, što da ne. Дијана., Панарет, Васијан and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Pa da! Treba uzeti u obzir i činjenicu da bolest (fizička, mentalna, duševna, itd.) nije prepreka za svetost. Žitija su puna priča o svakojakim boleštinama kojima su bolovali sveci, te na kraju i umrli od istih. Rak na želucu ili šizofrenija, svejedno je, bolest je bolest. Mogu da zamislim svetog duševnog bolesnika, što da ne. Jeste ... Sve je to ok . Ali kakav nas odnos treba da bude prema jurodivim ljudima ... Ne moraju oni da budu samo crkveno religiozni ljudi ... To mogu da budu izuzetno inteligentni ljudi sa kojima radimo , pravi podviznici ... Ponekad namerno rade neke stvari ...===> Glupiraju se . Npr. Moj sef ... Dodje ponekad u moju kancelariju i kaze - Ovde niko nece da me nadje . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Ali kakav nas odnos treba da bude prema jurodivim ljudima U žitiju Simeona Jurodivog ima jedna scena koja beleži reakciju njegove sabraće iz tadašnje crkve; kaže žitije, citiram: izvedoše ga napolje i prebiše skoro do smrti. Eto, pravo hrišćansko razumevanje i bratska ljubav Васијан and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 U žitiju Simeona Jurodivog ima jedna scena koja beleži reakciju njegove sabraće iz tadašnje crkve; kaže žitije, citiram: izvedoše ga napolje i prebiše skoro do smrti. Eto, pravo hrišćansko razumevanje i bratska ljubav Meni bi ga bilo zao ... ... ... Jednostavno treba reci - Oce , da li mogu nesto da Vas pitam ... -Pitaj , cedo... - Da niste Vi mozda malo jurodivi ? -Nisam - Znaci jeste .... Васијан, Рапсоди and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 P.s. Sta sam ustvari htela da kazem ... Bez obzira na sve , mi treba da ispunimo one 2 zapovesti o ljubavi ... A to znaci ... Sta to zapravo znaci ? Zivi i pusti druge da zive ? Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Да ли постоје дебели светитељи .......мислим .........да ли је то могуће........ма оно не би требало ..........али да питам...... Васијан је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Да ли постоје дебели светитељи izvedoše ga napolje i prebiše skoro do smrti. a sta je mucenik radio te ga prebise tako? mislim, da se razumijemo, to je sasvim normalna reakcija...opsta netrpeljivost je ocekivana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Zivi i pusti druge da zive ? da, samo sto je u slucaju jurodivih to malo nezgodno...oni ne zive u pustinje, pestere, zabacene manastire...saasvim neocekivano se pojavljuju na svim mjestima bockajuci tvoju udobnost, nemajuci losu namjeru naravno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Мени је остало упечатљиво из житија блажене Пелагије Ивановне то што се молила да јој се упокоје два мала синчића. Недуго након тога то се и остварило. Затим је родила и кћерку коју је однијела мајци и бацила је пред њу и рекла ево ти је. Ти си хтјела да се удам, сад ти води рачуна о њој, од сада ме више нећете видјети. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 da, samo sto je u slucaju jurodivih to malo nezgodno...oni ne zive u pustinje, pestere, zabacene manastire...saasvim neocekivano se pojavljuju na svim mjestima bockajuci tvoju udobnost, nemajuci losu namjeru naravno. Zato su onog svetitelja i pretukli zli monasi ... ... I da ne preterujem ... Da zakljucim ---> postoji nekoliko vrsta jurodivosti , za pocetak , ona moze biti - monaska jurodivost i jurodivost u svetu ... Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Мени је остало упечатљиво из житија блажене Пелагије Ивановне то што се молила да јој се упокоје два мала синчића. Недуго након тога то се и остварило. Затим је родила и кћерку коју је однијела мајци и бацила је пред њу и рекла ево ти је. Ти си хтјела да се удам, сад ти води рачуна о њој, од сада ме више нећете видјети. feminizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 29, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2016 Zato su onog svetitelja i pretukli zli monasi ... ... I da ne preterujem ... Da zakljucim ---> postoji nekoliko vrsta jurodivosti , za pocetak , ona moze biti - monaska jurodivost i jurodivost u svetu ... za pocetak, samo da ne sretnem nekog takvog, inace cu zapasti u iskusenje da ga prebijem od batina. ono, nisam ja nista veci od one monaske bratije iz zitija...cak stavise, i gori sam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука