Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Такође ме занима прича о Хипатији... то је велика мрља на образу Цркве, тако потресна прича...тако трагично земаљска да изгледа као права ђавоља пародија, осим што је стварна... Јеси се интересовао за то, истраживао? Чини ми се да је о. Зоран спомињао да ће о томе писати, ако није... Da, tužno. Nisam baš, znam koliko i prosečan student istorije Crkve. To bi trebalo ozbiljno ispitati, ima previše jednostranih tumačenja. Nadam se da će se ava ovog dovatiti ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Погледаћу... Такође ме занима прича о Хипатији... то је велика мрља на образу Цркве, тако потресна прича...тако трагично земаљска да изгледа као права ђавоља пародија, осим што је стварна... Јеси се интересовао за то, истраживао? Чини ми се да је о. Зоран спомињао да ће о томе писати, ако није... И мене ово занима. Гледала сам филм "Агора", али бих свакако волела детаљније да знам о овом случају. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Такође ме занима прича о Хипатији... то је велика мрља на образу Цркве Nije samo to,progon gnostika i uništavanje njihove literature,zatim bogumili,uništavanje paganskih hramova,ganjanje svakoga čije se mišljenje nije poklapalo sa zvaničnom crkvenom dogmom.Sve su to mrlje Crkve.Crkvu može upravo da zadesi ono zar nismo u ime Tvoje...nikada vas nisam poznavao,idite od mene vi koji činite bezakonje... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Да нећемо мало претјерати са оваквим критичким приступом? Здрава критика је добра али ми се чини да се некада иде у крајности. П.С. Оканите се тих фраза да Црква има мрљу на себи. Црква не може имати мрљу. То може бити само нечији лични гријех а не гријех Цркве. Васијан, Рапсоди and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Фебруар 1, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2016 То је нешто баш екстремно... Бар ја не знам за такве случајеве, него нешто као јуродиви су само они који себе унижавају ради свог смирења, не да угрожавају буквално околину. Који је смисао тога што је тај радио, а руља га кажњавала аргументом правде по сили већине?.. Која је корист духовна било коме ту? Нити је његово самоунижење било ограничено на његову личност, нити су они претрпјели саблазан с његове стране. Не разумијем смисао, поуку те приче - је ли то прича или је вјеродостојно? @, можеш нам мало појаснити то? Питање је упућено брату Лепом, но ја ћу бити јуродив, па ћу га ипак коментарисати. Колико је окружење захваћено ,,глобалном прелешћу,, , то јест, колективном гордошћу и целокупном ушушканошћу хришћанског елитизираног живота, толико су потези јуродивца екстремнији. Логика јуродивца надилази чак и ,,стандардну,, духовну логику Цркве. Рапсоди, Лазар Нешић and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Фебруар 1, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2016 Da, još da dodam: kasniji će vizantijski pisci, pa čak i neki svetitelji međ njima kao Grigorije Sinait, biti sasvim protiv jurodstva kao pojave. То је крајње логично, јер су ти оци имали ,,систематски,, приступ духовном усавршавању. Највећи ослонац трезвеноумних отаца исихаста базирао се на стражењу од прелести. Имали су разрађени план и начин стицања молитве. Јуродство је било опасан и примамљив подвиг. Предпостављамо да би већина тадашњих монаха (или хришћана уопште) тежећи савршеном (или савршенијем) подвигу кренула у такав начин живота, а да то није уопште за њих. Трезвеноумни оци су морали да ставе јасне границе и правила духовног живота, но каснија епоха и оци су превазишли и ступили на већ степен духовног откривења. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Фебруар 1, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2016 на већ степен духовног откривења. Исправка : уместо ,,већ,, : већи степен... https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Фебруар 1, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2016 ...naravno da nisu bili ludi....za svet oko sebe, svojim ponašanjem bili su čudni, ali ludi nisu bili, samo su živeli načinom koji ih je spajao sa Gospodom,a ograđivao, distancirao od mirjana živeći među mirjanima... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука