Jump to content

Анализа оповргавања креационизма

Препоручена порука

• Одговори 285
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

@Nenad

Svetac nije nepogresiv ni juridicki ni teoloski. Pogotovo ne mozemo govoriti o nekoj nepogresivosti kad

su pisali o stvarima koje zadiru u epistemiologiju. Pa svi rani oci su govorili da Sunce orbitira oko zemlje,

da je zemlja sfericna ali da nema ljudi na drugoj strani sfere jer to ugrozava Hristologiju. Danas znamo da to nije tacno. Isto kao sto znamo da biljke ne nastaju bez semena i da se misevi ne generisu direkno od zemlje. O tome je pisao sv Vaslije Veliki, naravno prepisao od Aristotela. Zato dakle ne mozemo prepravljati prirodne nauke pozivajuci se na svete oce.

Kada kazu da nije dozvoljeno govoriti da je pad alegorija treba imati na umu da je za mnoge alegorija isto sto i arhetip. To jest da nema istorijsku vrednost nego cisto pretstavlja prasliku. Sto ne znaci da u kazivanju o padu nema alegorickih i arhetipskih elemenata. Dakle centralno pitanje na cemu sveti oci insistriraju da je pad bio relna istorijski dogadjaj u smislu da se zaista desilo da je Adam suprotstavio svoju volju Bozijoj i tako otpao od blagodati.

Serafim Rouz i nije neki autoritet po pitanjima odnosa evolucije i pravoslavong predanja. Za celo vreme njegovog zivota bilo je zabranjeno predavati evoluciju u USA skolama. Cak je suzbijana stampa koja je bila evolucionisticka. On je o evoluciji cuo ono sto su mu poturili protestantski sektasi kreacionisti.

Eto recimo sv Luka Vojno-Jasenicki i starac Porfirije su prihvatili evoluciju.

Подели на овим сајтовима

Често се погрешно сматра да је Адамов пад проузроковао смрт,односно да су и човек и природа кажњени смрћу.На тај начин прародитељски грех тумачи западни теолог блажени Августин.Међутим,прихватање овг става води закључку да је свет пре преступа био бесмртан.Код православних Отаца тумачење греха првих људи је другачије,пошто је другачији и приступ проблему смрти и спасења.Они наглашавају да је због прародитељског греха природа остала,а да није постала смртна.Свети Максим каже да смрт није јешто што је дошло споља,него да је она постојала и у самој природи пре сагрешења Адама и Еве,те да се са падом само пројавила.Са Адамовим преступом је у људску природу ушао грех,а не смрт,јер је природа смртна будући да је створена ни из чега.Као тварна,природа првих људи била је смртна,али смрт у њима никад не би била делатна,тј. они никада не би умрли,да нису сагрешили.Последица греха првих људи је немогућност да се смрт као биолошки факт превазиђе.-"Катихизис",Здравко Пена.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Eto recimo sv Luka Vojno-Jasenicki i starac Porfirije su prihvatili evoluciju.

Svetac nije nepogresiv ni juridicki ni teoloski.

Sto to ne vazi obrnuto? Molim lepo.

Bas je to lep primer da svetost nije u znanju ni u saznanju nego u sticanju ljubavi Hristove. Rani oci su takodje stekli veliku ljubav Hristovu ali nisu imali znanja o prirodi stvari.

Подели на овим сајтовима

Ни један Светитељ не може бити наше мерило истине,јер сви грешимо,већ ту улогу има Црква као Богочовечански Организам којим управља Дух Свети.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Плата за гријех је смрт.

Да ли си се икада одважио да напишеш неко своје размишљање на овом форуму?

Мене рецимо занима како ти у својој глави вучеш паралеле између теорије еволуције и Књиге Постања.

У Постању пише да је првог дана створена Земља. Како то интерпретираш у еволуцији? Прво је створен Адам па је так касније створена Ева. Шта то значи? Како се то уклапа у еволуцију?

Затим се су четвртог дана створени Сунце, Месец и звезде. Лепо су наведени њихови називи, сигурно се ради о правом Сунцу, Месецу и звездама. Како то да су до тада већ постојала мора и планине и сав биљни свет? Како се то уклапа у еволуцију?

Како дакле ти повезујеш ове две мени неповезиве приче?

Подели на овим сајтовима

Плата за гријех је смрт.

Да ли си се икада одважио да напишеш неко своје размишљање на овом форуму?

Мене рецимо занима како ти у својој глави вучеш паралеле између теорије еволуције и Књиге Постања.

У Постању пише да је првог дана створена Земља. Како то интерпретираш у еволуцији? Прво је створен Адам па је так касније створена Ева. Шта то значи? Како се то уклапа у еволуцију?

Затим се су четвртог дана створени Сунце, Месец и звезде. Лепо су наведени њихови називи, сигурно се ради о правом Сунцу, Месецу и звездама. Како то да су до тада већ постојала мора и планине и сав биљни свет? Како се то уклапа у еволуцију?

Како дакле ти повезујеш ове две мени неповезиве приче?

Ovo nije suprotno evoluciji nego teoriji gravitacije , jake i slabe nuklearne sile. 0202_238

Подели на овим сајтовима

Срећан свима празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Како видим да ни овде није могуће имати мало мира и да су авети због којих сам престао да пишем на форуму сајта верујем дошле и овде, имам два питања за размишљање а упућено је "православним еволуционистима" и теолозима. Молим администраторе да ме не банују ако им се питање на први поглед учини провокаторско. Дакле 1 питање гласи:

Ако је човек настао еволутивним процесом и постао ово што је сада, да ли то значи да је и његова личност-оно по чему смо слични са Богом-такође производ еволуције и да ли то значи да је и Бог као Личност настао неким еволутивним процесом, јер се људска личност и Божија јављају као потпуно идентичне? 

Питање 2 упућено теолозима:Да ли је учење да је човек остао смртан после пада производ августиновог учења о чистој природи?

Упутство за навођење извора на које се позивате:

1. Ако цитирате Свето Писмо наоведите књигу и стих.

2. Ако цитирате Свете Оце можете навести на неки од ових начина:

а.Migne J. P. Patrologiae cursus completus seriea Graeca et Latina

b.Mansi JD Sacrorum Conciliorum Nova Amplissima Collectio

c.Fabricius JA Bibliotheca Latina et Graeca

d.Societe des Bollandistes:"Acta Sanctorum"

Навођење типа "Свети Оци кажу..." или "Свети Максим је рекао..." без где и тачно шта је рекао је израз незнања и неозбиљности.

Подели на овим сајтовима

@Isihije

Zar nisi i ti sam rekao da za ove teme treba konsultovati Ivicu, Aleksandra_P, Aureliusa i moju malenkost?

Receno mi je da je ovde pozeljno da se vodi konstruktivna diskusija o naucnim temama. Zbog toga sam se i ukljucio a ne zato da "propovedam" evoluciju.

Ako ti je moje pisanje o evoluciji na 'verujem' forumu bilo toliko sablaznjivo mogao si i tamo to da mi kazes. Prestao bih da pisem o evoluciji tog momenta. Ako je to isto ovde onda zaista nema smisla da diskutujemo.

Подели на овим сајтовима

Па рекао сам ти, али ти ниси хтео да саслушаш. Опет ти понављам да свако има слободу да прича и проповда шта хоће али не сме да то своје учење приписује Цркви, ако је оно супротно са учењем Цркве. вас ћу да консултујем о природним наукама када будем хтео да сазнам шта саврмена наука говори о питањима која будем постављао на теме природних наука, ово је сада већ нешто друго. Него где су одговори на моја питања.

Подели на овим сајтовима

Ja se sada pitam ima li smislada ti odgovaram ako ti mislis da prirodne nauke bilo kako mogu da govore o Istini a jos kamoli i da je ugroze.

Licnost coveka nije nastala evolucijom nego nakon sto je Bog udahnuo duh zivotni u telo. Telo se formiralo evolucijom i nakon pada je ponovo postalo podcinjeno evolutivnim mehanizmima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...