Jump to content

Veronauka u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зашто ниси ишао на грађанско?

Зато што нисам имао. А и то грађанско је још један беспотребан предмет.

За 8година ниси сконтао шта учи веронаука? Ау брате, мука је то. 

Научио сам Оченаш, јел' довољно?  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 100
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Милојков је овде подесетио да смо учили марксизам у школама, а ја памтим да смо учили и Кант-Лапласову хипотезу о постанку света, коју је читав тадашњи научни свет прихватао. Нама Титовим пионирима су говорили да ко не верује у Маркса, Дарвина, Канта и Лапласа тај је заостао и примитиван.

Међутим, Маркс и Кант-Лапласова хипотеза су у међувремену напуштени (показали су се бесмисленим) и сада су најактуелнији Макс Вебер и теорија о Великом праску.

Да ли су онда и религијске догме исто тако подложне промјенама као и научне?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ел то онај дингоспо што палио дећка да нас хаклерује?

Jes bre... Tako nesto... Citao sam ovde na forumu o tome, mozda i dalje postoji tema... Ma to on onako profesorski...

Bilde...

Послато са SM-N9208 уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

Да ли су онда и религијске догме исто тако подложне промјенама као и научне?

Апсолутно, само важно је разликовати узрок промене. 

Ако се нешто дешава само услед људског фактора (хуманистичке науке), или фактора случајности или прилагођавања (природне науке, али првенствено билогија), онда је овај свет, бесмислен и опасан.

Ако је Бог непосредно, или посредно иницирао промене у природи, друштву и Цркви, онда то за мене има смисла.

Ја верујем у делатног Бога који интервенише по потреби, јер не видим како би се свет одржао, поготово данас, ако би спао само на природу и људе, који су у општем рату.

Подели на овим сајтовима

Ок, поштујем. :)

По личном схватању, не вјерујем у божју интервенцију већ више као сукоб природе која тежи ка савршенству и људи који теже ка хаосу опонашајући природне процесе, а Бог ту дође као средиште равнотеже између та два таса, јер ако дјелује једно на од та два онда даје предност или једном или другом. На крају зашто својим дјеловањем није спречио долазак зла у Еденски врт када је била равнотежа? Једноставно природа увијек нађе свој пут, а човјек проклет својим изганством ће најприје уништити себе, а природу никад зато и нема потребе дасе Бог мјеша у тај сукоб као што се није мјешао и на почетку. Да ли је човјек из еденског врта исти као и данашњи човјек? Наравно да не, али ко је онда креатор данашњег човјека, па човјек сам :) својом сопственом вољом.   ...

Да не ваљам превише... Знаковито је ово упоређивање вјеронауке прво са догматиком марксизма, па са недореченошћу биологије. Биологија није егзактна наука, већ је подложна утицају промјена и то опет зависи од људи, и релативно је млада наука с обзиром да су се ранији мислиоци бавили свеобухватном природом. Елем, у тим процесима промјена може дођи до сукоба између два правца мишљења, од којих могу бити оба у криву, или један у праву или оба у праву. Зато се тежи ка доказивању, и док се нешто не не докаже тај домен остаје у теорији или аксиому. Зато је рецимо онај Дарвин и даље само теорија, који неки прихватају као догматику и самим тим се ништа не разликује од некога ко има супротну религијску догматику неког креационисте. Значи може се узети да су обоје у криву. :)

За разлику од науке која оставља могућност погрешке, у религијској науци је то изузето. Тако рецимо прича о Нојевој барци се узима као нешто литерално, и не оставља се мјеста скептицизму који би ту причу довео у питање иако не мора значити да се потоп сам по себи није догодио. Али ко учи о Епу о Гилгамешу на вјеронауци? Да не говорим о неким другим постулатима као што су светачка глорификација, и да се њихова "ријеч" узима као нешто непогрешиво, или дешавања попут благодатног огња који се исто тако беспоговорно узима као истинито.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Имам, не брини. У петак идем на дебату са госпођом Србијанком  Турлајић. :)

Г-ђа Србијанка спада у елоквентније и нормалније другоСрбијанке. Чак је једаред код Оље Бећковић раставила баш г. Вербића на просте чиниоце, заједно са клинком из прве београдске гимназије.

Подели на овим сајтовима

да се зна: није ми познато ко је и какав је тај Срђан. делује ми приучено и фолирантски, упркос титули. с друге стране, текст сам поставио јер ми се (скоро све) свиђа.

Подели на овим сајтовима

@Протомајстор. физичко и ликовно су објективне дисциплине, не везане за посебну странку, спортски клуб или уметнички правац. могу да схватим да неко мисли да држ.школа не треба тиме да се бави. кад такво мишљење придобије критичну масу, физичко и ликовно ће се избацити ис наставе.

Подели на овим сајтовима

@протомајстор када наука нешто не зна, онда се тако и саопшти, тј нагласи се да је нешто хипотеза. када неко каже "бог је то створио" то је прихватљиво за неке људе. они други наставе да истражују.

Подели на овим сајтовима

Ja sam lepo predlagao da se uvede istorija religije,ili recimo oblici religijske svetesti kod čoveka kroz istoriju, gde bi se deca učila istoriji religioznosti čoveka kroz istoriju od animizma i toteizma preko politeizma do moneteizma i ostalih modernih religijskih pravaca.I to da traje četiri godine od 1 do 4.razreda srednje.I da se deca ocenjuju za poznavanje predmeta.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ja sam lepo predlagao da se uvede istorija religije,ili recimo oblici religijske svetesti kod čoveka kroz istoriju, gde bi se deca učila istoriji religioznosti čoveka kroz istoriju od animizma i toteizma preko politeizma do moneteizma i ostalih modernih religijskih pravaca.I to da traje četiri godine od 1 do 4.razreda srednje.I da se deca ocenjuju za poznavanje predmeta.

тотално се слажем. с тим што се овај материјал може прећи у 2-3 месеца. осталих 4 месеца фокус треба да буде на историји и модерном тумачењу православља. 1 месец: о исламу.

----

једна година, а не четири.

Подели на овим сајтовима

Cilj verske nastave (veronauke) je da se ucenik sistematski i iz prve ruke upozna sa  tradicijom, verom i religijskom kulturom tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji koje su u temelju i biti nase srpske kulture, pri cemu ucenik izabira po svom licnom izboru koju kulturu i tradiciju zeli po svojoj zelji ili osecaju pripadanja najvise prouciti, ali uz upoznavanje i izgradnju dobrih medjukulturnih odnosa  sa drugim tradicionalnim verskim zajednicama i kulturama koje su temelj  srpskog drustva i drzave Srbije.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...