ИгорМ Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Живи и пусти друге да живе. Веруј и пусти друге да верују. Не веруј и пусти друге да не верују. Шта је лоше у побројаном? — Јеси ли ти верник?, чујемо да пита госпођа саговорника, док седа за сто у кафићу. — Јесам, што питаш? — И-јууу, уопште ми не личиш. Сад сам била до Саборне цркве, па сам под утиском. — Значи, кажеш да сам лош човек? — Не, не то. Али, некако ми ниси личио на верника. Превише делујеш модерно. Извор Прочитајте цео текст у чијем наставку сам наишао на оно са чим се сусрећем у реалности, мада не често али има елемената. Можда овај уводни део делује неком нереално али као да чита мисли многих који због предрасуда или незнања управо реагују на сличан начин. Верујем да су многи имали слично искуство да и када се у необавезном разговору дотакне та тема, многи се "изненаде" вашим ставом. Лично сам доживео, па и дан данас, од мојих блиских, да се неком врстом скривеног подсмеха коментаришу када виде нечију "спољну манифестацију вере", која рекло би се више личи на неко сујеверје или неофитски чин. Познато нам је да се верујући људи често прекрсте када пролазе поред храма, то раде и у градском превозу који пролази испред... затим, искуства мени блиских људи говоре да су чак и код шалтерских радника ( ај' то ме и не чуди како зна да буде ) приметили да поштују неку врсту типика да се прекрсте пре почетка посла, па и да закрсте радно место док људи чекају у реду, затим, многи су "окићени" бројаницама и крстићима (мислим на већи број истих) и да то доживљавају као неку амајлију, магијски елемент... што све скупа чини једну "слику" код неверујућих али и код верујућих, према тим људима, што често дефинишу са парафразирам "мало су чудни". Овде ми прво паде на памет прва посланица Коринћанима "23. А ми проповиједамо Христа распетога, Јудејцима саблазан, а Јелинима лудост;" али да ли је тако? Многима не прија када то чују па ни мени али на првом месту због тога што говоре о човеку, о људском бићу које очигледно тражи свој пут, тежи да оствари свој потенцијал, оно што носи у себи. А знамо да је тежак и трновит пут. Да ли нам недостаје разумевања? Чак и нема додирних тачака са актуелном темом веронауке у школама али је можда и ту ушао црв предрасуда или незнања или пак неког личног лошег искуства са црквом или људима који се декларишу као верујући?! Које је ваше искуство и мишљење? Колико ми као верујући можемо допринети бољем међуљудском односу што је и део хришћанског етоса кроз заповест "љуби ближњег свог као самог себе"? Да ли је ово само одјек (feedback) наше слабости као људи и верујућих и неверујућих? Мислим да можемо сви радити више на себи како би могли понети бреме другог, негледајући ко је ко већ да будемо људи. JESSY, Јефимија Крунић, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Sto se mene tice, svedocim ono iz uvodnog teksta... некако ми ниси личио на верника. Превише делујеш модерно. Ljudi imaju predrasude...sta znam. Oni sto veruju od kuce, kako kazem, i pominju Boga kada se kunu da nesto nisu uradili, mislili, rekli, ili se sete Boga samo kad su u nekoj muci, u crkvu idu kada im je slava, ili za neki " veliki praznik"...ti ljudi misle da oni koji odlaze na Liturgije, idu i borave u manastiru nekom ili slicno...misle da....ne znam sta misle....ali su iznenadjeni u svakom slucaju, izgledom, karakterom i stavom te neke osobe. Ja kad sam pocela da odlazim redovno na Liturgije, gledali su me sa podozrenjem....ne umem to da objasnim, jer ne razmisljam na taj nacin, ali osetim. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Мене је рођена баба питала "од када си ти такав богомољац, шта ћеш толико у цркву?" само зато што сам у једном периоду био чешћи на литургији (срам ме било сада нисам). Рођена сестра ме једном давно упитала да нећу у монахе, само зато што сам чешће обилазио манастире... примера много. JESSY, Јелена011, Adelaida and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Када имаш масу људи који имају појма о мало чему (да не кажемо баш да немају појма о ничему), али су за себе убеђени да су нешто најпаметније што је икад ходало под капом небеском, онда неминовно буду сваког дана овакве и разне друге комичне ситуације. ИгорМ, Иван ♪♫, Juanito and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Мене је рођена баба питала "од када си ти такав богомољац, шта ћеш толико у цркву?" само зато што сам у једном периоду био чешћи на литургији (срам ме било сада нисам). Рођена сестра ме једном давно упитала да нећу у монахе, само зато што сам чешће обилазио манастире... примера много. kao kad je moja svekrva cula da se ujutro molim "po sat vremena" - njen komentar - jadna..... -Владимир-, Dominika, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 kao kad je moja svekrva cula da se ujutro molim "po sat vremena" - njen komentar - jadna..... Тако о мени мисле када постим као да ми је тешко и да се мучим... -Владимир-, Милан Ракић and Adelaida је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Pa i koleginicama koje su vrh ribe kažu da uopšte ne izgledaju kao programeri. Nisu samo vernici žrtve predrasuda. Јефимија Крунић, feeble, Иван ♪♫ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Pa i koleginicama koje su vrh ribe kažu da uopšte ne izgledaju kao programeri. Nisu samo vernici žrtve predrasuda. значи прскамо од предрасуда Adelaida and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Тако о мени мисле када постим као да ми је тешко и да се мучим... ... Meni obicno kazu - Pa nisi se mnogo ugojila . Ili - " A sto ti postis kad nisi dobar covek ? Nije to samo post , to je da imas dobre misli ...bla...bla " ... A ja onda kazem - Pa bas zato sto nisam savrsena , ja moram da postim . Itd. Itd. Dominika је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 8, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Pa i koleginicama koje su vrh ribe kažu da uopšte ne izgledaju kao programeri. Nisu samo vernici žrtve predrasuda. Ово ме подсети... као студент сам радио у једној фирми која је продавала ИТ опрему а радили смо и сервис ако смо били у могућности како би растеретили сервисере. Дошао незадовољан купац и враћа свој ПС са изговором да графичка картица није причврћена и да ће испасти из лежишта. Моја тадашња колегиница узима шрафцигер да реши то а човек брже боље узме комп у руке сав преплашен, како ме је само погледао... -Владимир-, feeble and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 evo, i ovde je zapoceta slicna tema, ali kao sto to cesto biva, osta nezavrsena.... https://www.pouke.org/forum/topic/24200-predrasude/ ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Fenomenalno je to koliko vremena ljudi provode boreći se protiv đavola. Kada bi samo upotrebljavali istu količinu energije voleći druge ljude, đavo bi sam od sebe umro od dosade.” – Helen Keler Дијана., Драшко and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Pa i koleginicama koje su vrh ribe kažu da uopšte ne izgledaju kao programeri. Nisu samo vernici žrtve predrasuda. Da li su koleginice retro ili fensi? ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Da li su koleginice retro ili fensi? Небитно је. Згодне су Него, ви литургијски хришћани ( који поштујете правила и заиста водите свој живот по неким црквеним правилима ) разумите како то изгледа са друге стране - када неко не пости редовно ( или никако ), када неко ријетко иде у цркву, када се неко не моли и сл., укратко када неко не зна шта је и како изгледа када се води регуларан вјерујући живот. Тој особи је онда редован пост, често одлажење у цркву и сл. несхватљиво. Није то никаква нова западњачка либерално-атеистичка појава, него је то одувијек тако било. Наш народ већином не живи по-литургијски, нити је живио. Ритуали и обичаји простог народа су се углавном исцрпљивали у неким обичајним формалностима ( попут славе или неког вашара за великог свеца ). Е сад замислите човјека који није литургијски хришћанин, а притом је одрастао у граду гдје има још мање народних и вјерских обичаја, и како другачије да реагује када се сусретне са таквим изразом вјере. NemanjaVa, Adelaida, sqny and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Него, ви литургијски хришћани ( који поштујете правила и заиста водите свој живот по неким црквеним правилима ) разумите како то изгледа са друге стране - када неко не пости редовно ( или никако ), када неко ријетко иде у цркву, када се неко не моли и сл., укратко када неко не зна шта је и како изгледа када се води регуларан вјерујући живот. Тој особи је онда редован пост, често одлажење у цркву и сл. несхватљиво. Није то никаква нова западњачка либерално-атеистичка појава, него је то одувијек тако било. Наш народ већином не живи по-литургијски, нити је живио. Ритуали и обичаји простог народа су се углавном исцрпљивали у неким обичајним формалностима ( попут славе или неког вашара за великог свеца ). Е сад замислите човјека који није литургијски хришћанин, а притом је одрастао у граду гдје има још мање народних и вјерских обичаја, и како другачије да реагује када се сусретне са таквим изразом вјере. Мислиш, откад знамо за себе, пошто смо ипак одрасли у комунизму . Наш народ јесте живео литургијски, постила је већина, недељом се ишло на литургије и то није било ништа необично . На пример, на Овчару је некад било 1000 монаха а сад дај Боже да их има 30ак , дешавало се да по 2,3 брата из исте куће оду у манастир и то није био никакав скандал . Видиш на пример код Исидоре Секулић која је писала између два рата колико је народ био више окренут вери . Ово што сад имамо је само наслеђе комунизма . JESSY, Dominika and Војвода7 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука