Deja Vu Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 зато што игноришу људску природу A sta je i kakva je ljudska priroda? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 A sta je i kakva je ljudska priroda? Grešna,pala sva u zlu leži. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Хвала на дискусији, слажем се са већином реченог. Одговорићу само на делове постова које нисам најбоље разумео. Данас, технолошки напредна друштва тиранишу она мање напредна, уз неподељену политичку подршку својих народа. Силовање од стране цивилизованих народа је цивилизовано и софистицирано, али је једнако брутално – уништава душу, у крајњем и тело. Исто је и кад говоримо о појединцима. Школовани људи, злоупотребљавају своје научене социјалне вештине (технологију) и манипулишу оне добре и наивне, али и оне примитивне. За мене је неприхватљив исказ типа: палеолитски човек је живео пре Платона и не зна шта је права љубав, дакле није једнако вредан егзистенције као неки др Кембриџа. Такво размишљање води подвајању човечанства и стратификацији сопствених друштава. Такве дилеме су и довеле до једне од највећих срамота људске цивилизације, а коју су приредиле развијене хришћанске земље, а то је колонијализам. То је резултирало, као што је познато, да се у једном тренутку пошаље захтев папи да се одреди према питању постојања душе код индијанаца. Ако је немају, онда нису људи и нема греха када их убијамо. Слично се поновило касније и са афричким робовима. Сматрам да ни данас није другачије, цивилизовани запад се ограђује од остатка света (палеолитских варвара): културом, визама, Сидом и вирусима, потапањем емигрантских чамаца, жицом, новим ратовима. Ja se slažem sa onim što ste napisali, tako da mi niste objasnili u čemu grešim. Mislim da je problem što danas nema više velikih hrišćanskih država, sve je utilitarno, džentrifikovano, sekularizovano, dehumanizovano, protivprirodno i prividno. Veronauka je stoga neophodna razvijenom zapadnom svetu u koji se i mi, iako krajnje margininalizovani, i dalje ubrajamo. Nismo se slozili jer apstrakna pravila koja ja spominjem ne ukljucuju Bozje prisustvo, vec se radi o moralnim vrijednostima( normativnim iskazima) koje se radjaju medju pojedincima, donose im korist, zbog cega oni odlucuju da ih institucionalizuju. Radi se o onim institucijma koje su dosle odozdo od pojedinca, inkluzivnim, one nemau cilj za razliku od ektenzivnih koje stvara drzava sa nekim ciljem koje su uoblicene razumon koji nije u stanju da shvati kompleksnost drustva jer bi to omogucilo predvidjanje u drustvenim naukama. Medjutim danas kada postoji sve veca opasnost od globalnih katastofickih rizika potrebno je ukljuciti razum jer se radi o pitanjima koje prosjecan pojedinac ne razumije a ciji je on uzrok. Zbog toga je bolje ukoliko zelite da sutra vasi unuci ili praunuci zive na ovoj divnoj planeti zalozite za sto je moguce manje hriscanske drzave, a sto je vise sekularizma i utilitarizma jer kao nekad nekad razum Bentama i Mila, danas treba uzeti u obzir razum naucnika ugraditi ga u nase institucije jer mi nemamo vremena da cekamo da se taj razum razvije medju pojedincima jer oni nisu u stanju da shvate opasnost i ako bih ja to volio vise nego iko. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Grešna,pala sva u zlu leži. Sa hriscanske tacke gledista da, nego nisam na to mislio vec na eticku i politicku poziciju o kojoj se moze diskutovati nezavisno od hriscanskog gledista ako nas interesuje to kako cemo da organizujemo drustvo, kao sto je sklapanje i organizovanje rada nekog racunara nezavisno od hriscanstva posto se ono time i ne bavi jel te. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Problem koji ljudi koji su protiv "liberalnog" ne vide, je da nisu svi kao oni tj na ovom svetu bas zato sto su ljudi sve vise otudjeni i sve vise skloni raznim krajnostima, princip liberala osigurava koliko toliko da se budale dokopaju apsolutne vlasti. Princip je jednostavan - onu slobodu za koju se vi zalazete - dakle da drzava bude hriscanska = tu istu slobodu morate dopustiti po principu reciprociteta i drugima. Tako da, imacemo situaciju u kojoj ce cvetati tiranije spram kojih ce sadasnji serijat biti mala maca. Jer mi cemo hteti hriscansku, eto bicemo u vecini, napravicemo je, ali neki tamo ce napraviti svoju vecinu pa ce napraviti radikalnu islamisticku, neki tamo neke svoje i eto nama novog belaja jos i goreg. Ja potpuno podrzavam i veronauku i kolektivizam, ali da bude nenametnut od strane drzave. Drzava, taj vrh, mora i treba ostati sekularna, da bismo odrzali ravnotezu i sprecili zaista jos grdje ludake od ovog naseg vodje. Ali izvinte ko nama brani da se organizujemo sami? Ko je ugasio zadruge?Sto se sada ljudi ne organizuju? Ne mogu troje pravoslavnih da se dogovore oko neke akcije, a pri tom im nije nista zabranjeno. Mnogo je lakse ocekivati od drzave da preuzme tu organizaciju i da neko tamo bezlican preuzme nasu odgovornost za sopstveni zivot. U pravu je ko rece za Inkvizitora, jer upravo to nase ocekivanje da nam neidentifikovana drzava ili neidentifikovan klir odredi sve, a mi samo da zivimo i budemo srafic mali u mehanizmu bez ikakve akcije, bez ikakve kreativnosti, bez ikakve odgovornosti jeste ono o cemu prica Dostojevski. Mnogo je lakse kliktati da bi se nesto postiglo, ali organizovati nesto, od nule, pa organizovati ljude, pa motivisati, pa odrzati to jasno da ide ka cilju...Sve je to mnogo teze kad pojedinac radi, i mnogo je lakse prepustiti se kolektivnoj drzavi koja ce misliti umesto nas i reci nam samo kratko i jasno sta da radimo. Uostalom, ne vidim kako je ta vrsta kolektiviteta pravoslavna? Bog nas je stvorio kao kreativna bica pozvana da saucestvujemo u stvaranju, a ne da klimamo glavom i "vezi konja gde ti gazda kaze". Demokratija uz sve mane je mnogo bolja varijanta od kolektivnog pa i "pravoslavno drzavnog" kvazi uredjenja. Nista nama ne fali da sami uzmemo stvar u svoje ruke i da ono sto zelimo i uradimo. Paradoksologija and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Sa hriscanske tacke gledista da, nego nisam na to mislio vec na eticku i politicku poziciju o kojoj se moze diskutovati nezavisno od hriscanskog gledista ako nas interesuje to kako cemo da organizujemo drustvo, kao sto je sklapanje i organizovanje rada nekog racunara nezavisno od hriscanstva posto se ono time i ne bavi jel te. Da bi se organizovalo društvo potrebna je jaka država a to podrazumeva jake institucije i jasna pravila,zakoni koji su iznad ali u službi svakog pojedinca.Snaga države opet zavisi od svesti svakog pojedinca kao njenog člana ili ti po hrišćanski uda njenog tela. Sadašnja organizacija je dobra u načelu samo što pravila nisu u službi pojedinaca nego u službi političke i ekonomske elite koji i finansiraju ovu političku.Tako da imamo jednu vrstu začaranog kruga i dolazimo do pitanja morala pojedinca.Recimo većina kuka političari su lopovi,korumpirani,misle samo na sebe,nepotizam itd.Pravo je pitanje kako bi se svako od nas ponašao u toj poziciji.Daj čoveku vlast da vidiš kakav je.I svako će ovde naravno reći ja ne bi ali niko ne zna u suštini da li bi.Knowing the path and walking the patrh is not the same. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Видех да ће Аца да гостује на РТС-у. То је одлично... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 S druge strane imamo vas hriscane koji vec dva milenijuma propovedate to zajednistvo a niste u stanju da ga ostvarite cak ni u drzavi gde cinite 90% stanovnistva. Sedite svi- jedan. Ateista si, ali mi se uvek dopadalo kako razmisljas... Steta je sto Pedja nije n priblizno razuman kao ti... Pozz... cloudking and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Ateista si, ali mi se uvek dopadalo kako razmisljas... Steta je sto Pedja nije n priblizno razuman kao ti... Pozz... Od njega, Sqny, Avokada i Drvceta svaki hriscanin moze mnogo da nauci, to su ljudi za primer, obrazovani, visoko moralni i puni razumjevanja i tolerancije. Medjutim Cloud je u pravu hriscanstvo je vrlo malo uradilo u prakicnom smislu kada je u pitanju popravljanje moralnih vrijednosti kod ljudi. Vidljivo je totalno odsustvo katihizacije i umjesto kavliteta, posle nesretnog rata, ne zbog Hrista vec zbog nacionalizma koji se pojavio kao sigurno zamjena za komunizam ljudi su nagrnuli u Crkvu i dobili smo jedan nehriscanski nacionalizmom ostrascen kvantiet. Paradoksologija, cloudking and florenntina је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Видех да ће Аца да гостује на РТС-у. То је одлично... Kad? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 28, 2015 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Kad? Ne znam tacno, Aca je to negde rekao, neka dodje ovde i neka kaze... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 28, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2015 Evo da citiram Acu Сутра сам гост господину Стевану Костићу, у магазину Око на РТС-у. Тема - верска настава и последње иницијативе министра просвете.Саговорник, са ставовима против, господин Владимир Милутиновић, филозоф. To ce biti zanimljivo gledati Paradoksologija, Снежана and Ronald је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2015 Протомајсторе,стварно си мајстор,немој случајно да идеш са теме,изуо си из гаћа ове либерале... Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2015 Sadašnja organizacija je dobra u načelu samo što pravila nisu u službi pojedinaca nego u službi političke i ekonomske elite koji i finansiraju ovu političku. A verovatno glavni razlog je sto su ta ista pravila kreirale te elite. Da je sadasnja organizacija dobra, zavisi gde, kako i zasto. U Srbiji ne, koliko god neki pravnici pricali okolo da je super u nacelu, u praksi ne daje rezultate. Ali tu treba uzeti u obzir neke druge faktore. Pravo je pitanje kako bi se svako od nas ponašao u toj poziciji.Daj čoveku vlast da vidiš kakav je.I svako će ovde naravno reći ja ne bi ali niko ne zna u suštini da li bi. Sto liberalizam u osnovi i propoveda, da vlast uglavnom kvari ljude, pa kad je tako sto ne bi istu tu vlast podelili, ogranicili, spustili na nize nivoe. No, svakako se slazem da nam trebaju dobre institucije i jasna pravila. florenntina and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2015 A verovatno glavni razlog je sto su ta ista pravila kreirale te elite. Da je sadasnja organizacija dobra, zavisi gde, kako i zasto. U Srbiji ne, koliko god neki pravnici pricali okolo da je super u nacelu, u praksi ne daje rezultate. Ali tu treba uzeti u obzir neke druge faktore. Sto liberalizam u osnovi i propoveda, da vlast uglavnom kvari ljude, pa kad je tako sto ne bi istu tu vlast podelili, ogranicili, spustili na nize nivoe. No, svakako se slazem da nam trebaju dobre institucije i jasna pravila. Mnogi ne shvataju kad Rile kaze jaka drzava da misli upravo na onu u kojoj su jasno i precizno definisani ustav i zakoni, koji se prije svega sprovode i vaze podjednaako za sve. Zatim misli na ukidanje svih glupavih propisa i uvogjenje kompijuterski povezanog sistema sa preciznim bazama podataka kako se ne bi cekalo na te propise pola godine i vise. Ali upravo 60% javnog sektora i predstvljaju neka piskarala koja su dobila posao zato sto su bili dobri botovi i vrijeme na poslu obicno provode na facebooku dok se jedna osoba odire za nijh deset. Meni se cini da Rile na ovo misli 1. Vladavina zakona, zatim 2. Kapitalizam, i pod 3. Demokratija. Bas ovim redosledom. RYLAH and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука