Jump to content

Александар Милојков: Министарско умно црвенило

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@Ronald, Ако смем да питам, чему ти апокалиптично-катастрофични сценарији? Већ у два-три поста на овој теми потенцираш то. Ја не спорим да постоје извесни ризици, уосталом, чим изађем на тротоар ризикујем да нека пијана будала излети са улице и да ме залепи за зид, међутим, такви сценарији су на трагу хришћанских апокалиптичара. По мом мишљењу тај светоназор представља опасност јер генерише извесну дозу страха који се врло лако може посејати код "маса", имајући у виду технолошки ниво комуникација, што је само на корак од успостављања неког облика тоталитаризма, рецимо елитистичког (који је морам признати у извесној мери присутан у нареченим постовима).

Mica doza straha je potrebna. Naravno da je veca vjerovatnoca ovo sto si napisao, kada uporedimo sa udarom komete na zemlju, medjutim ispred covjecansta nikad nisu bila postavljena ova pitanja( opasnosti), za koja se moze ocekivati da bi mogla da ga zbrisu sa lica zemlje, mislim na ove globalne pijetnje. Ima od Milana Cirkovica knjiga Rizici globalni katastrofa a i od biologa i vjeruj mi da sam ja pretjerano optimistican kakvi su oni, upravo zbog politicara koje i ne mare nesto mnogo za ove probleme, osim za svoje dzepove. Ja sam samo oprezan i ako tu postoji mogucnost da ljudi budu izmapulisani i na suprotan nain, ali upravo slusam naucnike i vidim koliko brinu konktretno za prirodu. Radi se o pitanjima koja se ticu cjelokupnog covjeccanstva, a vremena sve manje, tako kaze nauka.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 79
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Важно је и једно и друго.

Технологија омогућава бољи стандард живота, а то је предуслов без кога ћеш тешко да оствариш било какав етички напредак. Корупција, непотизам, кич и примитивизам у било ком облику управо највише цветају у сиромашним друштвима. Ратове и да не помињемо.

-Na pitanje američkih službenika šta misli o belim ljudima i njihovom tehnološkom napretku,> 90-godišnji indijanski poglavica Dva Orla je odgovorio:
"Kad su belci došli na ovu zemlju, Indijanci su je vodili; nije bilo poreza, nije bilo dugova, voda je bila čista, bizona i dabrova bilo je u izobilju. Žene su radile sve poslove, a doktor je bio besplatan. Indijanski muškarci su celi dan provodili u lovu i ribolovu, a celu noć u seksu.
Jedino su belci bili dovoljno glupi da misle da mogu da unaprede takav sistem."
:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

али суштина је онај Хобсов свет - сви против свих

Samo sto svet u stvarnosti nije Hobsov svet, nego plod ljubavnog zanosa dragog nam Hobsa i Loka. Dakle, i realizam i liberalizam, obe teorije daju odgovore na pitanja o coveku, drzavi, medjunarodnoj areni i nije jedna bolja od druge. 

Што се тиче међународне арене - по мени је ту опет хаос тотални. Опет имаш одређен степен сарадње

To odredjeni stepen zvuci kao da ga ni pod mikroskopom ne mozes naci. Nije toliki haos kao sto po tvojim recenicma izgleda, jer da jeste ne bismo pricali o globalizaciji. 

Svet danas vrlo saradjuje dotle da neki tvrde da se pokretanje ratova ne isplati, sto i jeste tacno ako nemate jaku privredu i jos vise ako ste demokratska zemlja. Kada bi isti taj svet prestao barem malcice da ne saradjuje, mnogo ljudi bi umrlo od gladi. A svet je jos povezan Internetom, mediji su razvijeni do besvesti, znaci verovatnoca do nekog globalnog haosa je mala - osim ako ne padne asteroid, Jelouston ne eksplodira, dzihadisti izazovu nuklearni rat, vanzemaljci nas napadnu, pojave se zombiji i Andrija Milosevic prestane biti duhovit. 

Подели на овим сајтовима

A pa vidi se kako je sa slobodom islo do sada, ljudska prava polnih organa i humanitarna pomoc u naoruzanju . Ta sentimentalna jeres iz holivudskog tipika koji bi da pod imenom Bozije Volje i slobode pegla svoje licne interese kao opste dobro i cilj zajednice, da podvali samosazaljenje umesto pokajanja oterala je u dijasporu pola Srbije natalitet ispod prirodne reprodukcije, abortuse u higijensko ciscenje. Strah od vere u nauci i sloboda u gluposti, prevari i manipulaciji, predvidja u naredne dve ili tri generacije ukupan broj Srba od 4miliona u celom svetu. Coveku nije data sloboda izbora nego sloboda da bude izabran, tj. ako imas slobodu izbora biraj muza decu posao izgled ali srecu ces imati samo kao izabrana

Delimicno se slazem sa nekim tvojim zapazanjima ali mislim da je zakljucak pogresan. Pokusacu kratko da objasnim na prostom primeru:

1. cinjenica je da u Srbiji ima mnogo manje slobode(a) nego na Zapadu (npr. ekonomske, medijske, licne i dr. slobode);

2. cinjenica je da je u Srbiji mnogo veci haos nego na Zapadu  i

3. cinjenica je da vecina ljudi u nesrazmernom broju ide iz Srbije nego sto dolazi ili se vraca u nju

Dakle, ako je tvoja teza da je "veca" sloboda uzrok problema, objasni mi kako to da Srbi odlaze iz mesta gde je manja sloboda u mesta gde je ona veca. Takodje, ostaje nejasno i kako to da je generalno bolje i manji haos tamo gde je sloboda veca (Zapad) nego tamo gde je manja(Srbija).

Jedino objasnjnje, a koje btw. bar u ekonomiji potvrdjuju i statistike, jeste da "vise" slobode(a) donosi veci prosperitet a ne obrnuto.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Coveku nije data sloboda izbora nego sloboda da bude izabran, tj. ako imas slobodu izbora biraj muza decu posao izgled ali srecu ces imati samo kao izabrana

Coveku je data sloboda i da bira i da bude izabran. Jedno ne iskljucuje drugo. Covek, po meni, cak ne moze ni biti izabran ako sam "ne dozvoli" ili bolje reci ne prihvati taj izbor. Usudila bih se cak otici i korak dalje i tvrditi da svakog trenutka, svakom svojom mislju, recju ili delom covek ustvari bira i to ne samo carstvo zemaljsko vec i nebesko.

U protivnom, tvoj, po mom misljenju poprilicno fatalisticki stav, bi rezultirao determinisanoscu koja za sobom povlaci i neutemeljenost odgovornost a sto u krajnjoj instanci iskljucuje i samog Boga tj. ako ne mogu da biram vec samo da budem izabrana, nemam ni odgovornosti  za izbor jer je sve vec unapred "izabrano" ili odredjeno tako da nam Bog, u takvoj postavci stvari, sustinski nije ni potreban, postoji samo "sudba kleta" :) 

Sva sreca pa stvari u zivotu tako ne stoje vec su mnogo lepse i optimisticnije, jednom recju-slobodarske :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...