Jump to content

Актуелни ставови расколничке јерархије МПЦ у светлу предстојећих преговора између СПЦ и непризнате МПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ако се не ослободимо етнофилетизама Православље ће остати на маргинама данашњице, а толико је потребан аутентичан и јединствен глас Православне Цркве, посебно у дијаспори. Наравно, Цркву ни врата адова не могу надвладати али они који своју веру темеље на етнофилетистичким баснама неизбежно ће одлутати у политичку идеологију и паганизам, а већ живимо у једној пост-хришћанској Европи која је сваким даном све даље од Еванђеља. На примеру Златне зоре видимо како пагански грчки национализам лако може да оде у отворени нацизам. У праву сте, никоме то није страно али етнофилетизам у МПЦ је заиста без премца.

Ovaj dio pogotovo, svaka cast Oce!

Подели на овим сајтовима

Који ,,ми'' застрањују ..брате ..? У Цркви ,,МИ'' има сасвим једно другачије значење од тог посветовњаченог које си ,надам се, нехотице овде обзнанио.

Благодарим на исправци.

Подели на овим сајтовима

Жалосни, арогантни и нимало охрабрујући ставови припадника тзв. МПЦ. У БЈР Македонији има много верника који не желе да живе у расколу и изолацији, али су изложени свакодневној пропаганди државе и њихове расколничке јерархије која ствара један национално-идолопоклонички менталитет. Резултат тог новог хибридног менталитета ... жртва једне трагикомочне идеологије. 

Ипак се надам да ће се наћи и клирици и верници који ће се одлучније супротставити овој трагикомичној идеологији својих слепих вођа и вратити се  канонској Архиепископији Охридској... У противном, прихватање МПЦ каква јесте и то на штету канонске Архиепископије Охридске, која је толико пострадала од државе и расколника ради црквеног јединства, било би потпуно сумануто решење и колико знам нико разуман га не подржава.

Ово није само канонско питање већ је неодвојиво колико се један одметнути део наше Патријаршије може уопште вратити као целина на пут православља док год постоји спрега државне идеологије засноване на квази-историји и јерархије која зарад привилегија у тој држави подрива темеље хришћанске вере коју тврди да сведочи. 

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Тоа значи дека задачата на канонската ерархија е да го оправи национално-идолопоклоничкиот менталитет и да овозможи создавање на нов национален менталитет, кој нема да биде хибриден, туку (веројатно) чистокрвен?! Само тогаш кутрите заведени од пропагандите ќе се осознаат дека се жртва на една трагикомочна идеологија и дека се водени од слепи водачи.  

И да. Ова не е само канонско прашање. Впрочем, ова дури не е ниту црковно прашање. Очигледно. Затоа о. Сава тука ништо не говори за Христос, Евангелието, Бог, Господ. Сите тие исчезнуваат пред овоземната Света Политика.

Од хибридниот брат во Христа.

Подели на овим сајтовима

Жалосни, арогантни и нимало охрабрујући ставови припадника тзв. МПЦ. У БЈР Македонији има много верника који не желе да живе у расколу и изолацији, али су изложени свакодневној пропаганди државе и њихове расколничке јерархије која ствара један национално-идолопоклонички менталитет. Резултат тог новог хибридног менталитета ... жртва једне трагикомочне идеологије. 

Ипак се надам да ће се наћи и клирици и верници који ће се одлучније супротставити овој трагикомичној идеологији својих слепих вођа и вратити се  канонској Архиепископији Охридској... У противном, прихватање МПЦ каква јесте и то на штету канонске Архиепископије Охридске, која је толико пострадала од државе и расколника ради црквеног јединства, било би потпуно сумануто решење и колико знам нико разуман га не подржава.

Ово није само канонско питање већ је неодвојиво колико се један одметнути део наше Патријаршије може уопште вратити као целина на пут православља док год постоји спрега државне идеологије засноване на квази-историји и јерархије која зарад привилегија у тој држави подрива темеље хришћанске вере коју тврди да сведочи. 

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Тоа значи дека задачата на канонската ерархија е да го оправи национално-идолопоклоничкиот менталитет и да овозможи создавање на нов национален менталитет, кој нема да биде хибриден, туку (веројатно) чистокрвен?! Само тогаш кутрите заведени од пропагандите ќе се осознаат дека се жртва на една трагикомочна идеологија и дека се водени од слепи водачи.  

И да. Ова не е само канонско прашање. Впрочем, ова дури не е ниту црковно прашање. Очигледно. Затоа о. Сава тука ништо не говори за Христос, Евангелието, Бог, Господ. Сите тие исчезнуваат пред овоземната Света Политика.

Од хибридниот брат во Христа.

Подели на овим сајтовима

Етнофилетизам је без сумње највећа хришћанска јерес данашњице заједно са синкретистичким екуменизмом (наравно притом не мислим на озбиљан богословски дијалог). Проблем у БЈР Македонији јесте у томе што се у процесу етно-генезе на простору БЈРМ ствара једна потпуно научно-неутемељена историја која кривотвори богату прошлост Македоније, која није само наслеђе садашње БЈРМ. Не негирам право људима да се зову Македонци или како год, али ово иде у чисти паганизам, што је трагично посебно када га прихвати тзв МПЦ. Када код нас Деретић са својим причама о Србима који су старији од Египћана булазни своје историјске глупости то је потпуно маргинална ствар и предмет подсмеха, али овде иза ове идеологије стоји држава која своју патетичну визију Македоније понајбоље оваплоћује у циркусу који је направљен у центру Скопља, а МПЦ лети управо на крилима те идеологије.

Ако се не ослободимо етнофилетизама Православље ће остати на маргинама данашњице, а толико је потребан аутентичан и јединствен глас Православне Цркве, посебно у дијаспори. Наравно, Цркву ни врата адова не могу надвладати али они који своју веру темеље на етнофилетистичким баснама неизбежно ће одлутати у политичку идеологију и паганизам, а већ живимо у једној пост-хришћанској Европи која је сваким даном све даље од Еванђеља. На примеру Златне зоре видимо како пагански грчки национализам лако може да оде у отворени нацизам. У праву сте, никоме то није страно али етнофилетизам у МПЦ је заиста без премца.

Хришћанство зе управо тако радикално одвојило од Јудаизма зато што Христова порука није била намењена само Јеврејима и што није могла да се угура у уске оквире тадашњег фарисејског етнофилетизма, а да истовремено остане верна Христу Спаситељу. СПЦ не тражи од епархија на простору БЈРМ да постану српске, већ да се врате у канонско јединство наше Патријаршије. И македонски раскол и Мирашева дружина у ЦГ (без обзира на разлике јер један је раскол, а други су секта) резултат су мешетарења политичара и ови покрети нису аутентично дошли из редова Цркве. То што су у БЈРМ успели је пре свега њихова трагедија јер је тамошња јерархија подлегла политичком притиску тадашњих комуниста. У ЦГ је ствар много јаснија јер је реч о секти коју финансира власт и која нема ни структуру цркве, већ постоји само медијски и никада није заживела у народу.

Ова не е мое, го презедов од Фејбук, затоа што ми се допадна. Ако сака, о. Сава може да го удостои со одговор хибридниот македонски свештеник.

Ivica Todorov Е бар сте ме насмејали! Да, лако је неког да ставиш на тапет, да из разних контекста створиш своју претпоставку и све то упакујеш у површни пропагандни текст, и при томе себе девалвираш и као хришчанина, и како човека, и како мислиоца! 

Ако, ја чу и даље да постирам теолошке текстове које премудро пише отац Сава, ја чу и диље да подржавам његову борбу за српско Косово и српско (православно) наслеџе на Косову, ја чу и даља да поштујем православне хришчане и Христове ученике који се спасавају у помесној Цркви у Србији. Зашто? Па зато што смо Христови! Ко то не разуме, онда треба да преиспита своју веру и да искрено призна у што тачно верује!

У тексту је споменута "Македонску молитву" са тачним описом да ја „мешавина квази-хришћанства и измишљене историје, са све са циљем паганизације несрећног народа“. Апсолутно се слажем са дијагнозом! И затоа је ерархија помесне Цркве у Р. Македонији (МПЦ - ОА) оштро реаговала и та се „молитва“ више не емитује на Македонској телевизии!

Што се тиче новог изгледа центра Скопља, е ту је прича јако комплексна и наша помесна Црква (МПЦ - ОА) ту нема никакав утицај, на жалост!

У тексту се још помиње и следече:

„У БЈР Македонији има много верника који не желе да живе у расколу и изолацији, али су изложени свакодневној пропаганди државе и њихове расколничке јерархије која ствара један национално-идолопоклонички менталитет.“ 

Ово апсолутно није тачно! Ма каква „пропаганда“, па још „свакодневна“ у БЈР Македонији (о. Сава намерно пише БЈРМ зашто зна да нас тако вреџа, али нека)!

Да, чланови помесне Цркве у Р. Македонији (МПЦ - ОА) , како чланови служебног свештенства, тако и чланови царског/ општог свештенства НЕ ЖЕЛЕ ДА ЖИВЕ У РАСКОЛУ, али и не желе да неко у име КАНОНСКОГ ЈЕДИНСТВА руши њихово ДОСТОЈАНСТВО! Пишем ДОСТОЈАНСТВО, а не етнофилетистички егоизам! Наша помесна Црква (МПЦ - ОА) досад није ушла у КАНОНСКО ЈЕДИНСТВО због разлога који су на савести оних који нису били послушни вољи Божјој, а таквих је било и на обе стране! Све че то да буде јасно свима на дан Суда! На жалост, због туџег непослушања членови моје помесне Цркве се сада налазе у овом стању - у коме се налазе! Али, опет - ако, нека! Да че наш слатчајши Христос у силу Духа Светога да се овај проблем реши ко из шале, али преку његових ученика који имају чисто срце и љубав за другог. Е мој оче Саво, шта си ти имао у срцу док си писао онај текст:)

И за крај, а веч сам једном писао о томе - живимо у времену у коме, особито ми православни, треба да будемо КРАЈНО МУДРИ! Треба да СКУПЉАМО наше снаге, а не да дозвољавамо да нас „лукави“ преко свог лукавства и даље дели и исмејава! 

У име мудрости, заједништва и ЉУБАВИ у ХРИСТУ ја као македонац, како православни хришчанин и како члан и презвитер Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве опраштам за овај текст који је пун неистина, произвољности и увреда. Нечу да допустим да „лукави“ поентира и да даље увеличава мржњу и да гради зидове измеѓу два најближа народа на Балкану! 

Ваш у Христу, брат и слуга

презвитер Ивица Тодоров

Подели на овим сајтовима

а чиме то Београдска Патријаршија руши достојанство хришћанске браће у Македонији?

Се надевам дека и братот ќе одговори, ама во меѓувреме ќе одговорам и јас.

1. Државата ни ја нарекува БЈРМ.

2. Јазикот ни го нарекува славомакедонски (оваа кованица ја измислија Албанците).

3. Си замислуваат дека МПЦ и извршната и законодавната власт се во спрега иста или слична како и СПЦ и извршните и законодавните власти во Србија и Р. Српска. Ама тоа не е така. Има владици кои се блиски со властите и со владеачката партија, има владици кои се блиски со опозицијата. Арно ама ни едните ни другите не се доволно јаки да можат да влијаат. Да можеа да влијаат ќе се забранеше абортусот и ќе се воведеше веронаука (како во Србија, моментално има нешто што личи на веронаука и се изучува со еден час една школска година). Да беа во толку јака врска, барем црковните дворови ќе беа во сопственост на Црквата, а не во сопственост на државата. Дури и дел од црквите се` уште се во сопственост на државата.

4. Си замислуваат дека МПЦ = судската власт, ама ни тоа ниту е така, ниту може да биде. Ниеден судија не е будала заради поповите да си ја изгуби позицијата и платата во висина од 3-4 просечни плати.

5. Не го почитува архиепископското достоинство на автономниот српски архиепископ охридски. Па така кога сослужува со некои епископи, како на пример со епископот бачки, бачкиот не му дава да седи на горње место. Скоро сите кога му се обраќаат му се обраќаат со високопреосвештен, иако официјално неговата титула е блаженејши. Тоа што истиот тој архиепископ, да му ја имаме молитвата и му се многаја, мирнаја и благаја лета, за најголем достиг на свети Климента Охридски го смета познавањето на грчкиот јазик, а и сам македонскиот го нарекува славомакедонски не сакам ни да го коментирам.

6. Лажно не` обвинува за етнофилетизам, иако ние ни на великиот вход не го спомнува македонскиот народ, иако во службите на новите светители секој втор збор не е молете се за македонскиот народ. Иако МПЦ не дискриминира ниеден народ, иако МПЦ не дискриминира ниеден јазик. (Во МПЦ има цркви во кои се служи на влашки и српски, се спрема служење на албански итн.) Макар што ние Македонците сме свесни дека она што за Македонците и Бугарите е етнофилетизам, тоа за Србите и Грците е патриотизам. Ама нејсе. Јас сум бил во повеќе српски светињи и никој не ме прашал дали сум од ПОА, или МПЦ. Ме прашувале само дали сум Србин...

7. До ден денешен светата Српска Патријаршија (ова Белградска ми личи ко да доаѓа од „Борба за веру“) не испратила делегација да дојде и да испита на терен, како се одвива црковниот живот во Македонија. Да види колку реално верници ги посетуваат богослужбите на ПОА (па макар биле тие и лавови), колку на МПЦ (па макар тие биле и магариња). 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Образовати једну свеправославну комисију састављену од свих директно уплетених страна у Македонску територијлно -Црквену заврзламу и решити случај на задовољство свих. Саборно, здраворазумно и без непотребних емоција(пре свега са српске стране..)

И то мора сама СПЦ да заговара ..

Посебно треба обратити пажњу на део проблема око ког је ,,српска страна'' најтања, а то је наслеђе Бугарске егзархије у самој МПЦ, дакле много пре уплива самих комуниста, јер је бољим познаваоцима прилика у Р.Македонији  ппотпуно јасно да је ,,мпц'', заправо кукавичје јаје коју нам је историјска свест самих македонаца даровала у оваквом облику. Отуд и толики проблем сагледавања целокупне ситуације и прилика у македонском народу од стране српског заинтересованог фактора.

А како би некима постало можда горепоменуто  јасније, нека се само замисле, како се то могло догодити, нашој вољеној СПЦ, па да се Р.Македонија  покаже тако плодним тлом за овакву ужасну црквену ситуацију раскола и прогона Цркве, као и конкретних личности на једном великом делу ,,сопствене'' територије, а да је на истом том тлу толико светиња, толико светитеља и то све у једном веома кратком периоду !? Ако је све било како треба, до оваквог стања се никада не би ни дошло.

П.С.

Република Македонија је у тексту писана ултра великим фонтом и подвучена, као вапај саговорницима из Македоније, да се уразуме и схвате да на српској страни нема предрасуда око имена њихове земље и да коначно разумеју да их 99% света зове БЈРМ илити међународним FYROM, а да за то српска страна, а поготову саговорници на форуму ( и браћа из Цркве) немају никакву личну одговорност.

АМАН ..заман

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Ова не е мое, го презедов од Фејбук, затоа што ми се допадна. Ако сака, о. Сава може да го удостои со одговор хибридниот македонски свештеник.

Ivica Todorov Е бар сте ме насмејали! Да, лако је неког да ставиш на тапет, да из разних контекста створиш своју претпоставку и све то упакујеш у површни пропагандни текст, и при томе себе девалвираш и као хришчанина, и како човека, и како мислиоца! 

Ако, ја чу и даље да постирам теолошке текстове које премудро пише отац Сава, ја чу и диље да подржавам његову борбу за српско Косово и српско (православно) наслеџе на Косову, ја чу и даља да поштујем православне хришчане и Христове ученике који се спасавају у помесној Цркви у Србији. Зашто? Па зато што смо Христови! Ко то не разуме, онда треба да преиспита своју веру и да искрено призна у што тачно верује!

У тексту је споменута "Македонску молитву" са тачним описом да ја „мешавина квази-хришћанства и измишљене историје, са све са циљем паганизације несрећног народа“. Апсолутно се слажем са дијагнозом! И затоа је ерархија помесне Цркве у Р. Македонији (МПЦ - ОА) оштро реаговала и та се „молитва“ више не емитује на Македонској телевизии!

Што се тиче новог изгледа центра Скопља, е ту је прича јако комплексна и наша помесна Црква (МПЦ - ОА) ту нема никакав утицај, на жалост!

У тексту се још помиње и следече:

„У БЈР Македонији има много верника који не желе да живе у расколу и изолацији, али су изложени свакодневној пропаганди државе и њихове расколничке јерархије која ствара један национално-идолопоклонички менталитет.“ 

Ово апсолутно није тачно! Ма каква „пропаганда“, па још „свакодневна“ у БЈР Македонији (о. Сава намерно пише БЈРМ зашто зна да нас тако вреџа, али нека)!

Да, чланови помесне Цркве у Р. Македонији (МПЦ - ОА) , како чланови служебног свештенства, тако и чланови царског/ општог свештенства НЕ ЖЕЛЕ ДА ЖИВЕ У РАСКОЛУ, али и не желе да неко у име КАНОНСКОГ ЈЕДИНСТВА руши њихово ДОСТОЈАНСТВО! Пишем ДОСТОЈАНСТВО, а не етнофилетистички егоизам! Наша помесна Црква (МПЦ - ОА) досад није ушла у КАНОНСКО ЈЕДИНСТВО због разлога који су на савести оних који нису били послушни вољи Божјој, а таквих је било и на обе стране! Све че то да буде јасно свима на дан Суда! На жалост, због туџег непослушања членови моје помесне Цркве се сада налазе у овом стању - у коме се налазе! Али, опет - ако, нека! Да че наш слатчајши Христос у силу Духа Светога да се овај проблем реши ко из шале, али преку његових ученика који имају чисто срце и љубав за другог. Е мој оче Саво, шта си ти имао у срцу док си писао онај текст :)

И за крај, а веч сам једном писао о томе - живимо у времену у коме, особито ми православни, треба да будемо КРАЈНО МУДРИ! Треба да СКУПЉАМО наше снаге, а не да дозвољавамо да нас „лукави“ преко свог лукавства и даље дели и исмејава! 

У име мудрости, заједништва и ЉУБАВИ у ХРИСТУ ја као македонац, како православни хришчанин и како члан и презвитер Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве опраштам за овај текст који је пун неистина, произвољности и увреда. Нечу да допустим да „лукави“ поентира и да даље увеличава мржњу и да гради зидове измеѓу два најближа народа на Балкану! 

Ваш у Христу, брат и слуга

презвитер Ивица Тодоров

замало.

пази да ме не расплачеш.

нећу да коментаришем, само да дам коментар

нас вређају, ја нећу никог, само мало девалвирам

јесам раскол - нисам раскол,

врћење у кругу - неоантичком (new ant age :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...