Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Vrši se priprema dece da budu aktivni učesnici jedne religijske grupacije,SPC. Pa oni to već jesu a ko nije njemu se ne nudi na silu. I opšte pravoslavno učenje je svo u slobodi i slobodnoj volji, možeš misliti koliko si ti tu onda odaljen svetlosnih godina, ako imaš takvo razmišljanje. I još nešto za kraj ove debate: Dolaze li vam deca bolesna ili zdrava sa veronauke kući? Ozbiljno vas to pitam. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Pa oni to već jesu a ko nije njemu se ne nudi na silu. I opšte pravoslavno učenje je svo u slobodi i slobodnoj volji, možeš misliti koliko si ti tu onda odaljen svetlosnih godina, ako imaš takvo razmišljanje. I još nešto za kraj ove debate: Dolaze li vam deca bolesna ili zdrava sa veronauke kući? Ozbiljno vas to pitam. Ja sam rekao da se vrši priprema a da li će dete to da usvoji jeste stvar ne njegove slobodne volje nego slobodnog izbora između opcija koje su mu životom nametnute tj bolji izraz zadate. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ja sam rekao da se vrši priprema a da li će dete to da usvoji jeste stvar ne njegove slobodne volje nego slobodnog izbora između opcija koje su mu životom nametnute tj bolji izraz zadate. Vrši se obrazovanje, da ne bi imali fanatične talibane, jer i pored 50 godina komunizma srpski narod nije prestajao da veruje u Boga a nepoznavanje pravoslavne vere je donelo klerofašizam i fanatizam. Epske drame o junačkom srbskom rodu i pravednosti nebeskog naroda. Talibani! Dakle narod sam od sebe neće prestati da veruje ali onda ajde da barem veruje ispravno i pravilno jer tu zla nema. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Praštaj, o kakvoj činjenici je ovde reč? Nastavniče jer vi verujete da je Bog stvorio čoveka? I nastavnik odgovara samo sa DA. A ne sa DA, VERUJEM? Ne razumem kako shvatiti ili učiti veronauku a da je van domena vere? Kakve činjenice su tu u pitanju? "Hrišćanstvo uči da je Bog stvorio čoveka" je činjenica. "Bog je stvorio čoveka" je vera. Kao na primeru nihilizma, koji je već dat: "Filozofija nihilizma odbacuje sva uverenja u smisao postojanja" je činjenica. "Ne postoji smisao postojanja" je vera. Ne razumem šta ne razumeš, iskreno. Pa isto tako je i zastrašujuće da se kao činjenice predaje silazak majmuna sa drveta i erekcija njegove kičme zbog bolje vidljivosti predatora i pretvaranje u vrstu tipa čovek a u stvari je u domenu čiste spekulacije i vere.Nema empirijskih dokaza za tako nešto. Mi čak nismo tako učili ni o teoriji evolucije, za koju, složićeš se, ima više empirijskih dokaza no za stvaranje Adama i Eve. Profesori su nam objasnili kakvih empirijskih dokaza ima i kakve su pretpostavke na osnovu njih napravljene od Darvina nadalje. Pa oni to već jesu a ko nije njemu se ne nudi na silu. I opšte pravoslavno učenje je svo u slobodi i slobodnoj volji, možeš misliti koliko si ti tu onda odaljen svetlosnih godina, ako imaš takvo razmišljanje. I još nešto za kraj ove debate: Dolaze li vam deca bolesna ili zdrava sa veronauke kući? Ozbiljno vas to pitam. Moje dolazi zbunjeno, uplašeno i sa većim otporom prema veri koju već sad, sa 9 godina, počinje da doživljava kao nešto glupo i iracionalno. Veronauka od nje pravi malog ateistu. Imam pametno dete koje ne prihvata lake a kategoričke odgovore na teška pitanja. A to na veronauci dobija. I ja moram stalno da vadim fleke. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Verovati u Boga apsolutno nije ista kategorija kao osećati se pripadnikom neke veroispovesti Dobro, koliko se procenta srba izjasnjava da je deo pravoslavne veroispovesti? I sada ako je to neki zaista mali broj u procentima, onda da davimo komarca, jer je poenta očigledna. Inače hvala za definiciju. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Onda kad to postane istina, sto da ne... A da li bi ti bio ljubazan da nam daš drugačiji podatak u procentima? Istine radi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Mi čak nismo tako učili ni o teoriji evolucije, za koju, složićeš se, ima više empirijskih dokaza no za stvaranje Adama i Eve. Profesori su nam objasnili kakvih empirijskih dokaza ima i kakve su pretpostavke na osnovu njih napravljene od Darvina nadalje. Ni za jedno ni za drugo ne postoje empirijski dokazi.Mislim na sam čin stvaranja ili prelaza.I jedno i drugo su čisto uverenje. I sad da te pitam a el su ti profeosri govorili o falsifikovanju dokaza tipa crtanje embriona,onda ono leplje perja beše i šta ti ja znam dok su ti predavali evoluciju?Meni nisu.O njima su pričali kao o činjenici a ustvari je u pitanju su bili čisti falsifikati. Ja kažem,evolucija najbolje moguće naučno objašnjenje razvoja života.jes da je rupičasto ko pokrivač u onom crtaći al bolje za sada nemamo. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Dobro, koliko se procenta srba izjasnjava da je deo pravoslavne veroispovesti? I sada ako je to neki zaista mali broj u procentima, onda da davimo komarca, jer je poenta očigledna. Inače hvala za definiciju. Upravo o tome se radi. U većini socioloških istraživanja procenat onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici pravoslavne veroispovesti kreće se oko 80% - varira po godini u kojoj se istraživanje vršilo i po regionu. Međutim, ako se postavi pitanje "Verujete li u Boga?" procenat pozitivnih odgovora drastično pada - a potvrdno će odgovoriti i neki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici neke tradicionalne verosipovesti. Kada se ide dalje u konkretna verovanja, dolazimo do procenata manjih od 10% za potvrdne odgovore na pitanja kao što je "Verujete li u život posle smrti?" Mislim da je vera u Hristovo vaskrsenje u jednom istraživanju zastupljena u negde oko 5% populacije. Prilično je problematično tvrditi na osnovu izjašnjavanja o pripadnosti jednoj veroispovesti da svi oni koji se osećaju kao pripadnici dotične žele da njihova deca uče kao neupitno taj sistem verovanja u državnim školama. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Hrišćanstvo uči da je Bog stvorio čoveka" je činjenica. "Bog je stvorio čoveka" je vera. Kao na primeru nihilizma, koji je već dat: "Filozofija nihilizma odbacuje sva uverenja u smisao postojanja" je činjenica. "Ne postoji smisao postojanja" je vera. Ne razumem šta ne razumeš, iskreno. Hrišćanstvo je vera, tu ne postoje činjenice. Ako Crkva uči da je Bog stvorio čoveka, onda to nije činjenica jer Crkva u to veruje a ne dokazuje. Učenje Crkve je kompletno u domenu vere, nema ničeg u Pravoslavlju van vere, nema činjenica u smislu opipljiv dokaza. Baš me čudi da postoje iskustva gde se na takav način pristupa kako to ti pokazuješ ili imaš iskustvo. Nisam to još čuo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Mi čak nismo tako učili ni o teoriji evolucije, za koju, složićeš se, ima više empirijskih dokaza no za stvaranje Adama i Eve. Profesori su nam objasnili kakvih empirijskih dokaza ima i kakve su pretpostavke na osnovu njih napravljene od Darvina nadalje. Лоше су вам објаснили, тј. скроз наопако. Требало је прво да вам објасне шта теорија тврди (=које претпоставке има), које емпиријске чињенице се из теорије могу извести коришћењем дедукције, а које чињенице теорија забрањује. Онда је тек требало да вам кажу о резултатима експеримената и посматрања. Конкретно за ТЕ, постоје хиљаде и хиљаде резултата експеримената и посматрања које потврђују дедуктивно изведене последице теорије, а још увек ниједан који би био контрадикторан теорији, тј. ниједна чињеница коју теорија забрањује није још увек уочена у природи. Научни метод није индуктиван (иду чике у белим мантилима и скупљају неке тамо коске и остале чињенице, па их онда генерализују), већ је дедуктиван - из теорије се изводе последице које се онда емпиријски проверавају како би се теорија побила или остала подржана. Теорија увек претходи експерименту који проверава теорију. Сам настанак теорије је потпуно друга прича. Теорија је увек измишљена у нечијем уму. Може да буде да је неко био инспирисан разним чињеницама да измисли ту теорију, али та теорија је и даље измишљена, а не логички изведена из чињеница. Порекло теорије чак и не мора да буде научно. Неке теорије су настале из чисто естетских разлога (људима су биле лепе), неке чак и из религиозних, а неке су инспирисане мисаоним експериментима. Већина теорија је, чини ми се, измишљена како би се надградиле претходно постојеће теорије за које је показано да нису ваљане у одређеним условима. Укратко: Paradoksologija and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Nema prelaznih formi.A to teorija predviđa.Jedna od rupa. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Upravo o tome se radi. U većini socioloških istraživanja procenat onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici pravoslavne veroispovesti kreće se oko 80% - varira po godini u kojoj se istraživanje vršilo i po regionu. Međutim, ako se postavi pitanje "Verujete li u Boga?" procenat pozitivnih odgovora drastično pada - a potvrdno će odgovoriti i neki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici neke tradicionalne verosipovesti. Kada se ide dalje u konkretna verovanja, dolazimo do procenata manjih od 10% za potvrdne odgovore na pitanja kao što je "Verujete li u život posle smrti?" Mislim da je vera u Hristovo vaskrsenje u jednom istraživanju zastupljena u negde oko 5% populacije. Prilično je problematično tvrditi na osnovu izjašnjavanja o pripadnosti jednoj veroispovesti da svi oni koji se osećaju kao pripadnici dotične žele da njihova deca uče kao neupitno taj sistem verovanja u državnim školama. Kako je moguće da bude problematično tvrditi na osnovu izjašnjavanja? Pripadnik jedne veroispovesti ne želi da uči svoju decu i objasni im svoju veru, niti to dozvoljava u nekom od opet gle čuda izbornom predmetu? Dakle onda nema više po kućama valja se ili ne valja se. Ne ne razumem tu logiku, pogotovo što mi sad iznosiš istraživanje gde se od 80% pravoslavnih samo 5% izjašnjava da veruje u vaskrsenje i život budućeg veka. Iz kuće treba onda izbaciti sve ikone i pravoslavne knjige i nenametati deci ništa. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ako već postoji izjašnjenih 80% da su pravoslavne veroispovesti, onda tim ljudima treba pružiti adekvatno obrazovanje, jer će država imati korist upravo od toga što ti ljudi i njihove naredne generacije, neće biti podložni neznanju i neće moći na njih radi neznanja niko nikada uticati, niti ih izmanipulisati, niti ih povesti u Krstaške ratove, niti u svete kuranske ratove. Narod je dokazao i pokazao prilikom izjašnjavanja, da Bog nije izašao iz njihovih srca ni posle 50 godina komunizma. Izjašnjavanje je koliko ja znam legitiman demokratski proces a istraživanja mogu samo možda dovesti do ponovnog izjašnjavanja a do tada su zvanično ne validna i nepotvrdjena. Ako želite neobrazovane talibane, ja ih ne želim. Nasilja i fanatizma na veronauci nema, deca dobijaju čisto obrazovanje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Nema prelaznih formi.A to teorija predviđa.Jedna od rupa. Не желим на овој теми да се расправљам о томе. У ствари, не желим уопште. Толико сам током ових силних година исписао о ТЕ да сам могао три доктората да одрадим. Али укратко: 1) има прелазних форми; 2) чак и да их нема (да нису нађене), то не би оборило теорију еволуције. Теорију еволуције би оборили резултати експеримената и посматрања које су супротни теорији, а не одсуство резултата. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Pa isto tako je i zastrašujuće da se kao činjenice predaje silazak majmuna sa drveta i erekcija njegove kičme zbog bolje vidljivosti predatora i pretvaranje u vrstu tipa čovek a u stvari je u domenu čiste spekulacije i vere.Nema empirijskih dokaza za tako nešto. Nema ni empirijskih dokaza da na kosovu ima pravoslavnih manastira pa opet stalno pricate o tome. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука