Ненад Р. Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Самокритика је позитивна особина где човек преиспитује себе и увек је спреман да призна да је негде погрешио.Такве особе покушавају да уоче своје слабости и покушавају то да поправе и спремне су да кажу "извини" и да се покају за нешто што су брзоплето урадили. Без обзира на све то, није много људи који имају снагу да признају другом да су погрешили, чак када су и сами свесни своје грешке,и не можеш им никако "исчупати"реч "извини, крив сам " или "погрешио сам". Због чега је то тако? Када би се стриктно држали верских начела, ми би искључиво критиковали само себе, али, стварност која нас окрижује , налаже нам да нађемо компромисно решење ( златну средину), а то је да увек пођемо од себе , па тек да критикујемо друге. Проблем је и у томе што поједини људи , који се сматрају верницима, нису спремни на самокритику, већ им увек неко други крив за све. Kaludjerovic Sreten, Рапсоди and Adelaida је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Samokritika je pre sposobnost da covek objektivno posmatra sebe i napravi distinkciju izmedju sebe i sopstvenih (ne)dela. Kaludjerovic Sreten and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Самокритика је позитивна особина где човек преиспитује себе и увек је спреман да призна да је негде погрешио.Такве особе покушавају да уоче своје слабости и покушавају то да поправе и спремне су да кажу "извини" и да се покају за нешто што су брзоплето урадили. Без обзира на све то, није много људи који имају снагу да признају другом да су погрешили, чак када су и сами свесни своје грешке,и не можеш им никако "исчупати"реч "извини, крив сам " или "погрешио сам". Због чега је то тако? Када би се стриктно држали верских начела, ми би искључиво критиковали само себе, али, стварност која нас окрижује , налаже нам да нађемо компромисно решење ( златну средину), а то је да увек пођемо од себе , па тек да критикујемо друге. Проблем је и у томе што поједини људи , који се сматрају верницима, нису спремни на самокритику, већ им увек неко други крив за све. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Treba imati meru i u samokritici tj. nije to bas uvek tako korisno. Zna covek sam sebe da povredi time. Javice se neki/a od psihologa da kazu koju o ovome. Kaludjerovic Sreten, Ayla , Ненад Р. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Mera je majka U principu, fali nam u vaspitanju i zdrave kritike prema detetu. Samo to kod nas nije uvek tako, ima onaj poster o odnosima roditelja i dece u kojima se plasticno pokazuju "kletve" roditelja. Dete koje je tako vaspitano, da misli da nije dobro ako... tesko ce biti samokriticno i podnositi kritiku jer nece moci da razlikuje kritiku ponasanja od kritike licnosti, ili po pravoslavnoj terminologiji kritiku greha i kritiku gresnika. Kaludjerovic Sreten, Paradoksologija, feeble and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Dete koje je tako vaspitano, da misli da nije dobro ako... tesko ce biti samokriticno i podnositi kritiku jer nece moci da razlikuje kritiku ponasanja od kritike licnosti, ili po pravoslavnoj terminologiji kritiku greha i kritiku gresnika. Upravo. Nije svaka osetljivost na kritiku gordost, mnogo nas je takvih koji jednostavno nisu nauceni. Kaludjerovic Sreten, Paradoksologija and Плутон је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Pa ko kaze da je gordost ili uostalom i da nije gordost kao da postoji check lista pa ako neko stiklira osetljiv na kritiku dobija epitet gord ? Mnogo kod nas ima monaskog pogotovo mirjana...ali oni podrazumevaju da je covek potpuno i kompletno emotivno i psihicki tj dusevno savrsen Mi koji nismo rasli u takvim okolnostima i koji imamo drugacija iskusenja od samog rodjenja, treba da stignemo do tog duhovnog i treba rasudjivati. Nekada je jednostavno mnogo "laksi" problem, ne mozemo praviti recepte tipa e ako si osetljiv na kritiku dakle gord si po difoltu. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Сродне теме: Како смирење може бити лажно? Разлика смиреноумља и комплекса ниже вредности Смирење - најкраћи пут ка спасењу Kaludjerovic Sreten and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Слава Господу Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Pa ko kaze da je gordost ili uostalom i da nije gordost kao da postoji check lista pa ako neko stiklira osetljiv na kritiku dobija epitet gord ? Mnogo kod nas ima monaskog pogotovo mirjana...ali oni podrazumevaju da je covek potpuno i kompletno emotivno i psihicki tj dusevno savrsen Mi koji nismo rasli u takvim okolnostima i koji imamo drugacija iskusenja od samog rodjenja, treba da stignemo do tog duhovnog i treba rasudjivati. Nekada je jednostavno mnogo "laksi" problem, ne mozemo praviti recepte tipa e ako si osetljiv na kritiku dakle gord si po difoltu. Мислим да осјетљиви људи више пазе шта ће,и како рећи другом,док горди о томе не размишљају.Горд зна добро да критикује,али са критиком није на ти. [emoji12] Послато са PAP7500 уз помоћ Тапатока aliluja and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Pa ko kaze da je gordost ili uostalom i da nije gordost kao da postoji check lista pa ako neko stiklira osetljiv na kritiku dobija epitet gord ? Mnogi. Zato im je ponekad prilaz (coveku), i pored dobre namere, katastrofalan. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Zaboravila sam kakvih ljudi sve ima hehe Sto se dobrih namera tice, svi ih imamo, osim sociopata koji nisu bioloski sposobni da razlikuju dobro i zlo, ostali svi imaju "dobre namere". Tako da cim neko krene da se vadi na "jaoj izvini imao sam dobre namere" meni krene zivac jer to makar ovde je masovno opravdanje za nekoriscenje mozga. Postoje ljudi koji su samo osetljivi kada neko njima uputi kritiku, ili im nesto kaze sto oni nisu zamislili ili slicno, ali uopste nemaju svest o tome sta oni rade ljudima i tu su kao kamen hladni. Tako da ja sa rezervom uzimam te koji se unapred deklarisu kao "osetljive dusice" jer obicno to vazi u jednom smeru. Onaj koji ima problem da prihvati kritiku jer nije naucen, poucen svojim iskustvom ume da pazi i na drugog bas zbog svog iskustva. Samo treba pronaci meru u svemu al to je kao za sve najteze. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Samokritika je pre sposobnost da covek objektivno posmatra sebe i napravi distinkciju izmedju sebe i sopstvenih (ne)dela. To je nemoguće.Svako posmatranje sebe pa i drugih je subjektivno. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Upravo. Nije svaka osetljivost na kritiku gordost, mnogo nas je takvih koji jednostavno nisu nauceni. Možda je razmaženost i posledica rasta pod staklenim zvonom? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 ali uopste nemaju svest o tome sta oni rade ljudima i tu su kao kamen hladni. Често се дешава да баш они који не трпе критику, обилато критикују друге. Kaludjerovic Sreten and aliluja је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Upravo. Nije svaka osetljivost na kritiku gordost, mnogo nas je takvih koji jednostavno nisu nauceni. Осетљивост на критику није увек гордост јер и сама критика, не мора да значи да је увек добронамерна. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука