Jump to content

Да је Христос имао жену...

.............

Препоручена порука

Каже се Њене тајне. Када би знао како је Тројица једно, лако бисмо се разумели, овако ћу увек да те саблажњавам.

Теби је ужасно бити унутар прожимања Свете Тројице. Међутим, све постоји, све се креће унутар прожимања Свете Тројице.

Нека те утеши то што такво наше кретање у поменутом прожимању неће трајати вечно, осим за оне који ће завршити у паклу.

Objasni nam.Mene baš zanima.Kako su to Sveta Trojica Jedno?Šta znači to da se ceo svet kreće unutar prožimanja Svete Trojice?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Каже се Њене тајне. Када би знао како је Тројица једно, лако бисмо се разумели, овако ћу увек да те саблажњавам.

Теби је ужасно бити унутар прожимања Свете Тројице. Међутим, све постоји, све се креће унутар прожимања Свете Тројице.

Нека те утеши то што такво наше кретање у поменутом прожимању неће трајати вечно, осим за оне који ће завршити у паклу.

Milane ovo je neviđena vadilica i ništa se kod tebe neće promeniti u to sam siguran.

Nađi dobrog duhovnika, jer ljudi posle ovakvih postova nemaju prosto vremena da ti bilo kako pomognu.

Da ti ponovim. Svi ali listom svi teolozi i sveštenici su ti dobronamerno skrenuli pažnju. Ja neću više spinovati stanje koje si spomenuo, dovoljno je to da ga razumeš iako ga pripisuješ drugome, jer si neviđena vadilica i na kraju ostaneš sam. I umesto da te to pokoleba, ti tražiš dalje nekog drugog, sa kim bi započeo ringišpil.

Svi su to potvrdili. Svi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Nikoliću, svaki teolog na ovom forumu može da potvrdi ono šta sam ti malo pre rekao. (doduše već su svi i potvrdili)

Razmisli.

Јако је чудно то што те саблажњава прожимање Свете Тројице, а прихваташ да се вечно мећеш, односно да имаш вечно сексуалне односе. :)

Ти не би да улазиш у тајне Свете Тројице, али би да се сексујеш у есхатону. Мислим, то је лудница на куб, која превазилази муџахединско мучеништво.

Желео бих да схватиш да апофатичко тумачење подразумева прожимање кроз суштину Свете Тројице. Постоје аргументи за то, међутим, тичу се девствености и апофатичности. Зато си ти и узнемирен.

Твој нагон је претекао. Када будеш омрзао жену схватићеш. Тада ћеш уистину моћи рећи волим Христа, Сина Божијег. Само се бојим поремећености. Као код муџахедина. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Svi ali listom svi teolozi i sveštenici su ti dobronamerno skrenuli pažnju.

Мислиш свештеник за кога владике кажу да је сумашедши? Само се ти поводи за њим. :) И он као и ти воли вечни секс.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nikoliću ne dobih tvoje objašnjenje? :945729:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Objasni nam. Mene baš zanima. Kako su to Sveta Trojica Jedno? Šta znači to da se ceo svet kreće unutar prožimanja Svete Trojice?

Једноставно је. Крећемо се кроз стање које не може бити коначно, јер или ћемо завришити у Царству Божијем после века, или ћемо пасти у такозвану другу смрт, некакво небиће и вечни пакао.

Када говоримо о Једном Богу, у Коме је све, креће се све у Њему (Дап 17,28), увек имамо две перспективе. Знаш да Црква учи о личности и суштини Бога; није личност исто што и суштина, ни обратно.

Ми се требамо прожимати са Богом личносно да бисмо се спасли. Једноставно, када узмеш дете у наручје, а то је најбољи пример, треба да знаш да је то начин Божијег живота.

Постоји личносно прожимање које је у загрљајима, ту су и пољупци као када се свештеници љубе пред причешће, а најприсније када мајка љуби дете. Друго прожимање је суштинско, у Богу, у Божијој суштини.

Све што је створено настало је и креће се кроз Божију суштину. Пусти ти оне који се саблажњују о Божију суштину. Битно је да правилно схватимо да кретање кроз ту суштину има свој свршетак.

Већ сам отварао више тама по овом питању, можемо само да наставимо. Постоји слика, нацртана као шаблон Света Тројица са јасним категоријама (три)личности и (једне)суштине. Мислим да не треба ширити ни компликовати причу мимо тога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nikoliću ne dobih tvoje objašnjenje? :945729:

Ево ову слику сам назвао:

Ипостас као стециште претпостојећих логоса

Primer_ikonomije1.png

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nisam teolog, i normalno je valjda da ne razumem, i nisam sigurna da je pametno ulaziti dublje, ali radoznala sam:

Zašto bi apofatički pristup Bogu nužno vodio devstvenosti kao jedinom idealu? Da li apofatički pristup nužno znači da je Bog bespolan, a ne natpolan, odnosno, da nadilazi, transcendira polnost? Da li to mora značiti da se i kod nas mora ukidati sve ono što se može izreći, sve ono po čemu se jedan čovek može razlikovati od drugog? Moramo li i prema svakoj osobi imati apofatički pristup? Zar to ne bi vodilo ideji da je eshaton ne zajednica, već slivanje?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Па зар би полност била категорија која гарантује несливеност у есхатону?  Већ видимо да неће бити те полности, само ћемо знати ко је историјски био мушко ко женско. :)

Суштина и девственост јесу повезане. Само треба протумачити.

Владика Атанасије Јевтић објашњава учење Григорија Ниског о девствености: ,,Григорије девственост види као везу и сродност између природе људске и Бога, јер она човека орођује и сједињује са самом Светом Тројицом''.

Свети Григорије Ниски о томе каже следеће: ,,Девственост је особина својствена Божанској и бестелесној природи''. ,,Сила девствености представља као неку свезу у човековом усвајању Бога, приводећи својим посредништвом у сагласност природе које су толико удаљене једна од друге'' (Красота девствености, манастир хиландар 2009, стр. 15).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Како се не додирују када Свети Дух исходи од Оца кроз Сина? Син има посредништво у исхођењу Светога Духа.

Зато дуго времена филиокве није било јерес, све док западна Црква није погрешно тумачила то схватање.

Постоји православни филиокве о чему говори Зизјулас и други. Мислим, права саблазан за слабе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

:skidamkapu: Dragi brate,  potpuno si u pravu, za sve slabe, obicne verne pravoslavne hriscane ovo se zove jeres i sablazan i treba to lepo reci. Nismo svi na tvom nivou sozercanja, niti treba da budemo. Ziv ti bio  1324_womens  0703_read

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Зато сам тражио да на форуму раздвојимо теолошке теме на неформалне и теолошке преписке. Једно је када сви коментаришу, а друго је када теолози дебатују.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...