Jump to content

Ruski avion oboren na granici Turske i Sirije

Оцени ову тему

Препоручена порука

Кад смо код разумних коментара, чини ми се да на западу код великог броја обичних људи добри-лоши момци пропаганда више не може да прође. Људи су углавном потпуно свесни шта се дешава, што до скора није био случај. Мораће главоње да смисле нешто ново.

У овом случају су и медији изненађујуће разумни, на пример:

http://thehill.com/blogs/pundits-blog/international/261300-russians-may-have-a-strong-case-in-turkish-shootdown

Аутор је ваздухопловни генерал у пензији.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Има једна ствар која мене забрињава у разговору са људима око мене, приватно, а то је да наш свет, ваљда због те поделе на Русија-Америка, Исток-Запад, тотално пренебрегава Кину. Као ето, јесте Кина Исток, али далеко су они, и сличне приче. А ја им кажем људи моји Кинези се залетели са инвестицијама у Европу, сад су имали и самит, још прошле године је њихов председник обишао важније земље Европе, чак је и са Британцима направио неки дил. Ништа, наш свет запео Русија па Русија, а ево Аквилио постовао оне фотке из разних делова југоисточне Азије где економија лудачки напредује. Друго, ми о Исламу говоримо само у контексту ових нама географски блиских делова, а Дежа је ако се не варам поменуо Индонезију као најисламскију земљу света...шта знамо о томе? Ја немам појма како ради Ислам у Индонезији, плус каква им је економија. То су све ствари које нашим људима измичу, јер нису у фокусу, нема медијске помпе итд. а наши људи ко по правилу парцијално посматрају ствари, та шира слика им бежи.

И друго, што је мислим исто проблем код оваквих тема, многи негде и несвесно, потежући историју као аргумент (знаш ли ти шта су ови радили, а знаш ли ти шта су они радили) гледају историју циклично, што је и мени дуго био велики проблем да се раскачим, и онда по дифолту се неприметно провуче подлога о борби Добра (Русија) и Зла (Запад)-или обрнуто, па кад се то учита у овако неке догађаје као што је територијално ограничен сукоб (иако има шире последице, али је ограничен), све поприми неку форму заузимања бусија, свртавања на нечију страну и онда оплети. А суштина је да сви ми заправо само желимо да објаснимо свет и време у којем смо. Тако да овакве теме буду баш тешке за читање, брзо се пада у ватру а после дискусије остану тако неке етикете (е, овај је за овога а овај за онога)...

Ето било ми на души да кажем па рекох.

Sto se tice islama na dalekom istoku tu stvari stoje ovako . Kina daje sve od sebe da ih ne istrebi od jednom kako je ne bi optuzili za genocid ali crno im se pise . U japanu , juznoj koreji i na tajvanu ih strogo drze pod kontrolom i ne dozovljavaju da se broj muslimana koji tu zicve stalno poveca, cak ne dozovljavaju ni otavranje novih dzamija niti dovodjenje novih hodza. Indonezija je jad i beda, zemlja treceg sveta gde su hirscani proganjani a u unutrasnjosti , van velikih centara totalno vlada seriajtski zakon. Ljudi beze glavom bez obzira i razmileli su se po citavoj aziji u potrazi za poslom , bez obzira na versku pripadnost. Ince juce su javili na vestima da su teroristi islamske drzave pretili da ce da postave bombu u 101 , najvecu zgradu na Tajvanu . 

Sto se kine tice , sreca pa nisu agresivni kao evropljani .Rade polako, tiho , ne mesaju se nikome ni u sta i vrlo su mudri . Danas komunizam shvataju kao nesto sto je bilo neophodno da ocuva kinu kao jedinstvenu drzavu ali polako izlaze iz toga .U buducnosti ce Kina da bude jedan od najvaznijih politickih cinalaca na planeti. I jos jedna stvar ,zabrana na pravljenje dece je skinuta, sad mogu da imaju dva, a u bliskoj buducnosti nece biti nikakve zabrane

Подели на овим сајтовима

Кад смо код разумних коментара, чини ми се да на западу код великог броја обичних људи добри-лоши момци пропаганда више не може да прође. Људи су углавном потпуно свесни шта се дешава, што до скора није био случај. Мораће главоње да смисле нешто ново.

Smilili su , naoruzali su policiju kao vojsku 

Подели на овим сајтовима

Својих интереса који су ван те земље. Није Путин ушао због терориста у Сирији, већ да би подржао Асада. То и дете зна. 

A Asad ratuje sa islamskom drzavom koja preti celom svetu . Citajuci vas par ispada kao da Asad u toj Siriji ratuje sa feministkinjama sa golim grudima,a ne sa islamistima koji su odgovorni za dva masakra u Parizu,za mnostvo ubijenih zatocenika i to na najgnusniji nacin gde pogubljenja snimaju pa kace na internet ili sa onim islamistima koji prete svetu Rusiji porucuju da ce zapaliti Moskvu. I niste mi jasni... Neka on sto puta podrzava Asada kao sto svako normalan ga i podrzava ali je fora da su Asadovi protivnici ti islamisti.

Cratus mene zanima sledece posle Americkih invazija i Amerike i njihove ruke sta postali Srbija-Kosmet,Irak,Avganistan,Libija,Sirija...? Ajde kaci te velike kule njihove,pricaj nam o standardima,bogatstvu i tome kako su napredovali u svakom smislu posle Amerike.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Vojska SAD: Brine nas ruski S-400, domet 400 km...

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izaziva "značajnu zabrinutost" za vojsku SAD.

7720798375656a700c3c4e002095442_v4_big.j

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem "predstavlja značajnu pretnju za svakog".

"Postoji značajna zabrinutost i što se tiče vazdušnih operacija u Siriji", naveo je taj zvaničnik.

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija.

Moskva je najavila da će u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su u utorak turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici. Taj sistem će biti raspoređen u bazi Hmejmim.

Baza Hmejmim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije donelo je odluku da pruži dodatnu pomoć svojim snagama u vazduhu – krstarica “Moskva” krenula je u priobalni rejon Latakije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=11&dd=26&nav_category=78&nav_id=1067407

Подели на овим сајтовима

Пазите тек ове будале:

1946: Yugoslavia Captures U.S. Aircraft

1.png

Извор

"Ударила" нука-кола у главу :)))

О томе смо писали још пре три године овде на Форуму...

https://www.pouke.org/forum/topic/21382-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BE-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B8-%D1%81%D0%B2/

Одговор September 19 2012 - 18:31

У Београду је у 92. години преминуо пуковник авијације у пензији Владимир Водопивец, који је на данашњи дан, 19. септембра 1946. године извршавајући задатак "изазвао" једну од највећих послератних криза.

Наиме, због нерашчишћених односа са западним суседима који су опет били "подржани" од својих западних савезника, небо изнад тадашње СР Словеније је постало поприштем правог ваздушног рата, који се могао завршити лоше по нас. Америчко ваздухопловство је направило ваздушни мост између Аустрије и Италије, али су у тим прелетима са ароганцијом својственом јакима, свакодневно, без најаве прелетали нашу територију. Државни врх је више пута протестовао код супротне стране, али без икаквог резултата.

M0621_0-50940_C-47_Ken_Marshall_EGPK_110

Ц-47 америчког РВ. Оваквим летелицама се свакодневно прелетало преко северних крајева наше тадашње државе.

Почетком августа 1946. године, наређено је свим јединицама ЈРВ да се подигне борбена готовост на виши ниво и да се према утврђеној процедури изврши "легитимисање" таквих ваздухоплова, те да се исти приморају на принудно слетање. Први такав случај се десио 9. августа, када је према америчком транспортном авиону Ц-47, испаљен рафал који га је натерао на слетање. Преживели су сви чланови посаде, сем једног турског официра и нашли су се у затвору.

Међутим, 19. септембра 1946. годинетада капетан Водопивец, у пару са Драгомиром Зечевићем, на авиону Јак-3, полеће у задатак пресретања још једног НЛО. Након сусрета, процедуром је од америчке летелице захтевано да се приземљи, што ови одбијају, те пар добија наређење да га обори, тако да је Водопивец извршио гађање, након којег се авион срушио којом приликом је погинуло свих пет чланова посаде.

jak3-01.jpg

Јак-3 југословенског РВ

Овај догаћај је коначно "захладио" односе са САД, чак до те мере да је тадашњи државни секретар САД упутио Кардељу претњу, а америчка јавност је путем писаних медија обавештена о овом инциденту, тако да је лист "Дејли Њуз" чак повео и кампању за бацање атомске бомбе на Београд!

Ипак, све је завршено тако што је заробљена посада из првог авиона пуштена на слободу, док је породицима петорице погинулих, по Титовом налогу исплаћено по 30000 долара...

Водопивец је касније прекомандован у Ваздухопловно опитни центар на аеродром Батајница, где је учествовао у летним испитивањима првих послератних ваздухоплова домаће производње. Био је први пилот који је полетео домаћим ловцем "С-49", а током рада у ВОЦ-у, заједно саТугомиром Пребегом, учествовао је и у летним испитивањима прототипа наших првих млазних авиона из "пера" конструктора Драгољуба Бешлина- Зоља, Стршљен и Матица....

Подели на овим сајтовима

Nisam bas siguran... nego imas Fox i republikance koji vole da kritikuje Obamu no matter what... pa ima vise kritike spoljne politike nego ranije... ranije su nekako uvek bili slozniji oko spoljne politike... "patriotizam" itd... da Obama nije podrzao Turke, sad bi Fox umesto onog generala pricao sa ljudima koji brane teritorijalni integritet Turske...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Шта год да се уради, све је боље од гледања свог посла. Поготово сад кад је враг однео шалу. Нити су Ирак нити Сирија стабилне земље, јесу биле са време Асада и Садама и ајд да кажемо да су Амери направили хаос тамо, али то је прошло, треба видети како решити ту ситуацију. Да ли војним путем или некаквим санкцијама, али војни се чини неизбежан, ИСИС не сме да постоји

Zar nije ista prica bila za talibane i al-kaidu... pa smo borbom protiv njih dobili ISIS... kad ISIS prestane da postoji, protiv kojeg ISISovog "deteta", jos goreg od njega, cemo se boriti... iz istog razloga i na isti nacin?

Da ne bude zabune, ne mislim da te ludake treba pustiti da rade sta hoce... ali... dosadasnji metodi borbe daju lose rezultate.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Oboreni pilot: Imam obavezu da osvetim komandira

Ruski pilot čiji je Su-24 oboren u Siriji kaže da namerava da ostane i nastavi da služi u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.

13427923705656b7445fdf4514438681_v4_big.

„Naravno, nestrpljivo čekam da me otpuste iz bolnice kako bih se odmah vratio u stroj. Tražiću od komande da me ostavi u ovoj vazdušnoj bazi — imam obavezu da se osvetim za komandira“, rekao je novinarima preživeli pilot Su-24.

Osim toga, on je izjavio i da avijacija Turske nije slala nikakva upozorenja pre incidenta.

"Nije bilo upozorenja, pa nismo ni menjali kurs. Morate da razumete razliku u brzinama taktičkog bombardera kao što je SU-24 i aviona kao što je F16. Da su hteli da nas upozore, mogli su da nam 'sednu na krilo'. Međutim, raketa nas je odjednom pogodila sa leđa, nismo imali vremena ni za kakav manevar", naveo je on za ruski kanal Rusija 1.

Podsećamo, nakon što je turski F-16 oborio ruski avion objavljeno je da su oba pilota poginula, a objavljen je i snimak na kojem se vidi kako sirijski pobunjenici drže telo jednog od njih.

Međutim, francuski ambasador juče je objavio da je jedan pilot živ i da ga je spasla Asadova vojska.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=11&dd=26&nav_category=78&nav_id=1067420

Подели на овим сајтовима

Ne znam sto niko sem mene nije komentarisao, ociglednu i jasnu Tursku aktivnost, da su sve vreme branili Sirijski deo teritorije u blizini svoje granice.

To je definitivno jedan jasan i nadasve velik problem, kojeg mozda ni sama Rusija ne zeli medijski da proprati ali je evidentno prisutan i daje se sa Ruske strane na znanje svima.

Rekao sam i pre pocetka ove nove kanonade bombi, da Rusija nece odustati od tog prostora i da ce se vratiti sa bombarderima u pratnji ruskih lovackih aviona, sto je ocigledno juce bio slucaj.

Sve je jasno, Turska je branila Sirijski deo teritorije na kojem su medjunarodni teroristi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ceo problem sa ovom geopolitikom je to sto onaj koji odlucuje ne snosi posledice, vec uvek neko drugi. Ovo sto se radi je u sustini borba za bogatstvo. Ko mi ne veruje, izvolte: francuska prikuplja 400 milijardi dolara kolonijalnog poreza godisnje od africkih zemalja ( http://answersafrica.com/countries-subjected-pay-colonial-tax-benefits-salvery-france.html )

Rusi se ovde, u ekonomskom smislu, bore za ,,goli zivot". Da ne bi kao devedesetih ziveli od malo zemlje svojih rodjaka, ko je kako imao, kao sto ce i Grci morati ( http://pemptousia.com/video/metropolitan-nikolaos-global-financial-crisis-and-crisis-of-faith/ )i mnogi drugi. Inace, za to su mnoge drzave, na zalost, i same sebi najvise krive zbog ogromne korupcije. Ekonomski kolonijalizam i duznicko ropstvo to samo koristi i ima jednostavnu svrhu, odrzati standard svog naroda po svaku cenu. 

Geopolitika funkcionise kao u zivotinjskom svetu, zakon jaceg, pojedi ili budi pojeden, otimacina oko resursa, i kad ima i kad nema smisla. Nista se u istoriji civilizacije nije promenilo. 

A resenje je boljoj podeli vlasti, tako da se katastrofalne odluke teze donose, a dobre lakse.

Rusima ovo nije trebalo. Jer od sada postoji mogucnost dodatnih teroristickih napada i u samoj Rusiji, ako ovi odluce da se svete. A vec su imali problema. Ali onaj koji donosi odluke nece ispastati. Mozda ce Ruska drzava sebi obezbediti bolji ekonomski polozaj u buducnosti. (I vojni, ali vojni je tu da obezbedi ekonomski). Ali po koju cenu?

Postoji neka opsta atmosfera da je ,,interes" zajednice iznad zivota pojedinca. Oduvek su kroz istoriju vlastodrsci podrazumevali opciju zrtvovanja drugog zarad neke svoje ideje (opsteg dobra, drzavnog interesa, svog interesa ili sta god da je u pitanju).

Ljudi su takvi, i to je tako. Jedino sistemsko resenje je bolja podela i veca raspodela vlasti. Kako? Ne znam. I ne zanima me dalje. Ni sam sa sobom ne mogu, a kamoli da se bavim politikom.

Jedino pravo resenje je istinsko hriscanstvo, odricanje od egoizma, duhovno izlecenje ljudi. Jer duhovno zdravog coveka cak da stavis na mesto ,,diktatora", on ce sve osloboditi.

I tako, nista novo pod kapom nebeskom. S ovim cu zavrsiti:

1. ЗАШТО се узбунише народи
    и племена смислише залудне ствари?
  2. Сабраше се цареви земаљски,
    и кнезови се окупише заједно
    на Господа и на Помазаника Његовог.
  3. Раскинимо окове њихове,
    и збацимо са себе јарам њихов.
  4. Онај Који живи на небесима подсмејаће им се,
    и Господ ће им се подругнути.

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Svetopismo/Psaltir/Psaltir002.htm

Подели на овим сајтовима

Nisam bas siguran... nego imas Fox i republikance koji vole da kritikuje Obamu no matter what... pa ima vise kritike spoljne politike nego ranije... ranije su nekako uvek bili slozniji oko spoljne politike... "patriotizam" itd... da Obama nije podrzao Turke, sad bi Fox umesto onog generala pricao sa ljudima koji brane teritorijalni integritet Turske...

Мислио сам на оно што примећујем у разговору са обичним људима, а не на медије. Медији ће свакако да испуњавају налоге некога одозго, тако је било и биће. Шта је тачно допринело полаганом освешћивању јавности, нисам сигуран. Мислим да је комбинација интернета и невероватно очигледних глупости и промашаја западне политике у последње време.

Подели на овим сајтовима

"Ударила" нука-кола у главу

:))

О томе смо писали још пре три године овде на Форуму...   https://www.pouke.org...азове-трећи-св/

Промакло ми, а ни овако до сад нисам чуо за тај случај и није ми било баш свеједно кад сам прочитао. Замисли атомку на Београд... Није Тито џабе градио она подземна склоништа.

Подели на овим сајтовима

Хе хе

Посланици Државне думе предложили да се Св. Софија врати православној цркви

Посланици Државне думе подржали су идеју да се Аја Софија у Истамбулу врати православној цркви, саопштио је председник Комитета Државне думе за питања имовине, координатор међупартијске парламентарне групе за заштиту хришћанских вредности Сергеј Гаврилов, преноси „RT”.

„Руска страна сматра неопходним да подсети на најстарију светињу целог хришћанског света, Свету Софију Цариградску у Турској, у Истамбулу, древну византијску цркву, чија је историја повезана са историјом Васељенског сабора. Очекујемо од турске стране пријатељски корак - враћање цркве Свете Софије хришћанској цркви”, рекао је Гаврилов.
Подели на овим сајтовима

Посланици Државне думе подржали су идеју да се Аја Софија у Истамбулу врати православној цркви

Значи, почело је... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...