Jump to content

Зашто је Бог страдао за човјека? Зашто је Богу била потребна таква жртва?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Miroslave tebra ovo je najbolji odgovor na temi do sada po meni.

Ако те ова тема посебно интересује набави књигу еп. Игњатија Мидића "Проблем смрти у хришћанској онтологији". Цела књига се бави тиме. http://izdavastvo.sabornost.org/ignatije-midic-problem-smrti-u-hriscanskoj-ontologiji

Подели на овим сајтовима

Pokaj se grešnice,za ženu je rečeno da ćuti a ti se raspričala ko da si apostol Pavle lično. :)))

:))  :))  :mahmah:  Утицај феминистичког ваздуха на форуму, шта ћу нисам крива, дотаче ме. ;)

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ако те ова тема посебно интересује набави књигу еп. Игњатија Мидића "Проблем смрти у хришћанској онтологији". Цела књига се бави тиме. http://izdavastvo.sabornost.org/ignatije-midic-problem-smrti-u-hriscanskoj-ontologiji

Mislim da sam gledao u emisiji Agape gde je Episkop Midić govorio nešto o tome.Biće kao eshatološka zajednica.Gde se bavio odnosom ontologije i etike i jelinskog shvatanja smrti u odnosu na hrišćansko.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Придружујем се препоруци
Подели на овим сајтовима

Pridruzujem se preporuci. I da dodam: +Ignatije.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Odlična emisija, to stvarno treba odgledati. A sa tim u vezi sam ti tamo na početku teme postovao ono o Sokratu i Hristu što je pisao Milojkov. Hoću da kažem, ako i nemamo odgovor na neka pitanja, zaronimo u iskustvo Crkve, pa ako ništa drugo dobićemo barem podsticaj i usmerenje za traženje odgovora. A ja tu svaki odgovor posmatram po onoj svetopavlovskoj (evo mi je i u potpisu), u ogledalu, zagonetki, delimično...

Da.U suštini koliko se sećam episkop govori o biću pre svega kao ličnosti koja voli.Ontologija se zasniva na odnosu,pre svega ljubavi prema drugome kao izvoru postojanja dok se kod etike biće crpi svoju egzistenciju iz principa koje smatra ispravnim bez obzira na drugog.Ukratko koliko se sećam moralista voli principe u drugom ne samog drugog dok u u hrišćanskom etosu mi svojom ljubavlju dajemo biće drugom.Davno sam gledao.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam gledao u emisiji Agape gde je Episkop Midić govorio nešto o tome.Biće kao eshatološka zajednica.Gde se bavio odnosom ontologije i etike i jelinskog shvatanja smrti u odnosu na hrišćansko.

Изволи послушати и ово његово предавање. Можда за ову тему још боље. Тема предавања је "Тајна спасења". Тон мало зеза, али вреди послушати:

Подели на овим сајтовима

Жене не би требало да причају о теологији. То је мушка ствар.

Једна од паметнијих ствари које си рекао... :)

(но шовинизам)

Brate, msm, Boze. -.-

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Једна од паметнијих ствари које си рекао... :)

(но шовинизам)

Obro si bostan kada dođe paradoksalna gospođa :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Nisam samo tvoj odgovor nema potporu u Bibliji za razliku od moga.

"Očistite dakle stari kvasac, da budete novo testo, kao što ste presni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos. Zato da praznujemo ne u starom kvascu, ni u kvascu pakosti i lukavstva, nego u presnom hlebu čistote i istine."

“Znajući da od svog sujetnog načina života, koji vam je od vaših otaca predan, niste iskupljeni propadljivim stvarima, srebrom ili zlatom, nego dragocenom krvlju Hrista kao nevinog i čistog jagnjeta, koji je pre postanka sveta bio predodređen, a na kraju vremena je objavljen radi vas, koji njegovim posredstvom verujete u Boga koji ga je vaskrsao iz mrtvih i obdario ga slavom, tako da vaša vera i vaša nada budu usmerene na Boga.

Ono što nas je odvojilo od Boga bilo je kušanje ploda sa Drveta poznanja - poznanja dobra i zla. Ono što se, doduše češće kod jevrejskih nego hrišćanskih tumača, može pročitati jeste da smo time pali iz jedinstva u osudu. Mi smo ti koji smo okrutni i surovi, mi smo ti koji odlučujemo da je neki deo Tvorevine, naš bližnji ili nešto drugo za šta je Bog na početku rekao da je dobro, zao, i da se od njega treba odvojiti, da ga treba odseći, osuditi, uništiti. Tako je u nama đavo, koji je opadač, napadač, onaj koji optužuje.

Tako smo samo mi mogli i Boga da osudimo na smrt zbog hule na Boga. I On se tome pokorio do smrti, pokazavši nam Ko je i Kakav je, ali nije mogao ostati mrtav.

Mislim da je žrtva bila potrebna i zbog toga šta su žrtve kroz neku, da kažem proročku tradiciju, i judejsku i pagansku, do tada značile. Usmrtiti životinjsku žrtvu - jedan čin krajnje surovosti - kasnije je dovodilo do jedenja te iste žrtve, koja je često imala posebnu simboliku, posebno kod pagana, i time do sjedinjavanja sa njom.

Pokorivši se činu krajnje okrutnosti koji proizilazio iz svih naših greha od kojih je prvobitni bio odvajanje, Bog je postao sve u svemu - i žito, i vino, i jagnje, i čovek, i Bog - koje mi možemo da jedemo i sa Njim se sjedinimo, a kroz nas i preko nas cela Tvorevina.

Bog je žrtvovan "našem" sudu - kojim sami sebe osuđujemo na grehovnu smrt, odvajanje, a koji je sasvim različit od Božijeg suda.

Božiji sud se bolje razume kada uzmemo šta sve može da znači u Pismu korenska reč "dan" (pravda, sud): ona se koristi i za Bog će "suditi grešnicima" i za Bog će "opravdati pravednike" i za Bog će na kraju "urediti sve".

Često pomislim da je Bog neuporedivo blaži no što i najveći hipici među liberalima mogu da zamisle, ali smo mi neuporedivo gori no što i najstroži ziloti mogu da zamisle.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ali Paradoksalna kušanje ploda nam daje osobinu koju Bog ima:

I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

Подели на овим сајтовима

Ali Paradoksalna kušanje ploda nam daje osobinu koju Bog ima:

I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.

E, koliko je mastila proteklo u pokušaju da se ovaj stih objasni. Logičnije tumačenje je gnostičko - ma, logičniji su i Ancient Aliens. :D

Ono u šta ja trenutno nekako verujem jeste da nismo time što smo i mi počeli da sudimo zaista postali Bogoliki, već smo samo ukrali, odvojili, otkinuli jedan plod Suda i dobili naš, ovakav, nakaradan, okrutan sud, odvojen od Boga. Kakvim sudom sudite, takvim će vam se i suditi. Samo naš, pali, grehovni sud mogao je Boga da osudi na smrt zbog hule na Boga - i to "pravedno". Koliko je samo zapovesti prekršio, koliko je samo blasfemije počinio. Danas da dođe Bog, svako od nas bi našao zbog nečeg da Ga osudi. Ja bih birala Božiji sud pa mi se makar kao alternativa nudilo da mi sudi neki hipik liberal. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

E, koliko je mastila proteklo u pokušaju da se ovaj stih objasni. Logičnije tumačenje je gnostičko - ma, logičniji su i Ancient Aliens. :D

Ono u šta ja trenutno nekako verujem jeste da nismo time što smo i mi počeli da sudimo zaista postali Bogoliki, već smo samo ukrali, odvojili, otkinuli jedan plod Suda i dobili naš, ovakav, nakaradan, okrutan sud, odvojen od Boga. Kakvim sudom sudite, takvim će vam se i suditi. Samo naš, pali, grehovni sud mogao je Boga da osudi na smrt zbog hule na Boga - i to "pravedno". Koliko je samo zapovesti prekršio, koliko je samo blasfemije počinio. Danas da dođe Bog, svako od nas bi našao zbog nečeg da Ga osudi. Ja bih birala Božiji sud pa mi se makar kao alternativa nudilo da mi sudi neki hipik liberal. 

El se sećaš teme o  istoku i zapadu?Tamo sam ti napisao jedan odgovor koji korenspondria sa ovom tvojom pričom.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...