Jump to content

Патријарх Иринеј у Нишу: Сви смо дужни да дигнемо глас у заштити КиМ, а ако дође до силе морамо учинити све да то вратимо – милом или силом

Оцени ову тему

Препоручена порука

A u našoj moći je šta?Da ćutimo i gledamo?

Добро је питање шта је тачно у нашој моћи тренутно. Осим дипломатске и културне офанзиве, за шта треба само добра воља и мало памети, не видим шта друго можемо.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Vidite kako se ništa ne zaboravlja ni u Evropi, no, nadat se da to na kraju sa srpskom baštinom na KiM dopadne dobro.

Ovdje možete vidjeti francusku delegaciju koja se došla poklonit 1./2. 11.2015. svojim palim vojnicima kod Austerliza.

Austerliz je ustvari Slavkov u Brna na Moravi, pogledajte ovaj post i taj iznad njega, Tako bi to trerbalo biti i sa KiM na kraju.

https://www.pouke.org/forum/topic/39823-vojna-muzika-parade-i-vojničke-pjesme-iz-cijelog-svijeta/?p=1355388

https://www.pouke.org/forum/topic/39823-vojna-muzika-parade-i-vojničke-pjesme-iz-cijelog-svijeta/?p=1353106

Подели на овим сајтовима

PATRIJARH IRINEJ ZABRINUT ŠTO SVE VIŠE ĐAKA TRAŽI DA CIVILNO SLUŽI VERONAUKU

BEOGRAD, 4. novembar 2015, (Njuz) – Srpski patrijarh Irinej izjavio je danas da je vrlo zabrinjavajuće što je sve više đaka zainteresovano da veronauku služi u civilu, bez proučavanja i upotrebe bilo kakve sile.

Prema rečima patrijarha, koji je nedavno izjavio da Kosovo treba braniti i silom ako do toga dođe, među mladima postoji zabrinjavajući trend da se pozivaju na prigovor savesti kada su u pitanju časovi veronauke.

– Mnogi od njih odriču se sile, naročito kada je u pitanju odbrana onog našeg najsvetijeg, onog zbog čega bi nam čak i Gospod oprostio da tu i tamo pogazimo neku njegovu zapovest, a to je naravno Kosovo. Pozovu se na prigovor savesti i veronauku služe u civilu, što će nam se na kraju svima obiti o glavu – naveo je patrijarh.

Kako kaže poglavar Srpske pravoslavne crkve, postoji inicijativa da se u budućnosti promene neki crkveni obredi kako bi se uticalo na smanjenje broja onih koji veronauku žele da služe u civilu.

– U nekim obredima će se, umesto pitanja “Da li se odričeš Satane?”, ubuduće postavljati pitanja “Da li se odričeš civilnog služenja veronauke?” i “Da li se odričeš odricanja od sile?” – naveo je patrijarh i dodao da se nada da će takve mere omogućiti da povratimo Kosovo u najskorijem roku.

Nenad Milosavljević

http://www.njuz.net/patrijarh-irinej-zabrinut-sto-sve-vise-daka-trazi-da-civilno-sluzi-veronauku/

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Добро је питање шта је тачно у нашој моћи тренутно. Осим дипломатске и културне офанзиве, за шта треба само добра воља и мало памети, не видим шта друго можемо.

Да платимо интернет :)

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

PATRIJARH IRINEJ ZABRINUT ŠTO SVE VIŠE ĐAKA TRAŽI DA CIVILNO SLUŽI VERONAUKU

BEOGRAD, 4. novembar 2015, (Njuz) – Srpski patrijarh Irinej izjavio je danas da je vrlo zabrinjavajuće što je sve više đaka zainteresovano da veronauku služi u civilu, bez proučavanja i upotrebe bilo kakve sile.

Prema rečima patrijarha, koji je nedavno izjavio da Kosovo treba braniti i silom ako do toga dođe, među mladima postoji zabrinjavajući trend da se pozivaju na prigovor savesti kada su u pitanju časovi veronauke.

– Mnogi od njih odriču se sile, naročito kada je u pitanju odbrana onog našeg najsvetijeg, onog zbog čega bi nam čak i Gospod oprostio da tu i tamo pogazimo neku njegovu zapovest, a to je naravno Kosovo. Pozovu se na prigovor savesti i veronauku služe u civilu, što će nam se na kraju svima obiti o glavu – naveo je patrijarh.

Kako kaže poglavar Srpske pravoslavne crkve, postoji inicijativa da se u budućnosti promene neki crkveni obredi kako bi se uticalo na smanjenje broja onih koji veronauku žele da služe u civilu.

– U nekim obredima će se, umesto pitanja “Da li se odričeš Satane?”, ubuduće postavljati pitanja “Da li se odričeš civilnog služenja veronauke?” i “Da li se odričeš odricanja od sile?” – naveo je patrijarh i dodao da se nada da će takve mere omogućiti da povratimo Kosovo u najskorijem roku.

Nenad Milosavljević

http://www.njuz.net/patrijarh-irinej-zabrinut-sto-sve-vise-daka-trazi-da-civilno-sluzi-veronauku/

:)):)) :)):))

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Да, нашао сам у међувремену. Већ сам негде на некој теми одавно помињао, не сећам се тачно на којој, но, реч је о овоме...http://www.cirelstud.org/sr/page/partners (National Endowment for Democracy), чији је председник (цирпд), тако да бих ја све то узео са дебелом резервом, тачније, уопште не бих узимао у обзир. Па неће нас протестантски теолог учити Цркви и вери. Боже свашта.

Osim NVO-fobije i protestantofobije, imaš li ti neki argument protiv onoga što je Nikola rekao? :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Da li treba shvatiti da nas hrišćanstvo uči da su verska i kulturna blaga vredna prolivanja ljudske krvi i da bi to trebalo raditi?

Što se tiče ljudi koji dole žive, ja se nikad ne usuđujem bilo šta da kažem u njihovo ime, samo da slušam.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Беспредметно је мишљење НВО протестанта узимати за озбиљно и полемисати. Неозбиљно је.

Znači, samo ad hominem i namerni nedostatak poštovanja prema jednom odmerenom, racionalnom i dobronamernom čoveku i hrišćaninu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Da li treba shvatiti da nas hrišćanstvo uči da su verska i kulturna blaga vredna prolivanja ljudske krvi i da bi to trebalo raditi?

Što se tiče ljudi koji dole žive, ja se nikad ne usuđujem bilo šta da kažem u njihovo ime, samo da slušam.

Da uči nas hrišćantvo da polažemo svoje živote u odbrani bližnjih i svetinja.Hristos kaže da od toga veće ljubavi nema.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ja bih podsetio da je i ZRU takodje NVO... Cisto zarad objektivnosti u pljuvanju.

ja ponekad  i pitam... koliko je izbeglica sa kosova a koliko ljudi koji su prodali svoju imovinu i krenuli u srbiju.

U gracanici sam upoznao srbina koji tamo zivi a sebe naziva raseljenim licem. Kad sam ga pitao gde mu je prethodno mesto prebivalista i kakva mu je sudbina, rekao mi je da je imao stan u centru pristine ali da ga je prodao da bi kupio stan u Nisu... sad zivi na relaciji nis gracanica, a mene zivo zanima kakvo je on to raseljeno lice? 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Da uči nas hrišćantvo da polažemo svoje živote u odbrani bližnjih i svetinja.Hristos kaže da od toga veće ljubavi nema.

Oprosti meni neukom, ali gde to kaže Gospod naš?

Nisam sarkastičan, to zaista nisam video.

Подели на овим сајтовима

Ja sam namerno odvojila ove dve stvari (ljude i svetinje), a ti si ih namerno spojio, i to koristeći se citatom koji pominje samo ljude, ne svetinje:

"Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje" (Jn 15: 13): Hristos se predao da bude razapet za nas.

Kako od samožrtvovanja za ljude logički dolaziš do povređivanja/ubijanja ljudi zbog svetinja?

Što se tiče odbrane bližnjih, mislim da moramo slušati ljude koji žive na teritoriji KiM - ali oni nisu ni pomenuti ovde, samo verski i kulturno-istorijski spomenici.

Jasno sam postavila pitanje, postavljam ga opet: da li je hrišćanski ubiti čoveka zbog svetinje?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...